Boala Graves: simptome, cauze, diagnostic, tratament

Boala Graves: simptome, cauze, diagnostic, tratament Boala Graves: simptome, cauze, diagnostic, tratament

Ultima actualizare: 5 ianuarie 2024

boala-graves

Boala Graves este o afectiune autoimuna care face ca glanda tiroida sa produca in exces hormoni tiroidieni. Tratamentul pentru boala Graves este relativ simplu, dar fara el, boala poate avea efecte grave.

In cazul afectiunilor autoimune, sistemul imunitar al corpului confunda celulele sanatoase cu agentii patogeni invazivi si le ataca. Boala Graves face ca tiroida sa devina hiperactiva, aceasta tulburare fiind cunoscuta sub denumirea de hipertiroidism.

Tiroida este o glanda mica aflata la nivelul gatului care produce hormoni tiroidieni. Acesti hormoni regleaza felul in care organismul foloseste energia. Boala Graves determina sistemul imunitar sa atace tiroida, producand hormoni tiroidieni in exces.

Cu toate ca hipertiroidismul poate avea la baza mai multe afectiuni, boala Graves este cea mai frecventa cauza in tarile dezvoltate. Persoanele de sex feminin si cele cu varstele cuprinse intre 30 si 50 de ani sunt cele mai predispuse la aceasta tulburare.

Denumirea afectiunii vine de la Sir Robert Graves, un medic irlandez care a descris prima oara aceasta tulburare in urma cu aproximativ 150 de ani.

 


Boala Graves – informatii generale

Boala Graves este o tulburare a sistemului imunitar care are ca rezultat supraproductia de hormoni tiroidieni (hipertiroidism).

Hormonii tiroidieni influenteaza multe sisteme ale organismului, astfel incat boala Graves poate fi caracterizata de semne si simptome variate. Desi boala Graves poate afecta pe oricine, este mai frecventa in randul femeilor si al persoanelor cu varsta sub 40 de ani.

Obiectivele principale ale tratamentului sunt reducerea nivelului de hormoni tiroidieni produsi de organism si ameliorarea simptomelor.

Boala Graves – cauze si factori de risc

Sistemul imunitar produce in mod natural proteine cunoscute sub numele de anticorpi pentru a lupta impotriva invadatorilor straini, cum ar fi virusurile si bacteriile. Cu toate acestea, exista situatii in care sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva tesuturilor si celulelor sanatoase din organism, cum este si cazul bolii Graves.

boala-graves-cauze

In cazul persoanelor cu boala Graves, in loc sa produca anticorpi care sa tinteasca un anumit invadator, sistemul imunitar produce in mod eronat imunoglobuline care stimuleaza tiroida. Acesti anticorpi vizeaza apoi propriile celule tiroidiene sanatoase.

Oamenii de stiinta au descoperit ca afectiunile autoimune sunt transmise genetic. Cu toate acestea, nu au descoperit cauza exacta sau factorii de risc ai bolii Graves. Expertii banuiesc ca genetica si virusurile sau alti factori declansatori externi ar putea sa contribuie la aparitia tulburarii.

Cine este expus riscului de a dezvolta boala Graves?

Exista cativa factori care pot creste riscul de a dezvolta boala Graves:

  • mostenirea genetica (antecedentele familiale ale afectiunii)
  • stresul
  • varsta
  • genul

Afectiunea se dezvolta in mod obisnuit la persoanele sub 40 de ani. De asemenea, riscul creste semnificativ daca vreun membru al familiei are sau a avut boala Graves. Cercetatorii sustin ca femeile au un risc de aproape opt ori mai mare decat barbatii sa se confrunte cu afectiunea.

In plus, riscul creste si daca o persoana sufera de o alta tulburare autoimuna, cum ar fi:

Boala Graves – simptome si manifestari

Supraproductia de hormoni tiroidieni poate avea diverse efecte asupra organismului. Printre semnele si simptomele care pot aparea se numara:

  • intoleranta la caldura
  • pierdere in greutate inexplicabila
  • probleme de somn
  • nervozitate si iritabilitate
  • transpiratie
  • tremuraturi ale mainilor
  • oboseala sau slabiciune
  • diaree
  • batai neregulate sau rapide ale inimii
  • gusa, care este cauzata de marirea glandei tiroide

boala-graves-simptome-gusa

In cazuri rare, boala lui Graves poate duce la dermopatia Graves, o problema care provoaca ingrosarea si inrosirea pielii de pe tibie.

Oftalmopatia Graves

Boala Graves poate afecta si ochii, aceasta forma purtand denumirea de oftalmopatia Graves. De obicei, manifestarile se dezvolta dupa aproximativ sase luni de la diagnosticarea bolii Graves. Si pot fi sub forma de:

  • inflamatia albului ochiului (sclera)
  • roseata
  • pleoape umflate
  • sensibilitate la lumina
  • senzatie de iritatie sau praf in ochi
  • exoftalmie (iesirea din orbita a ochilor)
  • uscaciune sau lacrimare excesiva
  • sensibilitate

Din cauza presiunii mari asupra nervilor optici, oftalmopatia Graves netratata poate duce la vedere dubla (diplopie) si, in cazuri rare, la pierderea vederii.

