Zmeura, un bun aliat al siluetei si al sanatatii

Zmeura, un bun aliat al siluetei si al sanatatii
Farmacia Catena

zmeura

Zmeura este fructul comestibil al unei specii de plante din familia trandafirilor.

Exista multe tipuri de zmeura – cum ar fi neagra, mov si galbena - dar zmeura rosie, sau Rubus idaeus, este cea mai frecventa.

Zmeura rosie este originara din Europa si nordul Asiei si este cultivata in zonele temperate din intreaga lume.

Aceste fructe de padure dulci si acrisoare au o durata scurta de valabilitate si sunt recoltate doar in lunile de vara si toamna. Din aceste motive, zmeura se consuma cel mai bine la scurt timp dupa cumparare.


Informatii generale despre zmeura

Zmeura se numara printre cele mai apreciate fructe de padure datorita culorii si a gustului dulce si suculent. Zmeura este o sursa excelenta de vitamine, minerale si antioxidanti. Zmeura poate sustine sanatatea inimii, poate ajuta la gestionarea diabetului si poate mentine sanatatea ochilor.

Zmeura poate fi de mai multe culori, de la soiurile populare de culoare rosie pana la violet, galben sau auriu. Fiecare tip de zmeura are o compozitie unica de vitamine, minerale si antioxidanti.

ce-este-zmeura

Este zmeura una dintre cele mai sanatoase fructe?

Da, zmeura este, fara indoiala, unul dintre cele mai sanatoase fructe. Prezinta o concentratie mare de antioxidanti. Zmeura este bogata in compusi precum antocianinele, quercetina si acidul elagic care combat stresul oxidativ si reduc inflamatia. Aceste substante pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului si chiar a unor tipuri de cancer.

Este o sursa excelenta de fibre. O portie de 100 de grame de zmeura contine 6-7 grame de fibre, adica un sfert din necesarul zilnic. Fibrele regleaza digestia, scad colesterolul si ajuta la controlul glicemiei.

Prezinta un indice glicemic scazut. Zmeura are un indice glicemic de doar 25, fiind ideala pentru persoanele cu rezistenta la insulina, prediabet sau diabet. Glucoza se elibereaza lent, fara a provoca cresteri bruste ale glicemiei.

Prezinta protectie pentru creier si sistemul nervos. Antioxidantii din creier pot sustine functia cognitiva si pot reduce inflamatiile neuronale, contribuind la o mai buna memorie si concentrare odata cu inaintarea in varsta.

Are un efect benefic asupra greutatii corporale. Continutul scazut de kilocalorii, aproximativ 50 de kilocalorii pe 100 de grame, fibrele solubile contribuie la satietate si la controlul apetitului.

Sustine sanatatea pielii. Vitamina C, prezenta in cantitate mare, stimuleaza sinteza colagenului, contribuie la o piele ferma si luminoasa.

Zmeura este un adevarat superaliment!”, a declarat dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Valori nutritionale

Zmeura, ca si alte fructe de padure, cum ar fi afinele, murele si capsunile, contine vitamine si substante nutritive importante. Fructele de padure ofera beneficii pentru sanatate, dar componenta nutritionala a fiecarui tip poate varia. De exemplu, zmeura este mai bogata in vitamina C, in timp ce afinele sunt mai bogate in vitamina K.

O cana de zmeura rosie contine urmatorii nutrienti esentiali:

  • fibre: 8 g
  • vitamina C: 32,2 mg
  • potasiu: 186 mg
  • magneziu: 27,1 mg
  • mangan: 0,824 mg
  • vitamina E: 1,07 mg
  • fier: 0,849 mg
  • fosfor: 35,7 mg

Beneficiile consumului de zmeura

Alimentele vegetale, cum ar fi zmeura, contin antioxidanti care pot ajuta la prevenirea unei game de afectiuni de sanatate.

Vitaminele C si E, seleniul, beta carotenul, luteina, licopenul si zeaxantina sunt exemple de antioxidanti si toate se gasesc in zmeura.

Zmeura contine si substante chimice vegetale numite flavonoide, care au efecte antioxidante.

beneficii

Antioxidantii ajuta organismul sa elimine substantele toxice cunoscute sub numele de radicali liberi. Organismul produce unele dintre aceste substante in timpul proceselor metabolice, insa altele sunt cauzate si de factorii externi, cum ar fi alimentele nesanatoase si poluarea. Alimentele nesanatoase sunt preparatele procesate si cele bogate in grasimi si zahar. Prezenta unui nivel prea mare de radicali liberi in organism poate provoca leziuni celulare, ducand la o serie de probleme de sanatate.

Zmeura este o sursa excelenta de fibre. O cana de zmeura contine 8 grame (g) de fibre. Specialistii in nutritie recomanda ca adultii cu varsta de peste 19 ani sa consume intre 22,4 g si 33,6 g de fibre pe zi, in functie de varsta si sex.

Beneficii pentru creier

Expertii au sugerat ca o alimentatie bogata in antioxidanti poate contribui la sanatatea creierului si a sistemului neurologic. Exista dovezi ca vitaminele C si E pot ajuta la protejarea capacitatii de gandire si a memoriei odata cu inaintarea in varsta. Zmeura contine aceste vitamine antioxidante.

Sanatatea inimii

Cercetarile au aratat ca anumite flavonoide, in special antocianinele, pot suprima inflamatia care poate provoca boli cardiovasculare. Antocianinele sunt prezente si in zmeura. Mai multe tipuri de antioxidanti pot reduce riscul de boli cardiovasculare prin prevenirea acumularii trombocitelor si prin scaderea tensiunii arteriale.

