Ardeiul iute: beneficii pentru sanatate

Ardeiul iute este recunoscut inca din Antichitate gratie efectelor benefice pe care le are asupra sanatatii. Acesta contine capsaicina, o substanta cu remarcabile proprietati medicinale, care, de altfel, ii confera si gustul picant si care nu-si pierde proprietatile prin macinare, motiv pentru care atat ardeiul iute crud, cat si boiaua de ardei iute sunt la fel de eficiente. Cu cat cantitatea de capsaicina este mai mare, cu atat ardeiul va fi mai iute. De asemenea, ardeiul iute este apreciat datorita cantitatii foarte mari de vitamina A pe care o contine. Alaturi de usturoi, acesta este incadrat in categoria condimentelor cu cele mai mari puteri terapeutice din lume. In continuare, va dezvaluim cele mai importante beneficii ale ardeiului iute pentru sanatate.
 

Ardeiul iute imbunatateste circulatia

 
Dintre legume, ardeiul iute este cel mai bun aliat al sistemului cardiovascular. Acesta are capacitatea de a curata arterele si de a reduce colesterolul rau din sange si trigliceridele, fluidizand circulatia. Este un bun remediu contra hipertensiunii arteriale si lupta impotriva formarii cheagurilor de sange. Astfel, ardeiul iute previne bolile de inima, scade riscul infarctului si previne accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, s-a dovedit ca aduce beneficii si in cazul aparatului respirator, prevenind embolia pulmonara si chiar cancerul de plamani.
 

Ardeiul iute imbunatateste digestia

 
Nu mai este niciun secret ca alimentele picante accelereaza procesul de digestie, iar ardeiul iute ocupa, cu siguranta, primul loc in acest caz. Datorita acestei calitati, ardeiul iute este extraordinar de eficient in curele de slabire, grabind arderea grasimii si pierderea kilogramelor in plus. Totodata, capsaicina impulsioneaza absorbtia nutrientilor din mancare, fapt ce transforma ardeiul iute in tovaras al unui sistem digestiv sanatos. Pe de alta parte, mitul conform caruia ardeiul iute contribuie la aparitia ulcerului gastric a fost de mult demontat, studiile demonstrand absolut contrariul: ardeiul iute previne ulcerul gastric. Practic, capsaicina din ardeiul iute anihileaza bacteriile rele din stomac si stimuleaza secretia sucurilor gastrice cu rol de protectie.
 

Ardeiul iute previne diabetul zaharat de tip 2

 
Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica atesta faptul ca persoanele care consuma ardei iute zilnic sunt mult mai putin expuse riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Explicatia vine din faptul ca ardeiul iute, mai exact capsaicina continuta, scade necesitatea organismului de a produce insulina si, conform cercetatorilor Universitatii din Uslan, scade si nivelul de glucoza din sange.
 

Ardeiul iute amelioreaza durerea si inflamatia

 
Capsaicina aplicata direct pe zona cu probleme reduce eficient nivelul de durere, tratament ce este util atat in cazul artritelor, neuropatiilor diabetice, cat si al psoriazisului. De asemenea, aplicata local, este un remediu bun si contra durerilor de cap.
 

Ardeiul iute intareste sistemul imunitar

 
Datorina vitaminei A, un puternic antioxidant continut in cantitati mari, ardeiul iute de culoare rosie stimuleaza imunitatea, luptand eficient impotriva agentilor patogeni din exterior. De asemenea, acesta contine si vitamina C, aliat de baza al sistemului imunitar. Doua lingurite pe zi de ardei iute tocat marunt, boia sau pasta asigura organismului doza necesara de vitamine pentru buna functionare. Concomitent, plamanii, tractul intestinal si cel urinar sunt favorizate, iar ceaiul de ardei rosu are rol de decongestionant nazal.

Ardeiul iute previne cancerul de prostata

 
Preventia cancerului de prostata se poate face prin administrarea unei doze de capsaicina de 400 mg de 3 ori pe saptamana. De asemenea, in urma unei cure de 4 saptamani, cancerul de prostata a regresat, observandu-se o scadere a numarului de celule canceroase si o micsorare a tumorilor cancerigene.
 
Text: Madalina Manole