Novomix 30Penfill 100U/ml x 5cart. x 3ml susp.inj.

Prospect Novomix 30Penfill 100U/ml x 5cart. x 3ml susp.inj.

Mergeti la produs

PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR
 
  • NovoMix 30 Penfill 100 U/ml suspensie injectabila in cartus
  • Insulina aspart
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
 
  • Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
  • Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului
  • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra
  • Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversanementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului
 
In acest prospect gasiti:
 
  1. Ce este NovoMix 30 si pentru ce se utilizeaza
  2. Inainte sa utilizati NovoMix 30
  3. Cum sa utilizati NovoMix 30
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza NovoMix 30
  6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE NOVOMIX 30 SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
 
NovoMix 30 este o insulinamoderna (analog de insulina) atat cu actiune rapida cat si intermediara, in raport de 30/70. Insulinele moderne reprezinta versiuni imbunatatite ale insulinelor umane.
 
NovoMix 30 este utilizat in tratamentul diabetului zaharat la adulti, adolescenti si copii cu varsta de 10 ani si peste. Diabetul zaharat este o boala care face ca organismul dumneavoastra sa nu produca suficienta insulina pentru a controla valoarea zaharului din sange.
 
NovoMix 30 va incepe sa va scada valoarea zaharului din sange la 10-20 de minute dupa administrare, are efect maxim intre 1 si 4 ore si efectul va dura pana la 24 ore. Poate fi utilizat in asociere cu anumite medicamente antidiabetice orale.
 
2. INAINTE SA UTILIZATI NOVOMIX 30
 
Nu utilizati NovoMix 30
 
  • Daca sunteti alergic (hipersensibil) la insulina aspart sau la oricare dintre celelalte componente ale NovoMix 30 (vezi pct. 6 INFORMATII suplimentare)
  • Daca simtiti ca veti avea o reactie hipoglicemica (o concentratie mica a zaharului din sange) (vezi pct. 3 Cum sa utilizati NovoMix 30)
  • In pompele de insulina
  • Daca fie cartusul fie dispozitivul care il contine a fost scapat pe jos, deteriorat sau strivit.
  • Daca nu a fost pastrat corespunzator sau a fost congelat (vezi pct. 5 Cum se pastreaza NovoMix 30)
  • Daca insulina resuspendata nu prezinta aspect uniform, de culoare alba si opalescenta
  • Daca sunt prezente gramezi de material sau particule solide, de culoare alba, care adera de fundul sau peretii cartusului dand un aspect inghetat
 
Verificati eticheta pentru a va asigura ca aveti tipul potrivit de insulina.
 
Verificati intotdeauna cartusul, inclusiv pistonul din cauciuc. Nu-l utilizati daca observati orice deteriorare sau existenta unui spatiu intre pistonul din cauciuc si banda de culoare alba de pe eticheta. Va rugam sa-l returnati. Pentru instrucaiuni suplimentare, cititi manualul de utilizare al dispozitivului de administrare.
 
Utilizati intotdeauna un ac nou la fiecare injectare, pentru a preveni contaminarea.
 
Acele si NovoMix 30 Penfill nu trebuie impartite cu altcineva.
 
Inainte de a utiliza NovoMix 30
 
Aveti grija deosebita cand utilizati NovoMix 30
 
  • Daca aveti probleme cu rinichii sau ficatul sau cu glandele suprarenale, hipofiza sau tiroida
  • Daca ati facut un efort fizic mai intens decat de obicei sau doriti sa va modificati dieta obisnuitadeoarece astfel poate fi afectata valoarea zaharului din sange
  • Daca sunteti bolnav: continuati sa utilizati insulina si adresati-va medicului dumneavoastra
  • Daca calatoriti in strainatate: calatoriile in zonele cu diferenta de fus orar va pot influenta necesarul de insulina si momentul administrarii injectiilor. Adresati-va medicului dumneavoastra daca planuiti astfel de calatorii.
 
Utilizarea altor medicamente
 
Unele medicamente afecteaza modul in care este utilizata glucoza in organism si va pot influenta doza necesara de insulina. Cele mai frecvente medicamente care va pot influenta tratamentul cu insulina, sunt enumerate mai jos. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate faraprescriptie medicala. Discutati cu medicul dumneavoastra, in special, daca utilizati vreunul dintre medicamentele enumerate mai jos, care influenteaza valoarea zaharului din sange.
 
Daca utilizati oricare dintre urm?toarele medicamente, valoarea zaharului din sangele dumneavoastrapoate scadea (hipoglicemie):
 
  • Alte medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat;
  • Inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO) (utilizati in tratamentul depresiei);
  • Beta- blocante (utilizate in tratamentul tensiunii arteriale mari);
  • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (utilizati in tratamentul anumitor afectiuni cardiace sau a tensiunii arteriale mari);
  • Salicilati (utilizati in tratamentul durerii si febrei);
  • Steroizi anabolizanti (cum este testosteronul);
  • Sulfonamide (utilizate in tratamentul infecaiilor).
Daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente, valoarea zaharului din sangele dumneavoastrapoate creste (hiperglicemie):
 
  • Contraceptive orale (medicamente pentru prevenirea sarcinii);
  • Tiazide (utilizate in tratamentul tensiunii arteriale mari sau retentiei excesive de lichide);
  • Glucocorticoizi (cum este cortizonul utilizat in tratamentul inflamatiei);
  • Hormoni tiroidieni (utilizati in tratamentul afecaiunilor glandei tiroide);
  • Simpatomimetice (cum sunt epinefrina (adrenalina) sau salbutamolul, terbutalina, utilizate in tratamentul astmului bronsic);
  • Hormon de crestere (medicament care stimuleaza cresterea scheletaltai somatica, cu influentasemnificativa asupra proceselor metabolice din organism);
  • Danazol (medicament cu acaiune asupra ovulatiei).
  • Octreotida si lanreotida (medicamente utilizate in tratamentul acromegaliei, o tulburare hormonala rara, care apare de regula la adultii de varsta mijlocie, determinata de productia in exces a hormonului de crestere de catre glanda hipofiza) pot fie sa creasca, fie sa scada valoarea zaharului din sange.
  • Beta-blocantele (utilizate in tratamentul tensiunii arteriale mari) pot diminua sau suprima in intregime primele simptome de avertizare care ajuta la recunoasterea hipoglicemiei.
  • Pioglitazona (medicament antidiabetic oral): unii pacienti care sufera de diabet zaharat de tip 2 de mult timp, in special cu afectiuni cardiace sau accident vascular cerebral in antecedente, care sunt tratati cu pioglitazona si insulina pot prezenta o dezvoltare a insuficientei cardiace.
Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil, daca prezentati semne de insuficenta cardiaca, cum este scurtarea neobisnuita a respiratiei, cresterea rapida a greutatii sau umflare localizata (edeme).
 
Utilizarea NovoMix 30 cu alimente si bauturi
 
Daca ati consumat alcool etilic, necesarul dumneavoastra de insulina se poate modifica, deoarece valoarea glicemiei dumneavoastra poate fie sa creasca, fie sa scada. Se recomanda o monitorizare atenta.
 
Sarcina si alaptarea
 
Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua orice medicament.
 
Daca sunteti gravida, doriti sa deveniti gravida sau alaptati, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra pentru sfat. Exista experienta clinica limitata privind utilizarea insulinei aspart in timpul sarcinii. Doza dumneavoastra de insulina poate necesita ajustari in timpul sarcinii si dupa nastere. Controlul atent al diabetului dumneavoastra, in special, prevenirea hipoglicemiei sunt importante pentru sanatatea copilului dumneavoastra.
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
Daca valoarea zaharului din sangele dumneavoastra este mica sau mare, capacitatea dumneavoastra de concentrare si de reactie poate fi afectata, si, ca urmare, capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje poate fi afectata. Tineti cont de faptul ca va puteti expune dumneavoastra sau pe cei din jur la pericol. Discutati cu medicul dumneavoastra daca puteti conduce vehicule in cazul in care: aveti hipoglicemii frecvente; recunoasteti cu dificultate semnele hipoglicemiei.
 
Informatii importante privind unele componente ale NovoMix 30
 
NovoMix 30 contine mai putin de 1 mmol de sodiu (23 mg) pe doza, adica practic NovoMix 30 „nu contine sodiu”.
 
3. CUM SA UTILIZati NOVOMIX 30
 
Dozaj
 
Discutati despre dozele de insulina cu medicul dumneavoastrati cu asistenta medicala. Asigurati-va ca utilizati NovoMix 30 Penfill pe care vi l-au recomandat medicul dumneavoastrati asistenta medicala si urmati cu atentie sfatul acestora. Cand NovoMix 30 se utilizeaza in asociere cu medicamente antidiabetice orale dozajul trebuie ajustat. Daca medicul dumneavoastra v-a trecut de pe un tip sau marca de insulina pe un alt tip sau marca, atunci s-ar putea ca doza de insulina sa fie ajustata de catre medic. Nu inlocuiti insulina dumneavoastra decat la indicatia medicului. Mancati sau luati o gustare care contine glucide in decurs de 10 minute de la administrare pentru a preveni hipoglicemia. NovoMix 30 se administreaza, in general, imediat inainte de masa. Cand este necesar, NovoMix 30 poate fi administrat si la scurt timp dupa masa.
 
Utilizarea la copii
 
NovoMix 30 poate fi utilizat la copii si adolescenti cu varsta de 10 ani si peste cand este de preferat insulina premixata. Experienta clinica este limitata pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 ani. Nu au fost derulate studii clinice cu NovoMix 30 la copii cu varsta sub 6 ani.
 
Utilizati NovoMix 30 la copii cu varsta sub 10 ani numai daca medicul dumneavoastra v-a indicat specific acest lucru.
 
Utilizarea la grupuri speciale de pacienti
 
Similar tuturor insulinelor, la varstnici si la pacientii cu insuficenta renala sau hepatica, monitorizarea glicemiei trebuie intensificata si dozele de insulina aspart trebuie ajustate in functie de necesitatile individuale.
 
Mod de administrare
 
NovoMix 30 se utilizeaza pentru injectare sub piele (subcutanat). Nu injectati nicioadata insulina direct in vena (intravenos) sau in muschi (intramuscular). Schimbati de fiecare data locul injectarii, in cadrul aceleiasi regiuni anatomice, pentru a evita formarea de noduli (vezi pct. 4 reactii adverse posibile). Cele mai indicate locuri pentru injectare sunt: peretele abdominal anterior, fesele, fata anterioara a coapselor sau partea superioara a bratelor. Insulina va actiona mai rapid cand este injectata in peretele abdominal. Intotdeauna trebuie determinata glicemia cu regularitate.
 
Nu reincarcati cartusul. Cartusele NovoMix 30 Penfill sunt destinate utilizarii cu dispozitivele Novo Nordisk de administrare a insulinei si cu acele NovoFine sau NovoTwist. Asigurati-va ca nu utilizati ace contrafacute. Intrebati farmacistul. Daca sunteti tratat cu NovoMix 30 Penfill si o alta insulina in cartus Penfill, trebuie sa utilizati cate un dispozitiv de administrare a insulinei pentru fiecare tip de insulina.
 
Ca masura suplimentara de precautie, purtati intotdeauna cu dumneavoastra ca rezerva un cartus Penfill pentru cazul in care cartusul este pierdut sau deteriorat.
 
