Tensiunea arteriala ofera indicii despre efortul pe care il face inima pentru a pompa sangele prin artere. Este unul dintre semnele vitale ale corpului.
Tensiunea arteriala mare, cunoscuta in termeni medicali sub numele de hipertensiune arteriala, poate fi daunatoare sanatatii in multe feluri. In timp, poate afecta organele vitale, cum ar fi inima, rinichii si creierul. De aceea, este important sa urmariti tensiunea arteriala si sa luati masuri pentru a o gestiona inainte ca aceasta sa provoace probleme.
O modalitate de a tine evidenta tensiunii arteriale este sa o monitorizati acasa, folosind un tensiometru.
Ce arata valorile tensiunii arteriale?
Tensiunea arteriala este inregistrata sub forma a doua numere afisate de tensiometru:
Tensiunea sistolica
Primul numar se numeste tensiunea sistolica. Este primul numar care este inregistrat. Presiunea sistolica masoara presiunea din interiorul arterelor atunci cand inima se contracta pentru a pompa sange.
Tensiunea diastolica
Al doilea numar se numeste tensiunea diastolica. Tensiunea diastolica masoara presiunea din interiorul arterelor atunci cand inima se relaxeaza intre batai.
De exemplu, un tensiometru poate arata o tensiune de 117/80 mm Hg (milimetri coloana de mercur). In acest caz, tensiunea sistolica este de 117, iar cea diastolica este de 80.
Tensiunea arteriala normala este considerata mai mica de 120/80 mm Hg. Acest numar poate varia din mai multe motive.
O valoare mai mare poate fi indica faptul ca inima depun un efort mare pentru a pompa sangele prin artere. Tensiunea mare poate fi rezultatul unui factor extern, cum ar fi stresul sau sperietura. O astfel de reactie poate ingusta vasele de sange.
Valorile mai mari ale tensiunii arteriale ar putea fi cauzate si de o forta interna, cum ar fi acumularea de placi sau depozite de grasime in artere. Acest lucru poate determina, de asemenea, ingustarea vaselor de sange, ceea ce, la randul sau, poate creste tensiunea arteriala.
Cum sa utilizati un tensiometru
Cel mai simplu mod de a va masura propria tensiune arteriala este sa folositi un tensiometru. Tensiometrele automate sunt usor de utilizat si sunt utile pentru persoanele cu deficiente de auz.
Aceste tensiometre au un monitor digital care afiseaza pe ecran valorile tensiunii arteriale.
Citeste mai mult!