Simptome intalnite in cefalee. Cum recunoasteti cefaleea?

Simptome intalnite in cefalee. Cum recunoasteti cefaleea? Simptome intalnite in cefalee. Cum recunoasteti cefaleea?

Ultima actualizare: 20 februarie 2025

Oricine s-a confruntat cel putin o data in viata cu un episod de cefalee, care nu este altceva decat banala durere de cap. Vorbim astfel de o problema frecventa care nu constituie de fiecare data un motiv de ingrijorare, insa este suficient de suparatoare pentru a fi luata in seama. Aparitia unui astfel de astfel de episod de cefalee este un fapt normal in anumite conditii, insa daca durerea de cap persista si este insotita constant de alte simptome, poate fi un semn al unor probleme de sanatate.

Exista mai multe tipuri de cefalee, care se deosebesc atat prin modurile in care se manifesta durerea de cap, cat si prin alte simptome care o insotesc.

Despre aceste simptome caracteristice fiecarui tip de cefalee vom vorbi pe larg in cele ce urmeaza, pentru a va ajuta sa deosebiti o simpla durere de cap de o problema de sanatate mai serioasa.


Ce este cefaleea

Cel mai adesea, denumirea de cefalee se refera la durerea de cap, insa termenul este unul ceva mai amplu, acoperind si alte simptome care insotesc o astfel de durere si care variaza de la caz la caz, ca forma de manifestare si intensitate.

Despre cefalee nu se poate spune ca este o boala in sine, ci un simptom generat de anumiti factori sau de unele afectiuni. Cele mai multe cazuri de cefalee apar pe fondul oboselii, deshidratarii, al stresului, ca urmare a expunerii la temperaturi ridicate sau scazute, a consumului excesiv de alcool, sau dupa o perioada de suprasolicitare fizica sau mentala. In astfel de situatii, episoadele de cefalee genereaza doar un disconfort temporar, care dispare de regula de la sine dupa cateva ore de odihna.

In acelasi timp insa, episoadele de cefalee pot sa fie si simptome ale unor afectiuni mai mult sau mai putin grave. Spre exemplu, infectiile respiratorii se manifesta adesea si prin dureri de cap, care pot sa mai apara si pe fondul hipertensiunii arteriale, al unor traumatisme craniene, al unor afectiuni oculare sau auriculare, precum si in urma aparitiei unor tumori cerebrale.

Tipuri de cefalee si simptome specifice

In functie de cauze, durerile de cap se manifesta in moduri diferite, iar pe baza acestui criteriu putem vorbi de mai multe tipuri de cefalee cu simptome caracteristice, dupa cum urmeaza:

A. Cefalee primara

Astfel de forme de cefalee sunt considerate mai putin grave, intrucat principala problema in cazul lor este durerea de cap. Aceasta poate fi cauzata de diferiti factori care la randul lor nu constituie un motiv serios de ingrijorare, desi genereaza astfel de simptome neplacute. La randul lor, episoadele de cefalee primara se impart in mai multe categorii, care difera in functie de simptome.

1. Cefalee de tensiune

Este cea mai frecventa forma de cefalee, cauzata cel mai adesea de stres, expunere la frig sau tensiune musculara ca urmare a unei posturi incorecte ori a mentinerii aceleiasi pozitii timp indelungat. In acest caz, durerea de cap debuteaza lent pe ambele parti, iar uneori se poate resimti si in partea posterioara, coborand chiar si pe gat. Durerea e usoara sau moderata si creeaza senzatia de presiune la nivelul capului, ca si cum acesta ar fi strans intr-o menghina.

O forma aparte de cefalee de tensiune este nevralgia occipitala, in care durerea este intensa si pulsatila, manifestandu-se in zona cefei si in spatele urechilor, de cele mai multe ori pe o singura parte a capului.

2. Migrena

Vorbim de aceasta data de o forma de cefalee mai severa, intrucat durerea de cap este mai intensa, cu toate ca de obicei se manifesta doar pe o parte. De asemenea, durerile specifice migrenei sunt pulsatile si persistente. Disconfortul este accentuat de faptul ca pe fondul durerii de cap intense apar deseori greturi, insotite de varsaturi si sensibilitate la lumina si/sau zgomot.

