Palme rosii (eritroza palmara) – cauze si alte simptome asociate

Palme rosii (eritroza palmara) – cauze si alte simptome asociate Palme rosii (eritroza palmara) – cauze si alte simptome asociate

Ultima actualizare: 28 mai 2024

palme-rosii

Eritemul palmar este o afectiune cunoscuta si sub denumirea de palme rosii. Inrosirea apare de obicei pe partea inferioara a palmei, insa uneori se poate extinde pana sus spre degete.

De asemenea, aceasta roseata poate aparea si pe talpile picioarelor, insa aceasta afectiune se numeste eritem plantar.

In cazul pacientilor cu pielea mai inchisa la culoare, eritroza palmara provoaca o nuanta a pielii mai inchisa decat cea naturala, in loc de palme rosii sau roz.

Roseata poate sa semene cu o eruptie cutanata, iar pielea devine palida atunci cand este apasata. De asemenea, persoanele cu palme rosii nu se confrunta de obicei cu prurit (mancarime) sau dureri. Cu toate acestea, pielea se poate simti calda la atingere.

Nivelul de roseata poate varia in functie de mai multi factori, cum ar fi temperatura corpului, activitatea fizica si starea emotionala a persoanei in cauza.

Eritroza palmara nu este de obicei daunatoare. Poate fi o tulburare primara fara o cauza subiacenta. Cu toate acestea, este de obicei rezultatul unei alte afectiuni medicale. Unele dintre aceste tulburari de baza pot fi daunatoare daca sunt lasate netratate.


Ce este eritroza palmara (palme rosii)?

Eritroza palmara este o afectiune rara a pielii care provoaca palme rosii. Acest semn afecteaza de obicei baza palmei si zona din jurul degetului mare si mic. In unele cazuri, toate degetele pot deveni rosii.

Gradul de roseata poate varia in functie de:

  • temperatura;
  • presiunea aplicata pe maini;
  • starea emotionala.

Dupa cum mentionam, persoanele cu palme rosii simt caldura sau o senzatie de arsura in maini, fara sa aiba prurit (mancarime).

Aceasta conditie poate fi transmisa genetic. De asemenea, poate aparea in sarcina sau poate fi cauzata de anumite boli, cum ar fi ciroza hepatica. Nu exista un tratament standard sau un remediu pentru roseata in sine. Cu toate acestea, daca eritroza palmara este cauzata de o afectiune de baza, simptomele pot disparea dupa tratarea acesteia.

Cauze si factori de risc pentru palme rosii

Multi oameni dezvolta palme rosii deoarece capilarele de la nivelul mainii atrag mai mult sange la suprafata. In unele cazuri, acest lucru poate fi provocat de modificari hormonale.

palme-rosii-cauze

Exista o varietate de cauze si factori de risc care pot contribui la aparitia eritrozei palmare, acestia variind in functie de tipul afectiunii.

  • Eritroza palmara primara

Eritroza palmara primara este un simptom fizic care nu este cauzat de o alta afectiune. Exista cativa factori de risc pentru dezvoltarea fenomenului.

De exemplu, multe femei dezvolta palme rosii in sarcina, aceasta fiind o cauza frecventa a eritrozei palmare primare. Conform datelor din 2007, cel putin 30% dintre gravide dezvolta palme rosii. Motivul este ca organismul unei femei insarcinate trece prin schimbari hormonale in timpul sarcinii, determinand cresterea nivelului de estrogen.

Femeile care au niveluri mai mari de estrogen pot dezvolta palme rosii. Aceasta crestere a nivelului de estrogen este temporara, asa ca roseata palmelor dispare cel mai probabil dupa sarcina.

In alte cazuri, mostenirea genetica poate contribui la aparitia eritrozei palmare primare. Persoanele care au rude cu eritroza palmara pot avea un risc mai mare de a dezvolta afectiunea.

Eritroza palmara poate fi, de asemenea, idiopatica. Acest lucru inseamna ca nu exista o cauza cunoscuta si ca specialistii din domeniul sanatatii nu pot identifica declansatorul subiacent al acestui semn.

  • Eritroza palmara secundara

Ca manifestare secundara, eritroza palmara poate fi cauzata de multe afectiuni diferite si este adesea primul semn al unei probleme medicale.

De exemplu, multe persoane cu boli hepatice (cum ar fi ciroza), hemocromatoza sau boala Wilson pot dezvolta palme rosii. Aproximativ 23% dintre persoanele care sufera de ciroza prezinta si palme rosii.

palme-rosii-cauze-eritroza-palmara-secundara

Unele afectiuni ale ficatului sunt ereditare, in timp ce altele pot fi influentate de alimentatie si alte obiceiuri mai putin sanatoase, cum ar fi consumul de alcool.

