Unghie incarnata – factori de risc, cauze si tratament

Unghie incarnata – factori de risc, cauze si tratament Unghie incarnata – factori de risc, cauze si tratament

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

unghie-incarnata

O unghie incarnata este o problema relativ comuna la nivelul unghiilor degetelor de la picioare, care apare atunci cand colturile unghiei cresc in pielea periunguala, si nu in afara ei. Provoaca inflamatie si creste riscul de infectie, durere persistenta si deseori severa, disconfort si poate sa duca, in timp, la dizabilitate, prin afectarea functiei locomotorii bipede. Conform datelor, persoanele de sex masculin sunt mult mai predispuse sa dezvolte unghie incarnata (sex ratio 2:1), insa nu se cunosc motivele acestei predilectii. Exista o gama variata de etiologii posibile, insa, cel mai des, modul gresit de taiere a unghiilor reprezinta principala cauza a aparitiei acestui fenomen.


Unghie incarnata – generalitati

Unghia incarnata, cunoscuta si sub denumirea de onicocriptoza sau unguis incarnatul, este una dintre cele mai frecvente probleme care se dezvolta la nivelul unghiilor, intalnita dermatologic si in podologie. Desi poate aparea la orice varsta, cel mai frecvent se dezvolta la adolescenti si la tinerii adulti. Unghia halucelui (degetul mare de la picior) este aproape in exclusivitate cauza acestui fenomen patologic. Colturile unghiei cresc si penetreaza tesutul periungual, iar in timp, ca urmare a cresterii continue, se ajunge la inflamatie, durere severa, disconfort, si toate acestea pot interfera cu activitatile zilnice. Cel mai adesea, tratamentul este de natura chirurgicala.

Unghie incarnata – factori de risc

Principalii factori de risc care pot predispune o persoana la a dezvolta unghie incarnata includ, printre altele, considerente anatomice si comportamentale. Spre exemplu, deseori este observat faptul ca persoana cu unghie incarnata si-a taiat gresit unghiile de-a lungul timpului. Mai mult decat atat, ruperea lor, si nu taierea cu unghiera, poate duce la cresterea aberanta a unghiei. Un alt factor predispozant il reprezinta purtarea incaltamintei constrictoare (in randul populatiilor care nu poarta incaltaminte, se observa o incidenta deosebit de redusa a acestui fenomen). Exista si boli sistemice care pot creste riscul de a dezvolta unghie incarnata, si anume:

  • diabetul;
  • obezitatea;
  • tulburarile cardiace, renale si tiroidiene, care pot predispune o persoana la a dezvolta edem la nivelul extremitatilor inferioare;
  • consumul si administrarea anumitor medicamente (retinoizi, antifungice pe cale orala, dar si ciclosporina) au fost asociate cu riscul de a dezvolta unghie incarnata;
  • hiperhidroza (ca urmare a inmuierii unghiei si pielii, situatie in care unghia ajunge sa strapunga mai usor pielea moale, fenomen agravat de igiena deficitara a picioarelor);
  • traumatismele repetitive;
  • probabil o predispozitie genetica, certificata prin istoric familial pozitiv (aliniere defectuoasa congenitala a unghiilor mari de la picioare);
  • variatii morfologice: persoanele cu supracurbura transversala mai mare a unghiilor degetelor mari de la picioare tind sa fie mai predispuse spre a dezvolta unghie incarnata;
  • practicarea sporturilor care presupun utilizarea indelungata a extremitatilor inferioare, cum ar fi alergatorii de performanta sau biciclistii;
  • onicofagia.

Totusi, principalul factor de risc este reprezentat de taierea necorespunzatoare a unghiilor.

Unghie incarnata – cauze

Au fost propuse mai multe teorii privind modul in care se formeaza o unghie incarnata. Una dintre ele este asociata excesului de piele din jurul unghiei, care ar fi principala structura implicata in etiologie – acest tesult in exces tinde sa acopere unghia, ducand la presiune si necroza. Totusi, teoria cel mai frecvent acceptata este cea conform careia o unghie incarnata se dezvolta cand coltul unghiei creste si penetreaza pliul unghial lateral, suprapus peste unghie, provocand inflamatie, si in cele din urma ducand la formarea tesutului de granulatie. Pe masura ce unghia inainteaza, crescand, va penetra si mai mult tesutul, ducand la exacerbarea progresiva a simptomelor.

Taierea gresita a unghiilor si ruperea acestora cu ajutorul degetelor poate duce la formarea unei placi cornoase ascutite. Cum stratul superior al unghiei nu este format din celule vii, iar unghia creste de la radacina, pe masura ce creste traumatizeaza tesutul moale adiacent. Unghiile cresc in special in pielea din partea laterala a degetului, implicarea acestei zone fiind de doua ori mai frecventa decat cea a partii mediale (din interior). Terapia pe baza de inhibitori ai receptorului factorului de crestere epidermic (geftinib, cetuximab) creste riscul de unghie incarnata. In unele cazuri, persoanele cu onicofagie isi pot rupe unghiile de la picioare cu ajutorul dintilor.

GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (dud-alb, Gymnema sylvestre si scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.

Unghie incarnata – tratament

Principala modalitate de tratament pentru unghie incarnata este interventia chirurgicala. Totusi, indicatiile terapeutice depind de stadiul afectiunii, de modalitatile anterioare de tratament (in caz de recidiva) si alti factori, cum ar fi posibile alergii la anestezice, sarcina sau tulburari de sangerare.

Masuri conservatoare (in cazul formelor usoare sau moderate)

  • Aplicarea de steroizi topici pe tesutul de granulatie hipertrofic, pentru a reduce inflamatia;
  • Aplicarea unui unguent cu antibiotic, pentru a preveni eventualele infectii;
  • Taierea corecta a unghiilor;
  • Purtarea de incaltaminte confortabila;
  • Introducerea fitilului de bumbac sub coltul unghiei, sau a unei ate dentare (procedura realizata de un specialist);
  • Aplicarea de benzi adezive pentru unghie incarnata si altele.

Masuri chirurgicale (in cazul formelor mai severe)

  • Excizia de spicule si matricectomie (mecanica) partiala;
  • Matricectomia partiala chimica (cu fenol, avand rata mai mare de succes si fiind mai putin dureroasa);
  • Excizia unghiei afectate si matricectomia totala;
  • Ridicarea varfului unghiei si incercarea de a-l face sa creasca deasupra pielii (in cazuri mai usoare);
  • Tratament chirurgical care vizeaza modelarea partii moi, care inconjoara o unghie incarnata;
  • Electrocauterizarea, ablatia cu radiofrecventa, cu laser cu dioxid de carbon (tehnici mai noi pentru a trata o unghie incarnata).

Deseori, alvulsia (smulgerea) nu este recomandata, deoarece de cele mai multe ori fenomenul tinde sa recidiveze, iar refacerea postoperatorie este foarte lenta. Matricectomia pe cale chimica si matricectomia cu laser se considera a avea cel mai bun prognostic, cu rate foarte mici in ceea ce priveste posibilitatea recidivelor.

Unghie incarnata – complicatii si riscuri asociate

Principalele complicatii asociate in caz de unghie incarnata sunt infectia secundara a pliului, in cele mai multe cazuri de natura fungica, paronichia, apartia puroiului si abceselor, ceea ce poate duce la dureri severe si debilitante. In cazuri deosebit de grave, cand exista si alte patologii, ar putea exista riscul de infectie profunda, osteomielita, gangrena. Un alt risc asociat in cazuri de unghie incarnata il reprezinta posibilitatea recidivei, de aproximativ 70% in caz de avulsie. De asemenea, matricectomia mecanica prezinta rate mai mari de recurenta decat cea realizata prin tratament cu fenol (matricectomie chimica) sau matricectomia cu laser.

Unghie incarnata – sfaturi pentru preventie

Principala modalitate de a reduce riscul de a dezvolta unghie incarnata este taierea corecta, cu ajutorul unei unghiere, a unghiilor de la picioare. La picior, unghia trebuie taiata respectandu-se colturile, care trebuie sa fie lasate in afara repliului unghial (zonele de piele aflate in partile laterale ale unghiei). Colturile nu ar trebui sa fie acoperite de piele, ci ar trebui lasate sa creasca peste aceasta. Riscul de unghie incarnata creste in momentul in care unghia (tesutul dur) creste inspre tesutul moale, ca urmare a taierii necorespunzatoare a acesteia. Un alt sfat eficient pentru a reduce riscul de unghie incarnata este purtarea incaltamintei potrivite, care nu strange piciorul.

Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/ingrown-nail

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2019/0801/p158.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546697/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Glucosuport x 30 caps.

    Naturalis Glucosuport X 30 capsule

      Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale…