Varsaturile la copii – cauze si remedii

Varsaturile la copii – cauze si remedii Varsaturile la copii – cauze si remedii

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Varsaturile la copii pot fi impresionante si pot ingrijora parintii, mai ales daca sunt insotite de alte simptome.

Desi varsaturile la copii sunt frecvente la varste foarte mici, nu este intotdeauna usor de identificat cauza lor, deoarece sunt numitorul comun al unei multitudini de tulburari. De cele mai multe ori, varsaturile la copii sunt complet benigne. Dar uneori pot fi semnul unei patologii grave si ar trebui sa determine un consult de urgenta.


Ce sunt varsaturile la copii?

Varsaturile constau in expulzarea fortata a continutului stomacal prin gura. Este important de remarcat diferenta dintre varsaturile la copii si regurgitare sau reflux, care reprezinta expulzarea pasiva, fara efort, a alimentelor din stomac. Varsaturile la copii pot varia ca frecventa si durata, de la cazuri izolate la episoade recurente. Varsaturile la copii pot fi provocate de boala, de raul de miscare sau de daunele colaterale ale unui tratament (chimioterapie).

Care este diferenta dintre varsaturi si regurgitare?

Se prezinta la fel, dar varsaturile la copii si regurgitarea nu sunt acelasi lucru. Varsaturile la copii sunt adesea precedate de senzatia neplacuta de greata. Acesta nu este cazul regurgitarii. Din cauza inchiderii insuficiente a valvei care separa esofagul de stomac, regurgitarea este foarte frecventa la sugari dupa ce se hranesc. Ea este nedureroasa si nu indica o stare patologica.

Care sunt cauzele varsaturilor?

Varsaturile la copii pot avea o serie de cauze:

  • Gastroenterita

Aceasta este cea mai frecventa cauza a varsaturilor. Trebuie suspectata in special in perioadele epidemice, deoarece aceasta boala este foarte contagioasa. Diareea este un alt simptom marcant al acestei boli.

Naturalis Rehidrafort este un supliment alimentar, sub forma de comprimate efervescente, cu saruri de rehidratare, avand aroma placuta de portocala si lamaie.

.

  • Tulburare ORL

Poate fi vorba, de exemplu, de o infectie a urechii, o sinuzita sau o rinofaringita.

  • Infectie a tractului urinar

S-ar putea sa nu va ganditi la asta, dar varsaturile la copii in cazul fetilor pot fi un semn al unei infectii urinare.

  • Intoxicatie alimentara

Consumul de alimente stricate poate duce la varsaturi. Copilul scapa de alimentele pe care organismul sau le-a identificat ca fiind toxice.

  • Apendicita

Febra, durerile din partea inferioara dreapta a stomacului si varsaturile sunt principalele simptome ale apendicitei, o inflamatie acuta a apendicelui.

  • Stres, anxietate sau trac

Anxietatea poate fi cauza varsaturilor la copii. In acest caz, faceti tot ce puteti pentru a va linisti copilul.

  • Migrena sau meningita

Aceasta combina varsaturile, febra mare, durerile de cap, gatul intepenit si intoleranta la lumina. Ar trebui sa mergeti la camera de garda.

  • Obstructie intestinala

In astfel de cazuri, exista un blocaj la nivelul intestinului subtire sau al colonului. Se manifesta prin dureri de stomac din ce in ce mai intense.

  • Traumatism cranian

Dupa un traumatism cranian, varsaturile sunt de obicei banale, reflectand un usor edem cerebral care se inverseaza spontan, dar trebuie sa va feriti intotdeauna de un hematom extradural. Trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala.

  • Efecte nedorite ale anumitor medicamente

  • Rau de miscare

Cui nu i s-a intamplat ca un copil sa vomite frecvent in masina, mai ales intr-o calatorie lunga? Pentru a preveni varsaturile la copii in timpul calatoriilor cu masina, daca este cald, porniti aerul conditionat.

Evitati mesele grele chiar inainte de a porni la drum, dar copilul nu trebuie nici sa aiba stomacul gol. Daca are tendinta de a avea rau de miscare, nu-l lasati sa citeasca sau sa se joace in masina. Ar trebui sa isi tina capul drept si sa priveasca peisajul din departare. De asemenea, faceti pauze frecvente.

Naturalis Bombovit De Calatorie este un supliment alimentar cu extract din radacina de ghimbir si extract de frunze de menta, recomandat atat copiilor, cat si adultilor, pentru eliminarea disconfortului creat de raul de miscare.

In tren sau in masina, copiii ar trebui sa stea cu fata spre directia de mers. Pe vapoare, este mai bine sa evitati sa stati inauntru. Bratarile antigreata, care stimuleaza punctele de acupunctura, pot fi un adjuvant, desi eficacitatea lor nu a fost niciodata dovedita stiintific. In schimb, ii puteti da copilului medicamente preventive. Antivomitivele, care nu ar trebui utilizate la copiii sub 2 ani, pot fi prescrise de catre medicul pediatru sau pot fi obtinute fara prescriptie medicala, la sfatul unui farmacist. Acestea trebuie luate cu o jumatate de ora inainte de inceperea calatoriei.