Resuspendarea NovoMix 30
 
Inainte de a pune cartusul in sistemul de administrare a insulinei:
 
Inainte de prima utilizare rasuciti NovoMix 30 Penfill de 10 ori intre palme – este important sa tineti cartusul in pozitie orizontala (vezi figura A). Miscati cartusul in sus si in jos intre pozitiile a si b (vezi figura B) de 10 ori, astfel incat bila de sticla sa se deplaseze de la un capat al cartusului la celalalt. Repetati procedurile de rasucire si miscare (vezi figurile A si B) pana cand lichidul devine uniform, albicios si laptos (opalescent). Resuspendarea este mai usoara cand insulina a ajuns la temperatura camerei. Efectuati imediat, fara intarziere, toate celelalte operatii ale injectarii.
 
Inainte de fiecare injectare miscati dispozitivul cu cartusul in interior in sus si in jos, intre pozitiile a si b (vezi figura B) de cel putin 10 ori, pana cand lichidul devine uniform, alb si laptos (opalescent). Efectuati imediat, fara intarziere, toate operatiunile injectarii.
 
Verificati daca au mai ramas cel putin 12 unitati de insulina in cartus pentru a putea permite resuspendarea. Daca in cartus sunt mai putin de 12 unitati, folositi unul nou.
 
Cum se injecteaza NovoMix 30
 
Injectati insulina sub piele. Folositi tehnica de injectare recomandata de medicul dumneavoastraasistenta medicala si asa cum este descris in manualul dispozitivului dumneavoastra de administrare.
 
Mentineti acul sub piele timp de cel putin 6 secunde. Tineti butonul complet apasat pana cand acul a fost retras. Astfel se asigura administrarea corecta si se limiteaza posibilitatea patrunderii sangelui in ac sau in rezervorul de insulina.
 
Dupa fiecare injectie asigurati-va ca ati detasat si indepartat acul si pastrati NovoMix 30 fara a avea acul atasat. In caz contrar, lichidul se poate scurge prin ac, ceea ce poate duce la o dozare incorecta.
 
Daca ati utilizat mai mult NovoMix 30 decat trebuie
 
Daca ati utilizat prea multa insulina, valoarea glicemiei dumneavoastra scade prea mult (aceasta se numeste hipoglicemie). Aceasta se poate intampla si:
 
  • Daca mancati prea putin sau omiteti o masa;
  • Daca depuneti un efort fizic mai mare decat de obicei.
Semnele de avertizare a hipoglicemiei pot sa apara brusc si pot include: transpiratii reci, piele palida si rece, durere de cap, batai rapide ale inimii, senzatie de rau (greata), senzatie intensa de foame, tulburari trecatoare de vedere, somnolenta, senzatie neobisnuita de oboseala si slabiciune, nervozitate sau tremor, stare de neliniste, confuzie, dificultati de concentrare.
 
Daca simtiti ca se apropie un episod de hipoglicemie, mancati alimente care contin mult zahar si apoi masurati-va glicemia. Daca glicemia dumneavoastra scade prea mult, mancati tablete de glucoza sau alimente care contin mult zahar (dulciuri, biscuiti, suc de fructe), apoi odihniti-va. Purtati intotdeauna asupra dumneavoastra ca masura de precautie tablete de glucoza, dulciuri, biscuiti sau suc de fructe.
 
Cand simptomele hipoglicemiei au disparut sau cand valoarea glicemiei s-a stabilizat, continuati tratamentul cu insulina. Spuneti celor din jur ca aveti diabet zaharat si care pot fi consecintele acestui lucru, inclusiv despre riscul pierderii constientei ca urmare a unei hipoglicemii. Spuneti celor din jur ca in cazul in care lesinati (va pierdesi constienta) trebuie sa va aseze pe o parte si sa va acorde imediat asistenta medicala. Nu trebuie sa va administreze mancare sau bauturi pentru cava puteti ineca.
 
Va puteti reveni mai repede din starea de inconstienta daca vi se administreaza o injectie cu glucagon de catre o persoana instruita. Daca vi se injecteaza glucagon veti avea nevoie de glucoza sau de o gustare dulce cat mai curand posibil dupa ce va recapatati constienta. Daca nu raspundeti la tratamentul cu glucagon va trebui sa fiti tratat in spital. Adresati-va medicului dumneavoastra sau unui serviciu de urgenta dupa o injectie cu glucagon: motivul hipoglicemiei trebuie identificat pentru a preveni alte episoade de hipoglicemie.
 
