Radiografie pulmonara - cand se recomanda si ce indica aceasta

Radiografie pulmonara - cand se recomanda si ce indica aceasta Radiografie pulmonara - cand se recomanda si ce indica aceasta

Ultima actualizare: 27 martie 2023

radiografie-pulmonara

Radiografia pulmonara este o procedura medicala care implica utilizarea razelor X pentru a produce imagini ale plamanilor. Aceasta procedura este recomandata de obicei pentru pacientii care au simptome de probleme pulmonare sau care prezinta riscuri de afectiuni pulmonare, cum ar fi cei care fumeaza sau cei care au fost expusi la substante toxice. Radiografia pulmonara poate ajuta la detectarea unor probleme precum pneumonia, bronsita, astmul, fibroza pulmonara, tumori sau alte afectiuni pulmonare.

Radiografia pulmonara poate indica, de asemenea, prezenta unor probleme nediagnosticate anterior, cum ar fi o leziune pulmonara sau o obstructie a cailor respiratorii. In plus, poate fi utilizata pentru a evalua eficacitatea tratamentului pentru probleme pulmonare existente sau pentru a monitoriza progresia afectiunilor pulmonare cronice. In general, radiografia pulmonara este o metoda eficienta si nedureroasa de diagnosticare si monitorizare a problemelor pulmonare, insa este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a decide daca este necesara aceasta procedura si care sunt riscurile si beneficiile acesteia.


Ce este radiografia pulmonara?

Radiografia pulmonara este o imagine medicala a plamanilor obtinuta prin utilizarea razelor X. Aceasta procedura medicala este foarte utila in diagnosticul diferitelor afectiuni ale plamanilor, cum ar fi pneumonie, tuberculoza, bronsita cronica, emfizem pulmonar sau cancer pulmonar. Radiografia pulmonara poate fi efectuata intr-un cabinet medical sau in spital, iar procedura dureaza doar cateva minute.

Pacientul trebuie sa stea in picioare in fata unei placi de sticla speciala si sa respire adanc in timp ce o raza X trece prin plamani si este captata pe partea opusa de un detector special. Imaginea rezultata arata plamanii in doua dimensiuni, ceea ce permite medicului sa observe structura si dimensiunile lor si sa detecteze anomalii, cum ar fi noduli sau lichid in exces. Radiografia pulmonara este o metoda relativ sigura si neinvaziva de a evalua sanatatea plamanilor si poate ajuta la diagnosticarea si tratamentul multor afectiuni pulmonare.

Pentru a va ajuta sa ameliorati simptomele provocate de anumite afectiuni respiratorii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Astha – 15 x 120 de capsule. Acest produs este obtinut din extracte naturale si lupta eficient cu astmul bronsic si cu tusea uscata, cu tusea productiva si cu cea reziduala, cu wheezingul recurent si cu infectiile cailor respiratorii. Astha – 15 contribuie inclusiv la o functionare normala a sistemului imunitar si la sustinerea sanatatii arborelui bronsic. 

Cand se recomanda radiografia pulmonara?

Radiografia pulmonara este o metoda imagistica non-invaziva utilizata pentru a obtine imagini ale plamanilor. Aceasta poate fi utilizata intr-o varietate de situatii medicale, inclusiv pentru diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor pulmonare.

Una dintre cele mai comune utilizari ale radiografiei pulmonare este pentru detectarea infectiilor respiratorii, cum ar fi pneumoniile. De asemenea, poate fi utilizata pentru a detecta prezenta unor afectiuni cronice ale plamanilor, cum ar fi emfizemul si bronsita cronica. Aceasta poate fi utila in cazul pacientilor cu tuberculoza, care poate fi dificil de diagnosticat fara imagini ale plamanilor. In plus, in unele cazuri este necesara pentru a evalua leziunile pulmonare cauzate de expunerea la substante toxice, cum ar fi fumul de tutun sau substante chimice industriale.

Pacientii care prezinta simptome precum tuse persistenta, durere toracica sau dificultati respiratorii, pot sa efectueze si ei o radiografie pulmonara, deoarece acestea pot fi semne ale unor afectiuni. Cu toate acestea, nu este intotdeauna necesar sa se efectueze o radiografie pulmonara. In cazul pacientilor care prezinta simptome usoare sau care nu prezinta niciun simptom, poate fi mai indicat sa se astepte si sa se monitorizeze starea lor, in loc sa se efectueze imediat o radiografie pulmonara. Este important sa fie luate in considerare riscurile radiatiilor ionizante asociate cu radiografiile pulmonare repetate, in special la copii si femeile insarcinate. In general, radiografia pulmonara nu este recomandata in mod regulat la acesti pacienti, decat daca este absolut necesara.

