Ceai de cicoare – proprietati si beneficii

Ceai de cicoare – proprietati si beneficii Ceai de cicoare – proprietati si beneficii

Ultima actualizare: 18 iulie 2023

beneficii-ceai-de-cicoare

Ati baut vreodata ceai de cicoare? Desi aceasta planta erbacee creste de la sine in zonele de campie, proprietatile sale au facut-o dezirabila si in culturile producatorilor. O puteti recunoaste dupa florile sale albastre, albe sau roz, a caror perioda de inflorire se desfasoara din iulie pana in septembrie, tulpina care poate atinge 1,5 metri si frunzele similare cu cele ale papadiei. Cea mai frecventa utilizare a plantei este sub forma de cafea. O alta bautura indragita, mult mai versatila si fara continut de cofeina este binecunoscutul ceai de cicoare. Acest preparat confera o multime de beneficii organismului.

Cand vine vorba despre ceai de cicoare, trebuie sa stiti ca bautura aduce intr-o singura cana vitamine, minerale, fibre solubile, carbohidrati si multi alti nutrienti necesari. Tocmai de aceea, planta nu a putut sa treaca neobservata. Exista mai multi specialisti care sugereaza ca cicoarea ar putea avea proprietati antifungice, antioxidante, antivirale, antibacteriene, anticarcinogene, antimutagenice (poate reduce rata mutatiilor mutatie), antihelmintice (ar putea trata infectiile cauzate de paraziti, antihepatotoxice (ar putea preveni imbolnavirea ficatului) si imunostimulatoare.

Despre cicoare (generalitati)

Cicoarea (Cichorium intybus) este folosita ca planta medicinala inca din cele mai vechi timpuri. De secole intregi, ea este cultivata si pretuita in intreaga lume. Desi initial oamenii au folosit-o pentru a hrani animalele, ulterior planta a castigat popularitate si pentru consumul uman. Proprietatile medicinale si culinare au facut ca cicoarea sa se regaseasca in camarile oamenilor de pretutindeni.

Radacina este cea mai consumata parte a acestei plante. Ea se poate fi folosita drept garnitura, dupa ce a fost preparata la cuptor. Tot din radacina, dupa prajire si macinare, se obtine o pulbere fina utilizata in prepararea unui anumit tip de cafea, fara cofeina. De asemenea, radacina cu alte parti ale plantei sunt folosite la prepararea de ceai de cicoare.

Frunzele de cicoare au un gust amarui-picant si sunt folosite, in special, la prepararea salatelor.

Potrivit specialistilor de la The United States Department of Agriculture (USDA), in 60 de grame (adica o radacina cruda) de cicoare se regasesc urmatorii nutrienti:

  • apa: 48 ml;
  • calorii: 43;
  • carbohidrati: 10,5 grame;
  • grasimi: 0,1 grame;
  • fibre: 1 gram;
  • vitamina B6: 9% din doza zilnica recomandata;
  • magneziu: 6% din doza zilnica recomandata;
  • vitamina B9: 4% din doza zilnica recomandata;
  • potasiu: 4% din doza zilnica recomandata;
  • vitamina C: 3% din doza zilnica recomandata;
  • fosfor: 3% din doza zilnica recomandata.

Radacina de cicoare este o sursa buna de inulina, o fibra prebiotica ce sustine scaderea in greutate si imbunatateste digestia.

De asemenea, unii oameni adauga extracte de cicoare la bauturile alcoolice si nonalcoolice pentru a le imbunatati gustul. S-ar putea chiar sa va surprinda faptul ca radacina de cicoare in sine poate fi folosita pentru a fabrica alcool.

Cicoarea se afla in stransa legatura cu cafeaua. Pe vremuri, din cauza ca cei mai multi oameni nu isi puteau permite cafea, ei au invatat cum sa prepare o bautaura similara, din… cicoare! In mod suprinzator, desi planta nu contine cofeina, ea ofera o aroma mai bogata si mai intensa decat cafeaua reala. De aceea, multi producatori adauga cicoare in cafea, fapt care reduce continutul de cofeina al bauturii.

Indragitul ceai de cicoare are o aroma pamantoasa de nuca, ce se potriveste perfect cu alimente dulci sau cu preparatele specifice micului dejun.

beneficii-ceai-de-cicoare

Ceai de cicoare – preparare

Daca doriti sa beti ceai de cicoare, iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru preparare unei astfel de portii:

Pasul 1: fierbeti o cana de apa (250 – 300 ml);

Pasul 2: cand apa a fiert, adaugati doua linguri de cicoare, apoi amestecati;

Pasul 3: opriti focul si lasati totul la macerat timp de cinci minute;

Pasul 4: strecurati compozitia obtinuta;

Pasul 5: savurati ca atare sau adaugati lapte.

Ceai de cicoare – utilizari si beneficii

Desi cercetatorii au studiat mult timp cioarea ca hrana pentru animale, ulterior si-au schimbat obiectivele. Radacina plantei, care este folosita la prepararea de ceai de cicoare, ar putea avea urmatoarele beneficii:

  • stimularea cresterii bacteriilor bune in intestine si reducerea germenilor si a bacteriilor rele;
  • reducerea constipatiei;
  • diminuarea riscului de aparitie a osteoporozei, prin cresterea ratei de absorbtie a mineralelor esentiale, in special a calciului;
  • reducerea riscului aparitiei afectiunilor hepatice;
  • scaderea riscului de cancer;
  • atenuarea inflamatiei.

ceai-de-cicoare-si-pacientii-cu-diabet

Ceai de cicoare – o masura de protectie impotriva diabetului

Dintr-un studiu publicat in the Journal of Traditional and Complementary Medicine, rezulta ca prin consumul de ceai de cicoare, pacientii ar putea intarzia sau preveni aparitia diabetului. Specialistii sugereaza ca extractele de cicoare ar putea ajuta la imbunatatirea proteinelor care regleaza nivelul de glucoza si descompun acizii grasi.

Ceai de cicoare – un ajutor pentru miscarea intestinala sanatoasa

Radacina de cicoare contine prebiotice care sustin sanatatea sistemului digestiv. Inulina din radacina ajuta la cresterea bacteriilor bune in sistemul digestiv. Datorita continutului bogat de inulina, consumul de ceai de cicoare sustine miscarea intestinala normala si reduce constipatia.

Ceai de cicoare – un detoxifiant la indemana

Consumul regulat de ceai de cicoare ar putea ajuta la protejarea ficatulului si contribui la tratarea eventualelor problemele cronice. Datorita continutului de antioxidanti naturali, intareste sistemul imunitar. Extractele de cicoare previn deteriorarea celulelor si ajuta la detoxifierea ficatului.

Ceai de cicoare – o mana de ajutor pentru celulele rosii

Consumul de ceai de cicoare ar putea reduce durerile articulare si musculare. Unii oameni de stiinta sugereaza ca preparatul ar putea reduce inflamatia, prin imbunatatirea functiilor celulelor rosii din sange.

Ceai de cicoare – un impuls pentru creier

Datorita continutului de magneziu si vitamina B6, consumul de ceai de cicoare ar putea imbunatati semnalele electrice si circulatia sangelui in creier. La randul lor, aceste procese duc la imbunatatirea functiilor cognitive, cum ar fi memoria si timpul de reactie.

ceai-de-cicoare-remediu-pentru-stres-si-anxietate

Ceai de cicoare – una dintre bauturile preferate ale lui Mos Ene

Consumul de ceai de cicoare actioneaza precum un sedativ natural. Acesta reduce anxietatea si amelioreaza stresul. De asemenea, unii specialisti recomanda ceai de cicoare pentru obtinerea unul somn de calitate.

