Tulburare obsesiv-compulsiva: ce este si cum se manifesta

Tulburare obsesiv-compulsiva: ce este si cum se manifesta Tulburare obsesiv-compulsiva: ce este si cum se manifesta

Ultima actualizare: 4 ianuarie 2024

tulburare-obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o afectiune cronica de sanatate mintala caracterizata prin obsesii, compulsii sau ambele.

Persoanele care traiesc cu tulburare obsesiv-compulsiva experimenteaza de obicei obsesii sau ganduri nedorite repetitive care provoaca un impuls extrem de a repeta un anumit comportament. Aceste persoane actioneaza apoi conform indemnului pentru a-si linisti gandul obsesiv.

Multi oameni obisnuiesc sa verifice din nou pentru a se asigura ca au incuiat usa sau ca au oprit aragazul. De asemenea, multe persoane au o superstitie sau doua, cum ar fi sa bata in lemn sau sa paseasca de trei ori in spate atunci cand o pisica neagra le taie calea. Aceste obiceiuri ii pot ajuta pe acestia sa se simta mai in siguranta, insa nu sugereaza automat ca ar avea TOC.

In schimb, pentru persoanele care traiesc cu TOC, aceste ritualuri nu reprezinta o chestiune de alegere personala. Mai degraba, ele complica si perturba viata de zi cu zi. Multi oameni cu tulburare obsesiv-compulsiva recunosc ca gandurile si convingerile care le alimenteaza compulsiile sunt ilogice. Totusi, acestia actioneaza comform gandurilor pentru a:

  • ameliora suferinta cauzata de gandurile obsesive intruzive
  • impiedica fricile persistente sa devina realitate

 


Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva?

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o afectiune de sanatate mintala care se manifesta prin ganduri tulburatoare, intruzive, obsesive. Persoanele care se confrunta cu aceasta tulburare simt nevoia de a face actiuni fizice nedorite, compulsive, cum ar fi sa verifice in mod repetat daca au inchis usa sau sa ia anumite masuri pentru a evita contractarea germenilor.

Aproximativ 2% din populatie sufera de tulburare obsesiv-compulsiva. In aproximativ jumatate dintre cazuri, manifestarile apar in timpul copilariei sau adolescentei, acest lucru fiind rar dupa varsta de 40 de ani.

ce-este-toc

TOC este o tulburare de anxietate si este una dintre afectiunile care implica ganduri obsesive si comportament compulsiv. Tulburarea obsesiv-compulsiva poate afecta semnificativ calitatea vietii si bunastarea unei persoane.

Cum se manifesta tulburarea obsesiv-compulsiva?

Tulburarea obsesiv-compulsiva implica obsesii, compulsii sau ambele. Acestea pot provoca stres si pot perturba activitatile de zi cu zi ale persoanei afectate.

Obsesii

Toti oamenii isi fac griji in anumite momente ale vietii. Cu toate acestea, persoanele cu TOC au griji si anxietati care le perturba activitatile zilnice. Exemple de obsesii:

  • Contaminarile cu fluide corporale, germeni, murdarie si alte substante
  • Pierderea controlului, cum ar fi teama de a actiona si de a se rani sau de a-i rani pe altii
  • Perfectionismul, care poate implica teama de a pierde lucruri sau o concentrare intensa pe amintirea lucrurilor
  • Teama de a face un lucru rau, cum ar fi teama de a fi responsabil pentru un eveniment catastrofal
  • Ganduri sexuale nedorite, inclusiv ganduri sau imagini sexuale interzise sau perverse
  • Credinte religioase, cum ar fi preocuparea ca il pot jigni pe Dumnezeu
  • Superstitii, cum ar fi teama de a calca pe crapaturile de pe trotuar

toc-manifestari-superstitii-obsesii

Compulsii

Nu orice comportament repetitiv reprezinta o compulsie. Cei mai multi oameni au comportamente repetitive, cum ar fi rutina dinainte de culcare, pentru a-si gestiona activitatile de zi cu zi.

