Andrei Cioata
Andrei Cioata, absolvent al Facultatii de Biologie „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cu specializarea Biochimie, si al unui master in Laborator Medical. Isi hraneste pasiunea pentru stiinta cu o curiozitate constanta in a intelege mecanismele biologice care stau la baza functionarii organismului si sustinerii sanatatii.
De-a lungul pregatirii sale, a urmat cursurile Facultatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, specializarea Medicina Generala, dar a ales sa se retraga si sa opteze pentru cercetare si intelegerea stiintifica a fenomenelor biologice. In paralel cu activitatea sa stiintifica, este si autorul a trei carti de fictiune – intrucat imaginatia si stiinta au facut intotdeauna „casa buna”.
Dedicat in totalitate cercetarii, popularizarii si educatiei stiintifice, imbina armonios pasiunea pentru stiinta cu dorinta de a educa si de a-si impartasi cunostintele cu o audienta larga.
Articole
-
Febra si alimentatia – ce ar trebui sa mancati cand aveti febra
Timp de citire: 5 minute, 21 secunde
28 noiembrie 2023
Febra descrie cresterea temperaturii organismului peste punctul de referinta, care se situeaza in jurul valorii de 37-37,2°C. Aceasta crestere se afla sub influenta centrului de termoreglare, care…
-
Faringe – rol, functii si afectiuni asociate
Timp de citire: 5 minute, 42 secunde
28 noiembrie 2023
Cand spunem „gat”, de fapt ne referim la „faringe”. Acesta este un organ musculos, captusit cu mucoasa, care are rolul unei cai de trecere. Se extinde de la baza craniului, pana…
-
Metabolism: ce este si cum poate fi imbunatatit
Timp de citire: 6 minute, 1 secunda
29 noiembrie 2023
Prin metabolism se intelege o suita complexa, specific etapizata si controlata, de reactii care au loc in interiorul fiecarei celule in scopul furnizarii de energie si biosintezei de compusi esentiali…
-
-
Excesul alimentar: cauze, consecinte si cum sa-l evitati
Timp de citire: 5 minute, 46 secunde
28 noiembrie 2023
Pentru a supravietui si a-si mentine integritatea fiziologica si biochimica, organismul are nevoie de macronutrienti, micronutrienti si, bineinteles, calorii. Toate acestea provin din alimentele pe care…
-
-
Electrolitii: ce sunt si ce rol au in organism
Timp de citire: 5 minute, 22 secunde
27 noiembrie 2023
Prin substante minerale intelegem „electroliti”, compusi indispensabili vietii, care joaca roluri esentiale intr-o gama variata de procese fiziologice si biochimice. Spre exemplu, electrolitii…
-
Efectele secundare ale anticonceptionalelor: ce trebuie sa stiti
Timp de citire: 5 minute, 15 secunde
27 noiembrie 2023
Pilulele anticonceptionale reprezinta o metoda eficienta de a preveni o sarcina nedorita, avand la baza molecule de natura hormonala. In momentul de fata, exista 3 tipuri de contraceptive cu administrare…
-
Diferente dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2
Timp de citire: 5 minute, 12 secunde
29 noiembrie 2023
Desi exista diferente intre diabet tip 1 si diabet tip 2, este important de retinut ca ambele patologii trebuie tratate si gestionate cu atentie, diagnosticul necesitand o colaborare stransa si serioasa…
-
Deficitul de vitamina B12 – cum sa recunoasteti simptomele
Timp de citire: 5 minute, 16 secunde
29 noiembrie 2023
Vitamina B12 (cobalamina) este o vitamina hidrosolubila, care se gaseste in special in produse de origine animala, cum ar fi carnea rosie, lactatele si ouale. Din acest motiv, se observa faptul ca exista…
-
Amigdale – rol, functii si afectiuni asociate
Timp de citire: 5 minute, 44 secunde
27 noiembrie 2023
Amigdalele sunt agregate de tesut limfoid care actioneaza drept linie primara de aparare, fiind parte integranta a sistemului imunitar. Acestea produc anticorpi indreptati impotriva agentului de natura…