Prim ajutor in atacul de panica

Prim ajutor in atacul de panica Prim ajutor in atacul de panica

Ultima actualizare: 17 iulie 2025

atacul-de-panica

Primul ajutor in atacul de panica nu necesita o pregatire speciala, dar impune mult tact si stapanire de sine din partea persoanei care il acorda. Aceasta trebuie sa isi pastreze calmul si totodata sa indemne martorii sa procedeze la fel si sa le ceara sa lase loc victimei „sa respire”. Victima trebuie abordata cu blandete, pe un ton cald si incurajator,  ajutata sa isi recapete controlul respiratiei si sa se calmeze, fara a folosi gesturi autoritare si fara a minimaliza experienta neplacuta prin care a trecut sau problema care a generat-o.

Desi in acest caz nu vorbim de o problema care pune viata in pericol, primul ajutor in atacul de panica este o interventie mai mult decat necesara atat pentru pacient, cat si pentru persoanele din jur care sunt martore ale unui astfel de episod. Spunem aceasta pentru ca manifestarile specifice unui atac de panica pot induce o stare pronuntata de neliniste si celor din jur, declansand un alt atac daca e vorba de persoane mai sensibile.

Asadar, este important sa stiti sa acordati primul ajutor in atacul de panica atat pentru a veni in sprijinul unei persoane care trece printr-un astfel de experienta neplacuta dar si pentru a impiedica o situatie lipsita de riscuri majore sa degenereze. De aceea am sintetizat in materialul de fata toate informatiile despre primul ajutor in atacul de panica, cu speranta ca vor ajunge la cat mai multi dintre cititorii nostri.


Primul ajutor in atacul de panica  - recunoasterea simptomelor

Atacul de panica este o manifestare episodica a unei stari intense de neliniste, teama, anxietate sau ingrijorare, care apare in cele mai multe cazuri pe fond de stres. Un astfel de episod are un debut brusc, cu simptome care cresc in intensitate si ating dupa circa 10 minute un varf, pentru ca apoi sa se amelioreze si sa dispara complet la 15-30 de minute de la debut. Simptomele se manifesta atat in plan psihic cat si fizic iar unele pot fi confundate cu manifestarile specifice altor probleme de sanatate. Va puteti da seama ca se impune primul ajutor in atacul de panica dupa debutul brusc al simptomelor si evolutia fulminanta a acestora, care sunt elemente caracteristice unui astfel de episod.

In ceea ce priveste manifestarile specifice, acestea difera de la caz la caz, un atac de panica putand include combinatii de simptome de ordin fizic si psihic cum urmeaza:

  • Palpitatii;
  • Tremur;
  • Transpiratie abundenta;
  • Senzatia de sufocare;
  • Respiratie rapida si insuficienta;
  • Durere in piept;
  • Furnicaturi la nivelul membrelor;
  • Greata;
  • Durere de cap;
  • Crampe abdominale;
  • Ameteala;
  • Senzatia de lesin;
  • Confuzie;
  • Teama exagerata fata de un pericol iminent, care nu exista  in realitate.

O persoana ce manifesta brusc astfel de simptome, care cresc in intensitate in primele 10 minute pentru ca apoi sa se amelioreze, in mod cert are nevoie de primul ajutor in atac de panica, pentru ca tocmai trece printr-un astfel de episod.

atac-de-panica

Primul ajutor in atacul de panica – ce masuri se impun

Primul ajutor in atacul de panica nu necesita cunostinte in domeniul medical si nici o pregatire speciala pentru astfel de situatii, oricine putand sa-si asume o misiune de acest gen tinand cont de cateva recomandari.

Pastrati-va calmul

Cand acordati primul ajutor in atacul de panica e important ca persoana asistata sa va perceapa ca pe cineva care detine controlul si de care se poate „agata” ca de un punct de sprijin stabil. In cazul in care percepe din partea salvatorului o stare de neliniste sau panica, simptomele pe care le manifesta pot creste in intensitate.

Oferiti victimei suficient spatiu

Cand se acorda primul ajutor in atacul de panica este important ca victima sa beneficieze de spatiu suficient, astfel martorii trebuie rugati sa stea la distanta si sa se comporte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Singura persoana care trebuie sa stea aproape de victima e cea care ofera primul ajutor in atacul de panica, fara a ingradi insa libertatea de miscare a persoanei asistate.

Vorbiti cu voce blanda si un ton incurajator

Este foarte important si cum ca adresati victimei cand acordati primul ajutor in atacul de panica, iar in acest sens trebuie sa folositi  propozitii scurte cu mesaje linistitoare. Persoana respectiva trebuie sa inteleaga astfel ca este in siguranta, ca nu i s-a intamplat nimic rau si ca totul este sub control. Niciodata cand se acorda primul ajutor in atacul de panica nu se foloseste un ton imperativ sau mustrator, ce poate accentua starea de neliniste a victimei.

Ajutati victima sa-si controleze respiratie

Urmatorul pas in primul ajutor in atacul de panica este redobandirea controlului respiratiei pentru o mai buna oxigenare a creierului, care sa induca mai usor starea de calm. Astfel, primul ajutor in atacul de panica include si un mic exercitiu de respiratie, ce presupune instruirea victimei sa inspire adanc pe nas timp de 4 secunde, sa isi tina apoi respiratia alte 4 secunde si dupa aceea sa expire pe gura timp de 4-6 secunde. Se repeta acest exercitiu timp de cateva minute, pana cand respiratia revine la ritmul normal.

Refaceti conexiunea cu realitatea

Daca victima este confuza sau dezorientata, primul ajutor in atacul de panica include si tehnici simple pentru a o reconecta cu realitatea. Pe acelasi ton calm, intrebati victima ce vede, ce aude sau ce simte in momentul respectiv iar in functie de raspunsuri incercati sa ii prezentati realitatea. De asemenea, pot fi eficiente si exercitii simple de logica ce ajuta creierul sa isi regleze capacitatile cognitive.

Solicitati ajutor de specialitate

Daca primul ajutor in atacul de panica nu da rezultate iar manifestarile specifice se intensifica in loc sa se amelioreze, e posibil ca situatia sa fie mai grava iar in acest caz trebuie sa apelati la numarul de urgenta 112 pentru a cere ajutor de specialitate.

Primul ajutor in atacul de panica – ce trebuie sa evitati

Sunt si cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faceti cand acordati primul ajutor in atacul de panica, pentru a nu risca sa inrautatiti situatia victimei. In primul rand, nu trebuie sa aveti un comportament autoritar cerand victimei sa va urmeze sfaturile sau fortand-o chiar si cu blandete sa actioneze in vreun fel.

De asemenea, in timp ce acordati primul ajutor in atacul de panica evitati sa criticati actiunile victimei, sau sa minimalizati experienta negativa prin care aceasta a trecut.

Daca o persoana necesita in mod repetat primul ajutor in atacul de panica e posibil ca aceste episoade sa se datoreze unor probleme de natura psihica mai profunde, asa ca in astfel de situatii trebuie incurajata sa mearga la un consult de specialitate.