Pentru copiii si pentru persoanele adulte care au probleme din cauza afectiunilor respiratorii, farmacistii Catena recomanda Astha – 15 sirop. Acest produs este obtinut dintr-un amestec de 15 extracte de plante, care sunt folosite in medicina traditionala indiana pentru mentinerea sanatatii tractului respirator si care lupta eficient cu simptomele provocate de astmul bronsic si de tusea uscata, de tusea productiva si reziduala, precum si de infectiile cailor respiratorii sau de wheezingul recurent. Este un produs care sustine buna functionare a sistemului imunitar si sanatatea arborelui bronsic.

Pregatirea pentru radiografie pulmonara

Daca sunteti programat pentru o radiografie pulmonara, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le faceti pentru a va pregati inainte de procedura. Iata cateva sfaturi utile care va vor ajuta sa va pregatiti pentru radiografia pulmonara:

Comunicati cu medicul dumneavoastra

Inainte de a face o radiografie pulmonara, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre orice problema medicala pe care o aveti sau despre medicamentele pe care le luati. Anumiti pacienti pot avea nevoie sa isi intrerupa anumite medicamente sau sa fie atenti la anumite efecte secundare. Medicul dumneavoastra poate oferi sfaturi cu privire la modul in care trebuie sa va pregatiti pentru procedura.

Pregatiti-va pentru procedura

Pentru a va pregati pentru o radiografie pulmonara, trebuie sa purtati haine lejere si confortabile. De asemenea, trebuie sa eliminati bijuteriile sau orice alt obiect metalic din zona toracelui. Daca aveti o programare dimineata, evitati sa mancati sau sa beti ceva cu cel putin patru ore inainte de procedura.

Informati medicul radiolog

Cand ajungeti la clinica, trebuie sa informati medicul radiolog cu privire la orice afectiune medicala sau interventie chirurgicala anterioara pe care ati suferit-o. De asemenea, trebuie sa-l informati daca sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi insarcinata.

Efectuati procedura

Pentru a face o radiografie pulmonara, veti fi pozitionat in fata unui aparat cu raze X. Radiologul va indica modul in care trebuie sa va pozitionati si sa respirati in timpul procedurii. Radiografia pulmonara in sine dureaza doar cateva secunde si nu este dureroasa. In unele cazuri, persoana responsabila de efectuarea radiografiei poate face mai multe imagini.

Asteptati rezultatele

Dupa ce radiografia pulmonara este finalizata, medicul dumneavoastra va analiza imaginile si va furniza rezultatele. In functie de rezultate, acesta poate recomanda tratamentul sau poate recomanda o alta procedura de diagnosticare.

radiografie-pulmonara

Radiografie pulmonara – contraindicatii

Radiografia pulmonara poate fi contraindicata in urmatoarele situatii:

Sarcina - desi radiografia pulmonara utilizeaza o cantitate mica de radiatii, aceasta poate fi periculoasa pentru fatul nenascut, mai ales in primele trei luni de sarcina. In general, radiografiile pulmonare sunt evitate pe cat posibil in timpul sarcinii, daca nu sunt absolut necesare.

Expunere recenta la radiatii - daca pacientul a fost expus recent la radiatii in alta procedura, medicul poate recomanda amanarea radiografiei pulmonare pana cand nivelurile de radiatii din corp se stabilizeaza.

Alergii la substante de contrast - daca medicul doreste sa faca o radiografie cu substante de contrast, pacientul trebuie sa informeze medicul despre orice alergii sau sensibilitati la substantele de contrast.

Probleme cardiace - radiografia pulmonara poate fi contraindicata in cazul unor probleme cardiace severe, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva.

Pacienti cu traheostomie sau tuburi endotraheale - radiografia pulmonara poate fi dificila sau imposibila la pacientii care au traheostomii sau tuburi endotraheale, deoarece aceste dispozitive pot interfera cu imagistica radiologica.

Pacienti cu afectiuni pulmonare severe - in cazul unor afectiuni pulmonare severe, cum ar fi fibroza pulmonara sau tuberculoza avansata, radiografia pulmonara poate fi contraindicata.

Prin urmare, radiografia pulmonara poate fi utila in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor pulmonare, dar trebuie utilizata cu precautie si numai atunci cand este necesara. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile radiografiei pulmonare si sa decideti impreuna cea mai buna optiune pentru tratamentul dumneavoastra.

 

Referinte:

https://www.radiologyinfo.org/en/info/chestrad

 https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/10228-chest-x-ray

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Astha-15 sirop impotriva afectiunilor respiratorii pentru adulti si copii 200 ml

Astha-15 sirop impotriva afectiunilor respiratorii pentru adulti si copii 200 ml

Siropul Astha-15 pentru adulti si copii contine un…

Astha-15 x 120 de capsule

Astha-15 x 120 de capsule

Astha-15 este un produs pe baza de extracte naturale,…