
Denumirea de spondilolistezis este atribuita unei afectiuni a coloanei vertebrale cu o incidenta de aproximativ 5% in randul populatiei generale si o prevalenta mai crescuta in randul tinerilor, varstnicilor si a practicantilor unor sporturi sau a altor activitati care solicita intens coloana.
Aceasta afectiune consta in alunecarea unei vertebre care isi modifica astfel pozitia fata de vertebra de sub ea. In functie de directia de deplasare a vertebrei, exista trei tipuri de spondilolistezis, insa aceasta afectiune se clasifica si dupa alte criterii, despre care vom vorbi intr-un capitol special.
Tipuri de spondilolistezis
Spuneam ca exista mai multe tipuri de spondilolistezis, care se clasifica in functie de cauza, directia de alunecare a vertebrei si gradul de deplasare fata de vertebra aflata dedesubtul acesteia.
Clasificare in functie de cauze
Pe baza acestui criteriu, putem vorbi de 5 tipuri de spondilolistezis, dupa cum urmeaza:
-
spondilolistezis congenital – determinat de o malformatie a vertebrelor dezvoltata inca din viata intrauterina;
-
spondilolistezis patologic – apare ca urmare a unor activitati care solicita intens coloana vertebrala sau a unor afectiuni care slabesc structura osoasa;
-
spondilolistezis istmic – este asociat cu un defect congenital sau cu fracturarea istmului vertebral numit si pars interarticularis, care este o punte osoasa fragila ce leaga vertebrele;
-
spondilolistezis traumatic – alunecarea vertebrei are loc in urma unui traumatism la nivelul coloanei, ce poate surveni in diferite imprejurari;
-
spondilolistezis degenerativ – este o consecinta a uzurii vertebrelor si discurilor intervertebrale ce apare odata cu inaintarea invarsta.
Clasificare in functie de directia de deplasare a vertebrei
De aceasta data, spondilolistezisul poate fi de trei tipuri, astfel:
-
anterolistezis – alunecarea vertebrei in directie anterioara fata de vertebra inferioara;
-
retrolistezis – vertebra se deplaseaza catre partea posterioara a vertebrei inferioare;
-
lateralolistezis – deplasarea se produce in lateral, in raport cu vertebra inferioara.
Clasificare in functie de gradul de deplasare
Aceasta categorie include tot 5 tipuri de spondilolistezis, iar in functie de gradul de deplasare a vertebrei este evaluata si gravitatea afectiunii.
-
spondilolistezis de gradul I – deplasarea este mai mica de 25% din lungimea corpului vertebral;
-
spondilolistezis de gradul II – vertebra este deplasata intre 25% si 50% din lungimea corpului sau;
-
spondilolistezis de gradul III – deplasarea depaseste jumatate din lungimea corpului vertebral, ajungand pana la 75%;
-
spondilolistezis de gradul IV – vertebra este deplasata mai mult de trei sferturi din lungimea sa;
-
spondilolistezis de gradul V – vertebra este complet alunecata, nemaiexistand niciun fel de contact cu vertebra inferioara.
Cauze si factori de risc pentru spondilolistezis
Din descrierea de mai sus se desprind si principalele conditii care pot cauza spondilolistezis.
Astfel, malformatiile congenitale la nivelul coloanei vertebrale pot duce, mai devreme sau mai tarziu, la aparitia acestei probleme. Chiar si in lipsa unor malformatii, vertebrele si discurile intervertebrale se uzeaza odata cu trecerea anilor, astfel ca persoanele varstnice au o predispozitie mai mare catre spondilolistezis.
Traumatismele suferite in urma unui accident de circulatie, a unei cazaturi de la inaltime, a unei aterizari gresite sau unei lovituri puternice in spate pot cauza la randul lor spondilolistezis. In acest caz, practicantii sporturilor de contact, atletii si persoanele care desfasoara activitati la inaltime prezinta un risc mai crescut de a suferi astfel de traumatisme.
De asemenea, spondiloliza netratata poate cauza spondilolistezis, fiind vorba de o fracturare sau fisurare a istmului vertebral. Aceasta apare ce mai adesea pe fondul suprasolicitarii coloanei, prin miscari repetate ce presupun rotatii si extensii ale spatelui. Practicantii baschetului, sariturilor in inaltime, golfului, dansului sportiv, gimnasticii si inotului se confrunta frecvent cu astfel de accidentari, care pot cauza spondilolistezis daca sunt netratate. Acelasi risc exista si in cazul copiilor, care au multa energie si sunt foarte activi. In plus, perioadele de crestere rapida la varsta pubertatii si adolescentei pot duce la fisurarea istmului vertebral, crescand si de aceasta data riscul de spondilolistezis.