Specialistii ii incurajeaza pe oameni sa-si mareasca aportul de potasiu si sa consume cat mai putin sodiu. In acest fel pot preveni hipertensiunea arteriala, un factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare. O cana de zmeura contine 186 de miligrame (mg) de potasiu. Specialistii recomanda consumul a aproximativ 4.700 mg de potasiu in fiecare zi.

Fibrele din zmeura pot ajuta, de asemenea, la gestionarea sau prevenirea:

  • tensiunii arteriale
  • colesterolului ridicat
  • obezitatii
  • bolilor de inima
  • accidentului vascular cerebral

Prevenirea cancerului

Specialistii observa ca antioxidantii proveniti din alimente pot ajuta la protejarea organismului de cancerul pulmonar, esofagian, gastric si alte tipuri de cancer.

In 2010, oamenii de stiinta au tratat celulele canceroase din stomac, colon si san cu un extract de zmeura roz Meeker. Extractul a ucis mai mult de 90% dintre celule. Potrivit estimarilor cercetatorilor, antioxidantii au distrus aproximativ jumatate din celulele canceroase de san.

Gestionarea diabetului

Antioxidantii din fructele de padure pot ajuta la prevenirea inflamatiei, care ar putea fi un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Autorii unui studiu din 2018 au concluzionat ca fibrele alimentare ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 si ar putea imbunatati simptomele la persoanele care au deja aceasta afectiune.

zmeura-beneficii-diabet

Zmeura este in mod natural dulce, motiv pentru care nu este necesara adaugarea zaharului. Zmeura contine o cantitate mica de zahar natural, iar persoanele cu diabet ar trebui sa tina cont de acest lucru.

Beneficii pentru digestie

Datorita continutului de fibre si apa, zmeura poate ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tract digestiv sanatos. Fibrele asigura o regularitate a miscarilor intestinale, un lucru esential pentru eliminarea zilnica a toxinelor.

Sanatatea ochilor

Zmeura contine zeaxantina, un antioxidant care filtreaza razele daunatoare de lumina albastra.

zmeura-beneficii-ochi

Poate contribui la protejarea ochilor de probleme precum degenerescenta maculara legata de varsta, o afectiune care cauzeaza probleme de vedere la persoanele in varsta.

Alte beneficii

Zmeura contine si alti nutrienti cheie, cum ar fi:

  • Vitamina C: Aceasta vitamina este importanta pentru producerea de colagen, de care organismul are nevoie pentru a mentine pielea si articulatiile sanatoase.
  • Folat: Folatul este necesar pentru diviziunea celulara corecta. Medicii le prescriu suplimente cu folat femeilor insarcinate pentru a stimula dezvoltarea sanatoasa a fatului.
  • Vitamina K: organismul are nevoie de aceasta vitamina pentru o coagulare corecta a sangelui.

Cum va ajuta zmeura sa slabiti sanatos?

Acest lucru ar putea fi atribuit continutului de fibre si mangan din zmeura. Fibrele mentin senzatia de satietate pentru mai mult timp si descurajeaza nevoia de gustari. De fapt, o portie de zmeura contine mai multe fibre decat o portie de fulgi de tarate sau fulgi de ovaz. Manganul stimuleaza metabolismul si ajuta la arderea mai rapida a grasimilor.

In plus, zmeura contine putine calorii si grasimi, asa ca poate fi consumata cu incredere si de catre persoanele care vor sa slabeasca. Fructele de padure au un indice glicemic (IG) scazut. Alimentele cu IG scazut au un impact redus asupra zaharului din sange si, prin urmare, este putin probabil ca nivelul zaharului din sange sa creasca.

beneficii-slabit

Aceste afirmatii sunt sustinute si de specialisti. Potrivit dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, “principalul motiv pentru care zmeura contribuie la procesul de slabire este continutul foarte ridicat de fibre si foarte scazut de calorii si zaharuri. Fibrele cresc satietatea, deoarece se umfla in stomac, incetinesc digestia si ofera o senzatie de plenitudine mai durabila, ceea ce duce la un aport caloric total mai mic pe parcursul zilei. In plus, are un indice glicemic scazut, ceea ce nu determina cresterea brusca a glicemiei si previne variatiile de insulina care stimuleaza pofta de mancare si depozitarea grasimilor. De asemenea, stimuleaza metabolismul”.

Consumul de zmeura, riscuri

Deoarece fructele pot contine uneori reziduuri de pesticide, cel mai bine este sa cumparati zmeura organica acolo unde este posibil.

Cetone de zmeura

Unii oameni iau suplimente cu cetone de zmeura, care contin extracte chimice din zmeura si alte plante. Producatorii sustin ca aceste suplimente ii pot ajuta pe oameni sa slabeasca sau pot sa previna caderea parului.

Cu toate acestea, exista o lipsa de dovezi stiintifice care sa arate ca cetonele de zmeura sunt sigure sau eficiente in aceste scopuri. Unele dintre aceste produse contin stimulente, care pot avea efecte adverse asupra unor persoane.

Este important sa discutati cu un medic inainte de a utiliza orice supliment. Pe langa riscul de efecte adverse, unele suplimente pot interactiona cu medicamentele pe care le luati in mod obisnuit.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/raspberry-nutrition

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283018

https://www.verywellhealth.com/raspberries-7495563

https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-raspberries/

https://draxe.com/nutrition/raspberry-nutrition/