La ce semne si simptome ar trebui sa fiu atent in afara de varsaturi?

Pe langa varsaturile in sine, este important sa monitorizati simptomele asociate cu acestea. Exista anumite semne la care trebuie sa fiti atenti, cum ar fi sangele in voma, febra, durerile de stomac intense sau persistente, oboseala severa sau deshidratarea. In cazul in care aceste simptome sunt prezente, este esential sa va consultati pediatrul cat mai curand posibil.

  • Ce trebuie sa faceti cand copilul dumneavoastra vomita?

In cele mai multe cazuri, varsaturile la copii pot fi gestionate la domiciliu, cu cateva masuri simple.

In primul rand, este esential sa permiteti copilului sa se odihneasca si sa se hidrateze regulat cu lichide cum ar fi apa, suc de mere sau solutii de rehidratare orala, pentru a preveni deshidratarea. Hidratarea trebuie administrata in doze mici, dar putin mai des decat de obicei.

Naturalis Rehidrafort aroma portocale este un supliment alimentar sub forma de pulbere pentru solutie buvabila cu saruri de rehidratare, care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic.

Ajutati-l pe copil sa vomite cu capul aplecat in fata, astfel incat sa regurgiteze toata materia.

Evitati sa-l culcati in timp ce vomita.

Nu va fortati copilul sa manance, chiar daca acest lucru poate ajuta in unele cazuri. De asemenea, este recomandabil sa se evite alimentele solide in primele cateva ore de dupa un episod de varsaturi. Odata ce copilul este capabil sa tolereze lichidele, se poate reveni treptat la o dieta usor digerabila.

Daca varsaturile sunt urmarea stresului, ajutati copilul sa se linisteasca.

Mentineti copilul bine hidratat, oferindu-i apa des si in cantitati mici. Puteti sa diluati un plic de saruri de rehidratare conform instructiunilor de pe ambalajul produsului. Cea mai mica indoiala sau cel mai mic semn de deshidratare impune un consult urgent.

Hidratarea este esentiala. In toate cazurile, varsaturile la copii trebuie sa va determine sa va adresati unui medic sau pediatru.

Trebuie retinut faptul ca medicamentele pentru tratarea greturilor si varsaturilor la copii nu sunt recomandate fara avizul medicului.

In cazul raului de miscare, se pot utiliza antivomitive, conform sfatului unui farmacist.

Cand ar trebui sa solicitati sfatul unui medic?

In majoritatea cazurilor, varsaturile la copii inceteaza in cateva ore. Dar atunci cand sunt insotite de alte semne ingrijoratoare, cum ar fi dureri abdominale intense, stomacul tare si umflat, febra, gatul intepenit sau sensibilitatea la lumina, ar trebui sa solicitati asistenta medicala fara intarziere.

Este important sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii daca varsaturile la copii persista pentru o perioada indelungata sau daca sunt insotite de semne grave, cum ar fi febra mare, oboseala sau intoleranta la alimente sau apa. Mai mult, deshidratarea este o complicatie frecventa a varsaturilor la copii, asa ca este esential sa depistati semne precum scaderea productiei de urina sau urina cu miros puternic, buzele si gura uscate sau plansul fara lacrimi.

Varsta copilului poate fi, de asemenea, un factor determinant in consultarea unui medic, in special la bebelusii sub 6 luni.

Cum pot fi prevenite varsaturile la copii?

Desi varsaturile la copii nu intotdeauna pot fi prevenite, anumite masuri pot contribui la reducerea riscului.

Bunele practici de igiena, cum ar fi spalarea regulata a mainilor, sunt esentiale pentru a preveni infectiile gastrointestinale.

O dieta sanatoasa si echilibrata poate reduce, de asemenea, riscul ca varsaturile la copii sa apara din cauza indigestiei.

Cand calatoriti, pentru a reduce raul de miscare, este recomandabil sa evitati alimentele grele inainte de plecare si sa permiteti copilului sa priveasca spre orizont sau sa se concentreze asupra unor puncte fixe.

Daca varsaturile la copii persista in timp si/sau daca sunt asociate cu simptome precum deshidratarea, febra sau durerea, nu intarziati sa va consultati medicul de familie.

Varsaturi ocazionale

Exista multe cauze pentru varsaturile la copiii care nu sunt obisnuiti sa vomite in mod regulat. Intoxicatia cu medicamente poate fi cauza varsaturilor. O alta cauza frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 10 ani este raul de miscare, cu greata, neliniste si anxietate, in special in timpul calatoriilor cu masina in zone cu curbe repetate. Copiii sunt adesea emotivi, sensibili, anxiosi si predispusi la migrene.

Varsaturi recurente sau obisnuite

Principalele cauze care trebuie luate in considerare la un copil care vomita regulat sunt:

  • malpozitia cardio-tuberosala (hernie hiatala cu reflux gastro-esofagian);
  • malrotatia intestinala, vizibila pe radiografie;
  • insuficienta renala (niveluri de uree si creatinina in sange);
  • hipertensiunea intracraniana (tumora cerebrala);
  • tulburarile psihologice;
  • sarcina la adolescente.

Farmacistul Catena va recomanda: