Tusea convulsiva. Cum o tratezi?

Tusea convulsiva. Cum o tratezi? Tusea convulsiva. Cum o tratezi?

Ultima actualizare: 29 iulie 2022

Tusea convulsiva, denumita in termeni populari tuse magareasca, este o boala contagioasa determinata de infectia cu Bordetella pertussis, o bacterie care afecteaza destul de grav sistemul respirator al copiilor. Afectiunea devine foarte periculoasa pentru copiii sub un an, complicatiile severe la nivel respirator putand sa conduca chiar si la deces.


Tusea convulsiva: cauze

Bacteria care provoaca tusea convulsiva se localizeaza la nivelul cailor respiratorii, provocand leziuni si, implicit, tuse expulziva. Cu toate ca si adultii sunt purtatori, cei mai afectati sunt copiii, in mod deosebit cei nevaccinati si sugarii. Caile de contaminare sunt fie directe, prin respiratie, fie indirecte, prin contactul cu obiecte contaminate. Perioada de incubatie a virusului este de 7-14 zile de la expunere si, abia dupa 3 saptamanai de la debutul tusei, boala nu mai este contagioasa.

Simptomele tusei convulsive

Tusea convulsiva se desfasoara pe o perioada de 6 pana la 8 saptamani si prezinta 3 etape de evolutie, caracterizate de simptome diferite. Astfel, in prima faza, boala evolueaza ca o banala gripa, cu rinoree, ochi inlacrimati, stranut, febra si tuse iritativa. In aceasta perioada, care nu depaseste 2 saptamani, persoana afectata transmite usor virusul, motiv pentru care contagiozitatea bolii este foarte mare in familii. Al doilea stadiu, numit paroxistic din cauza tusei care se manifesta brutal, poate dura de la 1 la 6 saptamani, uneori prelungindu-se chiar si pana la 10 saptamani. Acum tusea poate fi usor asemuita cu un zgomot scos de magar si inspiratia bolnavului este galagioasa. Tot acum cel mic se poate invineti, fenomen denumit cianoza, din cauza privarii de oxigen. La sugari pot interveni apneea si chiar convulsiile. A treia etapa este etapa de vindecare care poate dura de la 2 la 4 saptamani si in care intervine regresia simptomelor.

Atentie la complicatiile tusei convulsive!

Daca tratamentul este incomplet sau inadecvat ca urmare a unui diagnostic necorespunzator, apar complicatiile care pot fi de la grave la severe ca grad de risc. Pe langa apnee, cianoza si pete de culoare rosie care apar in zona toracelui din cauza efortului constant de a tusi, bolnavul se poate confrunta cu pneumonie si bronhopneumonie, astm, emfizem pulmonar, encefalopatie si convulsii. Concomitent cu acestea, poate aparea si scaderea in greutate.

Tratamentul tusei convulsive

Tusea convulsiva impune repaus la pat si izolare la domiciliu timp de cel putin 10 zile, perioada in care se va administra tratamentul recomandat de medic bazat pe o combinatie de antibiotice. Este important ca, in aceasta perioada, igiena si alimentatia sa fie atent supravegheate. Se recomanda consumul vitaminelor si mineralelor, dar si al proteinelor. De asemenea, este important ca organismul sa beneficieze de aportul necesar de lichide. In cazul copiilor mici, dar si al persoanelor in varsta, este necesara spitalizarea si mentinerea sub atenta supraveghere a personalului medical. Trebuie punctat ca modul cel mai eficient de a preveni tusea convulsiva este vaccinarea antipertussis. Acest vaccin, din cauza ratei mari de mortalitate in randul nou-nascutilor, se face inca de la varsta de 2 luni, cu rapel ulterior.

Text: Madalina Manole