Nu in ultimul rand, alte afectiuni ale coloanei vertebrale, precum discopatia lombara, spondiloza, hernia de disc pot cauza spondilolistezis, la fel si aparitia unor tumori la nivelul coloanei sau reducerea densitatii osoase pe fondul osteoporozei.

Ce simptome au pacientii cu spondilolistezis
Cel mai adesea spondilolistezisul se produce in zona lombara, care este cea mai intens solicitata. In astfel de situatii, vertebra care se deplaseaza este de obicei L5. Cu toate acestea, orice vertebra poate aluneca sub influenta factorilor enumerati anterior, existand si cazuri de spondilolistezis in zona toracica sau cervicala.
In multe cazuri, pacientii cu spondilolistezis de grad I sunt asimptomatici, insa problema poate degenera daca vertebra deplasata aluneca si mai mult. Astfel, ajunge sa preseze muschii spinali, ceea ce cauzeaza durere la nivelul spatelui. Acesta este simptomul caracteristic, durerea putand varia in intensitate, accentuandu-se in timpul activitatilor care solicita coloana si atenuandu-se in stare de repaus. Durerea in zona lombara poate radia spre fese si coapse; din cauza compresiei nervilor spinali, este insotita uneori de amorteli si/sau furnicaturi la nivelul membrelor inferioare.
In zona afectata apar si spasme musculare, ce fac parte dintr-un mecanism de aparare al organismului, care incearca sa limiteze miscarea pentru a evita durerea. Rigiditatea coloanei, mai ales dimineata, este un alt simptom specific, la fel si accentuarea durerilor la schimbarea pozitiei din culcat in picioare.
In formele mai avansate apare o deformare a coloanei, dificultati de mers si chiar pierderea controlului sfincterelor, acesta fiind un simptom specific cazurilor foarte grave.
Cum se trateaza spondilolistezisul
Dupa stabilirea diagnosticului de spondilolistezis prin investigati imagistice, sunt disponibile mai multe optiuni terapeutice, in functie de gradul severitatii. In primul rand, se recomanda repaus si evitarea miscarilor bruste, implicit a activitatilor ce solicita coloana vertebrala. In formele de severitate medie este benefica si utilizarea unui corset ortopedic, in scopul stabilizarii coloanei si evitarii miscarilor bruste, prevenind astfel progresia alunecarii vertebrei deplasate.
Daca este cazul, se administreaza si tratament impotriva durerii, constand in antiinflamatoare nesteroidiene sau infiltratii cu corticosteroizi. De asemenea, sedintele de kinetoterapie si masajul ajuta la intarirea musculaturii si stabilizarea coloanei.
In formele severe poate fi necesar tratament interventional, ce presupune suturarea vertebrelor deplasate printr-o procedura numita fuziune spinala sau, dupa caz, eliminarea presiunii exercitate asupra nervilor spinali de vertebra deplasata, prin largirea canalului spinal.
Masuri de prevenire
Cel mai important sfat pentru a preveni spondilolistezisul se refera la evitarea activitatilor care suprasolicita coloana, mai exact la ridicarea greutatilor si actiunile ce presupun rotiri si extensii ale spatelui. Pentru ca astfel de activitati nu pot fi evitate in totalitate, mai ales de peroanele active, se recomanda sa fie precedate de exercitii de incalzire, iar la final sa se incheie cu o sesiune de streching. Daca practicati frecvent astfel de activitati, includeti in antrenamente si exercitii de intarire a muschilor spatelui si abdomenului, care asigura o mai buna stabilitate a coloanei.
In cazul in care lucrati mult la birou, folositi un scaun ergonomic cu sustinere in zona lombara si mentineti o postura corecta, cu spatele drept, rezemat de spatar, capul aliniat la nivelul umerilor si picioarele indoite in unghi de 90 de grade, cu talpile pe pardoseala. De asemenea, faceti pauze scurte la fiecare 60 de minute, pentru a va ridica de pe scaun si a face cativa pasi.
Este important sa evitati sedentarismul, mai ales daca desfasurati astfel de activitati statice si sa mentineti un indice de masa corporala normal, pentru ca fiecare kilogram in plus pune presiune suplimentara asupra coloanei vertebrale.
Nu in ultimul rand, daca aveti dureri de spate persistente, nu considerati acest lucru normal prin prisma varstei sau activitatilor pe care le desfasurati. De cele mai multe ori, aceste dureri sunt asociate cu afectiuni care se agraveaza daca nu sunt diagnosticate si tratate la timp, iar printre acestea se numara si spondilolistezisul.