Uter retrovers: definitie, cauze asociate si riscuri

Uter retrovers: definitie, cauze asociate si riscuri Uter retrovers: definitie, cauze asociate si riscuri

Ultima actualizare: 24 noiembrie 2023

uter-retrovers

Uterul retrovers este un uter aflat intr-o pozitie nefireasca. In mod normal, uterul este inclinat spre fata. In schimb, uterul retrovers este orientat spre posterior.

Uterul este organul in care fatul creste in timpul sarcinii. Are forma unei pere cu susul in jos si se afla in zona pelvisului, intre vezica si rect. Pozitia sa exacta in pelvis poate fi diferita de la o persoana la alta si se poate schimba, mai ales in timpul sarcinii.

Pentru a va face o idee mai clara despre cum arata un uter retrovers in interiorul pelvisului, ganditi-va la uter ca la litera U. Daca uterul este retrovers, partea curbata a literei U este indreptata spre partea inferioara a spatelui. Deschiderea literei U este colul uterin (deschiderea catre uter din vagin). In cazul unui uter retrovers, colul uterin este indreptat spre posterior.

Multe femei se nasc cu uter retrovers, in timp ce altele dezvolta aceasta problema mai tarziu in viata. Unele dintre ele nu afla niciodata ca au un uter retrovers, deoarece nu prezinta simptome.

In unele cazuri, pot aparea semne si simptome care pot necesita tratament. Aceasta conditie cauzeaza rareori complicatii de sanatate si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Cat de comun este un uter retrovers?

Uterul retrovers este o anomalie destul de frecventa, fiind intalnita la aproximativ 25% dintre femei.


Uter retrovers – generalitati

Uterul retrovers nu este o afectiune, ci o anomalie anatomica, in care uterul este orientat cu fundul uterin spre coloana vertebrala, nu spre abdomen, cum se intampla in mod normal.

Uterul retrovers este o anomalie frecventa, de obicei inofensiva, care afecteaza aproximativ una din cinci femei.

Genera Gel intim cu musetel are un pH natural de 4,5 si este testat dermatologic.

Uter retrovers – cauze si afectiuni

Unele persoane se nasc cu un uter retrovers fara ca acesta sa fie cauzat de o afectiune de sanatate. In unele cazuri, poate aparea mai tarziu in timpul vietii.

Printre motivele pentru care o persoana poate dezvolta uter retrovers se numara:

  • Cicatrici sau aderente

Tesuturile asemanatoare cicatricilor care pot aparea in urma interventiilor chirurgicale pelvine anterioare (inclusiv in caz de nasteri prin cezariana), a bolii inflamatorii pelvine (BIP) sau a infectiilor pot face ca tesuturile din uter sa se lipeasca de alte organe. Acest lucru poate provoca uter retrovers.

  • Fibroame uterine

Fibromul uterin sau alte excrescente aparute pe uter pot schimba forma si pozitia acestuia.

uter-retrovers-cauze-fibrom-uterin

  • Endometrioza

La persoanele cu endometrioza, tesutul endometrial (endometrul reprezinta mucoasa uterului) se formeaza in afara uterului. Aceste celule se pot atasa de alte organe din pelvis si pot provoca uter retrovers.

  • Nasterea

In timpul nasterii, muschii si ligamentele podelei pelvine se intind si se slabesc, ceea ce poate face ca uterul sa se incline inapoi.

  • Menopauza

La persoanele aflate la menopauza, muschii pelvini se slabesc din cauza scaderii nivelului de estrogen. Prin urmare, ligamentele care tin uterul in pozitia naturala nu il mai pot sustine, provocand orientarea sa catre posterior.

