Terapia cu steroizi in bolile inflamatorii: beneficii, riscuri si alternative terapeutice

Terapia cu steroizi in bolile inflamatorii: beneficii, riscuri si alternative terapeutice Terapia cu steroizi in bolile inflamatorii: beneficii, riscuri si alternative terapeutice

Ultima actualizare: 22 mai 2025

Terapia-cu-steroizi

Desi inflamatia este perceputa in general cu o conotatie negativa, aceasta este o reactie normala a organismului in cazul unor infectii, leziuni sau alte traume, constituind o consecinta a raspunsului imunitar. Pe termen scurt aceasta contribuie la procesul de vindecare, insa daca are loc pe termen lung sau in mod repetat duce la deprecierea progresiva a tesuturilor. Acest lucru se intampla preponderent in cazul bolilor inflamatorii, in care procesul inflamator este recurent sau persistent, cauzat de un dezechilibru la nivelul sistemului imunitar. De aceasta data inflamatia devine o reactie anormala care trebuie combatuta pentru a reduce riscul de complicatii si totodata a imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Terapia cu steroizi este una dintre optiunile terapeutice in tratamentul bolilor inflamatorii iar pentru ca in jurul ei exista anumite controverse am decis sa lamurim lucrurile prin intermediul acestui articol.

Veti afla in cele ce urmeaza cum actioneaza terapia cu steroizi, care sunt beneficiile sale si riscurile asociate, precum si ce alternative exista la acest tratament.


Ce sunt steroizii

Exista doua tipuri de steroizi, respectiv cei naturali, produsi de organism, si cei sintetici, produsi in laborator, care imita actiunea celor naturali. Cand vorbim de steroizi naturali, ne referim la o clasa de hormoni derivati din colesterol care indeplinesc o serie de functii in organism, printre care si reglarea procesului inflamator. Aceasta functie intra in sarcina unei categorii aparte de steroizi secretati de grandele suprarenale si care se numesc generic corticosteroizi.

In contextul terapiei cu steroizi, obiectul discutiei il constituie steroizii sintetici care se administreaza sub diferite forme pentru a reduce procesul inflamator. Acesti steroizi sintetici au un mod de actiune similar corticosteroizilor antiinflamatori si nu trebuie confundati cu anabolizantele, care sunt tot steroizi sintetici, dar similari testosteronului si se folosesc doar pentru cresterea masei musculare.

Tipuri de steroizi folositi in tratarea bolilor inflamatorii

Medicamentele pe baza de steroizi utilizate in tratamentul antiinflamator se numesc antiinflamatoare steroidiene sau corticosteroizi, cu referire la acea categorie de steroizi naturali pe care o imita. Principalii steroizi sintetici administrati in terapiile antiinflamatoare sunt:

  • Prednison – este unul din cei mai des folositi steroizi impotriva inflamatiilor cronice, avand o actiune sistemica pronuntata;
  • Hidrocortizon – se administreaza in special in tratamentul inflamatiilor acute, avand un efect moderat;
  • Dexametazona – este folosita in terapia cu steroizi pe termen lung, pentru tratamentul formelor severe ale bolilor inflamatorii.

De asemenea, in functie de modul de administrare, exista urmatoarele tipuri de steroizi:

  • Steroizi orali;
  • Steroizi topici;
  • Steroizi injectabili;
  • Steroizi nazali;
  • Steroizi inhalatori;

Cum actioneaza tratamentul cu steroizi

Terapia cu steroizi in bolile inflamatorii are scopul de a reduce inflamatia si disconfortul asociat acesteia, precum si riscurile pentru sanatate pe care le presupune un proces inflamator indelungat. Acest proces este declansat de un mecanism complex in care sunt implicate o serie de substante din organism. Printre acestea se numara si enzima fosfolipaza A2 care determina eliberarea de acid arahidonic din celule. Acesta este un precursor al unor molecule specifice numite prostaglandine si leucotriene, care determina dilatarea vaselor de sange, cresterea permeabilitatii acestora si atragerea celulelor imunitare catre zona afectata, ducand la aparitia inflamatiei. In acest mecanism sunt implicate si citokinele proinflamatorii, care transmit semnalele catre celule pentru activarea procesului inflamator, precum si celulele imunitare care se acumuleaza in numar mare la locul inflamatiei.

Administrarea de steroizi intrerupe acest mecanism prin inhibarea enzimei fosfolipaza A2 si a sintezei prostaglandinelor si leucotrienelor, precum si prin reducerea activitatii celulelor imunitare si citokinelor proinflamatorii.

Terapie-cu-steroizi

Beneficiile terapiei cu steroizi in bolile inflamatorii

Cresterea volumului de sange si celule imunitare la locul inflamatiei cauzeaza umflaturi, iar dilatarea vaselor sanguine duce la inrosirea pielii, care devine si foarte sensibila. Durerea locala sau radianta este un alt simptom specific inflamatiilor, iar daca acestea sunt prezente la nivelul articulatiilor cauzeaza rigiditate si ingreuneaza mobilitatea.

Scopul tratamentului cu steroizi este acela de a reduce inflamatia si, odata cu ea, simptomele neplacute, reducandu-se, totodata, riscurile afectarii severe a tesuturilor, pe care le presupune o inflamatie pe termen lung.

Un mare avantaj al terapiei cu steroizi consta in faptul ca are efect rapid, ameliorarea simptomelor facandu-se simtita in decurs de cateva ore dupa administrarea tratamentului. In cazul pacientilor cu boli infamatorii cronice acest avantaj se traduce prin imbunatatirea calitatii vietii pentru ca scade intensitatea durerii, pielea devine mai putin sensibila, se reduc umflaturile din zona afectata, si odata cu ele rigiditatea articulara, ceea ce inseamna o imbunatatire a mobilitatii.

Totodata, tratamentul cu steroizi se poate dovedi salvator in cazul inflamatiilor acute care pun viata in pericol afectand caile respiratorii sau organe vitale.

Riscuri si efecte secundare asociate tratamentului cu steroizi

Am mentionat mai devreme ca exista anumite controverse legate de terapia cu steroizi iar acestea isi au ca baza numeroasele efecte secundare ce pot aparea in urma tratamentului precum si riscurile unor complicatii mai severe.

Printre cele mai frecvente efecte secundare se numara cresterea apetitului, in special pentru alimentele bogate in calorii. De aceea, un tratament chiar si de scurta durata cu steroizi duce adeseori la cresterea in greutate, la care contribuie si modificarea metabolismului impreuna cu retentia de apa, ce sunt alte doua efecte secundare frecvente.

Administrarea de steroizi perturba si ciclul circadian, astfel ca poate duce si la aparitia tulburarilor de somn, cu dificultati de a adormi, treziri bruste si frecvente in timpul noptii si/sau somn agitat.

De asemenea, pacientii care urmeaza un astfel de tratament pot manifesta schimbari bruste ale dispozitiei, trecand usor de la stari euforice la iritabilitate, anxietate si chiar depresie.

Efectele secundare ale unui tratament pe termen lung sunt mai severe, prin prisma afectarii mai multor functii din organism. Astfel, pacientii pot dezvolta rezistenta la insulina, ce duce la aparitia diabetului. Este afectata si absorbtia calciului si astfel poate aparea osteoporoza, iar prin interferenta tratamentului cu sinteza proteinelor sunt afectati muschii, care devin tot mai slabi. Presiunea intraoculara generata de tratamentul cu steroizi poate cauza glaucom, iar modificarea structurii cristalinului creste riscul de cataracta.

Alternative la tratamentul cu steroizi

Din cauza numeroaselor efecte secundare, tratamentul cu steroizi este contraindicat in cazul pacientilor cu anumite conditii medicale ce ar putea fi agravate de aceste efecte, caz in care riscurile ar depasi beneficiile. De asemenea, tratamentul cu steroizi se administreaza doar la recomandarea medicului si necesita monitorizare permanenta, astfel ca aceasta terapie nu este prima optiune terapeutica pentru orice inflamatie.

Din fericire exista o serie de alternative in tratamentul antiinflamator, care presupun mai putine riscuri si sunt accesibile unei categorii mai largi de pacienti.

Cele mai des utilizate sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, dintre care amintim ibuprofenul, diclofenacul si napoxenul. Acestea reduc sinteza moleculelor implicate in procesul inflamator, fara a cauza efecte secundare semificative, cu exceptia iritarii mucoasei gastrice, daca sunt administrate in exces.

O alta categorie de medicamente antiinflamatoare sunt imunosupresoarele, care incetinesc sistemul imunitar si sunt folosite cel mai adesea in tratamentul inflamatiilor cronice. Cu toate ca sunt eficiente in reducerea inflamatiei, slabesc imunitatea si fac organismul mai vulnerabil in fata agentilor patogeni.

Tratamentele biologice sunt terapii moderne ce folosesc molecule de inalta precizie care blocheaza citokinele proinflamatorii sau receptorii implicati in procesul inflamator, intrupand astfel mecanismul pe care l-am explicat putin mai devreme.

Inflamatiile usoare pot fi ameliorate si cu ajutorul unor remedii naturiste, existand numeroase plante care contin compusi cu potential antiinflamator. Curcumina din turmeric, gingerolul din ghimbir, resveratrolul din coaja strugurilor rosii, mentolul din frunzele de menta, capsaicina din ardeiul iute si alicina din usturoi sunt cele mai cunoscute si mai accesibile exemple.  

De asemenea, acizii grasi Omega-3 au un puternic efect inflamator, putand fi gasiti din abundenta in pestele gras (macrou, somon, ton, hering, sardine), dar si in suplimentele alimentare pe baza de ulei de peste.