In schimb, la persoanele cu tulburare obsesiv-compulsiva, nevoia de a efectua un comportament repetitiv este intensa, apare frecvent si necesita timp. Comportamentul poate capata un aspect ritualic. Cateva exemple sunt:

  • spalarea si curatarea, cum ar fi spalatul pe maini
  • monitorizarea organismului pentru simptome
  • repetarea activitatilor de rutina, cum ar fi ridicarea de pe scaun
  • compulsii mentale, cum ar fi revederea in mod repetat a unui eveniment

Tulburarea obsesiv-compulsiva la copii

Primele semne de TOC apar adesea in adolescenta, insa exista cazuri in care debuteaza inca din copilarie. Tinerii, inclusiv copiii, cu tulburare obsesiv-compulsiva se confrunta de obicei cu urmatoarele stari si situatii:

  • stima de sine scazuta
  • rutine perturbate
  • probleme la finalizarea temelor scolare
  • boli fizice, din cauza stresului, de exemplu
  • dificultati de a forma sau de a mentine prietenii si alte relatii

toc-la-copii

Cand debuteaza in copilarie, tulburarea obsesiv-compulsiva poate fi mai frecventa la barbati decat la femei. La varsta adulta, in schimb, afecteaza barbatii si femeile in proportii egale.

Cauze si factori de risc

Expertii nu stiu exact care sunt cauzele afectiunii, insa banuiesc ca antecedentele familiale pot juca un rol important in dezvoltarea ei. De exemplu, daca o persoana are un membru apropiat al familiei care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva, riscul sa dezvolte aceasta afectiune este mai mare.

Potrivit specialistilor, tulburarea poate fi provocata si de o dezvoltare neregulata si anomalii in anumite zone ale creierului. Exista anumite dovezi care sugereaza ca TOC poate avea legatura, partial, cu modul in care creierul raspunde la serotonina. Serotonina este un neurotransmitator care ajuta la reglarea starii de spirit si a somnului si are multe alte functii importante in organism.

Factori de risc pentru tulburarea obsesiv-compulsiva

Dupa cum mentionam, genetica joaca un rol major in dezvoltarea TOC, insa exista si alti factori care pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta aceasta afectiune. Printre acestia se numara:

Stresul sau traumele

Stresul semnificativ la domiciliu, la scoala, la serviciu sau in relatiile personale poate creste riscul de a dezvolta tulburare obsesiv-compulsiva sau poate agrava simptomele existente.

toc-cauze-stres-traume

Personalitate

Anumite trasaturi de personalitate, cum ar fi dificultatea de a gestiona incertitudinea, senzatia ridicata de responsabilitate sau perfectionismul, pot duce la dezvoltarea tulburarii obsesiv-compulsive.

Abuzuri suferite in copilarie

Copiii care sufera abuzuri sau alte experiente traumatice in copilarie, cum ar fi hartuirea sau neglijarea severa, au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.

Simptome neuropsihiatrice acute din copilarie (CANS)

In cazul anumitor copii, tulburarea obsesiv-compulsiva debuteaza brusc dupa o infectie streptococica, acest sindrom fiind cunoscut sub denumirea de PANDAS - Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal infections - Tulburari neuropsihiatrice pediatrice autoimune asociate infectiilor streptococice. Cu toate acestea, manifestarile TOC pot fi provocate si de alte infectii sau boli.

Leziuni cerebrale

Potrivit unui studiu din 2021, simptomele TOC pot aparea si in urma unei leziuni la nivelul capului.

Este de mentionat, totusi, ca este posibil ca o persoana sa aiba un istoric familial de TOC, impreuna cu alti factori de risc, si totusi sa nu dezvolte niciodata aceasta afectiune. De asemenea, unii oameni fara factori de risc cunoscuti se pot confrunta cu tulburare obsesiv-compulsiva.