Ceai de cicoare – control asupra farfuriei

Atunci cand va este foame, organismul elibereaza un aminoacid cunoscut sub numele de grelina, un hormon care determina pacientul sa-si doreasca mancare, uneori fara discernamant. Ei bine, consumul de ceai de cicoare ar putea reduce cantitatea de grelina din corp si ar putea impiedica excesul alimentar. De asemenea, fibrele alimentare naturale din cicoare sustin sanatatea sistemului digestiv, un alt factor-cheie in mentinerea siluetei.

Ceai de cicoare – preventie pentru bolile cardiovasculare

De cele mai multe ori, bolile de inima sunt rezultatul mai multor factori care pot influenta concomitent sistemul cardiovascular. Consumul de ceai de cicoare ar putea actiona asupra mai multor cauze care deterioreaza sanatatea inimii. In primul rand, ar putea imbunatati sanatatea sistemului digestiv. De asemenea, ar putea reduce colesterolul „rau” (LDL) din organism si hipertensiunea arteriala. Totodata, fenolii din cicoare actioneaza impotriva trombozei si ar putea regla bataile neregulate ale inimii.

Ceai de cicoare – un pas inainte, in lupta cu cancerul?

Oamenii de stiinta sugereaza ca fructanii din ceaiul de cicoare ar putea reduce cresterea tumurilor. Din unele studii, rezulta ca cicoarea e de ajutor in prevenirea cancerului la san si in proliferarea celulelor canceroase pe piele. Cu toate acestea, oamenii de stiinta considera ca sunt necesare mai multe studii inainte ca potentialul vindecator al plantei sa se transforme intr-un tratament folosit la scara larga.

contraindicatii-ceai-de-cicoare

Ceai de cicoare – contraindicatii

In general, consumul de ceai de cicoare, in cantitati moderate, este considerat sigur pentru copii, adulti si seniori. Cu toate acestea, este bine sa stiti ca exista si precautii de care ar trebui sa tineti cont.

Spre exemplu, ceai de cicoare nu pot consuma femeile care alapteaza si nici cele care sunt insarcinate. Planta poate influenta compozitia laptelui matern si poate stimula menstruatia si, implicit, duce la avort spontan.

De asemenea, nu pot consuma ceai de cicoare nici pacientii care stiu ca sunt alergici la plante inrudite, precum ambrozie, galbenele si margarete, deoarece ar putea fi declansata o anafilaxie. Reactia alergica la cicoare se poate manifesta prin urticarie si probleme respiratorii.

O alta categorie de pacienti care trebuie sa fie prudenti in a consuma ceai de cicoare sunt cei care sufera de calculi biliari. Acestia trebuie sa discute cu medicul daca pot consuma o astfel de bautura si ce cantitate este considerata sigura. Prudenta este necesara deoarece consumul excesiv de ceai de cicoare poate favoriza, printr-un mecanism inca necunoscut, aparitia calculilor biliari.

De asemenea, consumul de ceai de cicoare poate interactiona cu medicamentele prescrise pacientilor diagnosticati cu diabet. Consumul simultan poate duce la o scadere drastica a glicemiei. De aceea, este important ca diabeticii sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma ceai de cicoare si sa urmeze cu strictete prescriptia specialistului.

Atunci cand sunt consumate in exces, fibrele de cicoare pot cauza dureri abdominale, balonare, flatulenta si alte probleme digestive.

Daca remarcati reactii adverse la consumul de ceai de cicoare, intrerupeti administrarea si luati legatura cu specialistul care v-a recomandat acest preparat. El va tine cont de simptome si va face o alta recomandare.

 

Surse:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-chicory
https://www.healthline.com/nutrition/chicory-coffee#what-it-is
https://www.thestatesman.com/lifestyle/food/why-you-should-have-chicory-tea-1502509368.html
https://supernutritious.net/health-benefits-of-chicory-root/
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-chicory/
https://brewedleaflove.com/what-is-chicory-root-tea/