
Sistemul nervos central este structura care controleaza toate activitatile organismului prin intermediul creierului si maduvei spinarii, ce primesc semnale de la nervii periferici si totodata transmit comenzi pe aceleasi cale. Asadar, creierul si maduva spinarii sunt cele doua elemente ce formeaza sistemul nervos central, iar patrunzand mai profund in structura lor putem spune ca substanta alba si substanta cenusie constituie componentele fundamentale carora li se datoreaza functionalitatea acestor componente.
Mai exact, creierul si maduva spinarii sunt formate din substanta alba si substanta cenusie dispuse in mod diferit in structura celor doua componente si indeplinind o serie de roluri importante.
Mai multe informatii despre modul in care substanta alba si substanta cenusie contribuie la functionarea sistemului nervos si a intregului organism in ansamblul sau puteti afla din cuprinsul acestui articol.
Ce este substanta alba
Substanta alba poate fi definita ca fiind un tip de tesut nervos din structura sistemului nervos central, cu rolul de a transmite informatii intre diferite zone ale creierului, intre creier si maduva spinarii dar si intre sistemul nervos central si nervii periferici ce controleaza fiecare parte a corpului. E lesne de inteles ca denumirea de substanta alba face referire la aspectul acestui tesut, care are o culoare albicioasa si o textura usor uleioasa, caracteristici datorate mielinei ce protejeaza axonii neuronilor, adica ai celulelor nervoase.
Structura
Caracteristicile enumerate mai sus se explica prin faptul ca substanta alba este formata din extensii ale neuronilor, numite axoni, care sunt protejate de teci de mielina. Aceasta substanta este formata preponderent din lipide ce ii confera o culoare alb-sidefie cu aspect lucios. Acest aspect este caracteristic si pentru substanta alba, care este formata in principal din axoni acoperiti cu mielina printre care se gasesc si celule care produc aceasta substanta, capilare sanguine si tesut interstitial.
Localizare
Fiind o componenta a sistemului nervos central, substanta alba se gaseste atat in creier cat si in maduva spinarii, avand insa o distributie diferita in cadrul celor doua structuri. Astfel, la nivelul creierului substanta alba se gaseste la interior, in zonele profunde ale emisferelor cerebrale, sub substanta cenusie care formeaza cortexul cerebral. In schimb, in maduva spinarii substanta alba este prezenta la exterior, inconjurand substanta cenusie.
Functii
Substanta alba este o structura ce asigura conectivitatea in interiorul sistemului nervos central, axonii care o alcatuiesc formand o retea densa prin care se transmit impulsuri nervoase la nivelul creierului dar si de la creier catre maduva spinarii. Aceste impulsuri sunt informatii trimise catre creier si de ele depind in buna masura functiile cognitive, coordonarea motorie si raspunsul la stimuli. In acelasi timp, prin impulsurile nervoase transmise in interiorul creierului, substanta alba joaca un rol esential in sincronizarea functiilor emisferelor cerebrale.
Ce este substanta cenusie
La fel ca substanta alba, si substanta cenusie este un alt tip de tesut nervos care alcatuieste sistemul nervos central si are un rol crucial in functionarea acestuia. De aceasta data substanta cenusie este implicata in procesarea informatiilor, iar aspectul mai inchis la culoare se datoreaza lipsei mielinei si vascularizatiei mai bogate.
Structura
Daca substanta alba este formata din extensiile celulelor nervoase, substanta cenusie este alcatuita din corpii neuronilor, care prezinta mici ramificatii numite dendrite. Datorita acestor ramificatii, neuronii primesc semnale de la alte celule nervoase prin intermediul sinapselor, semnale ce sunt transmise in corpul neuronal pentru procesare si transmiterea unui raspuns. Asadar, substanta cenusie este alcatuita preponderent din corpi neuronali si dendrite ale celulelor nervoase, in timp ce extensiile acestora alcatuiesc substanta alba. De asemenea, in substanta cenusie se gasesc si vase capilare care transporta sange oxigenat catre neuroni, precum si celule gliale, ce formeaza un tesut interstitial, cu rol de sustinere, hranise si protectie a celulelor nervoase.
Localizare
La nivelul creierului, substanta cenusie alcatuieste cortexul cerebral numit si scoarta cerebrala sau materie cenusie. Este vorba de stratul de tesut nervos de la suprafata emisferelor cerebrale, format din corpii neuronilor, in tip ce extensiile acestora patrund in starurile profunde formand substanta alba. Prin urmare, substanta cenusie se gaseste in special la suprafata creierului, formand cortexul cerebral ce acopera substanta alba. De asemenea, poate fi gasita si in zonele mai profunde ale emisferelor cerebrale, unde formeaza nuclei bazali, care controleaza functiile motorii.
La nivelul maduvei spinarii, substanta cenusie se afla la interior, de-a lungul canalului spinal, formand o structura asemanatoare literei H, care este inconjurata la exterior de substanta alba.
Functii
Substanta cenusie are rol de procesare a informatiilor primite prin intermediul impulsurilor nervoase si de initiere a raspunsurilor adecvate. In maduva spinarii aceasta este responsabila de functiile senzoriale si motorii, in timp ce cortexul cerebral este responsabil de functiile cognitive.

Cum functioneaza interdependent substanta alba si substanta cenusie
Substanta alba si substanta cenusie sunt elementele constitutive ale creierului si maduvei spinarii – cele doua structuri care alcatuiesc sistemul nervos central. Atat creierul cat si maduva spinarii sunt alcatuite din cele doua substante care functioneaza in stransa legatura, actionand mecanismul care controleaza intreg organismul. Astfel, substanta cenusie constituie componenta de procesare a informatiilor si a comenzilor iar substanta alba este reteaua care conecteaza diversele parti ale corpului la aceasta componenta si asigura transmiterea informatiilor de ambele parti.
Cele doua structuri sunt conectate prin intermediul celulelor nervoase, ai caror corpi formeaza substanta cenusie, iar prelungirile numite axoni formeaza substanta alba.
Stimulii transmisi de nervii periferici sunt preluati de substanta cenusie din cortexul cerebral, care analizeaza informatiile si genereaza reactii adecvate. Aceste reactii sunt transformate in impulsuri nervoase transmise prin axonii neuronilor in substanta alba. De aici, impulsurile ajung la substanta cenusie din maduva spinarii care transmite comanda catre structura de executie. Asadar, orice activitate cognitiva, senzoriala sau motorie este rezultatul actiunii interdependente a celor doua structuri, iar orice problema la nivelul uneia dintre ele se reflecta in functionalitatea celeilalte.
Afectiuni specifice
Substanta alba este vulnerabila la inflamatii, infectii, traumatisme, boli autoimune si afectiuni neurodegenerative, cele mai frecvente boli specifice acestei structuri fiind:
-
Scleroza multipla – boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca mielina ce protejeaza axonii, cauzand distrugerea sa progresiva;
-
Leucoaraioza – degenerarea substantei albe pe fondul unui flux de sange insuficient;
-
Leziunile axonale difuze – asociate cu traumatisme cranio-cerebrale severe ce cauzeaza deteriorarea sau ruperea axonilor.
Problemele care afecteaza substanta cenusie sunt considerate mai grave, pentru ca exista sanse mai mici de recuperare iar impactul negativ asupra calitatii vietii este de cele mai multe ori unul accentuat. Principalele afectiuni specifice substantei cenusii sunt:
-
Alzheimer – determinata de distrugerea progresiva si iremediabila a celulelor nervoase din creier;
-
Parkinson – este afectata substanta cenusie din nucleii bazali, care controleaza miscarile;
-
Accidentul vascular cerebral – intreruperea fuxului de sange care iriga diferite parti ale cortexului cerebral;
-
Epilepsia – cauzata de o activitate electrica anormala la nivelul creierului.