Daca hipoglicemia severa, prelungita nu este tratata, aceasta poate provoca leziuni ale creierului (temporare sau permanente) si chiar deces. 
 
Daca ati avut un episod de hipoglicemie si v-ati pierdut constienta sau aveti frecvent episoade de hipoglicemie spuneti medicului dumneavoastra. Doza si momentul administrarii insulinei, dieta sau exercitiul fizic pot necesita ajustari.
 
Daca uitati sa utilizati NovoMix 30
 
Daca uitati sa utilizati insulina, valoarea glicemiei dumneavoastra creste prea mult (aceasta se numeste hiperglicemie). Aceasta se poate intampla si:
 
  • daca ati utilizat in mod repetat doze mai mici de insulina decat cele necesare;
  • daca aveti o infectie sau febra;
  • daca ati mancat mai mult decat de obicei;
  • daca ati depus mai putin efort fizic decat de obicei.
Semnele de avertizare apar treptat. Acestea includ: urinare frecventa, senzatie de sete, pierderea poftei de mancare, senzatie de rau (greata sau varsaturi), senzatie de somnolenta sau oboseala, piele uscata si rosie, gura uscata si o respiratie cu miros de fructe (acetona). Daca prezentati oricare dintre aceste semne: masurati valoarea zaharului din sange; masurati corpii cetonici din urina, daca este posibil, apoi adresati-va imediat medicului pentru recomandari. Acestea pot fi semne ale unei stari critice numita cetoacidoza diabetica. Daca nu sunteti tratat pentru aceasta stare, ea poate duce la coma diabetica si, in final, la deces.
 
Daca incetati sa utilizati NovoMix 30
 
Aceasta situatie poate determina hiperglicemie severa (valoare foarte mare a zaharului din sange) si cetoacidoza (cresterea cantitatii de acid in sange datorita faptului ca organismul scindeaza grasimile in locul zaharului). Nu incetati administrarea insulinei fara a discuta in prealabil cu medicul dumneavoastra, care va va spune ce trebuie sa faceti.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare privind utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
 
Ca toate medicamentele, NovoMix 30 poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
 
Reactiile adverse pot aparea cu anumite frecvente, definite astfel:
 
  • foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10;
  • frecvente: care afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 100;
  • mai putin frecvente: care afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 1000;
  • rare: care afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 10000;
  • foarte rare: care afecteaza mai putin de 1 pacient din 10000;
  • cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile.
 
Reactii adverse foarte frecvente
 
Valoare mica a zaharului din sange (hipoglicemie).
 
Reactii adverse mai putin frecvente
 
Semne de alergie. Pot sa apara reactii la locul de injectare (durere, inrosire, urticarie, inflamare, umflare si mancarime) (reactii alergice locale). Acestea dispar, de regula, la cateva saptamani dupa administrarea insulinei. Daca nu dispar, adresati-va medicului dumneavoastra.
 
Solicitati imediat asistenta medicala:
 
  • daca semne ale alergiei se dezvolta pe anumite parti ale corpului, sau
  • daca brusc va simtiti rau si: incepeti sa transpirati, va simtiti rau (varsati), aveti dificultati in respiratie, simtiti accelerarea ritmului inimii, va simtiti ametit.

Tulburari de vedere. La inceputul tratamentului cu insulina pot sa apara tulburari de vedere, dar aceasta tulburare este, de regula, temporara.

Modificari la locul de injectare (lipodistrofie). Daca va injectati prea des in acelasi loc, tesutul gras de sub piele se poate subtia (lipoatrofie) sau intari (lipohipertrofie). Schimbarea locului la fiecare injectare poate ajuta la prevenirea unor asemenea modificari ale pielii. Daca observati adancituri sau ingrosari ale pielii dumneavoastra la locul de injectare, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale, deoarece aceste reactii se pot agrava sau pot modifica absorbtia insulinei, daca injectati intr-un asemenea loc.
 
