Regim hipolipidic – reguli, alimente permise si interzise

Regim hipolipidic – reguli, alimente permise si interzise Regim hipolipidic – reguli, alimente permise si interzise

Ultima actualizare: 10 aprilie 2024

Exista un consens in randul specialistilor cu privire la grasimile din alimentatie. Recomandarea standard spune ca acestea ar trebui reduse pentru a scadea riscul afectiunilor cardiovasculare. Un regim hipolipidc (sarac in grasimi) presupune ca 30% sau mai putin din calorii sa provina din grasimi, ideal din grasimi sanatoase.  


Informatii generale despre regimul hipolipidic (sarac in grasimi)

Grasimile sunt esentiale pentru alimentatia umana, insa trebuie sa le consumam intr-o cantitate limitata. Cele 4 tipuri principale de grasimi din alimentatie sunt cele polinesaturate, mononesaturate, trans si saturate. Acestea difera ca structura chimica. Grasimile saturate si grasimile trans sunt solide la temperatura camerei, in timp grasimile mono- si polinesaturate sunt in forma lichida.

Un element comun al tuturor tipurilor de grasimi este ca aduc 9 calorii per fiecare gram consumat, ceea ce reprezinta mult mai mult decat aportul caloric al celorlalti macronutrienti, proteinele si carbohidratii.

Grasimile saturate si grasimile trans, consumate frecvent, pot creste nivelul colesterolului LDL (rau) si sunt considerate nesanatoase, in timp ce grasimile mononesaturate si cele polinesaturate il pot reduce, fiind considerate sanatoase.

Cele mai noi recomandari de specialitate spun ca aportul de grasimi saturate trebuie sa fie mai mic de 7% din totalul caloriilor, iar aportul de colesterol, mai mic de 200 mg /zi. Noile ghiduri nutritionale recomanda ca grasimile polinesaturate sa constituie 10% din totalul caloriilor si cele mononesaturate, de pana la 20% din totalul caloriilor.  

Exista numeroase dovezi stiintifice care arata ca dieta hipolipidica este un mijloc eficient de a scadea nivelul de colesterol din sange si, implicit, morbiditatea si mortalitatea cauzate de afectiunile cardiovasculare.

Printre alte beneficii ale dietei hipolipidice se numara controlul greutatii, mentinerea sanatatii ficatului si controlul diabetului.   

Regim hipolipidic – alimente permise

Ca regula generala, daca un aliment contine 3 grame de grasimi sau mai putin, se poate considera ca are un continut scazut de grasimi. Printre cele mai recomandate alimente intr-un regim hipolipidic se numara legumele, fructele, cerealele integrale, albusul de ou, pieptul de pui si de curcan, fasolea, lintea, mazarea, fructele de mare sau lactatele cu continut scazut de grasimi.

Pentru ca reducerea drastica a grasimilor din alimentatie nu este recomandata, este important, chiar daca tineti un regim hipolipidic, sa adaugati si cateva surse de grasimi sanatoase. Printre acestea se numara:

  • nucile si semintele: nuci, seminte de in, seminte de chia etc.
  • uleiurile vegetale sanatoase: ulei de masline extravirgin, ulei de rapita, ulei de avocado etc.

Regim hipolipidic – alimente interzise

In dieta hipolipidica, este important sa evitati sau sa consumati cu moderatie alimentele care sunt bogate in grasimi saturate, grasimi trans si colesterol, si anume:

  • alimente prajite: cartofi prajiți, carne prajita, peste prajit si alte alimente prajite in uleiuri grase si bogate in grasimi trans;
  • produse de patiserie si fast-food: prajiturile, fursecurile, placintele si alte produse de patiserie sunt adesea bogate in grasimi saturate si zaharuri. De asemenea, produsele fast-food, cum ar fi burgerii si pizza, sunt bogate in grasimi si calorii, asa ca ar trebui evitate intr-o dieta hipolipidica.
  • produse lactate grase: evitati consumul de branzeturi grase, smantana si alte produse lactate cu continut ridicat de grasimi saturate;
  • carne grasa si mezeluri: evitati consumul de mezeluri, cum ar fi baconul, carnatii, costita si alte tipuri de carne cu continut ridicat de grasimi saturate;
  • produse de panificatie cu grasimi: alimente precum cornurile, prajiturile si alte produse de panificatie contin cantitati mari de unt sau alte grasimi si ar trebui sa fie evitate sau consumate cu moderatie intr-o dieta hipolipidica;
  • margarina: chiar daca margarina poate fi perceputa ca o alternativa sanatoasa la unt, unele tipuri de margarina pot contine grasimi trans, care pot fi daunatoare pentru sanatatea cardiovasculara;
  • produse de patiserie si snacksuri procesate: chipsurile, biscuitii, produsele de patiserie procesate si alte snacksuri bogate in grasimi si calorii ar trebui evitate sau consumate cu moderatie;
  • untura si alte grasimi saturate: evitati consumul de untura, unt si alte grasimi saturate solide, care pot creste nivelul de colesterol din sange.

Regim hipolipidic – beneficii pentru sanatate

Dieta hipolipidica poate aduce numeroase beneficii pentru sanatatea cardiovasculara si generala a organismului. Printre beneficiile pentru sanatate putem aminti:

  • Reducerea riscului de boli cardiovasculare

Consumul excesiv de grasimi saturate și colesterol poate contribui la acumularea de placi de grasime in artere (placi de aterom), ceea ce poate duce, in timp, la ateroscleroza si la alte boli cardiovasculare. Prin reducerea sau eliminarea acestor grasimi din dieta, se poate reduce riscul de a dezvolta astfel de afecțiuni.

  • Controlul greutatii

Consumul excesiv de alimente bogate in grasimi poate duce la cresterea in greutate si la obezitate. Prin reducerea grasimilor din dieta si inlocuirea lor cu alimente mai sanatoase, cum ar fi fructele, legumele si proteinele slabe, dieta hipolipidica poate ajuta la controlul greutatii sau la slabit.

  • Mentinerea sanatatii ficatului

Acumularea excesului de grasime in ficat (steatoza hepatica) poate fi si o consecinta a consumului de alimente bogate in grasimi. Aceasta problema poate progresa incet catre o afectiune cronica a ficatului – ciroza hepatica.

Dieta hipolipidica ajuta si la mentinerea functiei normale a ficatului. Consumul de grasimi saturate si de colesterol suprasolicita ficatul si ii poate afecta functionarea.

  • Controlul diabetului

Dieta hipolipidica poate fi benefice si pentru persoanele cu diabet, deoarece poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si la prevenirea complicatiilor diabetului.

Riscurile asociate regimului hipolipidic

Regimul hipolipidic poate avea si unele riscuri, mai ales cand reducerea grasimilor din alimentatie este drastica. Printre riscuri se numara:

  • reducerea aportului de nutrienti: grasimile sanatoase aduc numeroase beneficii organismului. Acesta are nevoie de grasimi pentru a abosrbi vitaminele A, D, E si K. Consumul de grasimi sanatoase sustine dezvoltarea normala a celulelor, ajuta la mentinerea nivelurilor normale ale colesterolului si ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sub control.
  • dificultatea de a tine dieta: consumul de grasimi imbunatateste senzatia de satietate. Fara aceasta calitate a grasimilor, este posibil sa doriti sa consumati alte alimente, crescand aportul caloric. Deseori, pentru a compensa senzatia persistenta de foame, se consuma alimente bogate in carbohidrati, care contin foarte multe calorii.