Vaccin hepatita B. Cand se face si cat dureaza valabilitatea vaccinului antihepatic B

Vaccin hepatita B. Cand se face si cat dureaza valabilitatea vaccinului antihepatic B Vaccin hepatita B. Cand se face si cat dureaza valabilitatea vaccinului antihepatic B

Ultima actualizare: 5 august 2022

 

Vaccinul antihepatic B este un tip de vaccin folosit pentru a preveni infectarea cu virusul hepatic B, notat prescurtat HBV, virusul responsabil de apariția hepatitei B.

Conform OMS, Organizația Mondială a Sănătății, hepatita B și C provoacă anual, la nivel mondial, peste 1,34 milioane de decese și sunt responsabile pentru 2 din 3 decese cauzate de cancerul la ficat. Din păcate, pentru hepatita C nu există vaccin, în schimb există vaccin pentru hepatita B și contribuie esențial la combaterea acestei boli cu risc mare de deces.


Ce este vaccinul antiheptatita B

Vaccinul antihepatita B se mai numește în termeni medicali și vaccin antihepatitic B și reprezintă singura metodă de prevenție a hepatitei B, acesta făcând parte din schema obligatorie de vaccinare la naștere. Vaccinul contra hepatitei B are nevoie de doze de rapel, atât la bebeluși, cât și la adulți.

Cum acționează vaccinul pentru hepatita B

Vaccinul antihepatită B acționează, asemenea oricărui vaccin, prin imunizarea organismului în fața unei posibile infecții cu virusul hepatic B. În urma vaccinării, organismul produce anticorpi specifici care acționează întocmai ca o barieră protectoare la întâlnirea cu virusul heptatic B. Este important de punctat că virusul hepatic B este foarte înșelător. Practic, o persoană poate fi purtătoare asimptomatică, însă în tot acest timp îl poate transmite celorlalți.

Când se face vaccinul de hepatită B

Vaccinul antihepatic B se administrează nou-născuților în primele 24 de ore de la naștere, cu rapel la 1 lună, la 2 luni și la 12 luni după prima injecţie. Este important de punctat că există mai multe scheme de vaccinare contra hepatitei B, motiv pentru care este recomandat ca schema potrivită să fie aleasă împreună cu medicul. Având în vedere că vaccinul antihepatită B nu a fost dintotdeauna aflat pe lista vaccinurilor obligatorii, așa cum, de exemplu, a fost vaccinul împotriva tuberculozei, adulții care nu l-au făcut și care prezintă riscul de a intra în contact cu purtători ai virusului hepatitei B sunt sfătuiți să și-l facă. În această categorie intră și persoane care călătoresc în țări cu risc crescut de îmbolnăvire și nu sunt vaccinate antihepatită B.

Cât durează vaccinul hepatită B

Odată ce schema de vaccinare împotriva hepatitei B a fost urmată, valabilitatea vaccinului este nelimitată, deci putem afirma că vaccinul de hepatită B durează și oferă protecție unei persoane împotriva HBV toată viața.

Unde se face vaccinul antihepatită B

Vaccinul contra hepatitei B se administrează ca injecție intramusculară la nivelul brațului, pentru copii și adulți, iar la bebeluși și copii mici se poate administra prin injectare intramusculară în porţiunea antero-laterală a coapsei. Persoanele care se învinețesc ușor sau au o problemă de coagulare a sângelui pot opta pentru injectare subcutanată. Vaccinul contra hepatitei B se poate procura de la farmacie și trebuie făcut doar de către medic.

Cât costă vaccinul pentru hepatita B

Prețul vaccinului antihepatitic B nu este unul foarte mare, putând să plece de la o sumă aproximativă de 50-60 de lei. Odată cumpărat, vaccinul trebuie păstrat la frigider și deschis doar atunci când este folosit. Vaccinul antihepatită B care se face la naștere, împreună cu dozele de rapel, este gratuit.

Virusul hepatic B și sarcina

O femeie purtătoare de virus hepatic B poate rămâne însărcinată dar este obligatoriu să-și anunțe medicul pentru că se impun o serie de măsuri suplimentare pentru protejarea fătului care pot însemna inclusiv tratamente medicamentoase. În timpul sarcinii se fac teste speciale care arată concentrația de virus din sângele mamei și se analizează riscul de a fi transmis prin placentă. Pe de altă parte, mai există riscul ca fătul să fie infectat la naștere ca urmare a contactului cu sângele mamei, însă imediat ce a fost născut i se administrează vaccinul antihepatitic B și șansele de infectare devin minime. Nu există dovezi care să ateste că laptele matern este purtător al virusului hepatic B.

Importanța vaccinului contra hepatitei B

Pentru a înțelege importanța vaccinului antihepatic B trebuie să cunoaștem ce este hepatita B și cum se transmite virusul hepatic B.

            Ce este hepatita B

Hepatita B este o boală cauzată de infecția cu virusul hepatic B. Purtătorii de virus hepatic B inactiv nu înseamnă că sunt bolnavi de hepatită B, dar îl pot transmite. În unele cazuri, hepatita B se vindecă de la sine, însă dacă acest fapt nu se întâmplă, atunci hepatita B devine cronică. Riscul de cronicizare este cu atât mai mare cu cât persoana se infectează la o vârstă mai fragedă deoarece poate fi, în majoritatea cazurilor, o boală asimptomatică în faza acută.

            Cum se transmite virusul hepatic B

Virusul hepatic se întâlnește doar la oameni și se găsește în sângele și fluidele corporale ale persoanei purtătoare. Astfel, hepatita se transmite prin:

  • contact sexual neprotejat
  • folosirea în comun a obiectelor de igienă personală, de exemplu periuță de dinți sau aparat de ras
  • folosirea acelor nesterile
  • transfuzii de sânge
  • prin contact cu saliva, lacrimi, secreții vaginale, spermă, chiar și în lipsa unui contact sexual
  • de la mamă la făt.

Un grad de risc îl prezintă categoria persoanelor homosexuale, cei care au mai mulți parteneri sexuali, dar și cei care-și fac tatuaje, manichiură, pedichiură și intervenții stomatologice.

Care sunt simptomele hepatitei B

Nu este obligatoriu ca simptomele să apară, însă în cazul în care acestea apar se manifestă asemănător unei răceli:

  •  senzație de oboseala
  • lipsa poftei de mâncare
  • dureri de cap
  • dureri de stomac
  • stare de greață posibil însoțită de vărsături
  •  febra ușoara
  • urină închisă la culoare
  • icter

Hepatita B nu se vindecă prin tratament odată ce virusul hepatic B a pătruns în organism și a condus la cronicizarea bolii. Pe termen lung, hepatita B poate conduce la ciroză hepatică, cancer hepatic, insuficiență hepatică și chiar la transplant de ficat.

Ce analize se fac pentru diagnosticul de hepatită B

Virusul hepatic B poate fi diagnosticat doar prin intermediul analizelor de sânge, iar acestea se fac la cerere sau la recomandarea medicului. Infecția cu virus hepatic B este confirmată de prezența celor 3 markeri specifici: antigenul HBs, anticorpul HBs, anticorpul HBc.

Sursă: insp.gov.ro, OMS