Umflarea incheieturilor. La inceperea tratamentului cu insulina, retinerea apei in organism poate produce umflaturi in jurul gleznelor si a altor articulatii. In mod normal, acestea dispar repede.
 
Retinopatia diabetica (o afectiune a ochilor legata de diabetul zaharat care poate duce la pierderea vederii). Daca aveti retinopatie diabetica si valoarea glucozei din sange se imbunatateste foarte repede, se poate ca retinopatia sa se inrautateasca. Intrebati-l pe medicul dumneavoastra despre aceasta.
 
Reactii adverse rare
 
Neuropatia dureroasa (durere datorata lezarii nervilor). Daca valoarea glucozei din sange se imbunatateste foarte repede este posibil sa simtiti durere determinata de nervi, care se numeste neuropatie dureroasa acuta si este, de regula, trecatoare.
 
Reactii adverse foarte rare
 
Reactie alergica grava, la NovoMix 30 sau la oricare dintre componentele medicamentului (denumitareactie alergica sistemica). Vezi si atentionarile de la pct. 2 Inainte sa utilizati NovoMix 30.
 
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversanementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului.
 
5. CUM SE P?STREAZA NOVOMIX 30
 
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu utilizati NovoMix 30 dupa data de expirare inscrisa pe eticheta cartusului si cutie dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. NovoMix 30 Penfill care nu este utilizat se pastreaza in frigider la 2°C – 8°C, departe de elementul de refrigerare. A nu se congela. NovoMix 30 Penfill pe care il utilizati sau care este transportat ca rezerva nu trebuie pastrat la frigider. Dupa scoaterea din frigider a NovoMix 30 Penfill se recomanda resuspendarea insulinei conform instructiunilor pentru prima utilizare. Vezi pct. 3 Cum sa utilizati NovoMix 30. Il puteti purta la dumneavoastrati poate fi pastrat la temperatura camerei (sub 30°C) pana la cel mult 4 saptamani.Cand nu este in uz, pastrati intotdeauna cartusul in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina. NovoMix 30 trebuie protejat de caldura si lumina excesive.
 
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
 
Ce contine NovoMix 30
 
Substanta activa este insulina aspart. NovoMix 30 este un amestec care contine 30% insulina aspart solubila si 70% insulina aspart cristalizata cu protamina. 1 ml contine 100 U insulina aspart. Fiecare cartus contine 300 U insulina aspart in 3 ml suspensie injectabila.
 
Celelalte componente sunt glicerol, fenol, metacrezol, clorura de zinc, fosfat disodic dihidrat, clorura de sodiu, sulfat de protamina, acid clorhidric, hidroxid de sodiu si apa pentru preparate injectabile.
 
Cum arata NovoMix 30 si continutul ambalajului
 
NovoMix 30 se prezinta sub forma unei suspensii de culoare alba. Cartusul contine o bila din sticla pentru facilitarea resuspendarii. Dupa resuspendare lichidul trebuie sa aiba aspect uniform, de culoare alba si opalescent.
 
Cutii continand 5 sau 10 cartuse a 3 ml. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
 
Detinatorul Autorizatiei de Punere pe Piata si Producatorul
 
Novo Nordisk A/S Novo Allé, DK-2880 Bagsværd, Danemarca
 
Producatorul
 
Producatorul poate fi identificat prin intermediul seriei de fabricatie tiparite pe cutie si pe eticheta:
 
Daca al doilea si al treilea caracter sunt W5, S6, P5, K7, R7 sau ZF, atunci producatorul este Novo Nordisk A/S, Novo Allé, DK-2880 Bagsværd, Danemarca
 
Daca al doilea si al treilea caracter sunt H7 sau T6, atunci producatorul este Novo Nordisk Production SAS, 45 Avenue d’Orléans F-28002 Chartres, Franta.
 
Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agentiei Europene a Medicamentului http://www.ema.europa.eu 
Inapoi la prospecte Mergeti la produs