TOC poate aparea si la persoanele care au alte afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi:

  • tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD)
  • sindromul Tourette
  • tulburarea depresiva majora
  • tulburarea de anxietate sociala
  • tulburarile de alimentatie

toc-cauze-afectiuni-psihice

De fapt, aproximativ 90% dintre persoanele care traiesc cu TOC au si o alta afectiune mintala, anxietatea fiind cea mai frecventa. Cu toate acestea, cei care au una dintre aceste afectiuni nu inseamna automat ca au un risc mai mare de a dezvolta tulburare obsesiv-compulsiva.

Diagnostic

Medicii verifica anumite criterii specifice atunci cand incearca sa puna diagnosticul de tulburare obsesiv-compulsiva, cum ar fi:

  • prezenta obsesiilor, compulsiilor sau a ambelor
  • obsesii si compulsii care consuma mult timp sau provoaca suferinta semnificativa sau probleme sociale, ocupationale sau in alte situatii importante
  • simptomele care nu apar in urma utilizarii unei substante sau a unui medicament
  • manifestarile care nu par sa fie cauzate de o alta problema de sanatate

Multe alte tulburari, cum ar fi depresia si anxietatea, au caracteristici similare cu TOC si pot aparea, de asemenea, alaturi de TOC.

Remedii si tratament

Exista tratamente eficiente pentru TOC. Specialistul alege cea mai potrivita abordare in functie de setul de simptome ale persoanei si de felul in care acestea perturba viata si bunastarea acesteia. Printre metodele eficiente se numara:

Terapia cognitiv comportamentala

Acest tip de psihoterapie, denumita si TCC, poate ajuta o persoana sa-si schimbe modul in care gandeste, simte si se comporta.

Poate implica doua tratamente diferite: terapia de expunere si preventie a raspunsului si terapia cognitiva.

Terapia de expunere si preventie a raspunsului presupune:

Expunerea

In timpul acestei metode, persoana este expusa in mod deliberat la situatii si obiecte care le declanseaza frica si anxietate. In timp, expunerea repetata la acesti declansatori duce la reducerea sau disparitia anxietatii.

toc-terapie-cognitv-comportamentala

Raspunsul

In acest fel, persoana in cauza este indemnata sa evite comportamentele compulsive asociate cu obsesiile. De exemplu, pacientul este instruit sa atinga usor un obiect pe care el in considera “contaminat” (aceasta este expunerea). Prevenirea raspunsului consta in a nu se spala pe maini dupa ce il atinge.

Practic, persoana in cauza ramane intr-o situatie care ii provoaca neliniste sau anxietate, insa vazand ca de fapt nu se intampla nimic neplacut sau groaznic, invata ca obsesiile sale infricosatoare sunt doar ganduri care nu au nicio legatura cu realitatea.

Medicamente

Exista cazuri in care specialistii recomanda medicamente pentru a trata tulburarea obsesiv-compulsiva. Printre acestea se numara inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), care sunt un tip de antidepresive.

toc-medicamente

Medicii pot prescrie o doza mai mare de medicamente pentru a trata TOC, spre deosebire de depresie, iar rezultatele pot aparea dupa aproximativ trei luni.

Aproximativ jumatate dintre persoanele cu tulburare obsesiv-compulsiva nu raspund numai la tratamentul cu ISRS, motiv pentru care medicii pot prescrie, de asemenea, medicamente antipsihotice.

De asemenea, in 2010, unii cercetatori au remarcat ca D-cicloserina, un medicament care trateaza tuberculoza, impreuna cu terapia cognitiv-comportamentala, poate ajuta la tratarea TOC. De asemenea, poate fi eficient pentru persoanele cu anxietate sociala.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obsessive-compulsive-disorder/symptoms-causes/syc-20354432

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9490-ocd-obsessive-compulsive-disorder

https://www.healthline.com/health/ocd/social-signs

https://www.medicalnewstoday.com/articles/178508