Albumina scazuta – cauze si efecte asupra sanatatii

Albumina scazuta – cauze si efecte asupra sanatatii Albumina scazuta – cauze si efecte asupra sanatatii

Ultima actualizare: 17 iulie 2023

Hipoalbuminemia (albumina scazuta) este una dintre cele mai raspandite tulburari la pacientii internati si in stare critica. O astfel de stare poate fi rezultatul scaderii biosintezei de albumina la nivel hepatic (rar intalnita) sau al pierderii crescute de albumina la nivel renal sau la nivelul tractului gastrointestinal, prin piele, spatiul extravascular.

Albumina scazuta poate aparea chiar si la persoanele care prezinta un catabolism, patologic, al acestei proteine. Frecvent, o astfel de stare se poate datora sinergiei dintre 2 sau mai multe dintre mecanismele prezentate, iar starile de hipoalbuminemie cronica au repercursiuni deosebit de grave asupra pacientului.

La adulti, albumina este cea mai abundenta proteina plasmatica, avand o concentratie normala cuprinsa intre 3,5-5 g/100 mL. Reprezinta 50% din totalul proteinelor plasmatice, ficatul fiind singurul organ care sintetizeaza albumina. Sinteza hepatica a proteinei este indusa de insulina, testosteron si hormoni tiroidieni. Prin urmare, o afectare a glandelor care sintetizeaza hormonii acestia poate duce la albumina scazuta in randul pacientilor. Totusi, cazurile clinice de aceasta natura sunt relativ rare, hipoalbuminemia datorandu-se in mod frecvent unor alte etiologii. Dat fiind faptul ca are un rol esential in organism, hipoalbuminemia prezinta riscuri semnificative.


Ce este albumina serica?

Albumina este o proteina serica cu importanta vitala pentru integritatea organismului. Aceasta este sintetizata exclusiv de ficat, productia zilnica fiind relativ constanta (10-20 g/L). Cu toate acestea, un ficat normal are depozite de albumina mai mici de 1 g. In organism, proteina joaca roluri deosebit de importante, cum ar fi:

  • Mentine intr-o proportie de 85% presiunea coloid-osmotica a plasmei (previne scurgerea si eliberarea lichidelor in spatiile extravasculare);
  • Are rol in transportul apei, ionilor, acizilor grasi liberi neesterificati, bilirubinei, hormonilor tiroidieni, vitaminei C, colorantilor, diferitelor medicamente;
  • Are rol antioxidant, prin prezenta gruparii -SH din structura moleculei putand diminua chiar si efectul negativ al unor molecule precum acidul hipocloric eliberat de neutrofile;
  • Mentine echilibrul acido-bazic, actionand ca un sistem tampon la nivelul plasmei;
  • Leaga aproximativ 40% din calciul circulant;
  • Legarea compusilor de albumina reduce toxicitatea acestora, cum este medicamentelor sau bilirubinei neconjugate, la nou-nascuti;
  • Contribuie esential in controlul schimburilor de apa intre sectorul vascular si cel interstitial.

Ca urmare a numeroaselor functii importante pe care le indeplineste in organism, orice abatere de la intervalul normal al concentratiei, indeosebi cazurile de albumina scazuta, duc la dereglari functionale importante ale organismului, traduse printr-o serie de patologii specifice.

Ce cauze are albumina scazuta?

Prevalenta cazurilor de albumina scazuta este mai mare in randul pacientilor bolnavi, care sunt in stare critica si varstnici. Conform unui raport epidemiologic, se considera ca prevalenta ar fi chiar mai mare de 70% din totalul pacientilor varstnici internati in spitale. O concentratie care se afla sub 3 g/100 mL indica prezenta unui proces patologic. Principalele cauze care pot duce la hipoalbuminemie sunt urmatoarele:

Deficit de biosinteza hepatica a albuminei

Desi este o cauza relativ rara a hipoalbuminemiei, o scadere a productiei hepatice de albumina se observa in afectiuni precum:

Cel mai frecvent sinteza inadecvata a albuminei, pe fondul catabolismului crescut care se poate datora unei boli sistemice grave, contribuie la o hipoalbuminemie generala.

Deficit nutritional

Deficientele nutritionale sunt asociate cu diminuarea sintezei albuminei. Kwashiorkor este o forma severa de malnutritie proteico-energetica, care se manifesta la sugari si copii. Acestia au albumina scazuta din cauza scaderii aportului de aminoacizi, precum si a altor deficiente, cum sunt cele de fier si zinc. Este vorba, asadar, de malnutritie cu scaderea marcanta a aportului de aminoacizi esentiali. 

Cresterea excretiei si degradarii albuminei

Pierderi pe cale renala

La persoanele sanatoase, pierderea de albumina prin excretie renala este minima. Deteriorarea glomerulara are ca rezultat cresterea excretiei de albumina prin urina, iar leziunile glomerulului pot aparea intr-o gama variata de afectiuni, cum ar fi:

Pierderi la nivel gastrointestinal

Enteropatiile cu pierdere de proteine sunt caracterizate printr-o scadere marcanta a acestora si, prin urmare, si cu albumina scazuta, depasindu-se chiar si capacitatea de biosinteza a ficatului. Exista mai multe cauze ale pierderilor gastrointestinale de albumina, putand fi impartite dupa mecanismele asociate:

  • Afectiuni asociate cu cresterea presiunii limfatice: limfangiectazie;
  • Afectiuni care se traduc prin eroziuni si alterari ale mucoasei (boala Crohn);
  • Afectiuni fara eroziuni ale mucoasei (boala celiaca);
  • Gastroenteropatii exudative.

De exemplu, la un pacient cu boala Crohn, hipoalbuminemia poate reflecta:

  • Diminuarea biosintezei (ca urmare a aportului scazut de aminoacizi datorat malabsorbtiei);
  • Cresterea pierderilor proteinei la nivelul tubului digestiv (prin mucoasa ulcerata).

Pierderi la nivel cutanat, hemoragii si stari hipercatabolice

Asa-numitele pierderi extravasculare de albumina, care trece din compartimentul intravascular, in cel extravascular, duc la hipoalbuminemie:

  • Arsurile: ca urmare a permeabilitatii vasculare crescute, rezulta extravazarea albuminei;
  • Septicemie: permeabilizare vasculare crescuta, scurgeri capilare, biosinteza hepatica redusa si catabolism crescut al albuminei, in prezenta unui sepsis semnificativ;
  • Pierderi la nivel cutanat: eczeme, arsuri, afectiuni inflamatorii ale pielii;
  • Hemoragii;
  • Febra, patologii maligne.

Cresterea volumului total de lichide

Hipoalbuminemia poate aparea si ca urmare a cresterii volumului total de lichide, pe fondul:

  • Hiperhidratarii;
  • Cresterii permeabilitatii membranei capilare (septicemie, hipoxie).

Efectele albuminei scazute asupra sanatatii

In hipoalbuminemie (albumina scazuta), scade presiunea coloid-osmotica plasmatica, consecutiv fiind perturbat si echilibrul dintre plasma si spatiul interstitial. In acest fel, este diminuat returul lichidului de la nivel interstitial spre sange, la nivelul capilar. Acumularea de lichid interstitial este si un semn clinic numit edem. Adesea, hipoalbuminemia este doar o constatare a investigatiilor parclinice, dupa ce pacientul se prezinta pentru alte afectiuni sau boli. Persoanele cu hipoalbuminemie vor prezenta semnul caracteristic de edem, ca urmare a perturbarii echilibrului hidric si acumularii de lichid interstitial. Edemul este localizat in special la nivelul mainilor sau picioarelor.

Dat fiind faptul ca aceasta proteina joaca un rol esential in organism, tulburarile de homeostazie pot duce la efecte semnificative asupra sanatatii, fiind proportionale cu severitatea si gradul de albumina scazuta. Printre simptomele asociate cazurilor hipoalbuminemie, se pot regasi:

  • Retentia de lichide la nivelul membrelor superioare si inferioare (edem), ceea ce provoaca umflarea acestora si compromiterea mobilitatii si functionalitatii (in functie de stadiu);
  • Semne de icter (piele sau ochi galbeni);
  • Senzatia de slabiciune generalizata, epuizare permanenta, oboseala;
  • Palpitatii, tahicardie;
  • Varsaturi, greata, diaree;
  • Modificari ale apetitului;
  • Subtierea si caderea parului;
  • Tegument uscat, care se exfoliaza;
  • Scaderea tonusului muscular;
  • Dificultati in a respira normal.

Mai mult decat a fi vorba despre efectele pe care albumina scazuta le are asupra sanatatii, este vorba despre efectele pe care patologia subiacenta – manifestata si prin scaderea concentratiei de albumina – le are asupra sanatatii. Prin urmare, este necesara identificarea afectiunii care se traduce si prin albumina scazuta, pentru a se putea evalua prognosticul specific.

Complicatiile hipoalbuminemiei marcante includ colapsul circulator datorat in special efectului pe care albumina il manifesta asupra presiunii oncotice, prezenta edemului si anasarca (edemul extrem generalizat), fiind mult mai frecvente in randul bolnavilor in stare critica. Este important de stiu ca hipoalbuminemia nu prezinta simptome relevante decat in cazuri de scadere severa.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7379941/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526080/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321149

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22529-hypoalbuminemia

https://www.healthline.com/health/hypoalbuminemia

https://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/hypoalbuminemia-low-albumin.aspx