Ce legatura exista intre deficitul de vitamina D si depresie

Ce legatura exista intre deficitul de vitamina D si depresie Ce legatura exista intre deficitul de vitamina D si depresie

Ultima actualizare: 23 martie 2023

depresie

Vitamina D, vitamina liposolubila, joaca un rol nu numai in homeostazia calciului, ci si in alte cateva functii, inclusiv in cresterea celulelor si functiilor imunitare.

Deficitul de vitamina D este foarte raspandit in intreaga lume si s-a sugerat ca este asociat cu un risc crescut de tulburari emotionale, inclusiv depresie. Prin urmare, asocierea dintre nivelurile vitaminei D si tulburarile psihofiziologice (cum ar fi depresia si anxietatea) a fost si continua sa fie investigata.

Pentru a va ajuta sa sustineti sanatatea oaselor si a dintilor, farmaciatii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina D3 2000 UI. Acest supliment alimentar sprijina buna functionare a sistemului imunitar, participand eficient si la procesul de diviziune celulara, la absorbtia normala a calciului si a fosforului, precum si la mentinerea unor concentratii normale de calciu in sange. DE asemenea, acest produs ajuta si la mentinerea functiei normale a sistemului muscular.


Vitamina D si rolul ei in organism

Vitamina D are proprietatile unui hormon, dar si ale unei vitamine, si este necesara pentru homeostazia minerala si formarea adecvata a oaselor. Aceasta este disponibila in doua forme, care includ ergocalciferol (vitamina D2) si colecalciferol (vitamina D3). Colecalciferolul este forma naturala a vitaminei D, care este sintetizata in piele din colesterolul endogen sau dietetic la expunerea la lumina soarelui. Ergocacliferol – forma utilizata, adesea, ca aditiv alimentar.

Functia biologica majora a vitaminei D este de a mentine nivelurile normale de calciu si fosfor din sange. Vitamina D contribuie la absorbtia calciului, ajutand la formarea si mentinerea oaselor puternice, ca de altfel, a unei danturi sanatoase. Cercetari recente sugereaza ca un aport suficient de vitamina D liposolubila poate reduce riscul de osteoporoza, hipertensiune arteriala si mai multe boli autoimune, stimuland producerea de anticorpi. Prin urmare, vitamina D contribuie la cresterea generala a rezistentei sistemului imunitar.

Desi 99% din cantitatea de calciu de care organismul dispune este folosita in beneficiul oaselor si dintilor, calciul joaca un rol esential in transmiterea impulsurilor nervoase catre neuroni. Este si motivul pentru care neurofiziologii au inclus calciul in categoria celor mai bune sedative naturale, inclusiv impotriva simptomelor de depresie.

Pentru a sprijini functionarea normala a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Detrical 2000 IU. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la mentinerea sanatatii sistemului osos, precum si la absorbtia normala a calciului si a fosforului. De asemenea, acest produs favorizeaza mentinerea functiei normale a sistemului muscular.

Simptomele deficitului de vitamina D

Lipsa majora a vitaminei D la copii provoaca rahitism. Simptomele rahitismului includ:

  • Slabiciune musculara;
  • Dureri osoase;
  • Deformari ale articulatiilor.

 

Acest lucru este, insa, foarte rar. Copiii cu o deficienta usoara de vitamina D pot avea doar slabiciune musculara, muschi inflamati si/sau dureri musculare.

Lipsa vitaminei D nu este la fel de evidenta in cazul adultilor. Semnele si simptomele pot include:

  • Oboseala;
  • Dureri osoase;
  • Slabiciune musculara, crampe musculare sau dureri musculare.
  • Crestere in volum a articulatiilor la genunchi, glezne si maini;
  • Caderea dintilor;
  • Abcese dentare;
  • Schimbari de dispozitie, care pot duce la depresie.

 

Nivelurile scazute de vitamina D pot favoriza dezvoltarea schizofreniei la adulti, determina depresie si tulburare afectiva sezoniera. Alte probleme de sanatate care pot aparea din deficitul de vitamina D includ:

  • Densitate osoasa scazuta;
  • Fragilitate osoasa;
  • Miopie;
  • Boli cardiovasculare;
  • Boli maligne.

 

Cei cu afectiuni cum ar fi boala hepatica, boala renala si boala celiaca prezinta un risc mai mare al unui deficit de vitamina D. Persoanele in varsta si persoanele cu pielea mai inchisa se incadreaza, de asemenea, in aceasta categorie.

