Coada-soricelului: beneficii si utilizari

Coada-soricelului: beneficii si utilizari Coada-soricelului: beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 8 februarie 2024

coada-soricelului

Coada-soricelului, o planta care face parte din familia florii-soarelui si care este strans legata de musetel si crizantema, este folosita din cele mai vechi timpuri la nivel global. De regula, coada-soricelului este consumata sub forma de ceai, se gaseste sub forma de produse care se aplica pe piele sau este adaugata la diverse preparate pentru a reduce inflamatia (in special, la nivelul tractului digestiv). Coada-soricelului poate ajuta la tratarea leziunilor pielii si poate ameliora anxietatea si insomnia.

Cu toate ca este posibil ca multe persoane sa nu fi auzit niciodata de aceasta planta pana acum, cu secole in urma era extrem de populara. In secolul al XVII-lea, frunzele de coada-soricelului erau in mod obisnuit preparate si consumate la fel ca spanacul.

Cu toate acestea, in zilele noastre coada-soricelului este o planta putin utilizata, in ciuda numeroaselor sale beneficii.

Va place tarhonul? Coada-soricelului are o aroma similara si poate fi folosita in preparate in locul tarhonului. Coada-soricelului nu numai ca face mancarurile mai interesante, insa vine la pachet si cu mai multi antioxidanti.


Informatii generale despre coada-soricelului

Coada-soricelului este o planta perena inalta, care poarta numele stiintific Achillea millefolium. Coada-soricelului este cultivata pe scara larga in America de Nord, Europa si Asia. Florile sunt de culoare alb-galbui, sunt dispuse in ciorchini si au fost folosite timp de secole pentru beneficiile lor pentru sanatate.

Exista mai mult de 140 de specii diferite de Achillea, care se deosebesc prin florile lor grupate si frunzele parfumate.

Beneficii

Utilizarea suplimentelor ar trebui sa fie individualizata si verificata de un profesionist din domeniul sanatatii, cum ar fi un dietetician, un farmacist sau un furnizor de asistenta medicala autorizat. Niciun supliment nu poate trata, vindeca sau preveni o afectiune.

Desi coada-soricelului a fost folosita in mod traditional pentru a ajuta la tratarea mai multor probleme de sanatate, exista doar dovezi slabe care confirma beneficiile plantei. Cele mai multe cercetari stiintifice au fost efectuate pe animale sau pe celule izolate intr-un laborator. Acest lucru inseamna ca cercetarile sunt in faze incipiente. Este nevoie de studii mai extinse si mai aprofundate inainte de a stabili profilul complet privind siguranta si beneficiile acestei plante.

coada-soricelului-beneficii

Iata cateva utilizari pe care studiile pe oameni le-au explorat:

  • Ajuta la vindecarea ranilor

Frunzele de coada-soricelului sau sucul obtinut din frunzele sale au fost aplicate direct pe rani, pentru a ajuta la vindecare acestora. Nu exista multe cercetari convingatoare care sa sustina aceasta utilizare.

Un studiu controlat la care au participat 140 de femei a aratat un efect pozitiv al unguentelor care contin coada-soricelului, asupra vindecarii epiziotomiilor (epiziotomia este o mica incizie in perineu, pe care furnizorii de asistenta medicala o fac uneori in timpul nasterilor).

Coada-soricelului a fost studiata si pentru efectele sale asupra leziunilor pe care alaptarea le cauzeaza la nivelul mameloanelor. Un studiu realizat pe 150 de participante a aratat ca produsele cu coada-soricelului au ameliorat aceasta problema, insa nu mai mult decat aplicarea laptelui matern sau a mierii pe mameloane.

  • Poate reduce inflamatia pielii

Coada-soricelului actioneaza ca un antiinflamator si antioxidant cand este aplicata pe piele. Un studiu controlat a demonstrat ca aceasta planta a ajutat la ameliorarea pielii iritate a participantilor. Este nevoie, insa, de studii suplimentare.

coada-soricelului-inflamatie-piele

  • Poate ameliora dismenoreea

Exista date care sustin utilizarea produselor cu coada-soricelului in reducerea durerii menstruale. In urma unui studiu controlat, s-a demonstrat ca ceaiul de coada-soricelului amelioreaza durerea provocata de dismenoree (cicluri menstruale dureroase). In studiu au fost implicati 91 de adolescenti, motiv pentru care efectele ar putea diferi pentru alte grupe de varsta.

  • Scleroza multipla

Un studiu controlat a aratat ca episoadele anuale (crizele acute) de scleroza multipla au scazut la persoanele carora li s-au administrat fie 250 miligrame (mg), fie 500 mg de coada-soricelului zilnic, timp de un an. In acest studiu, coada-soricelului a fost administrata ca terapie suplimentara, ceea ce inseamna ca a fost oferita in plus fata de tratamentul conventional. Persoanele cu scleroza multipla care au luat coada-soricelului impreuna cu tratamentele de baza au aratat imbunatatiri ale testelor cognitive. Cu toate acestea, este nevoie de studii suplimentare.

  • Poate ajuta la tratarea sindromului colonului iritabil

Coada-soricelului este uneori folosita in tratarea sindromului de colon iritabil, datorita activitatii sale antispastice. Aceasta inseamna ca poate reduce spasmele musculare din intestine si poate ameliora crampele stomacale. Pana acum, nu exista dovezi substantiale care sa sustina aceasta utilizare.

coada-soricelului-colon-iritabil

Un studiu controlat la care au participat 60 de persoane cu sindromul colonului iritabil a aratat ca administrarea unui amestec de suplimente cu coada-soricelului si alte doua suplimente din plante au redus simptomele de intestin iritabil. Cu toate acestea, rezultatul nu a fost semnificativ statistic.

  • Efecte asupra altor conditii de sanatate

Cu toate ca datele asupra administrarii la oameni lipsesc, unele persoane folosesc coada-soricelului pentru a ajuta la:

  • tratarea infectiilor bacteriene;
  • tratarea infectiilor respiratorii virale, precum COVID-19;
  • reglarea glicemiei in diabetul de tip 2;
  • ameliorarea starilor de anxietate;
  • protejarea ficatului si a vezicii biliare;
  • tratarea afectiunilor oncologice;
  • ameliorarea toxicitatii cauzate de chimioterapie.

Metode de utilizare

Cum se prepara ceaiul de coada soricelului

Pentru a face un ceai de coada-soricelului, pot fi folosite atat florile, cat si frunzele si tulpinile plantei. Acestea pot fi utilizate fie proaspete, fie uscate.

Ceaiul de coada-soricelului poate avea un gust amar, asa ca poate fi adaugata miere, pentru un gust mai placut. De asemenea, multi oameni adauga si lamaie, pentru un plus de vitamina C. In plus, la ceaiul de coada-soricelului se pot adauga echinaceea, flori de soc, ghimbir si menta, pentru efecte calmante asupra sistemului respirator sau digestiv.

ceai-de-coada-soricelului

Reteta de ceai de coada-soricelului

Ingrediente:

  • o lingurita de frunze uscate sau trei frunze proaspete;
  • o cana de apa clocotita;
  • o lingurita de miere (optional);
  • o felie de lamaie (optional).

Recomandari:

  • Se pun frunzele de coada-soricelului in apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 10 minute.
  • Se adauga miere si/sau suc de lamaie, in functie de preferinte.

Coada-soricelului in preparate

Coada soricelului poate fi adaugata la anumite preparate.

  • Frunzele mai tinere pot fi folosite in supe sau tocanite.
  • In anumite retete, poate inlocui tarhonul.
  • Poate fi folosita pentru a face oteturi si uleiuri infuzate.
  • Florile proaspete si tinere pot fi folosite in salate.

coada-soricelului-preparate

Riscuri, efecte adverse si eventuale interactiuni

Cand este administrata pe cale orala, coada-soricelului poate provoca somnolenta si frecventa urinara crescuta. Aplicata local, poate provoca dermatita de contact sau iritatii ale pielii. In acest caz, este recomandata intreruperea utilizarii, daca se observa semne de iritatie.

Persoanele alergice la plantele din familia Aster, cum ar fi ambrozia si margaretele, ar putea fi alergice si la aceasta planta, motiv pentru care se recomanda precautie. Produsele care contin coada -soricelului pot face pielea mai sensibila la lumina soarelui.

Este coada-soricelului otravitoare pentru oameni?

In general, nu este considerata toxica, insa este recomandata precautia atunci cand este folosit uleiul de coada-soricelului, deoarece contine tuiona in cantitati mici. Gasita si in pelin, tuiona este toxica in cantitati mari si are un efect narcotic asupra creierului.

Aceasta planta contine, de asemenea, cumarina, care are capacitati anticoagulante. Din aceasta cauza, nu ar trebui sa fie administrata in acelasi timp cu medicamentele anticoagulante eliberate pe baza de reteta.

coada-soricelului-riscuri

In plus, coada-soricelului nu trebuie utilizata de femeile insarcinate.

De regula, nu este recomandata nici pentru uz pediatric, din cauza lipsei de studii care sa determine daca utilizarea sa este sau nu sigura la copii.

De asemenea, poate interactiona si cu urmatoarele medicamente:

  • anticoagulante (cum ar fi warfarina);
  • litiu;
  • medicamente care reduc aciditatea din stomac (cum ar fi omeprazolul);
  • medicatie care trateaza hipertensiunea arteriala;
  • medicamente care provoaca somnolenta (cum ar fi anticonvulsivantele si somniferele).

Persoanele care au antecedente de boli cronice sau care iau medicamente in mod regulat ar trebui sa discute cu un medic inainte sa utilizeze coada-soricelului.

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/yarrow/

https://www.netmeds.com/health-library/post/yarrow-achillea-millefolium-health-benefits-uses-dosage-and-side-effects

https://www.verywellhealth.com/yarrow-health-benefits-4586386