Cercetatorii nu au descoperit inca de ce boala Graves afecteaza ochii. Severitatea tulburarii nu se coreleaza cu severitatea problemelor oculare. Oftalmopatia Graves afecteaza aproximativ una din trei persoane cu boala Graves.

Boala Graves – protocol de diagnostic

Medicul poate solicita analize de laborator daca suspecteaza ca o persoana ar putea avea boala Graves. Daca pacientul are rude care sufera de boala Graves, medicul poate restrange diagnosticul pe baza istoricului medical si al examinarii fizice.

Pentru a confirma diagnosticul, specialistii efectueaza de regula analize de sange pentru a verifica nivelul hormonilor tiroidieni. In plus, medicii pot solicita si alte teste, cum ar fi:

  • ecografia tiroidiana
  • testul de absorbtie a iodului radioactiv
  • testul imunoglobulinei de stimulare a tiroidei
  • testarea TSH (hormonul de stimulare tiroidiana)

boala-graves-diagnostic-tsh

Rezultatele combinate ale acestor teste pot ajuta medicul sa determine daca o persoana are boala Graves sau un alt tip de tulburare tiroidiana.

Boala Graves – tratament

Sunt disponibile trei optiuni de tratament pentru persoanele cu boala Graves:

  • medicamente antitiroidiene
  • terapia cu iod radioactiv
  • chirurgie tiroidiana

Medicii pot recomanda utilizarea uneia sau mai multor dintre aceste optiuni pentru a trata afectiunea.

Medicamente antitiroidiene

Specialistul poate prescrie medicamente antitiroidiene, cum ar fi propiltiouracil si metimazol, sau beta-blocante.

Beta-blocantele nu trateaza afectiunea in sine, dar pot ajuta la ameliorarea efectelor simptomelor pana cand alte tratamente incep sa functioneze.

Terapia cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv se numara printre cele mai frecvente tratamente pentru boala Graves. Acest tip de tratament implica administrarea de iod radioactiv-131. Terapia cu iod radioactiv presupune si anumite masuri de precautie importante pe care pacientul trebuie sa le ia.

Chirurgie tiroidiana

Operatia tiroidiana este una dintre variantele de tratament, insa este posibil ca medicul sa nu o recomande imediat. Interventia chirurgicala este propusa numai in cazul in care tratamentele anterioare nu au avut rezultatele asteptate sau daca medicul suspecteaza ca pacientul ar putea avea cancer tiroidian, cu toate ca rareori boala Graves este insotita de cancer.

De asemenea, operatia poate fi una dintre optiuni daca pacienta este insarcinata si nu poate lua medicamente antitiroidiene. In acest caz, interventia chirurgicala este realizata abia intr-o etapa ulterioara a sarcinii din cauza riscului de avort spontan.

boala-graves-tiroidectomie

In cele mai multe situatii, medicul indeparteaza intreaga glanda tiroida, o procedura cunoscuta sub numele de tiroidectomie totala. Scopul acestei interventii chirurgicale este de a elimina riscul revenirii hipertiroidismului. Tiroidectomia totala este standardul de ingrijire pentru persoanele cu boala Graves.

Dupa operatie, pacientul va avea nevoie de terapie de substitutie cu hormoni tiroidieni in mod continuu.

Boala Graves – riscuri si complicatii

Boala Graves poate provoca urmatoarele complicatii:

Probleme legate de sarcina

In timpul sarcinii, boala Graves poate provoca avort spontan, nastere prematura, disfunctia tiroidiana fetala, dezvoltarea incetinita a fatului, insuficienta cardiaca materna si preeclampsie. Preeclampsia este o afectiune care are ca rezultat hipertensiune arteriala si alte semne si simptome grave.

Tulburari cardiace

Daca nu este tratata, boala Graves poate provoca tulburari de ritm cardiac, modificari ale structurii si functiei muschilor inimii si incapacitatea inimii de a pompa suficient sange in organism (insuficienta cardiaca).

boala-graves-complicatii-insuficienta-cardiaca

Criza tireotoxica (furtuna tiroidiana)

Boala Graves poate duce si la o complicatie rara, dar care pune viata in pericol. Aceasta poarta denumirile de furtuna tiroidiana sau criza tirotoxica. Apare de cele mai multe ori atunci cand hipertiroidismul sever este netratat sau nu este tratat in mod adecvat.

Cresterea brusca si drastica a nivelului hormonilor tiroidieni poate produce multe efecte, cum ar fi febra, transpiratie, varsaturi, diaree, delir, slabiciune severa, convulsii, batai neregulate ale inimii, ingalbenirea pielii si a ochilor (icter), tensiune arteriala scazuta severa si coma. Furtuna tiroidiana necesita ingrijire imediata de urgenta.

Oase fragile

Hipertiroidismul netratat poate duce, de asemenea, la slabirea densitatii osoase (osteoporoza). Forta oaselor depinde, partial, de nivelurile de calciu si alte minerale care se gasesc in acestea. O cantitate ridicata de hormoni tiroidieni perturba capacitatea corpului de a incorpora calciul in oase.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/symptoms-causes/syc-20356240

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15244-graves-disease

https://www.medicalnewstoday.com/articles/170005

https://www.healthline.com/health/graves-disease