7 plante cu proprietati expectorante

7 plante cu proprietati expectorante 7 plante cu proprietati expectorante

Ultima actualizare: 17 ianuarie 2023

7 plante expectorante

In sezonul rece organismul este mai vulnerabil in fata virusurilor ce cauzeaza raceala si gripa. Este perioada in care cu totii avem nevoie de o imunitate mai puternica pentru a face fata temperaturilor scazute. Bineinteles ca este aproape imposibil sa nu racim iarna, insa putem face in asa fel incat simptome precum durerea in gat, nasul infundat sau tusea sa nu fie atat de agresive. Cand simptomele nu sunt puternice putem sa ne concentram mai mult pe lucrurile pe care le avem de facut peste zi. De aceea, este important ca odata instalate primele simptome de raceala sau gripa, sa luam masuri.

Pe langa un ceaiurile calde pe care ni le recomanda specialistii in aceasta perioada, din nicio casa nu ar trebui sa lipseasca si siropul de tuse. Acesta trebuie sa contina plante care sa ajute tractul raspirator in eliminarea mucusului. Fie ca vorbim de sirop antitusiv sau mucolitic, oricare dintre cele doua trebuie sa aiba in compozitie cel putin una din aceste plante cu rol calmant: patlagina, muguri de pin, cimbru de cultura, ienupar, lichen de piatra sau ciubotica cucului. Toate acestea au efect calmant asupra gatului, expectorant, dar si de sustinere a imunitatii.

Iata lista celor mai importante plante cu proprietati expectorante

1. Patlagina

Patlagina are nenumarate proprietati terapeutice pentru organism. Aceasta are caracteristici antioxidante, antiseptice si antiinflamatorii. Datorita continutului sau, a calciului si a vitaminelor A, C si K, patlagina amelioreaza ranile deschise de la nivelul pielii, contribuie in lupta contra diabetului zaharat, a ulcerului si poate combate oboseala. De-a lungul anilor s-au demonstrat beneficiile plantei pentru sanatatea tractului respirator. Drept urmare, principala sa utilizare este ca adjuvant impotriva afectiunilor de la nivelul sistemului respirator, decongestionand caile acestuia si normalizand cantitatea secretiilor bronsice.

Specialistii Catena recomanda siropul Naturalis BronhoSuport cu un continut crescut de patlagina, pentru sanatatea tractului respirator. Naturalis BrohnoSuport este un sirop de tuse, expectorant calmant si protector al mucoasei bronsice.

2. Extractul de muguri de pin

Mugurii de pin joaca un rol important in cazul tusei expectorante. Acestia sunt bogati in vitamina C, taninuri, rasini, compusi fenolici (antioxidanti), saruri minerale, zaharuri si alte ingrediente biologic active, care sustin functionarea normala a aparatului respirator. In siropurile de tuse se foloseste extractul de muguri de pin pentru ca este considerat un bun antispastic, antiinflamator, antiseptic, dezinfectant si modificator al secretiilor bronsice.

4. Cimbru de cultura

Cimbrul de cultura este utilizat in diferite zone ale Europei pentru calmarea tusei, a bronsitei si a astmului. Avand o compozitie bogata in saponine, taninuri, flavonoide, timolol, eugenol si compusi fenolici, ofera efecte: antitusive, antispasmodice, antiseptice, anibacteriene, antivirale si antifugice pentru intregul sistem respirator.

Siropul Dacia Plant Calmotusin contine cimbru de cultura, planta recomandata de specialisti, pentru tratarea tusei si pentru calmarea gatului iritat. Siropul DACIA PLANT Calmotusin contine plante terapeutice pentru tractul respirator. Dacia Plant Calmotusin calmeaza tusea si decongestioneaza eficient caile respiratorii, datorita extractelor vegetale pe care le contine.

5. Ienupar

Ienuparul, o alta planta cu efecte medicinale, contine ulei volatil, zaharuri, acizi organici, saruri de potasiu si calciu, care au rolul de a mentine sanatos aparatul respirator si nu numai. Avand actiuni diuretice, antiseptice, emenogogice si antireumatice, planta se poate folosi pentru diferite afectiuni. Specialistii o recomanda in cazurile de hipertensiune arteriala, eczeme, prostatita, cistita, artritra, lumbago, nevralgii, diabet, bronsita si tuse.

6. Lichen de piatra

Studiile indica puternice actiuni antioxidante, antivirale, calmante si emoliente ale lichenului de piatra. Continutul bogat de acid usnic, fac din aceasta planta un puternic antibiotic natural pentru organism, antispastic si antiinflamator. Aceasta este recomandata cu precadere in cazurile de tuse iritativa, bronsita cronica, laringite acute si cronice, traheobronsite acute, pentru tratarea gripelor, racelilor si a astmului bronsic.

7. Ciubotica cucului

Si ciubotica cucului joaca un rol importanta in calmarea tusei productive. Datorita saponozidelor, a flavonoidelor, a uleiului volatil, carotenului si vitaminei C, planta ofera urmatoarele indicatii terapeutice: stimuleaza buna functionare a sistemului imunitar, amelioreaza tulburarile menstruale si pe cele renale, imbunatateste sanatatea sistemului nervos si a tractului respirator. Asadar, ciubotica cucului este indicata atunci cand apare bronsita, astmul, pneumonia, gripa si raceala.

Surse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

https://my.clevelandclinic.org/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Dacia Plant Calmotusin sirop, 200 ml

    Dacia Plant Calmotusin sirop X 200 ml

    Calmotusin sirop de tuse este utilizat in tuse de diverse etiologii: cu caracter uscat (tuse uscata) sau umed (tuse productiva). Proprietati: - are in compozitie patlagina, ciubotica-cucului, ghimbir…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bronhosuport  adulti x 100 ml

    Naturalis BronhoSuport X 100 ml

      Naturalis BronhoSuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de Cimbru-de-cultura,…