Atrofie cerebrala – cauze, simptome, diagnostic, tratament, complicatii

Atrofie cerebrala – cauze, simptome, diagnostic, tratament, complicatii Atrofie cerebrala – cauze, simptome, diagnostic, tratament, complicatii

Ultima actualizare: 14 martie 2024

Creierul este un organ vital care serveste drept centru de comanda pentru sistemele de organe, primind semnale de la analizatori si trimitand informatii (comenzi) catre alte organe, cum ar fi muschii. Atrofia creierului, proces cunoscut si sub denumirea de atrofie cerebrala, reprezinta o afectiune in care tesuturile cerebrale se reduc in volum, ca urmare a pierderii neuronilor, dar si a conexiunilor dintre acestia. Deseori, acest proces de atrofie cerebrala este insotit de modificari cognitive asociate, cu severitate direct proportionala stadiului afectiunii. Patologia poate sa fie rezultatul mai multor cauze, cum ar fi infectii, traumatisme, malnutritie, ischemie si altele.

Mai mult decat atat, se considera ca procesul de atrofie cerebrala este si o consecinta a inaintarii in varsta, fiind produsul asa-zisei „morti naturale a celulelor”. Estimari conservatoare indica si faptul ca, in medie, un adult pierde anual sub 0,3% din masa cerebrala, pana la mijlocul vietii, iar ulterior are loc o scadere mai rapida a volumului, dinamic asociata inaintarii in varsta. Prin urmare, procesul de atrofie cerebrala poate fi considerat si unul normal, ca urmare a procesului de „degenerare senila” si modificarilor fiziologice si biochimice asociate inaintarii in varsta. In cele din urma, atrofia cerebrala poate fi si dobandita, prin mecanisme specifice, la adultii tineri.

Farmacistii Catena recomanda Tonico Forte, un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12.


Atrofie cerebrala – generalitati

Fenomenul de atrofie descrie degenerarea atat morfologica, cat si functionala, a unui tesut sau a unui organ. Prin atrofie cerebrala, intelegem modificarile fizico-morfologice care se petrec la nivelul creierului traduse prin moartea neuronilor si pierderea conexiunilor dintre ei (sinapse). Este o patologie de natura degenerativa, adica presupune reducerea progresiva si graduala, des in asociere cu modificari cognitive. Avandu-se in vedere gradul afectarii neuronale, dar si locul specific leziunii si procesului degenerativ, fenomenul de atrofie cerebrala se prezinta cu semne specifice. Chiar daca se manifesta predominant la populatia geriatrica, poate aparea si precoce.

Se considera ca exista doua tipuri principale de atrofie cerebrala, ambele implicand pierderi de tesut nervos, fie localizate, fie difuze. De exemplu, atrofia cerebrala focala implica pierderi de tesut nervos la nivelul unor anumite zone cerebrale, care indeplineste functii specifice. Atrofia globala implica pierderi difuze, extinse, de tesut cerebral. Fenomenul de atrofie cerebrala poate fi central sau cortical, in functie de zona in care se observa procesul degenerativ. In cazul formei centrale, s-a observat ca pierderea de volum a substantei albe este mai pronuntata decat a celei cenusii, fenomen opus se observa in atrofia corticala. Hemiatrofia implica o anumita emisfera.

Atrofie cerebrala – cauze si factori de risc

Exista mai multi factori de risc si numeroase cauze care pot duce la atrofie cerebrala. Fara a se limita la urmatoarele, acestea pot include:

