Meniu pentru glicemie mare: recomandare meniu pentru 7 zile

Meniu pentru glicemie mare: recomandare meniu pentru 7 zile Meniu pentru glicemie mare: recomandare meniu pentru 7 zile

Ultima actualizare: 27 martie 2023

Meniu glicemie mare

Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange. Glucoza, principala sursa de energie a omului, este metabolizata sub actiunea insulinei, un hormon care ajuta celulele organismului sa o foloseasca pentru a produce energie.

Glucagonul este un alt hormon, cu efect opus insulinei, care creste nivelul glicemiei atunci cand el este prea mic, printr-un proces de transformare a glicogenului din ficat in glucoza.

Hiperglicemia (glicemie mare) nu trebuie confundata cu hipoglicemia, care apare atunci cand nivelul zaharului din sange scade prea mult.


Valori normale glicemie

  • 88 - 120 miligrame pe decilitru (mg / dl) pentru persoanele cu varsta sub 59 de ani, care nu au alte afectiuni medicale decat diabetul zaharat;
  • 100 - 140 mg/dl pentru:

 

  • persoanele trecute de varsta de 60 de ani;
  • cei cu alte afectiuni medicale, cum ar fi boli de inima, plamani sau rinichi;
  • persoanele care au un istoric de hipoglicemie sau dificultati in recunoasterea simptomelor hipoglicemiei.

 

Asociatia Americana a Diabetului recomanda urmatoarele valori tinta ale zaharului din sange, in cazul persoanelor cu diabet zaharat:

  • 80 - 130 mg / dl inainte de mese;
  • mai putin de 180 mg / dl la doua ore dupa mese.

 

Glicemie mare - cauze si factori de risc

La persoanele cu diabet, glicemia mare poate fi cauzata de:

  • Doza inadecvata de insulina sau medicamente pentru diabet;
  • Rezistenta la insulina (organismul nu utilizeaza insulina naturala in mod corespunzator - diabet de tip 2);
  • Cantitatea de carbohidrati consumata, in contradictie cu cantitatea de insulina pe care corpul o poate produce sau cu cantitatea de insulina injectata;
  • Deshidratarea;
  • Stresul fizic (cauzat de o boala, raceala, gripa,  infectie etc.);
  • Stresul emotional;
  • Administrarea unor steroizi pentru o alta afectiune.

 

Alte cauze posibile pentru glicemie mare:

  • Afectiunile endocrine, cum ar fi sindromul Cushing, care provoaca rezistenta la insulina;
  • Bolile pancreatice (pancreatita, cancerul pancreatic si fibroza chistica);
  • Anumite medicamente (diureticele si steroizii);
  • Diabetul gestational, care apare la 4% din sarcini, si care este cauzat de scaderea sensibilitatii la insulina;
  • Interventiile chirurgicale sau traumatismele.

 

Pentru ca glicemia sa poata fi mentinuta in limite normale, farmacistii Catena recomanda GlucoSuport de la Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contine zinc si crom, precum si extracte vegetale din dud alb, scortisoara si Gymnema Sylvestre. Datorita acestor substante, GlucoSuport contribuie la metabolismul normal al carbohidratilor si la mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.

Principalii factori de risc pentru hiperglicemie (glicemie mare) sunt:

  • Istoricul familial de diabet de tip 2;
  • Nationalitatea: afro-americanii, nativii americani, spaniolii sau americanii de origine asiatica fiind mai predispusi la glicemie mare;
  • Supraponderabilitatea;
  • Fumatul;
  • Varsta peste 45 de ani;
  • Tensiunea arteriala ridicata sau colesterolul marit;
  • Sindromul ovarului polichistic;
  • Istoricul de diabet gestational.

 

Meniu pentru glicemie mare - alimente permise si recomandate

Legume cu frunze verzi

Sunt pline de vitamine, minerale si nutrienti esentiali, avand un impact minim asupra nivelului de zahar din sange. Sunt o sursa buna de potasiu, vitamina A si calciu, proteine si fibre, astfel ca dintr-un meniu pentru glicemie mare nu ar trebui sa lipseasca:

  • spanac;
  • kale;
  • varza;
  • varza chinezeasca;
  • nasturel;
  • frunze de sfecla;
  • frunze de nap;
  • rucola.

 

Cereale integrale

Sunt bogate in nutrienti si fibre care incetinesc procesul de digestie, odata introduse regulat intr-un meniu pentru glicemie mare. O absorbtie mai lenta a nutrientilor ajuta la mentinerea unui nivel stabil de zahar in sange:

  • orez brun;
  • paine integrala;
  • paste din cereale integrale;
  • hrisca;
  • quinoa;
  • mei;
  • bulgur;
  • secara.

 

Peste gras

Acesta contine acizi grasi Omega-3 importanti. Astfel ca, din dieta persoanelor cu glicemie mare nu ar trebui sa lipseasca:

  • somonul;
  • macroul;
  • sardinele;
  • tonul alb;
  • heringul.

 

Fasole boabe

Contine carbohidrati complecsi care se elibereaza lent in organism, previn variabilitatea glicemica/glicemie mare si confera o senzatie crescuta de satietate:

  • fasole rosie Kidney
  • fasole pinto
  • fasole neagra
  • fasole navy

 

Nuci si seminte

Indeosebi nucile aduc organismului substante nutritive cheie, cum ar fi proteine, vitamina B6, magneziu si fier. Nucile sunt foarte bogate in acidul alfa-lipoic ce protejeaza inima, aceasta din urma mai vulnerabila in caz de glicemie mare sau diabet:

  • nuci traditionale;
  • alune;
  • fistic;
  • caju;
  • nuci pecan;
  • nuci macadamia;
  • nuci braziliene;
  • seminte de chia;
  • seminte de dovleac;
  • seminte de floarea-soarelui.

 

Citrice

Portocalele, grapefruitul si lamaile sunt alimente ce pot contribui la reglarea glicemiei, in caz de glicemie mare, deoarece contin doi antioxidanti bioflavonoizi (hesperidina si naringina), responsabili pentru efectele lor antidiabetice (in special portocalele).

Fructe de padure

Afinele, murele, capsunile si zmeura contin niveluri ridicate de antioxidanti care combat stresul oxidativ (prezent in cazul diabeticilor), fibre, numeroase vitamine si minerale importante.

Cartofi dulci

Copti sau fierti, cartofii dulci sunt o sursa excelenta de fibre, vitaminele A si C, potasiu, si nu provoaca o crestere a nivelului de zahar din sange, fiind indicate in meniul alimentar al persoanelor cu glicemie mare.

Alimente care contin probiotice

Probioticele sunt bacteriile prietenoase care traiesc in intestinul uman, imbunatatind digestia. Iaurtul, unul dintre alimentele cele mai bogate in probiotice, poate reduce inflamatia si stresul oxidativ, crescand sensibilitatea la insulina.

Pentru a va ajuta sa mentineti glicemia in limite normale pe parcursul intregii zile, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Crom Forte 200mg. Acesta este un supliment alimentar careva ajuta sa tineti sub control pofta de dulciuri si contine o concentratie optima de crom, sustinand eficient metabolismul macronutrientilor si echilibrarea glicemiei.

Glicemie mare - recomandare meniu pentru 7 zile

Dieta DASH, pe langa rolul ei in tinerea sub control a tensiunii arteriale, este recomandata si in diabetul zaharat, pentru ca imbunatateste rezistenta la insulina.

Meniu glicemie mare - Ziua 1

Mic dejun:

  • Fructe de sezon taiate cuburi, o ceasca de lapte degresat (optiune vegana: lapte de soia sau migdale);
  • felie de paine integrala (28 grame) cu unt de arahide sau de migdale, nesarat;
  • Cafea decofeinizata, ceai sau ceai din plante.

 

Gustare: fructe - portocala/mar/banana

Pranz

  • Pui la cuptor fara piele servit intr-o tortilla de grau intregral (cu dressing sarac in grasimi, fara sare); veganii pot folosi tofu in loc de pui;
  • Salata de legume (morcovi, rosii si ardei gras);
  • Iaurt cu continut scazut de grasimi, neindulcit (jumatate de cana).

 

Gustare: Crackers de grau integral (cu contiut scazut de sare).

Cina

  • Salata cu ton la gratar si legume (veganii pot folosi naut fiert in loc de peste) cu un dressing sarac in grasimi si fara sare;
  • 1 portocala;
  • 1 covrig din grau integral;
  • 1 ceasca de lapte degresat sau lapte pe baza de plante.

 

Gustare: O treime de ceasca de fistic nesarat

Meniu glicemie mare - Ziua 2

Mic dejun

  • 1 covrig din cereale integrale cu 1 lingurita de margarina fara grasimi trans;
  • 1 banana;
  • 1 ceasca de lapte degresat sau fara grasimi sau lapte pe baza de plante.

 

Gustare: Batoane de legume preparate la abur

Pranz

  • Kebab de pui tocat (varianta vegana: Kebab de linte) cu rosii cherry, ardei gras si ceapa;
  • Fulgi de ovaz fiert sau quinoa;
  • 1 ceasca cu bucati de ananas proaspat.

 

Gustare: sos de iaurt sau hummus

Cina

  • 1 cana de spaghete din cereale integrale gatite in sos marinat (fara adaos de sare), cu legume asortate;
  • 1 chifla mica di cereale integrale cu 1 lingurita de ulei de masline;
  • 1 portocala sau nectarina.

 

Gustare: Mix de seminte si fructe de padure

Meniu glicemie mare - Ziua 3

Mic dejun

  • Smoothie cu banane si iaurt cu continut scazut de grasimi sau lapte degresat;
  • 2 felii de paine integrala;
  • Fructe de sezon;
  • Ceai din plante.

 

Pranz

  • Supa de broccoli;
  • 1 ceasca orez cu legume de sezon, gatita cu 1 lingurita ulei de masline;
  • 1/3 cana de nuci pecan;
  • 1/2 cana de iaurt cu continut scazut de grasimi.

 

Gustare: apa de cocos

Cina

  • Somon la gratar;
  • Ceapa, ardei, rosii cherry si ciuperci in vinegreta;
  • 1 cana de lapte degresat.

 

Gustare: rondele de orez cu unt de arahide

Meniu glicemie mare - Ziua 4

Mic dejun

  • Suc de rodie proaspat stors;
  • Albusuri de ou fierte;
  • 1 ceasca de lapte degresat;
  • 2 felii de paine din cereale integrale prajita, cu unt de nuci nesarat.

 

Gustare: chipsuri din lipie integrala la cuptor

Pranz

  • Omleta vegana de tofu (cu ulei de masline, rosii cherry si ceapa) cu 1 lingurita de sos Caesar cu continut scazut de grasimi;
  • Lipie integrala;
  • Ceai din plante.

 

Gustare: hummus/sos de iaurt

Cina

  • 1 bol cu orez si carne tocata de vita/pui, cu 1 lingurita ulei de masline;
  • 1 chifla mica, din cereale integrale;
  • 1 banana.

 

Gustare: nuci coapte, nesarate

Meniu glicemie mare - Ziua 5

Mic dejun

  • Tarate de ovaz lasate la hidratat peste noapte, cu lapte degresat / lapte pe baza de plante, seminte de dovleac si seminte de in;
  • Cafea decofeinizata, ceai sau ceai din plante;
  • briosa din tarate.

 

Gustare: 1 ceasca cu fructe de padure

Pranz

  • Salata de avocado si creveti (tocate) cu 1 lingurita ulei de masline;
  • 1 ceasca de orez salbatic.

 

Gustare: Biscuiti din grau, fara sare

Cina

  • Albusuri de ou fierte si sandvis cu hummus si paine integrala;
  • 1 cana morcovi si castraveti, taiati cubulete;
  • 1 ceasca suc de fructe proaspat stors.

 

Gustare: Salsa fara sare

Meniu glicemie mare - Ziua 6

Mic dejun

  • Parfait din fructe de padure si iaurt cu continut scazut de grasimi;
  • 1/2 castron fructe taiate in cuburi;
  • Cafea decofeinizata, ceai sau ceai din plante;
  • 1 felie de paine prajita cu 1 lingurita unt de arahide nesarat

 

Gustare: Ciocolata neagra (70% cacao, 2 patratele)

Pranz

  • Salata de naut fiert si ciuperci;
  • ½ cana orez brun fiert;
  • 1 cana iaurt fara grasimi.

 

Gustare: Amestec de nuci si seminte

Cina

  • Pui la tigaie cu mazare fiarta, broccoli si ardei gras;
  • 1 tortilla din cereale integrale;
  • 1 lingurita maioneza cu continut scazut de grasimi;
  • 1 lingurita ulei de masline.

 

Gustare: felii de ananas proaspat

Meniu glicemie mare - Ziua 7

Mic dejun

  • Porridge din grau integral (Terci din grau interal);
  • ½ cana mazare fiarta;
  • 1 ceasca suc portocale proaspat stors.

 

Gustare: Nuci macadamia coapte, fara sare

Pranz

  • Clatite din spanac si albus de ou;
  • 1 cana iaurt fara grasimi;
  • 1 ceasca orez salbatic.