In functie de capacitatea hepatica a unei persoane, unele medicamente pot provoca, de asemenea, palme rosii. In timpul diagnosticului, medicii ii intreaba deseori pe pacienti ce medicamente iau de obicei, pentru a vedea daca simptomul este un efect secundar al unuia dintre acestea.

De asemenea, exista si alte afectiuni care pot provoca palme rosii. Acestea sunt:

  • tireotoxicoza;
  • artrita reumatoida (AR);
  • afectiuni endocrine, cum ar fi diabetul;
  • hepatita C;
  • afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopica sau eczema;
  • infectii virale sau bacteriene;
  • fumatul;
  • cancerul cerebral metastatic;
  • boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

La copii, eritroza palmara poate fi cauzata de diferite afectiuni, cum ar fi:

  • sifilisul congenital;
  • otravire;
  • hipertensiunea hepatopulmonara;
  • boala Kawasaki.

De asemenea, unii copii pot dezvolta palme rosii din cauza unei predispozitii genetice.

Alte semne si simptome

Principalul simptom al eritrozei palmare este inrosirea ambelor palme. Roseata nu este de obicei distribuita uniform. De exemplu, eminenta tenara (proeminenta musculara de la baza degetului mare), eminenta hipotenara (marginea carnoasa a palmei de sub degetul mic), zona de sub degete si varful degetelor pot aparea mai rosii decat in mod normal.

In cele mai multe cazuri, nu exista alte simptome.

Daca observati ca palmele capata o alta culoare, ar trebui sa discutati despre acest lucru cu un medic, chiar daca nu aveti dureri sau mancarime. Eritroza palmara poate fi un semn al unor afectiuni subiacente mai grave, iar diagnosticarea precoce poate fi cheia pentru o vindecare mai rapida.

palme-rosii-simptome

Diagnostic

Cu toate ca eritroza palmara poate fi diagnosticata prin simpla observare a palmelor, medicul ar putea dori sa stabileasca daca este cauzata de o afectiune de baza.

Dupa verificarea istoricului medical si efectuarea unui examen fizic, medicul ar putea efectua unul sau mai multe teste de diagnostic pentru a verifica:

  • nivelul de celule sanguine;
  • nivelul de zahar din sange;
  • functia hepatica;
  • functia tiroidiana;
  • nivelul creatininei;
  • nivelul de fier;
  • nivelul factorului reumatoid;
  • nivelul de cupru.

De asemenea, ar putea recomanda si alte teste, cum ar fi:

  • rezonanta magnetica (RMN) la nivelul creierului;
  • tomografie computerizata (CT) la nivelul pieptului, abdomenului si pelvisului;
  • biopsie de maduva osoasa;
  • teste pentru alti anticorpi.

Metode de tratament pentru palme rosii

Nu exista un tratament specific pentru a vindeca palmele rosii cauzate de eritroza palmara. Tratamentul presupune descoperirea si abordarea cauzei care sta la baza afectiunii. Odata tratata cauza de baza, roseata de la nivelul palmelor poate disparea partial sau total.

Daca roseata este un efect secundar al unui medicament, specialistul poate recomanda modificarea tratamentului. Schimbarea sau intreruperea oricarui tratament trebuie facuta intotdeauna sub indrumarea unui medic.

- Ciroza

Nu exista un tratament standard pentru ciroza. Profesionistii din domeniul sanatatii incearca de obicei sa trateze cauzele leziunilor hepatice. Acest ar putea implica modificarea stilului de viata, cum ar fi:

  • schimbarea obiceiurilor alimentare;
  • evitarea consumului de alcool;
  • mentinerea unei greutati sanatoase;

In plus, specialistul poate prescrie medicamente pentru tratarea afectiunilor care au dus la ciroza, cum ar fi hepatita B sau hepatita C. Daca ciroza a fost provocata de tratamentul cu un anumit medicament, specialistul poate recomanda incetarea tratamentului si administrarea altor medicamente.

palme-rosii-tratament-ciroza

- Hemocromatoza

Hemocromatoza este o afectiune care provoaca acumularea de fier in sange. Acest lucru poate duce la disfunctii ale diferitelor organe.

Principalul tratament pentru hemocromatoza este flebotomia. Flebotomia implica recoltarea sangelui si eliminarea excesului de fier din acesta.

In cazul persoanelor care nu pot fi supuse flebotomiei, specialistii pot recomanda medicamente care faciliteaza eliminarea excesului de fier prin urina.

- Boala Wilson

Boala Wilson este o afectiune rara, caracterizata prin acumularea anormala de cupru in organism.

Profesionistii din domeniul sanatatii trateaza de obicei boala Wilson cu medicamente care elimina cuprul din organism. De asemenea, medicii pot recomanda suplimente cu zinc. Zincul poate ajuta la prevenirea absorbtiei cuprului de catre intestine.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320593

https://www.healthline.com/health/skin-disorders/palmar-erythema

https://www.verywellhealth.com/palmar-erythema-5220407