  • Inaintarea in varsta, semnele evidente ale degenerescentei neuronale si afectarii cognitive observandu-se, de obicei, dupa varsta de 60-70 de ani;
  • Infectii ale sistemului nervos central: encefalita (boli autoimune, infectii cu Herpes simplex si virusul West Nile, virusul Zika), infectiile cu HIV, neurosifilisul (reprezinta un stadiu din evolutia infectiei cu Treponema pallidum, cu leziuni la nivel cerebral si atrofie cerebrala);
  • Deficitul nutritional: malnutritie severa, deficitul de vitamina D, B12, omega-3, proteine;
  • Cauze metabolice si endocrine: diabet (un factor predictiv major pentru accelerarea acestui proces de atrofie cerebrala este nivelul ridicat de hemoglobina glicozilata), hipertensiune si alte boli cardiovasculare (asociate, in primul rand, inaintarii in varsta);
  • Cauze traumatice: traumatismele directe, penetrante sau contondente, cum sunt accidentele de masina, motocicleta, loviturile la nivelul regiunii craniene, cazaturile;
  • Atrofie cerebrala indusa de medicamente (opioide), consumul de substante ilicite si indusa prin expunere la radiatii;
  • Atrofie indusa prin leziuni prenatale, in momentul nasterii;
  • Accidentul vascular cerebral cu ischemie la nivel cerebral, privare de oxigen si apoptoza la nivelul neuronilor, ceea ce duce la necroza tesutului nervos si, astfel, atrofie cerebrala;
  • Hipertensiunea intracraniana netratata si necorespunzator gestionata poate duce la o atrofie cerebrala mult accelerata;
  • Boli neurodegenerative care cauzeaza atrofie cerebrala (cea mai frecventa cauza), cum sunt boala Huntington (afectiune ereditara care duce la distrugerea progresiva a tesutului nervos) si tulburarile neurodegenerative (Alzheimer, dementa, boala Creutzfeldt-Jakob, Parkinson), leucodistrofiile (ca urmare a degradarii tecii de mielina, demielinazirii si afectarii nervoase) si paralizia cerebrala (cu etiologie variabila), scleroza multipla (afectiune autoimuna ce are drept fundament fiziopatologic demielinizarea si afectarea transmiterii nervoase, avand mai multe implicatii neurologice), boala Pick, epilepsia;

Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) de la Benesio contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Principalii factori de risc asociati cu atrofie cerebrala sunt urmatorii:

  • Fumatul, consumul de alcool, dependenta de substante ilicite;
  • Radioterapia;
  • Anumite tratamente medicamentoase (antipsihotice, corticosteroizi administrati cronic);
  • Istoricul familial pozitiv de boli neurodgenerative;
  • Stimularea cerebrala subliminala (izolare, alte tulburari cognitive asociate), lipsa practicarii de activitati care implica stimularea si consolidarea sinapselor (exercitii de rationament sau logica, scris, citit, matematica, rezolvarea unui cub rubik, a integramelor si altele);
  • Varsta inaintata;
  • Istoricul pozitiv de accident vascular anterior;
  • Hipoxie prelungita (sufocare, inec, afectarea functiei respiratorii).

Desi fenomenul de atrofie cerebrala este mult mai accelerat odata cu inaintarea in varsta, poate aparea si la adultii tineri si chiar copii, insa rareori ca urmare a bolii neurodegenerative. Situatii de aceasta natura indica deseori fie o cauza traumatica, fie o patologie autoimuna sau infectiile ce au potentialul de a afecta si creierul.

Atrofie cerebrala – simptome si manifestari

Procesul de atrofie cerebrala se poate prezenta deosebit de diferit, in concordanta atat cu gradul afectarii, cu progresia bolii, cat si cu zona cerebrala afectata. Astfel, simptomele se pot prezenta dupa cum urmeaza, fara a se limita insa la acestea:

  • Tulburari cognitive, schimbari de personalitate, memorie afectata, tulburari de percepere a realitatii, halucinatii;
  • Dificultati de a scrie, a intelege cuvinte, a executa sarcini, a vorbi si rememora situatii;
  • Dureri cronice de cap, ameteli, vertij;
  • Sincopa;
  • Convulsii, spasme;
  • Dezorientare temporo-spatiala;
  • Slabiciune generalizata sau pe o singura parte a corpului;
  • Parestezii (tremuraturi, senzatii de amorteala, furnicaturi).

