Beneficiile consumului de linte, sursa importanta de proteine, fibre si minerale

Beneficiile consumului de linte, sursa importanta de proteine, fibre si minerale  Beneficiile consumului de linte, sursa importanta de proteine, fibre si minerale

Ultima actualizare: 10 octombrie 2023

Lintea este o planta originara din Orientul Apropiat si se pare ca este cultivata de om de mii de ani pentru a fi utilizata in alimentatie. Datorita continutului crescut de fibre, fier, magneziu, fosfor si proteine si continutului ei scazut de grasimi, se considera ca este un aliment foarte sanatos. Este preferata mai ales de vegetarieni, datorita proteinelor continute, si este o alternativa excelenta la fasole, datorita timpului de fierbere mai redus. Iata mai multe detalii despre linte si despre calitatile ei nutritive!


Informatii generale despre linte

Lintea este o planta leguminoasa anuala (familia Fabaceae), a carei denumiri stiintifice este Lens culinaris. Familia leguminoaselor este importanta din punct de vedere agricol si nutritional. In afara de linte, alte reprezentate de seama ale leguminoaselor sunt fasolea, mazarea, nautul, bobul si soia.

Etimologic, numele acestei plante provine de la latinescul lens (lentila), aceasta fiind forma boabei – circulara-bombata.

Planta are in jur de 40 de centimetri, iar semintele sale cresc in pastai. Spre deosebire de mazare si fasole, semintele de linte sunt cate doua in pastaie.  

Exista mai multe soiuri de lentile, care pot varia in culoare si dimensiune. Cele mai comune soiuri sunt lintea verde, bruna, rosie si negre. Fiecare tip de linte are o aroma si o textura distincte, ceea ce le face potrivite pentru diverse retete culinare.

Lintea – continut nutritiv

Lintea de multe ori este trecuta cu vederea, desi este un aliment ieftin care ofera o varietate mare de nutrienti. De exemplu, contine vitamine B, magneziu, zinc si potasiu. Mai mult de 25% din continutul lintei este reprezentate de proteine, ceea ce o face o alternativa buna pentru carne. De asemenea, lintea contine mult fier, un alt element care poate lipsi din dietele vegetariene. 

La 100 de grame de linte gatita, continutul nutritiv tipic este aproximativ urmatorul:

Calorii: 116

Proteine: 9 grame

Carbohidrati: 20 grame

Fibre: 8 grame

Grasimi: 0,4 grame

Fier: 3,3 miligrame (19% din doza zilnica recomandata)

Magneziu: 36 miligrame (9% din doza zilnica recomandata)

Fosfor: 122 miligrame (17% din doza zilnica recomandata)

Potasiu: 369 miligrame (10% din doza zilnica recomandata)

Vitamina B6 (piridoxina): 0,2 miligrame (11% din doza zilnica recomandata)

Acid folic (vitamina B9): 181 micrograme (45% din doza zilnica recomandata)

Vitamina C: 1,5 miligrame (2% din doza zilnica recomandata)

Beneficiile consumului de linte

Consumul de linte ofera numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului bogat in nutrienti si substante benefice.

Protejeaza impotriva unor afectiuni cronice

Studiile sugereaza ca un consum regulat de linte sustine sanatatea si reduce riscul de boli cronice, precum diabetul, obezitatea, bolile de inima si cancerul, inclusiv cancerul de san.

Compusii vegetali numiti polifenoli, pe care lintea ii contine, pot avea efecte deosebit de puternice.

Polifenolii au efecte antiinflamatoare, antioxidante (combat deteriorarea celulelor) si neuroprotectoare (mentin sanatatea creierului). Studiile arata, de asemenea, ca lintea poate imbunatati nivelul de colesterol la persoanele cu diabet. Iar ritmul lent cu care lintea impacteaza nivelul zaharului din sange (lintea are un indice glicemic scazut), de asemenea, va poate ajuta sa evitati sau sa gestionati diabetul.

Consumul frecvent de leguminoase in general este asociat cu reducerea riscului de cancer. Fibrele din linte, impreuna cu proprietatile antioxidante, pot ajuta la prevenirea daunelor celulare.

Poate ajuta la scaderea tensiunii  

Potasiul continut de linte ajuta la contracararea efectelor negative ale consumului excesiv de sare de bucatarie, care poate duce la hipertensiune arteriala. O jumatate de cana de linte rosie gatita contine 270 de miligrame de potasiu.

Nivelul ridicat de proteine face din linte un inlocuitor excelent pentru carnea rosie, care nu are avantajul de a va ajuta sa va mentineti tensiunea arteriala sub control. Consumul frecvent de carne rosie constituie un factor de risc cardiovascular. Atentie insa, lintea are un continut scazut in anumiti aminoacizi esentiali. Daca sunteti vegetarian, pentru a beneficia de toti aminoacizii esentiali, este recomandat sa consumati mai multe tipuri de alimente vegetale bogate in proteine.  

Sustine sanatatea inimii

Acidul folic sustine sanatatea inimii si formarea globulelor rosii. Este un element deosebit de important pentru dezvoltarea fatului. Lintea contine o cantitate ridicata de acid folic, fier si vitamina B 1, care sustin sanatatea inimii.

Consumul de linte poate fi asociat cu un risc redus de boli de inima prin scaderea colesterolului rau si a tensiunii arteriale.

Ajuta la mentinerea greutatii

Datorita continutului bogat de fibre si de proteine, lintea contribuie la mentinerea senzatiei de satietate, ceea ce poate ajuta la controlul greutatii si la prevenirea supraalimentarii.

Sustine sanatatea sistemului digestiv

Lintea este bogata intr-un tip de fibre care va ajuta sistemul digestiv sa functioneze asa cum ar trebui si in acelasi timp alimenteaza bacteriile benefice din intestin. Fibrele pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de cancer colorectal.

Lintea – contraindicatii

Din cauza continutului ridicat de fibre nedigerabile, benefice insa pentru sanatatea intestinala, pot aparea efecte secundare precum gazele si crampele abdominale, mai ales daca mancati cantitati mari. Pentru a reducere posibilitatea aparitiei efectelor secundare, se recomanda cresterea treptata a cantitatii consumate.

Cei mai multi oameni pot consuma linte fara nicio grija. Insa, este bine de stiut ca lintea contine si antinutrienti. Aceste substante se leaga de nutrienti precum fierul si zincul, facand absorbtia lor mai dificila. Inmuierea si gatirea lintei reduce acest efect.

Unele persoane au alergie la linte. In unele parti ale Europei, alergia la linte este mai frecvent intalnita decat alergia la arahide. Atentie, mai ales daca aveti alergie si la alte leguminoase, cum ar fi nautul.

Lintea este o leguminoasa versatila, cu textura bogata, care ofera oricarei mese un plus de valoare nutritiva. Incercati-o ca inlocuitor pentru carne sau adaugati-o in supe si salate.