Moringa, un superaliment cu beneficii remarcabile pentru sanatate

Moringa, un superaliment cu beneficii remarcabile pentru sanatate Moringa, un superaliment cu beneficii remarcabile pentru sanatate

Ultima actualizare: 11 decembrie 2024

Moringa (Moringa oleifera), cunoscut si sub denumirea de „arborele miraculos” sau „arborele vietii”, este o planta cu o istorie lunga de utilizare in medicina traditionala ayurvedica, dar care a inceput sa manifeste un interes din ce in ce mai mare si in medicina moderna. De la Moringa, un arbore ale carui frunze seamana foarte fidel cu cele ale salcamului de la noi, se pot consuma atat frunzele, cat si pastaile si semintele acestora. De obicei, se administreaza in forma de pudra de Moringa, din care se pot face ceaiuri, sau sub forma de capsule (suplimente). Contine foarte multi compusi bioactivi care ii confera numeroase beneficii dovedite pentru sanatatea generala.


Ce este moringa si unde se gaseste?

Moringa oleifera este un arbore tropical originar din regiunile subhimalayene ale Indiei. Totusi, s-a extins cu rapiditate si in zonele tropicale si subtropicale din Africa, Asia si America de Sud. Planta creste rapid, are toleranta crescuta la seceta si numeroase utilizari – de la sursa de hrana, pana la medicamente, suplimente si produse cosmetice, datorita numeroaselor beneficii pe care le prezinta pentru sanatate. Aproape toate partile vegetative ale plantei (frunze, seminte, pastai, flori si radacina) au aplicabilitate medicala si nutritionala. Continutul fitochimic al speciei este unul deosebit de variat si include:

  • proteine: frunzele uscat contin aproximativ 27% proteine, ceea ce este deosebit de mult mai ales pentru o sursa vegetala;
  • aminoacizi esentiali;
  • minerale: calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, fosfor;
  • vitamine: C, A (sub forma de beta-caroten), E, din complexul B;
  • antioxidanti naturali: polifenoli (quercetina, kaempferol), acizi fenolici (acid clorogenic);
  • flavonoide si carotenoide;
  • glucozinolati si izotiocianati;
  • alcaloizi;
  • acizi grasi (acid oleic, in special in semintele de moringa).

Drept urmare, suplimentele cu moringa si pudra obtinuta din frunzele acestei specii asigura un aport nutritional foarte complex, cu numeroase beneficii atat in promovarea sanatatii generale, cat si in ameliorarea si chiar tratarea anumitor afectiuni medicale.

Moringa – beneficii pentru sanatate

Consumul de moringa – sub diferite forme, cum ar fi ceaiuri, suplimente, pudra presarata peste salate sau ca ingredient in smoothie-uri – prezinta multe beneficii pentru sanatate organismului. In continuare, vor fi prezentate cateva dintre cele mai bine documentate, validate atat prin studii de laborator, cat si prin studii observationale (efectuate pe esantioane de oameni care, pentru o anumita perioada, au consumat aceasta planta sub diferite forme).

  • Are efecte antioxidante puternice

Datorita concentratiei ridicate de polifenoli si flavonoide, suplimentarea cu moringa asigura un aport extraordinar de antioxidanti naturali. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi de oxigen si azot, reducand astfel stresul oxidativ. Stresul oxidativ are implicatii negative in foarte multe procese, cum ar fi imbatranirea prematura, bolile cardiovasculare, diabetul si chiar cancerul.

  • Sustine functia sistemului imunitar

Frunzele de moringa, din care se obtin pudra si majoritatea suplimentelor, sunt foarte bogate in vitamina C si beta-caroten, care stimuleaza functia imunitara. Studiile arata faptul ca extractele din aceasta specie cresc productia de citokine antiinflamatoare si imbunatatesc semnificativ apararea organismului impotriva infectiilor, cu beneficii in reducerea riscului de a contracta diferite boli infectioase.

  • Ajuta la gestionarea diabetului

Moringa prezinta proprietati hipoglicemiante (de scadere a glicemiei) demonstrat in studii atat preclinice, cat si clinice. Aceste efecte se datoreaza:

  • acidului clorogenic din frunze, care imbunatateste sensibilitatea la insulina;
  • izotiocianatiilor care reduc nivelurile de hemoglobina glicozilata si inflamatia pancreasului (in cazul diabetului secundar pancreatitei).

Drept urmare, pentru persoanele care se confrunta cu diabet, suplimentarea cu moringa, si mai ales cu pulbere obtinuta din frunze, ajuta la gestionarea mult mai eficienta a diabetului. Totusi, studiile sunt relativ putine, desi rezultatele actuale in aceasta directie sunt foarte promitatoare.

  • Sustine sanatatea inimii

Moringa contribuie la mentinerea si promovarea sanatatii cardiovasculare prin:

  • reducerea colesterolului LDL si cresterea colesterolului HDL;
  • scaderea tensiunii arteriale, datorita proprietatilor vasodilatatoare ale alcaloizilor naturali, extrasi din radacina plantei;
  • neutralizarea radicalilor liberi care sustin inflamatia.