Persoanele cu atrofie cerebrala vor prezenta frecvent schimbari cognitive, observandu-se astfel si implicarea pierderii neuronilor si conexiunilor dintre acestea. Pe masura ce fenomenul are sa progreseze, simptomele devin mult mai puternice, iar persoana poate ajunge chiar in situatia in care nu mai poate rationa si percepe stimuli din jur, fiind afectata semnificativ functia cognitiva.

Farmacistii Catena recomanda Neuroalfa ce are o compozitie complexa, care ajuta la imbunatatirea memoriei, sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale. Totodata, tinteste specific stresul oxidativ, actionand atat pe reducerea productiei radicalilor liberi de oxigen, cat si asupra cailor specifice oxidative.

Atrofie cerebrala – protocol de diagnostic

Investigatiile neuroimagistice sunt standardul de aur in identificarea acestui fenomen. Prin CT-ul cerebral (tomografia computerizata) se pot observa diferitele grade ale atrofiei cerebrale, cu identificarea urmatoarelor posibilitati:

  • Atrofia lobului temporal medial;
  • Atrofia posterioara;
  • Atrofia frontala corticala;

Investigatia prin CT sau RMN (rezonanta magnetica nucleara) sunt principalele modalitati prin care se poate certifica prezenta acestui fenomen. De asemenea, acestea se folosesc si in vederea monitorizarii fenomenului, iar asocierea intre rezultate ofera o perspectiva mult mai amanuntita asupra progresiei bolii.

Tratament atrofie cerebrala

In momentul de fata, nu exista niciun protocol viabil de terapie pentru atrofie cerebrala. Totusi, spre exemplul in cazul AVC-ului, riscul de atrofie scade semnificativ daca se intervine in timp util, prin indepartarea cheagului de sange care ar putea provoca accidentul cerebral. Pe de alta parte, acest fenomen s-ar putea asocia unei patologii, caz in care tratamentul specific bolii poate scadea riscul de atrofie cerebrala. Studii de specialitate demonstreaza rezultate interesante care fac o legatura intre asigurarea unui statut nutritional complex si atrofie cerebrala. Utilizarea de vitamina B12 s-a concretizat in reducerea atrofiei, in special la copii. Se mai recomanda si:

  • Controlul tensiunii arteriale;
  • Abordarea unei diete echilibrate, care include antioxidanti, omega-3, vitamina D, B1, B12;
  • Practicarea de activitate fizica;
  • Practicarea de activitati care implica stimularea creierului;
  • Asigurarea unei vieti active din punct de vedere social;
  • Evitarea stresului;
  • Efectuarea controalelor medicale regulate.

Reversibilitatea procesului de atrofie cerebrala este inca documentata, dar s-a observat, totusi, ca anumite leziuni ale creierului sunt partial reversibile. Acest fenomen s-a observat in special la cei cu leziuni cerebrale induse prin consumul de alcool, cu deficite psihomotorii severe. Prin abstinenta, ca raspuns la incetarea consumului de alcool, corpurile de substanta cenusie si alba, inclusiv cortexul cerebral, sistemul limbic, cerebelul si trunchiul cerebral, au prezentat chiar o crestere generala a volumului.

Atrofie cerebrala – complicatii si riscuri asociate

Persoanele cu atrofie cerebrala prezinta un risc semnificativ de boli neurodegenerative, asadar de afectare generala a calitatii vietii. In stadii avansate si foarte severe, cei cu atrofie cerebrala au nevoie de ingrijire permanenta, neavand capacitatea de a-si asigura nevoile zilnice. Riscurile mai implica si afectarea capacitatii intelectuale, tulburari de crestere si dezvoltare, afectiuni de natura motorie, in asociere cu eventualele patologii – altele decat cele grefate pe fondul varstei –, in special cele autoimune si ereditare.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10280697/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9109818/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3590059/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8256623/

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/brain-atrophy

https://www.physio-pedia.com/Cerebral_Atrophy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7370623/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la preț de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Magneziu B complex x 14 plicuri orodisp

    Benesio Magneziu B complex X 14 plicuri orodispersabile

    Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice…