Spondiloza lombara: cauze, simptome si tratament

Spondiloza lombara: cauze, simptome si tratament Spondiloza lombara: cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 26 mai 2021

spondiloza-lombara

Spondiloza lombara este una dintre cele mai frecvente boli degenerative, cu evolutie cronica, ireversibila si progresiva, ale coloanei vertebrale. Este, de fapt, un termen folosit pentru a descrie artroza sau osteoartrita din zona inferioara a spatelui. Se caracterizeaza de o serie de deformari si modificari ale structurilor coloanei vertebrale din regiunea lombara, care apar pe masura ce inaintam in varsta.

Afectiunea reprezinta o importanta problema medicala, sociala, economica si de sanatate publica, intrucat afecteaza un numar foarte mare de persoane la nivel mondial. Se estimeaza ca circa 3% dintre indivizii cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani si peste 80% dintre adultii trecuti de pragul de 40 de ani au spondiloza lombara.


Spondiloza lombara – informatii generale

Vrem nu vrem, odata cu trecerea anilor, discurile intervertebrale si fatetele articulare se degradeaza. Chiar daca in unele cazuri, procesul este mai lent decat in altele, acesta este inevitabil. Practic, spondiloza lombara apare atunci cand uzura celor doua structuri ale coloanei permite vertebrelor sa se deplaseze mai mult decat ar trebui. Intr-un efort de compensare si de mentinere a stabilitatii coloanei, se formeaza adesea excrescente osoase pe marginile vertebrelor. Acestea se numesc osteofite sau, in termeni populari, „ciocuri” sau „pinteni” ososi.

Conform datelor medicale, aproximativ 30% dintre barbati si 28% dintre femeile cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani au osteofite lombare, cel mai frecvent la nivelul vertebrei L3. In timp, osteofitele si celelalte modificari degerative pot sa altereze aliniamentul segmentelor spinale si sa afecteze mobilitatea coloanei vertebrale.

In caz de spondiloza lombara, farmacistii Catena recomanda ArtroSuport Forte Naturalis. Acest supliment alimentar ajuta la ameliorarea simptomelor suparatoare, reunind intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta: sulfat de glucozamina si condroitina, MSM, extracte de ginkgo biloba si Boswellia serrata.

Spondiloza lombara – simptomatologie si manifestari

Cel mai comun simptom in spondiloza lombara este durerea, localizata in zona inferioara a spatelui. De obicei, aceasta se accentueaza atunci cand stam mult timp in picioare, cand mergem pe distante mai lungi sau ne lasam mai tare pe spate. Si pozitia de sezut pentru perioade mai lungi poate determina durere, ca urmare a presiunii exercitate asupra vertebrelor lombare. Durerea provocata de spondiloza lombara se atenueaza daca ne aplecam in fata si atunci cand ne odihnim. Acest tip de durere poate asocia si spasme musculare locale sau tensiune la nivelul muschilor fesieri sau a celor ischiocrucali, situati in regiunea posterioara a coapsei.

Alte simptome intalnite:

· Senzatia de spate intepenit dimineata

· Amorteala in regiunea lombara

· Sciatica – durere de intensitate variabila de-a lungul traiectului nervului sciatic, pe picior

· Slabiciune sau furnicaturi la nivelul picioarelor sau talpilor

· Dificultate in mersul pe jos

· Tulburari intestinale sau ale vezicii urinare – se intampla mai rar, dar intra in categoria manifestarilor spondilozei lombare.

Pentru reducerea durerii si a rigiditatii musculare, farmacistii Catena recomanda Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical cu aplicare topica. Acesta destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Vestea buna este ca, desi majoritatea oamenilor inregistreaza de-a lungul anilor o anumita degenerare a coloanei vertebrale, nu toata lumea are dureri de spate. De altfel, s-a observat ca circa 27-37% dintre cei la care spondiloza lombara este prezenta nu acuza niciun fel de simptome.

Spondiloza lombara – cauze si factori de risc

Principala cauza a spondilozei o reprezinta imbatranirea si procesele degenerative asociate acesteia. Structurile coloanei vertebrale lombare sunt, de obicei, primele care cedeaza uzurii. Si asta pentru ca sunt mai expuse stresului, fiind cele care suporta cea mai mare parte a greutatii corporale.

Practic, spondiloza apare in cascada. Mai intai, se produce o schimbare – de regula, incepe cu subtierea discurilor intervertebrare – , care determina modificarea si degenerarea celorlalte structuri ale coloanei. Acest proces poate fi accelerat de o serie de factori, cum ar fi:

· Excesul ponderal – obezitatea suprasolicita articulatiile, in special in zona lombara, si poate grabi instalarea spondilozei;

· Accidentele si traumatismele din trecut – persoanele care au suferit cazaturi, lovituri puternice in zona lombara, leziuni la nivelul articulatiei soldului sau interventii chirurgicale la coloana sunt mai predispusi sa dezvolte spondiloza lombara;

· Viciile de postura corporala – sederea prelungita pe scaun, intr-o pozitie necorespunzaoare, fara un suport adecvat al spatelui, forteaza si uzeaza structurile coloanei lombare;

· Sedentarismul – lipsa miscarii slabeste ligamentele si muschii care stabilizeaza coloana, ceea ce favorizeaza aparitia modificarilor degenerative timpurii;

· Mostenirea genetica – persoanele care au in familie cazuri de spondiloza sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta la randul lor boala;

· Alimentatia inadecvata – poate afecta ingritatea articulara si oaselor;

· Starile de anxietate si depresie.

