Ceai de rostopasca – cum sa-l preparati si sa-l folositi in mod sigur si eficient

Ceai de rostopasca – cum sa-l preparati si sa-l folositi in mod sigur si eficient Ceai de rostopasca – cum sa-l preparati si sa-l folositi in mod sigur si eficient

Ultima actualizare: 26 aprilie 2024

rostopasca

Ceaiul de rostopasca este doar una dintre modalitatile prin care pot fi puse in valoare calitatile terapeutice ale acestei plante folosite de sute de ani ca remediu in medicina traditionala. Despre rostopasca se stie in special ca este eficienta impotriva negilor si a papiloamelor, adica a acelor mici excrescente ce apar pe suprafata pielii, care nu sunt periculoase, dar confera un aspect inestetic.

Beneficiile acestei plante nu se rezuma la atat, ceaiul de rostopasca avand o serie de alte calitati pe care urmeaza sa la aflati imediat, pe parcursul materialului de fata.

Asadar, vom vorbi despre beneficiile si contraindicatiile consumului de ceai de rostopasca, dar, mai intai, va vom invata cum se prepara si va vom oferi cateva informatii despre ingredientul de baza.  


Informatii despre rostopasca

Rostopasca este o planta erbacee foarte raspandita in zonele temperate din Europa, America de Nord si Asia, usor de recunoscut datorita florilor cu patru petale de un galben intens, frunzelor zimtate pe margini si tulpinii acoperite cu peri fini, care poate creste pana la inaltimea de un metru. O caracteristica distinctiva a acestei plante este seva care se scurge din tulpina atunci cand este rupta si care capata o nuanta ruginie imediat ce intra in contact cu aerul. Seva are un gust amarui si concentreaza majoritatea substantelor benefice specifice plantei.

In limbaj popular rostopasca se mai numeste „iarba de negi” sau „negarita”, cu referire la una dintre principalele utilizari, care consta in eliminarea negilor si a papiloamelor. In acest scop, se aplica extern sub forma de tinctura, insa rostopasca poate fi folosita si pentru uz intern, pentru alte beneficii. Ceaiul de rostopasca este cea mai accesibila forma de administrare pentru uz intern, iar in cele ce urmeaza veti afla cum se prepara si se consuma corect, precum si ce beneficii atrage.

Ceai de rostopasca – mod de preparare si consum

Ceaiul de rostopasca se prepara din partile aeriene ale plantei, care se recolteaza pe vreme insorita, in perioade lipsite de ploi, si se pun la uscat intr-un spatiu fara umiditate, evitand expunerea directa la actiunea razelor solare. Dupa uscare, partile vegetale se toaca, iar pentru a prepara ceaiul de rostopasca mai trebuie doar sa fie puse la infuzat. Pentru o lingurita de plante uscate sunt necesari 250 de mililitri de apa incalzita in prealabil pana la punctul de fierbere. Vasul se ia mai intai de pe foc, apoi se adauga plantele uscate si se acopera pentru 10-15 minute. Dupa acest interval, ceaiul de rostopasca este gata, iar in functie de preferinte puteti adauga o lingurita de miere si/sau suc de lamaie.

O cura cu ceai de rostopasca dureaza zece zile, pe parcursul carora se consuma trei cani zilnic, de preferat cu o ora inainte de masa, ori la cel putin o ora dupa aceea.

Ceai de rostopasca – beneficii si proprietati terapeutice

Ceaiul de rostopasca este bogat in uleiuri volatile, flavonoide, taninuri, alcaloizi si alte substante preluate din planta, cele mai multe prezente in seva din tulpina. Datorita acestor substante, ceaiul de rostopasca are proprietati antiinflamatoare, antimicrobiene, antioxidante si antidepresive, iar pe baza acestora consumul sau atrage o serie de beneficii.

  • Prevenirea bolilor asociate cu stresul oxidativ

Flavonoidele din ceaiul de rostopasca au un puternic efect antioxidant, ceea ce inseamna ca previn stresul oxidativ care sta la baza aparitiei unor forme de cancer si a altor boli cronice. Stresul oxidativ este actiunea nociva pe care anumiti compusi numiti radicali liberi o exercita asupra celulelor, carora le modifica structura si functionalitatea. Consumul de ceai de rostopasca duce la neutralizarea radicalilor liberi, datorita flavonoidelor, si astfel se reduce riscul unor boli generate de stresul oxidativ.

  • Intarirea imunitatii

Prin efectul sau antioxidant, ceaiul de rostopasca vine si in sprijinul sistemului imunitar, care are si rolul de a preveni in mod natural stresul oxidativ. Astfel se poate concentra mai mult pe combaterea agentilor patogeni care provoaca infectii, iar ceaiul de rostopasca in vine in sprijin si in aceasta directie. 

Spuneam mai devreme ca ceaiul de rostopasca are proprietati antimicrobiene, iar datorita acestora actioneaza impreuna cu celulele imunitare, pentru neutralizarea virusurilor si bacteriilor din organism, prevenind astfel aparitia infectiilor.

rostopască

  • Reducerea inflamatiilor

Pentru ca tot am vorbit despre sistemul imunitar, trebuie sa mai spunem ca inflamatia este un raspuns natural al organismului, la aparitia unor infectii, leziuni sau vatamari de alta natura. Durerea si tumefierea zonei afectate sunt manifestarile procesului inflamator care provoaca cel mai mare disconfort, iar ceaiul de rostopasca poate fi util si in astfel de situatii. Proprietatile antiinflamatoare il recomanda ca un bun remediu pentru ameliorarea inflamatiilor, implicit a durerilor si tumefactiilor asociate.

Datorita acestui beneficiu, ceaiul de rostopasca poate fi folosit pentru tratarea durerilor specifice artritelor, entorselor sau luxatiilor, contracturilor musculare si altor probleme de sanatate ce provoaca inflamatie.

  • Ameliorarea tulburarilor digestive

Nu intamplator am precizat mai devreme ca ceaiul de rostopasca trebuie consumat cu o ora inainte sau dupa masa, pentru ca in acest mod isi poate pune in valoare si proprietatile digestive. La acestea contribuie atat efectul antimicrobian si antiinflamator, cat si proprietatile antispastice si efectul usor laxativ.

Datorita acestora, ceaiul de rostopasca imbunatateste digestia ameliorand indigestia, balonarea, arsurile la stomac si prevenind totodata aparitia unor astfel de probleme. In acelasi timp, ceaiul de rostopasca este eficient impotriva constipatiei, datorita efectului laxativ, iar prin actiunea antimicrobiana amelioreaza diareea provocata de anumite bacterii care ajung in tractul digestiv.  

  • Protejarea ficatului

Tot legat de digestie, mai trebuie sa adaugam ca ceaiul de rostopasca stimuleaza secretia de bila, care este o substanta produsa de ficat, ce ajunge in vezica biliara, de unde este pompata apoi in intestinul subtire, pentru a contribui la digestia grasimilor. Odata cu bila, ficatul secreta in vezica biliara si bilirubina – un pigment rezultat din descompunerea hemoglobinei din celulele rosii imbatranite. 

Acest pigment se formeaza in ficat pentru a ajunge ulterior in vezica biliara, iar de acolo in tractul digestiv, prin intermediul caruia este eliminata natural in materiile fecale. Revenind la ceaiul de rostopasca, acesta contribuie la mentinerea unui nivel optim de bilirubina, impiedicand producerea acesteia in exces si acumularea sa in ficat.

Contraindicatii privind consumul de ceai de rostopasca

Consumate in cantitati mari sau pe o perioada indelungata, unele substante din ceaiul de rostopasca pot deveni toxice si de aceea nu se recomanda ca o cura sa se prelungeasca mai mult de 10 zile si nici sa se consume mai mult de trei cani pe zi.

Pacientii cu afectiuni hepatice sau renale au o sensibilitate mai mare la aceste substante si de aceea trebuie sa evite ceaiul de rostopasca. Aceeasi recomandare se adreseaza si femeilor insarcinate sau celor aflate in perioada de alaptare, intrucat substantele respective pot afecta dezvoltarea fatului sau nou-nascutului.

Daca vreti sa profitati de vremea calda pentru a va bucura de soare, e bine sa nu luati in calcul si o cura cu ceai de rostopasca in paralel, pentru ca substantele specifice pe care le contine cresc sensibilitatea pielii la actiunea razelor ultraviolete, implicit riscul de arsuri solare sau, mult mai grav, riscul de cancer de piele.