Boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica Boala arteriala periferica

Ultima actualizare: 30 septembrie 2022

Boala arteriala periferica este cauzata de ingustarea sau blocarea arterelor care duc sangele catre membrele inferioare ale corpului. Astfel, cand aceste vasele sangvine se ingusteaza prea mult, fluxul sangvin nu mai functioneaza normal, ceea ce duce la o serie de complicatii.


Boala arteriala periferica - Posibile cauze

Boala arteriala periferica este, de obicei, cauzata de ateroscleroza, afectiune care se caracterizeaza prin dezvoltarea unor placi de grasime pe artere.

In ciuda faptului ca ateroscleroza apare, mai des, la arterele coronare (adica ale inimii), boala poate afecta si celelalte artere din corp. Cand membrele, in special cele inferioare, sunt afectate de aceasta obstructie a vaselor sangvine, inseamna ca suferim de boala arteriala periferica.

In cazuri mai putin intalnite, boala arteriala periferica poate fi cauzata si de o inflamare a vaselor sangvine, de leziuni suferite la picioare, de probleme congenitale la ligamentele si muschii membrelor inferioare sau de expunere la radiatii.

Boala arteriala periferica - factori de risc

Factorii care, de obicei, cresc riscul de aparitie a bolii arteriale periferice sunt: fumatul, diabetul, obezitatea, hipertensiunea, un nivel ridicat de colesterol, varsta inaintata (peste 50 de ani), istoricul familial de boala arteriala periferica, boala cardiovasculara sau accident vascular cerebral, un nivel ridicat de homocisteina.

Boala arteriala periferica - manifestari, simptome

Desi in majoritatea cazurilor nu exista simptome, unele persoane simt durere de picioare in timpul mersului (claudicatie intermitenta). Semnele de claudicatie intermitenta includ durere musculara sau carcei la picioare sau brate, dupa activitate fizica intensa. Localizarea durerii depinde de care anume artera este ingustata sau obstructionata, cel mai adesea fiind vorba de gamba. Suferinta cauzata de claudicatia intermitenta variaza mult, de la un disconfort minor la dureri foarte puternice. Iata simptomele bolii arteriale periferice: claudicatie intermitenta, amorteala si slabiciune in picioare, rani necicatrizate la degete sau picioare, schimbare de culoare la picioare, cadere de par, crestere inceata a unghiilor de la picioare, puls slab la picioare, probleme erectile in cazul barbatilor.

Daca boala arteriala periferica progreseaza, durerea poate aparea chiar si in perioadele de repaus total. Poate fi atat de intensa incat poate cauza trezirea din somn.

IN FATA MEDICULUI

In caz de durere intensa la picioare sau alte simptome in regiunea membrelor inferioare, trebuie vizitat medicul de familie sau un specialist angiolog sau cardiolog. Pregatirea pentru consultatie poate facilita stabilirea diagnosticului. Astfel, pacientul trebuie sa fie pregatit sa furnizeze medicului o lista cu toate simptomele, incluzand data aparitiei lor, si istoricul medical, care trebuie sa cuprinda toate afectiunile de care sufera si toate medicamentele pe care le ia. Intrebarile medicului includ urmatoarele:

-Cand au inceput simptomele?

-Care este intensitatea simptomelor?

-Simtiti durere? Unde?

-Ati observat vreo schimbare a culorii picioarelor?

-Ati fost diagnosticat cu vreo alta afectiune?

-Ce medicamente luati cu regularitate?

-Fumati?

-Aveti diabet?

Diagnosticul de boala arteriala periferica

Medicul va examina membrele inferioare ale pacientului. Daca acest examen simplu nu duce la rezultate concludente, va cere verificarea indicelui glezna-brat, care masoara tensiunea arteriala din zona gleznei si pe aceea din zona brațului. Pentru alte posibile cauze si pentru a stabili diagnosticul cu exactitate, medicul poate cere si efectuarea unei ultrasonografii, a unei angiografii si a unor analize ale sangelui.

Boala arteriala periferica - optiuni de tratament

Tratamentul pentru boala arteriala periferica are, ca obiective principale, controlarea simptomelor (cum ar fi dorul de picioare), pentru ca pacientul sa-si poate relua activitatea cotidiana normala, si oprirea progresului aterosclerozei pentru ca astfel sa se reduca riscul de atac cardiac si de accident vascular cerebral.

Anumite schimbari ale stilului de viata pot ajuta pacientul sa realizeze aceste doua obiective, dar este necesar si tratament medicamentos (pentru scaderea colesterolului si a presiunii arteriale, controlul nivelului de glucoza din sange, anticoagulante si analgezice pentru usurarea sau oprirea durerii).

In cazuri mai complicate trebuie intervenit, chirurgical, prin angioplastie, procedura necesara pentru largirea unei artere.

Boala arteriala periferica - posibile complicatii

In multe dintre cazuri, boala arteriala periferica se poate controla doar printr-o schimbare a stilului de viata: renuntarea la fumat, exercitiu fizic zilnic sau adoptarea unui regim nutritional adecvat.

Daca boala arteriala periferica se datoreaza unei acumulari de placi pe vasele sangvine (ateroscleroza), pot aparea o serie de complicatii, cum ar fi ischemia critica, accident vascular cerebral sau atac cardiac (atac de cord).

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

  Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment…