Papiloame pe gat - cauze si solutii de tratament

Papiloame pe gat - cauze si solutii de tratament Papiloame pe gat - cauze si solutii de tratament

Ultima actualizare: 11 aprilie 2024

Papiloame-pe-gat

Papiloamele apar ca urmare a proliferarii benigne, necanceroase, a celulelor epiteliale, de cele mai multe ori ca urmare a infectiei cu papilomavirusul uman (HPV). Cele mai multe papiloame pe gat, dar nu numai, apar ca urmare a infectiei cu tulpini HPV de risc scazut. Eronat, ca urmare a aspectului, sunt confundate cu alunitele, dar exista diferente sensibile intre alunita si papilom. Efectiv, papiloamele cresc pe suprafata pielii, spre exterior, iar ulterior se ataseaza de piele prin intermediul unui pedicul scurt, foarte fragil. Din acest motiv, este relativ obisnuit fenomenul in care papiloamele sunt rupte ca urmare a zgarierii pielii si stergerii acesteia folosind un prosop.

Papiloamele pot fi usor confundate cu negii tegumentari (verucile vulgare). Diferentele majore intre aceste doua afectiuni cutanate sunt urmatoarele:

  • Forma: un neg pare „prins” in piele, pe cand papiloamele atarna de aceasta, fiind atasate de aceasta printr-un pedicul foarte scurt;
  • Consistenta: un papilom este moale la atingere, deseori este indeajuns de mic incat textura sa nici nu poate fi diferentiata, in timp ce negii au o consistenta mult mai dura;
  • Mobilitate: un papilom este mobil si se misca atunci cand este atins, pe cand negul este fix.

Atat negii, cat si papiloamele, nu provoaca simptome. Cand se rup, pot duce la mancarime sau senzatia de arsura, precum si sangerare, ca urmare a vascularizarii acestor formatiuni.


Ce sunt papiloamele?

Papiloamele cutanate sunt mici excrescente care apar ca urmare a inmultirii excesive a celulelor epiteliale. Pot fi observate mai ales la nivelul pliurilor cutanate, cum ar fi papiloame pe gat, sau la nivel axilar. Proliferarea celulelor este limitata la stratul exterior al pielii, epiderma, si drept urmare nu ajunge in straturile mai profunde. Sunt formatiuni benigne, necancerigene. Se prind de piele printr-un pedicul scurt, fragil, si „atarna” de piele, spre deosebire de alte leziuni ce pot aparea ca urmare a infectiei cu HPV, cum ar fi negii cutanati sau verucile genitale. Prezenta de papiloame pe gat nu ar trebui sa ridice ingrijorare exacerbata, intrucat nu indica proces malign.

Papiloamele nu prezinta contagiozitate, asadar nu se transmit de la o persoana la alta, insa tind sa fie inestetice si sa creeze disconfort atunci cand sunt rupte sau cand cresc in dimensiuni. Mai poarta denumirea si de acrocordoane sau polipi fibroepiteliali. In general, au dimensiuni mici, de doar cativa milimetri, dar pot atinge si cativa centimetri. Foarte multe persoane se confrunta cu papiloame pe gat, dar acestea tind sa se aglomereze in special in zone cu pliuri, cum ar fi la nivel submamar si axilar. Prezenta de papiloame pe gat indica, de cele mai multe ori, o infectie cutanata cu virusul HPV, dar poate aparea si din alte cauze, cu o incidenta relativ mai scazuta.

Papiloame pe gat - cauze si factori de risc

Cel mai des, infectia cu tulpini HPV de risc scazut va care duce la aparitia de papiloame pe gat. Infectia virala se stabileste in stratul de celule bazale ale epiteliului, ceea ce nu permite virusului sa se replice in totalitate. Pe masura ce se replica, celulele bazale cresc in dimensiuni si, astfel, ajung sa proemine spre exterior. Aparitia de papiloame pe gat indica infectia la nivelul pielii de la acest nivel, fiind cunoscut ca infectia in orice alta zona va duce la aparitia papiloamelor mai ales in zona respectiva (desi nu este o regula generala). In mod uzual, tulpina virala infecteaza epiderma din apropierea locului de intrare in organism, dar poate avea loc si auto-inocularea.

In cazul aparitiei de papiloame pe gat, virusul a avut acces prin cavitatea bucala, insa este vorba despre tulpini virale cu risc scazut, care nu provoaca vreo forma de cancer. Auto-inocularea cu HPV inseamna ca virusul s-a localizat la nivelul pielii. Sistemul imunitar joaca un rol deosebit de important in controlul raspandirii virusului si, in mod normal, elimina cele mai multe dintre infectii. Persoanele cu sistem imunitar deficitar tind sa se confrunte mult mai des cu papiloame pe gat si, de asemenea, exista un risc mai mare ca acestea sa reapara dupa indepartare. Factorii care cresc riscul de a dezvolta papiloame pe gat, dar nu numai, sunt urmatorii:

Exista un sindrom ereditar numit sindromul Birt-Hogg-Dube, care se are deseori in vedere cand vine vorba de prezenta acrocordonilor. In acest caz persoana nu va avea doar papiloame pe gat, ci localizate oriunde pe corp, chiar si dupa ureche. Ele sunt numite tricodiscoame, dar nu pot fi diferentiate histologic de acrocordoni. De asemenea, o varianta a carcinomului bazocelular este posibil sa se prezinte cu acrocordoane si papiloame pe gat. Insa, de cele mai multe ori, aparitia de papiloame pe gat se datoreaza infectiei superficiale cu tulpinile HPV cu risc scazut, si anume subtipurile 1, 2, 3, 4 sau 26, 27, 28, 29. Poate fi vorba, uneori, despre coinfectia cu acestea.

Papiloame-gat

Papiloame pe gat - remedii si optiuni de tratament

In multe cazuri, prezenta de papiloame pe gat nu ar trebui sa ridice ingrijorari si nici nu vizeaza vreo forma de tratament, ele putand disparea chiar de la sine. Mai exista si situatii in care aceste papiloame sunt indepartate involuntar prin rupere, zgariere, agatarea de diferite materiale, cum ar fi prosopul sau hainele. Insa, daca o persoana se confrunta cu papiloame pe gat de dimensiuni usor crescute, astfel incat sa devina inestetice, daca sunt in numar mare si prezinta risc crescut de sangerare sau infectie ca urmare a ruperii, se recomanda tratamentul. De cele mai multe ori, alternativele chirurgicale eficiente in vederea tratamentului pentru papiloame pe gat:

  • Electrocauterizarea reprezinta principala metoda de tratament in caz de papiloame pe gat;
  • Indepartarea cu ajutorul laserului;
  • Crioterapia;
  • Indepartarea papiloamelor prin excizie chirurgicala clasica;
  • Aplicarea de preparate topice keratolicite poate fi eficienta in caz de papiloame pe gat;
  • Cauterizarea prin radiofrecventa.

Fiind excrescente benigne ale pielii, prezenta de papiloame pe gat nu necesita tratament, in cele din urma, decat daca se gasesc in numar mare si, ca urmare a ruperii, ar putea provoca infectii secundare si sangerare. De cele mai multe ori, persoanele cu papiloame pe gat aleg alternativele chirurgicale de tratament din considerente pur estetice. Asigurarea pacientului cu papiloame pe gat in ceea ce priveste natura benigna a bolii reduce anxietatea asociata prezentei acestora.

Papiloame pe gat - sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de a dezvolta papiloame pe gat, se recomanda in primul rand reducerea riscului de infectie cu HPV. Vaccinarea anti-HVP si intretinerea de raporturi sexuale sigure sunt principalele modalitati prin care se reduce riscul infectiei. Este important de retinut ca tulpinile virale se transmit si prin sex oral. Limitarea expunerii la radiatii ultraviolete, controlul greutatii si evitarea fumatului scade riscul aparitiei de papiloame pe gat. La persoanele care fumeaza s-a observat o incidenta mai mare a recidivei, dupa indepartarea chirurgicala a papiloamelor.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560737/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448169/

https://www.emedicinehealth.com/what_is_the_cause_of_papillomas/article_em.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/312657