Uterul retrovers si fertilitatea

Multe femei sunt ingrijorate de faptul ca uterul retrovers le va afecta capacitatea de a ramane insarcinate. Cu toate acestea, pozitia uterului nu perturba de obicei fertilitatea. Medicii pot lua in considerare acest detaliu daca o persoana intampina dificultati in a ramane insarcinata, dar numai dupa ce sunt excluse alte cauze de infertilitate.

uter-retrovers-fertilitate

De asemenea, persoanele cu uter retrovers pot avea sarcini sanatoase si fara riscuri. Ba mai mult, sarcina poate aduce uterul in plina dezvoltare in pozitia sa normala. In cele mai multe cazuri, nu exista niciun impact asupra travaliului sau nasterii.

Uter retrovers – simptome si manifestari

Unele femei cu uter retrovers nu se confrunta cu simptome si, de cele mai multe ori, acestea nu stiu ca se afla in aceasta situatie. Alte femei, insa, dezvolta unele manifestari, cum ar fi:

  • durere la nivelul vaginului sau in zona lombara, in timpul actelor sexuale;
  • durere si crampe severe in timpul menstruatiei;
  • dificultati in a introduce un tampon;
  • frecventa urinara crescuta sau senzatie de presiune la nivelul vezicii urinare;
  • infectii ale tractului urinar;
  • incontinenta urinara usoara.

Tratament pentru uter retrovers

Medicul poate recomanda urmatoarele variante de tratament:

  • Tratarea afectiunii de baza

Daca problema are o cauza subiacenta, tratarea acestei afectiuni ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor.

  • Exercitii Kegel

Unii furnizori de servicii medicale au experienta in asezarea manuala a uterului in pozitia normala. Dupa o astfel de manevra, efectuarea de exercitii pentru intarirea muschilor pelvini va poate ajuta sa va mentineti uterul in pozitia naturala. Intrebati-va furnizorul de asistenta medicala daca efectuarea de exercitii Kegel va poate ajuta sa va imbunatatiti starea. Pentru a face exercitii Kegel, trebuie sa contractati puternic muschii pelvini, ca si cum ati vrea sa opriti fluxul urinar. Tineti muschii incordati pentru cateva secunde, apoi relaxati-va.

uter-retrovers-exercitii-kegel

  • Pesar uterin

Pesarul este un dispozitiv mic, din plastic, in forma de gogoasa, care se introduce in vagin si care actioneaza ca o structura de sprijin. Mai exact, sustine peretii vaginali si uterul, ameliorand prolapsul uterin.

Cu toate acestea, pesarul uterin vine cu unele riscuri, cum ar fi infectia si inflamatia, motiv pentru care medicii il recomanda de obicei ca o solutie pe termen scurt.

  • Interventie chirurgicala

Furnizorul de asistenta medicala poate repozitiona chirurgical uterul intr-o pozitie normala. Aceasta interventie chirurgicala se numeste suspensie uterina sau repozitionare a uterului. Aceasta procedura poate repara permanent un uter retrovers si poate ameliora durerile. In cazurile severe, poate fi luata in considerare o histerectomie (indepartarea completa a uterului).

uter-retrovers-histerectomie

Poate fi prevenit uterul retrovers?

Nu exista metode de prevenire a uterului retrovers, deoarece de cele mai multe ori este cauzat de o afectiune care nu poate fi prevenita.

Daca uterul retrovers este cauzat de o boala inflamatorie pelvina (BIP), puteti reduce riscul de BIP prin intretinerea de relatii sexuale protejate. Folositi prezervative si limitati numarul de parteneri sexuali, pentru a reduce riscul de boli cu transmitere sexuala (ITS), care pot provoca BIP.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23426-retroverted-uterus

https://www.healthline.com/health/womens-health/tilted-uterus

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320965

https://www.verywellhealth.com/retroverted-uterus-7111761

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Genera Gel intim musetel 300ml  281210

    Genera Gel intim cu musetel X 300 ml

    Pentru igiena intima ai nevoie de produse special adaptate acestei zone sensibile, care sa ingrijeasca pielea, sa curete cu blandete si sa-ti ofere o senzatie de confort care dureaza intreaga zi. Produsele…