3. Cefalee cluster

Mai este numita si durere de cap in ciorchine, intrucat se manifesta pe termen lung, in episoade repetitive. De obicei debuteaza vara sau toamna, de cele mai multe ori pe timpul noptii, si se manifesta prin durere pulsatila sau constanta resimtita pe o parte a capului, in spatele ochiului. De aceasta data vorbim si de simptome vizibile, pentru ca ochiul respectiv se inroseste, iar pleoapa se inflameaza, in timp ce pupila se micsoreaza. Pacientii cu cefalee cluster se confrunta frecvent si cu congestie nazala, iar in unele cazuri inflamatia pleoapei se extinde si la nivelul fruntii. Un episod poate dura de la patru ore la trei zile, cu o frecventa variind de la cateva ori pe luna la cateva ori pe parcursul unui an sau si mai rar.

4. Alte tipuri frecvente de cefalee primara

In aceasta categorie intra mai multe forme comune de cefalee asociate unor factori generatori frecvent intalniti in viata de zi cu zi. Ne referim la durerile de cap cauzate de excesul de alcool, de crizele de plans sau de ras, de oboseala, epuizare fizica, stres, foame, consumul anumitor alimente, schimbarile bruste ale vremii sau calatoriile lungi cu multe schimbari de fus orar.

B. Cefalee secundara

De aceasta data, durerea de cap este cauzata de o serie de factori care necesita toata atentia. Vorbim asadar de un simptom asociat cu traumatismele craniocerebrale, cu probleme cardiovasculare, infectii respiratorii sau de alta natura, carii dentare sau alte probleme stomatologice, precum si diferite afectiuni din sfera ORL. De asemenea, aparitia tumorilor cerebrale se numara printre cauzele episoadelor de cefalee secundara.

Alte simptome ce insotesc episoadele de cefalee

Cu cat este mai persistenta si mai intensa, durerea de cap isi pune amprenta si asupra psihicului, ceea ce se constata cu usurinta din comportamentul persoanelor care se confrunta cu astfel de probleme. Acestea devin irascibile, nu se pot concentra asupra unor sarcini usoare, iar pe termen lung pot deveni apatice si depresive. Greturile si varsaturile sunt simptome care insotesc frecvent migrenele, in timp ce alte forme de cefalee pot duce la o crestere nejustificata a poftei de mancare.

Starile de oboseala si slabiciune sunt frecvent intalnite in cazul pacientilor cu cefalee, iar migrenele sunt asociate cu fotofobia si uneori chiar cu tulburari de vedere. De asemenea, in cazurile grave de cefalee cluster se poate ajunge chiar la pierderea vederii la ochiul in spatele caruia se manifesta durerea.

Optiuni de tratament pentru cefalee

Pentru tratarea durerilor de cap acute se administreaza in general analgezice, care fac ca durerea de cap sa dispara sau cel putin sa se amelioreze considerabil in scurt timp. In cazurile de cefalee primara, precum cefaleea de tensiune sau durerile de cap aparute ocazional, dupa o noapte alba ori dupa un efort epuizant, un analgezic este suficient pentru a rezolva problema. In cazurile cronice, se impune un tratament mai complex, pentru a preveni recurenta episoadelor de cefalee, precum si intensitatea durerii de cap. De aceasta data este nevoie de un consult medical si stabilirea unui diagnostic, in functie de care se stabileste tratamentul adecvat.

In ceea ce priveste cefaleea secundara, prima optiune terapeutica se axeaza pe tratarea cauzei care genereaza durerea de cap. In paralel, se pot administra si analgezice pentru ameliorarea durerii, insa acestea trateaza doar efectul si nu cauza.

Mai trebuie spus ca odihna suficienta, respectarea unui orar fix pentru mesele zilnice, consumul unei cantitati suficiente de lichide pe timpul zilei, evitarea stresului si a expunerii prelungite la soare sau substante iritante sunt metode eficiente pentru a preveni durerile de cap.