Efectele activitatilor fizice grele in ceea ce priveste riscul de dezvoltare a spondilozei lombare sunt controversate. Unele studii indica efortul fizic si ridicarile de greutati drept un factor de risc important, pe cand altele – drept unul minor. Nu s-a ajuns la o concluzie clara si unanim acceptata din acest punct de vedere.

Cum se pune diagnosticul

Atunci cand o persoana sufera de lombalgie (durere in zona lombara), exista o multime de patologii care ar putea fi suspicionate. De aceea se pune intotdeauna accent pe diagnosticul diferential. Asadar, pe langa spondiloza lombara, medicul va lua in considerare si:

· Artrita reumatoida

· Spondilita anchilozanta

· Litiaza renala

· Intinderile musculare

· Hernia de disc

· Protruzia discala

· Discita

· Coccidinia

· Infectia

· Fractura prin compresie

· Stenoza lombara

In stabilirea diagnosticului, medicul specialist se va baza pe istoricul de simptome, pe care il va corobora, initial, cu rezultatele examenului fizic. Ulterior, poate recomanda si efectuarea unor investigatii specifice, precum:

Radiografia – razele X pot dezvalui existenta osteofitelor si a altor modificari degenerative osoase, dar si reducerea grosimi discurilor intervetebrale.

Tomografia computerizata (CT) – ofera imagini mai detaliate ale structurilor coloanei vertebrale, ajutand la observarea leziunilor discale sau a stenozei spinale.

Rezonanta magnetica nucleara (RMN) – ofera imagini clare ale structurilor moi (muschi, ligamente, articulatii, nervi etc.), fiind indicata mai ales in caz de dureri cronice.

Mielografia – examineaza maduva spinarii si radacinile nervoase si are rolul de a clarifica alte teste imagistice.

Teste de sange – sunt necesare uneori pentru a pune in evidenta prezenta inflamatiei, infectiei sau a artritei.

Metode de tratament pentru spondiloza lombara

In cazul spondilozei, inclusiv al celei lombare, tratamentul primar este intotdeauna conservator. Acesta are ca scop reducerea simptomatologiei si poate include:

· Odihna adecvata

· Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau analgezice

· Corticosteroizi

· Antispatice pentru relaxarea musculaturii

· Medicamente anticonvulsive

· Antidepresive

· Suplimente alimentare – de ajutor pot fi cele pe baza de glucozamina, condroitina, colagen, MSM (MetilSulfonilMetan), Boswellia serrata, gheara diavolului, ghimbir, salcie alba etc.

· Aplicatii de caldura sau gheata

· Fizioterapie

· Kinetoterapie

· Hidroterapie

· Acupunctura

· Electroterapie

· Masaj terapeutic

· Proceduri cu ultrasunete

· Proceduri cu laser.

De asemenea, in caz de exces ponderal considerabil, se pot recomada dietoterapia pentru scaderea in greutate. De multe ori, eliminarea kilogramelor in plus contribuie la ameliorarea simptomelor suparatoare, imbunatatind efectele tratamentelor aplicate.

Tratamentele invazive

In cazul persoanelor care continua sa aiba dureri sau sa aiba dificultati in efectuarea activitatilor zilnice dupa ce au recurs la metodele de tratament conservator, se pot lua in considerare formele de tratament invazive. In aceasta categorie intra:

Infiltratiile spinale – se fac injectii epidurale cu cortizon pentru a reduce inflamatia si compresia radacinilor nervoase. In functie de situatie, ameliorarea durerii poate dura cateva zile, cateva luni sau chiar cativa ani.

Terapia prin radiofrecventa – se introduce un ac de mici dimensiuni in piele, cu varful cat mai aproape de locul durerii. Prin acest ac se transmit apoi unde radio spre nervii afectati pentru a bloca semnalul durerii.

Interventiile chirurgicale – acestea implica doua componente principale: decompresia, adica indepartarea tesuturilor care cauzeaza durerea (disc herniat, fragmente vertebrale sau osteofite) si fuziunea spinala, folosind grefa osoasa.

Concluzie

Spondiloza lombara este o boala degenerativa frecventa, care afecteaza atat femeile, cat si barbatii, mai ales dupa varsta de 40 de ani. Boala nu poate fi vindecata, poate fi insa tratata, iar optiunile de tratament sunt multiple si depind de fiecare caz in parte. Un alt lucru important de retinut este ca, desi nu exista nicio modalitate sigura prin care o putem evita in totalitate, adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta foarte mult la intarzierea proceselor degenerative care o cauzeaza.

Surse:

https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=abr8401

https://www.physio-pedia.com/Lumbar_Spondylosis

https://www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/spondylosis-what-it-actually-means

https://emedicine.medscape.com/article/249036-overview

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…