Ceai de iasomie: proprietati terapeutice si utilizari

Ceai de iasomie: proprietati terapeutice si utilizari Ceai de iasomie: proprietati terapeutice si utilizari

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

ceai-de-iasomie

Documentele arata ca, incepand cu sfarsitul anilor 1300, in timpul dinastiei Ming din China, ceaiul de iasomie a devenit unul dintre cele mai apreciate ceaiuri in Asia. In plus, s-a numarat printre primele ceaiuri aromate exportate din China in Occident, fiind si astazi unul dintre cele mai consumate ceaiuri in intreaga lume.

Ceaiul de iasomie are o aroma florala placuta si un gust special, dar si o serie de beneficii pentru sanatate. De exemplu, are proprietati antiinflamatoare, poate proteja impotriva stresului oxidativ si poate sustine metabolismul.

Din ce este facut ceaiul de iasomie?

De obicei, este facut din ceai verde la care se adauga flori de iasomie.

Ceaiul de iasomie contine antioxidanti, cum ar fi polifenolii, care au efect antiinflamator si care mentin o stare buna de sanatate. S-a demonstrat ca polifenolii, precum galatul de epigalocatechina (EGCG), pot anihila radicalii liberi si pot proteja celulele si tesuturile din intregul organism.

Ce gust are ceaiul de iasomie?

Ceaiul de iasomie are un gust linistitor, usor si floral. De asemenea, are o aroma:

  • dulce
  • proaspata
  • delicata
  • subtila

 


Despre iasomie

Iasomia este o planta cultivata si apreciata de oameni de milenii, fiind renumita pentru florile albe frumoase si pentru parfumul special. Oamenii adora floarea pentru mirosul ei puternic si dulce. In plus, multi producatori de cosmetice din intreaga lume includ iasomia in produse aromatice precum lumanari, parfumuri, sapunuri si lotiuni.

despre-iasomie

Unele tipuri de iasomie sunt cultivate in scop comercial, strict pentru a fi utilizate in produsele cosmetice si aromoterapie. Datorita aromei sale atat de cautate, uleiul esential de iasomie este unul dintre cele mai scumpe ingrediente folosite de producatorii de parfumuri!

Ceai de iasomie – preparare

Majoritatea tipurilor de ceai de iasomie au instructiuni privind metoda de preparare, deoarece procesul poate varia in functie de ceai.

Pasul 1: Pregatiti frunzele de ceai de iasomie

Daca utilizati pliculete de ceai de iasomie, puteti trece la pasul urmator. In schimb, daca folositi ceai din frunze de iasomie, puteti pune aproximativ 2 grame la 230 ml de apa.

Pasul 2: Fierbeti apa

Pentru a face un ceai de iasomie este recomandat sa folositi apa pura sau filtrata pentru a permite aromei sa se dezvolte corect. Fierbeti apa pana atinge o temperatura de 70-80 grade Celsius, deoarece fierberea apei la o temperatura mai mare de atat ii poate da ceaiului un gust amar.

Pasul 3: Infuzati

Ceaiul de iasomie ar trebui sa stea la infuzat intre 30 de secunde si 3 minute, in functie de felul in care a fost produs. De asemenea, este recomandat sa acoperiti recipientul in care se afla ceaiul pentru a pastra caldura in interior.

Ceai de iasomie – beneficii si actiuni terapeutice

Creste nivelul energiei

Dupa cum am mentionat, producatorii de ceai de iasomie folosesc ca baza alte tipuri de ceai, cum ar fi verde, negru sau alb. Aceste ceaiuri sunt obtinute din frunzele plantei Camellia sinensis, care contine cofeina. Continutul de cofeina al unui ceai de iasomie poate varia in functie de tipul ceaiului folosit ca baza, cu toate ca ceaiul verde este cel mai utilizat. O cana de ceai verde contine aproximativ 35 mg de cofeina, in timp ce o ceasca de cafea contine aproximativ 95 mg.

Trecerea de la cafea la ceai de iasomie poate reduce aportul de cofeina, oferindu-va totusi energie pentru o zi intreaga.

Ceai de iasomie - ajutor pentru procesul de slabire

Procesul de slabire poate fi anevoios, asa ca un pic de sprijin suplimentar poate fi de mare ajutor. Daca alegeti sa beti ceai de iasomie pentru a pierde in greutate, aflati ca aceasta licoare poate accelera metabolismul datorita continutului de ceai verde. Un metabolism mai rapid inseamna o procesare mai rapida a nutrientilor si macronutrientilor (cum ar fi grasimile si proteinele), iar acest lucru duce la pierderea in greutate.

ceai-de-iasomie-slabit

Ceaiul de iasomie contine putine calorii, motiv pentru care puteti bea ceai de iasomie fara sa va faceti griji ca veti lua in greutate.

Protejeaza inima

Pentru a trai mai mult si mai bine este vital sa va pastrati inima sanatoasa. Puteti bea cateva cani de ceai de iasomie pe zi pentru a reduce riscul de boli grave.

Ceaiul de iasomie contine antioxidanti care mentin inima sanatoasa. Un nivel ridicat al colesterolului LDL poate creste riscul de accidente vasculare cerebrale, cheaguri de sange si atacuri de cord.

Catechinele care se gasesc in ceaiul de iasomie pot reduce colesterolul LDL, care poate provoca inflamarea arterelor si venelor.

Ceai de iasomie – remediu anti-stres

Aroma incantatoare a ceaiului poate influenta direct doua dintre cele cinci simturi ale organismului, iar acest lucru poate imbunatati starea de spirit.

Potrivit studiilor, starea de relaxare este profund influentata de simtul olfactiv. Aroma parfumata a ceaiului de iasomie poate declansa un raspuns al sistemului parasimpatic, care elibereaza substante chimice care ajuta organismul sa se relaxeze.

Desigur, si gustul este vizat de ceaiul de iasomie. Aroma dulce a iasomiei induce starea de relaxare care va poate linisti dupa o zi lunga.

Poate proteja impotriva maladiilor Alzheimer si Parkinson

Ceaiul de iasomie este bogat in polifenoli, care pot reduce riscul de aparitie a bolilor Alzheimer si Parkinson.

ceai-de-iasomie-parkinson-alzheimer

In special, ceaiul de iasomie pe baza de ceai verde este bogat in galat de epigalocatechina (EGCG), un polifenol care poate reduce inflamatia si care poate neutraliza daunele cauzate de radicalii liberi - doi factori ai maladiilor Alzheimer si Parkinson.

Poate contribui la prevenirea diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 apare din cauza incapacitatii organismului de a regla sau produce insulina. Principalele cauze ale diabetului sunt factorii genetici si stilul de viata nesanatos sau o combinatie intre cele doua.

Consumul de ceai de iasomie poate regla nivelul insulinei, lucru care ajuta la mentinerea sub control sau la prevenirea diabetului.

Imbunatateste sistemul imunitar

Ca majoritatea ceaiurilor, ceaiul de iasomie are proprietati antiinflamatorii si antioxidante care ajuta la intarirea sistemului imunitar si care protejeaza impotriva racelii si a gripei. Ceaiul de iasomie contine, de asemenea, cantitati mari de vitamine si minerale care intaresc sistemul imunitar.

Amelioreaza durerile

Ceaiul de iasomie care are la baza ceai verde are proprietati antiinflamatorii care ajuta la ameliorarea durerilor provocate de artrita sau a durerilor articulare, in general. Un studiu realizat de Colegiul American de Reumatologie a aratat ca galatul de epigalocatechina din frunzele de ceai verde ar putea reduce inflamatia dureroasa provocata de artrita reumatoida.

Ceai de iasomie - beneficii pentru piele

Ceaiul si uleiul esential de iasomie au proprietati antibacteriene si antioxidante care pot mentine un aspect sanatos al pielii. Prin aplicarea sa pe piele, uleiul de iasomie poate ameliora leziunile si cicatricile, insa, la fel, si consumul de ceai de iasomie poate fi la fel de benefic pentru piele.

ceai-de-iasomie-beneficii-piele

Antioxidantii puternici si polifenolii din ceaiul de iasomie ajuta la incetinirea procesului de imbatranire prin anihilarea radicalilor liberi care pot cauza riduri si alte daune pielii. Polifenolii minimizeaza practic aspectul liniilor fine. Pentru a avea parte de beneficiile ceaiului de iasomie pentru piele, puteti consuma 2-3 cani de ceai pe zi sau va puteti curata direct tenul cu ceai de iasomie.

Ceai de iasomie - contraindicatii

Cu toate ca nu prezinta niciun risc, persoanele sensibile la cofeina ar trebui sa consume cu grija ceai de iasomie. Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa bea mai mult de 1-2 cani pe zi, deoarece exista unele cercetari care arata ca un consum mai mare de cofeina poate perturba ritmul cardiac.

De asemenea, nu consumati ceaiuri care contin cofeina pe stomacul gol deoarece acest lucru poate provoca probleme stomacale.

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/jasmine-tea-benefits/

https://www.healthline.com/nutrition/jasmine-tea-benefits

https://senchateabar.com/blogs/blog/jasmine-tea-benefits