 

Gustare: 1 bol cu fructe de padure

Cina

  • Salata de ton si legume, cu maioneza saraca in grasimi;
  • 1 covrig din cereale integrale;
  • 1 ceasca de lapte fara grasimi.

 

Gustare: Crackers din grau integral

Pentru a reduce nivelul trigliceridelor si al colesterolului, precum si pentru scaderea nivelului glicemiei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Diabecon. Acest produs sprijina eficient metabolismul glucidic si functionarea normala a pancreasului, scade simptomele asociate diabetului si intarzie aparitia complicatiilor provocate de aceasta boala.

Sfaturi suplimentare pentru reglarea glicemiei

1. Se limiteaza alimentele bogate in zahar adaugat, sare si grasimi nesanatoase (grasimi saturate si trans). Se evita alimentele prajite, produsele foarte sarate si dulciurile.

2. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention - CDC, planificarea alimentatiei prin metoda farfuriei (in locul numararii carbohidratilor) este esentiala la persoanele cu glicemie mare. Se recomanda utilizarea unei farfurii cu diametru de 20cm - 22 cm, care sa includa:

  • 50% legume fara amidon;
  • 25% proteine slabe, cum ar fi linte, tofu, peste sau pui fara piele sau curcan;
  • 25% carbohidrati bogati in fibre, cum ar fi cerealele integrale sau leguminoasele.

 

3. Se consuma aproximativ aceeasi cantitate de alimente, in jurul aceleiasi ore, in fiecare zi. Ajuta la controlul glicemiei, la mentinerea nivelului de glucoza din sange. Tipul de medicament luat pentru gestionarea diabetului poate determina flexibilitatea unui meniu pentru glicemie mare.

4. Hidratarea este esentiala, iar apa simpla, plata, lipsita de calorii, previne o glicemie mare. Pentru o hidratare optima, se recomanda ca femeile sa consume aproximativ 9 cani cu apa plata, zilnic; barbatii 13 cani cu apa, zilnic. Exemple de alegeri sanatoase pentru hidratare sunt si cafeaua/ceaiul neindulcit.

5. Exercitiile fizice regulate sunt o modalitate eficienta de a regla zaharul din sange. Cu toate acestea, ele nu sunt recomandate in cazul unui nivel ridicat de cetone in urina. Acest lucru poate duce la cresterea zaharului din sange (glicemie mare).

6. Masurarile periodice ale nivelului de glucoza, inregistrate intr-un „Jurnal Diabetic” special, permite constatarea principalelor cauze ale hiperglicemiei (glicemie mare), evaluarea dinamicii bolii, prevenirea unei crize de diabet, determinarea nivelului optim de activitate fizica, ajustarea nutritiei si dozarea medicamentelor.

Bibliografie:

1. Hyperglycemia: What Is High Blood Sugar?

https://www.endocrineweb.com/conditions/hyperglycemia

2. Hyperglycaemia (high blood sugar)

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/blood-and-lymph/hyperglycaemia-high-blood-sugar

3. Hyperglycemia (High Blood Sugar)

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9815-hyperglycemia-high-blood-sugar

4. Hyperglycemia in diabetes

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperglycemia/symptoms-causes/syc-20373631

5. Diabetes

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444

6. Diabetes: An Overview

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes-mellitus-an-overview

7. DASH Eating Plan: An Eating Pattern for Diabetes Management

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439361/

8. The effects of DASH diet on weight loss and metabolic status in adults with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized clinical trial

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/liv.12990

9. 7-day diabetes meal plan

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318277

10. A 7-Day Diet Plan for High Blood Pressure

https://www.medicinenet.com/a_7-day_diet_plan_for_high_blood_pressure/article.htm

11. What are the best foods for people with diabetes, and what should be avoided?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324416#outlook

12. The 13 Healthiest Leafy Green Vegetables

https://www.healthline.com/nutrition/leafy-green-vegetables#TOC_TITLE_HDR_11 .

Farmacistul Catena va recomanda:

  • W Crom forte 200mg x 30compr.
  • Diabecon x 60 compr

    Diabecon X 60 compr

    Diabecon® tablete Supliment alimentar din extracte vegetale Prezentare: 60 tablete intr-un flacon de plastic. Ingrediente: celuloza microcristalina (agent antiaglomerant), Balsamodendron mukul (oleogumirezina)…