Deficitul de vitamina D prezinta simptome similare cu cele legate de depresie:

  • Schimbari de dispozitie insotite de sentimente coplesitoare de disperare, tristete, posibil urmate de depresie;
  • Stari de oboseala, agitatie, care, ulterior, pot duce la depresie;
  • Tulburari nervoase, care pot fi deja un semn de depresie;
  • Irascibilitate;
  • Pierderi de memorie;
  • Pierderea interesului pentru activitati care au starnit anterior entuziasm, urmata de depresie;
  • Ganduri suicidare, instalate deja in depresie;
  • Anxietate, care poate trada un inceput de depresie;
  • Pierderea apetitului;
  • Pierdere excesiva in greutate sau cresterea semnificativa a greutatii corporale;
  • Tulburari de somn, insomnii, care, ulterior, pot duce la depresie.

 

Legatura dintre deficitul de vitamina D si depresie

In ultimii ani, vitamina D a castigat o atentie deosebita datorita proprietatilor sale antioxidante, antiinflamatorii si neuromodulatoare care par a fi fundamentale pentru efectele sale antidepresive si anxiolitice.

Organismul uman metabolizeaza vitamina D in mai multe etape:

  • initial, vitamina D sufera o 25-hidroxilare in ficat, prin enzime specifice, la 25-hidroxicholecalciferol (25 (OH) D), principala forma a vitaminei D din circulatia organismului;
  • ulterior, acest (25 (OH) D) este transformat in hormon steroid activ, (1,25 (OH) 2D), printr-o enzima specifica, in rinichi;
  • concentratia serica de 25 (OH) D este utilizata pentru a obtine statutul de vitamina D.

 

Multe dintre procesele celulare 1,25 (OH) vitamina D implica receptorul nuclear de vitamina D (VDR), prezent intr-un numar semnificativ de tesuturi, pe langa intestin, os si rinichi:

  • elementele sistemului sangvin si imunitar;
  • cordul;
  • musculatura scheletica si neteda;
  • glandele endocrine (pituitare, paratiroidiene, insulele pancreatice – celulele B, cortexul suprarenalian si medular, tiroida, ovarul si testiculul, ficatul, sanul, endoteliul, pielea).

 

Identificarea receptorilor de vitamina D (VDR) in creier a oferit, ulterior, o explicatie suplimentara a impactului si rolului vitaminei D in dezvoltarea, conditiile si comportamentul psihiatric si neurologic.

Receptorii de vitamina D au fost localizati in hipocamp, cerebel si substanta neagra - zonele creierului responsabile pentru depresie, schizofrenie, precum  si alte tulburari ale dispozitiei.

Cercetarile stiintifice sugereaza ca activitatea vitaminei D este implicata intr-o modulare a axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA), responsabila cu reglementarea productiei neurotransmitatorilor precum epinefrina, norepinefrina si dopamina in cortexul suprarenalian.

Mai mult decat atat, vitamina D are proprietatea de a proteja impotriva epuizarii dopaminei si serotoninei, responsabile de depresie. Vitamina D este, de asemenea, un hormon neurosteroidian, care poate include functii cum ar fi reglarea neurotransmisiei, neuroprotectia si neuroimunomodularea.

Astfel spus, pe baza unei localizari in zone-cheie ale creierului si a efectelor asupra neurotransmitatorilor raspunzatori de reglarea comportamentului, deficitul de vitamina D a fost asociat, de catre cercetatori, cu iritabilitate, anxietate, depresie, psihoze, deficite in dezvoltarea psihica.

Efectele neuroprotectoare ale vitaminei D sunt rezultatul mai multor mecanisme, inclusiv reducerea toxicitatii calciului si sinteza oxidului nitric, modularea metabolismului glutationului si eliberarea de citokine, protectia neuronilor impotriva mortii celulare induse si proprietatilor antioxidante directe.

Proprietatile neuroimunomodulatoare ale vitaminei D sunt, probabil, datorate citokinei modificate, macrofagelor si celulelor T, functiilor si sensibilitatii la semnalele apoptice.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15050-vitamin-d-vitamin-d-deficiency

https://www.verywellmind.com/the-link-between-vitamin-d-and-depression-5089428

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-to-know-about-vitamin-d-and-mental-health#:~:text=Vitamin%20D%20is%20as%20vital,of%20having%20vitamin%20D%20deficiency.

https://www.healthline.com/nutrition/depression-and-vitamin-d

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5077255/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Detrical 2000 IU X 60 comprimate filmate

Detrical 2000 IU X 60 comprimate filmate

Detrical este un supliment alimentar, care contine…

3 la pret de 2
Naturalis Vitamina D3 2000 UI X 30 comprimate

Naturalis Vitamina D3 2000 UI X 30 comprimate

  Naturalis Vitamina D3 2000 UI este un supliment…