In ultimii ani, uleiul de cocos s-a transformat intr-o adevarata “vedeta” a remediilor naturiste, datorita beneficiilor pe care le are, de la sustinerea procesului de slabire pana la incetinirea progresiei maladiei Alzheimer.
O multime de companii au inceput sa foloseasca ulei de cocos in produsele ambalate, in timp ce multi oameni il folosesc pentru gatit. Ulei de cocos se gaseste si in multe produse, cum ar fi alimentele prajite, dulciurile, cafeaua, smoothie-urile sau sampoanele.
In iulie 2016, in Statele Unite a fost realizat un sondaj ale carui rezultate au aratat ca 72% dintre oameni credeau ca uleiul de cocos este sanatos, in ciuda faptului ca doar 37% dintre nutritionisti au fost de acord cu acest lucru.
Se pare ca uleiul de cocos contine grasimi saturate in proportie de peste 80%. Unii specialisti in sanatate sustin ca grasimile saturate reprezinta un factor de risc pentru bolile cardiovasculare si alte afectiuni.
De aceea, in perioada 2015-2020, expertii americani le-au recomandat oamenilor sa limiteze consumul de grasimi saturate la mai putin de 10% din totalul caloriilor ingerate zilnic. Mai exact, cei care consuma 2000 de calorii pe zi ar trebui sa manance maximum 20 de grame (g) de grasimi saturate in fiecare zi.
Ce trebuie sa stiti despre uleiul de cocos
Uleiul de cocos este considerat la nivel global drept un superaliment. Datorita combinatiei unice de acizi grasi, uleiul de cocos poate imbunatati starea de sanatate. De exemplu, poate grabi procesul de slabire si poate imbunatati sanatatea inimii si functionarea creierului.
Tipuri de ulei de cocos
Exista cateva tipuri de ulei de cocos, iar impactul asupra sanatatii poate fi diferit in functie de tipul acestuia. In mod normal, alimentele mai putin procesate sunt benefice pentru sanatate, iar acest lucru este valabil si in cazul uleiului de cocos.
Uleiul de cocos extravirgin este obtinut din nucile de cocos proaspete, mature. Acesta nu este prelucrat la temperaturi mari si nici nu sunt folosite substante chimice adaugate. Persoanele care vor sa consume ulei de cocos ar trebui sa aleaga cel mai putin procesat tip.
Valoare nutritionala
Specialistii in alimentatie sustin ca o lingura de ulei de cocos contine:
-
121 de calorii
-
13,5 g de grasime, din care 11,2 g sunt saturate
-
0 g de proteine
-
0 miligrame (mg) de colesterol
Uleiul de cocos contine vitamina E, insa nu are fibre si putine sau deloc alte vitamine sau minerale. In plus, contine in proportie de aproape 100% grasimi, dintre care majoritatea sunt saturate. Diferenta consta in structura grasimilor, insa. Uleiul de cocos are o structura a grasimilor diferita de cea a multor produse de origine animala, care sunt formate in principal din acizi grasi cu lant lung.
Uleiul de cocos este bogat in trigliceride cu lant mediu (TLM). Corpul transforma mai greu aceste trigliceride in grasimi stocate si sunt mai usor de eliminat decat trigliceridele cu lant lung (TLL). Se pare ca multe dintre beneficiile uleiului de cocos sunt atribuite continutului ridicat de TLM.
Cu toate acestea, expertii i-au sfatuit pe oameni sa trateze uleiul de cocos ca pe orice produs care contine grasimi saturate pana cand apar suficiente dovezi pentru a demonstra contrariul.
Cele mai importante 10 beneficii ale uleiului de cocos
Multi oameni il lauda pentru beneficiile sale pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea sanatatii pielii si a gurii si capacitatea de a sustine procesul de slabire.
Iata 10 beneficii pentru sanatate bazate pe dovezi ale uleiului de cocos, plus cateva consideratii speciale de care trebuie sa tineti cont daca vrei sa-l includeti in alimentatie.
Beneficii asupra nivelului de colesterol
Este bine-cunoscut faptul ca in organism exista doua tipuri de colesterol: lipoproteine cu densitate mare, sau colesterolul HDL “bun”, si lipoproteine cu densitate mica, sau colesterol LDL “rau”. Se pare ca HDL ajuta la reducerea nivelului de LDL, iar un nivel ridicat al HDL poate ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.
Unii cercetatori au descoperit ca trigliceridele cu lant mediu (TLM), o componenta a uleiului de cocos, pot sustine cresterea nivelului de colesterol bun. Persoanele care au participat la studiu au luat o lingura de ulei de cocos, de doua ori pe zi, timp de opt saptamani.
Cu toate acestea, rezultatele au fost diferite. In urma unui studiu efectuat in 2016, specialistii nu au gasit dovezi clare care sa arate ca uleiul de cocos fie aduce beneficii, fie afecteaza nivelul colesterolului.
In 2018, insa, o echipa de cercetatori a descoperit ca uleiul de cocos extravirgin poate avea un impact similar asupra colesterolului precum uleiul de masline. Cu toate acestea, pana in prezent, rezultatele raman neclare, iar necesitatea efectuarii mai multor studii este evidenta.
Poate mentine sub control glicemia
Potrivit rezultatelor unui studiu efectuat pe animale in anul 2009, trigliceridele cu lant mediu care se gasesc in uleiul de cocos pot mentine sensibilitatea la insulina a organismului.
Poate reduce nivelul stresului
Se pare ca uleiul de cocos virgin are proprietati antioxidante. Cercetatorii au descoperit, in cadrul unui studiu efectuat pe rozatoare, ca uleiul de cocos reduce stresul provocat de exercitiile fizice si raceala cronica. In plus, specialistii sunt de parere ca uleiul de cocos virgin ar putea ajuta la tratarea unor tipuri de depresie. Pe langa uleiul de cocos, exista multe alimente vegetale care contin antioxidanti.
Poate imbunatati stralucirea parului
Unii oameni aplica ulei de cocos pe par pentru a creste stralucirea acestuia si pentru a-l proteja de deteriorari. Avantajul acestui ulei este ca poate patrunde in scalp mai bine decat uleiurile minerale.
Cu toate acestea, in cadrul unui studiu la care au participat persoane cu acelasi tip de par, nu s-a descoperit nicio diferenta privind starea parului intre cei care au folosit si cei care nu au folosit ulei de cocos.
Beneficii pentru piele ale uleiului de cocos
Potrivit unui studiu realizat in 2017, extractul de nuca de cocos aplicat pe piele poate imbunatati functia de bariera de protectie a acesteia. In plus, poate avea efect antiinflamator. Aceste descoperiri sunt relevante insa pentru medicina, nu si pentru alimentatie. Exista anumite alimente care pot imbunatati sanatatea pielii.
Poate ajuta la combaterea infectiilor cu candida
Expertii au descoperit in urma unui studiu in vitro ca uleiul de cocos ar putea contribui la tratarea infectiilor cu candida. Se pare ca uleiul de cocos a anihilat bacteriile Candida albicans (C. albicans). Acest avantaj se poate datora functiei de bariera si proprietatilor antiinflamatorii ale extractului.
Beneficii pentru sanatatea ficatului
In 2017, cercetatorii au realizat un studiu pe sobolani cu afectiuni hepatice, in cadrul caruia acestia au consumat alimente bogate in glucoza. In plus, unora li s-a administrat ulei de cocos, in timp ce altora nu. Cei care au consumat ulei de cocos si-au imbunatatit starea ficatului dupa patru saptamani, in comparatie cu cei care nu au consumat ulei de cocos. In urma acestei descoperiri, se pare ca unele componente ale uleiului de cocos pot ajuta la protejarea ficatului.
Poate contribui la ameliorarea astmului
Se pare ca uleiul de cocos inhalat a contribuit la ameliorarea semnelor si simptomelor de astm, in cadrul unui studiu efectuat pe iepuri. Cu toate acestea, nu au fost inca realizate cercetari pe oameni si, din aceasta cauza, uleiul de cocos nu ar trebui sa fie folosit in acest scop.
Poate imbunatati sanatatea danturii
In urma unei analize realizate in anul 2017, expertii au discutat despre beneficiile extractului de ulei de cocos pentru sanatatea dentara. Acest extract reprezinta un tratament oral cunoscut. Tot ce trebuie sa faceti este sa va clatiti gura cu ulei de cocos, exact cum faceti cu apa de gura moderna.
Potrivit studiilor, uleiul de cocos protejeaza impotriva cariilor, imbunatateste simptomele gingivitei si echilibreaza nivelul bacteriilor orale.
Ulei de cocos beneficii pentru slabit
In urma unei cercetari realizate pe soareci, in care au fost comparat doua produse, s-a constatat ca riscul ca uleiul de cocos sa declanseze diabet si acumulare in greutate a fost foarte mic. De aceea, unii specialisti au tras concluzia ca uleiul de cocos ii poate ajuta pe oamenii sa slabeasca.
Unul dintre motivele pentru care oamenii se ingrasa este ca acestia ingereaza mai multe calorii decat consuma.
Toate alimentele si uleiurile bogate in grasimi sunt bogate si in calorii. O lingura de ulei de cocos, cantarind 13,6 grame (g), contine 121 de calorii, mai mult decat untura si untul si mai putin decat uleiul de floarea-soarelui.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
https://www.medicalnewstoday.com/articles/282857