De asemenea, suplimentarea inhiba procesul de oxidare a colesterolului LDL. Prin urmare, reduce si riscul de ateroscleroza, fiind cunoscut faptul ca particulele de LDL oxidat se depun la nivelul vaselor de sange, formand asa-zisa „placa de aterom”.

  • Are proprietati antiinflamatoare

Compusii bioactivi din moringa, cum ar fi izotiocianatii, inhiba caile proinflamatorii. Prin mai multe mecanisme, cum ar fi reducerea expresiei factorului nuclear kappa B (NF-κB), insa si a citokinelor proinflamatorii, suplimentarea cu moringa are beneficii in vederea ameliorarii mai ales a afectiunilor inflamatorii cum ar fi artrita, boli autoimune sau sindroame inflamatorii cronice.

  • Imbunatateste sanatatea digestiva

Suplimentarea are beneficii si asupra sistemului digestiv. Spre exemplu, compusii din aceasta planta au efect prebiotic, sprijinind echilibrul microflorei intestinale. Pulberea, care se obtine din frunze, asigura un aport adecvat de fibre vegetale, ceea ce amelioreaza constipatia si sustine digestia normala. S-a observat, de asemenea, ca extractele din aceasta planta prezinta si proprietati antimicrobiene impotriva unui potential agenti intestinali, cum ar fi Helicobacter pylori, Escherichia coli.

  • Sustine sanatatea oaselor

Pulberea obtinuta din frunzele acestei plante este bogata in calciu, magneziu si vitamina K. Se cunoaste faptul ca aceste elemente sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii osoase. Astfel, se recomanda suplimentarea pentru a preveni osteopenia si osteoporoza, precum si in vederea unei recuperari mult mai rapide si usoare dupa fracturile osoase.

  • Sustine sanatatea cognitiva

Continutul ridicat de antioxidanti naturali si vitamine din planta protejeaza celulele neuronale de deteriorarea oxidativa indusa de radicalii liberi. Studiile sugereaza ca suplimentarea zilnica cu moringa are potentialul de a imbunatati memoria, abilitatile motorii fine, si de a reduce riscul de boli neurodegenerative asociate inaintarii in varsta, cum ar fi boala Alzheimer.

  • Are proprietati antimicrobiene

Extractele de moringa au prezentat beneficii si in distrugerea anumitor specii de bacterii gram-negative si gram-pozitive, precum si a unor specii de fungi, cum ar fi Candida albicans. Aceste proprietati se datoreaza in special izotiocianatilor si alcaloizilor care pot fi gasiti in diferite parti vegetative (in special in radacina) ale plantei.

Moringa – modalitati de consum

Exista mai multe modalitati prin care se poate consuma moringa, cum ar fi:

  • Sub forma de pudra

Obtinuta prin macinarea frunzelor, pudra poate fi presarata peste salata sau supe, se adauga in smoothie-uri sau poate fi folosita pentru a prepara ceai de moringa.

  • Sub forma de capsule sau tablete

Suplimentele sunt disponibile sub forma de capsule si tablete. Acestea sunt standardizate pentru a asigura doze precise de compusi bioactivi, fara a exista risc de utilizare in exces (evident, atat timp cat se administreaza conform indicatiilor). In aceasta forma, reprezinta cea mai accesibila modalitate de asigura administrarea pe termen lung pentru beneficii sustinute.

  • Ulei de moringa

Uleiul, extras in general din seminte, este utilizat in scopuri alimentare si cosmetice. Este foarte important de stiut ca uleiul se foloseste extern in scopuri medicinale cum ar fi prin aplicarea pe par, unghii, piele, imbunatatind sanatatea si aspectul estetic al acestora.

Moringa – potentiale riscuri si contraindicatii

Desi suplimentarea este in general sigura si are numeroase beneficii pentru sanatate, pot exista cazuri in care administrarea necesita prudenta, cum ar fi:

  • posibile efecte gastrointestinale, intrucat consumul excesiv poate provoca greata si diaree, disconfort abdominal, mai ales la persoanele cu sensibilitate gastrointestinala. In acest sens, este recomandat sa se inceapa cu o mica doza si, progresiv, aceasta sa fie crescuta la nevoie.
  • compusii din planta pot interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulante sau antidiabetice, antihipertensive. Drept urmare, se recomanda consultul medicului inainte de a incepe suplimentarea.
  • consumul radacinii sau extractelor concentrate poate creste riscul contractiilor uterine, deci riscul de avort spontan. Siguranta administrarii in timpul alaptarii nu este inca clarificata.
  • desi relativ rar, pot aparea reactii alergice in urma administrarii. Acestea includ mancarime, eruptii la nivelul pielii, dificultati respiratorii.

 

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9916933/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8373516/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9108141/

https://www.mdpi.com/1422-0067/24/3/2098

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1242/moringa

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319916