Culoarea urinei – informatii complete

Culoarea urinei – informatii complete Culoarea urinei – informatii complete

Ultima actualizare: 21 martie 2023

culoarea-urinei

Culoarea urinei poate reprezenta un indicator important ale starii de sanatate. Mirosul, consistenta si culoarea sa sunt toate semne revelatoare ale stilului de viata. Acestea pot fi influentate de o serie de factori, variind de la ceea ce ati mancat si baut in ultima vreme pana la afectiunile pe care s-ar putea sa le aveti fara sa stiti.

De exemplu, urina poate capata o culoare rosie in urma consumului de sfecla, mure, afine sau rubarba. In schimb, unele medicamente ii pot da urinei nuante vii, cum ar fi portocaliu sau albastru-verzui.

Urina contine in mare parte apa (cel putin 95 la suta), in timp ce restul reprezinta un mix surprinzator de complex de ingrediente, printre care uree, clorura, sodiu, potasiu, creatinina si alti ioni dizolvati, plus diversi compusi anorganici si organici. In mod normal, culoarea urinei trebuie sa fie galbena, aceasta nuanta fiind data de prezenta urobilinei, un reziduu biochimic generat de descompunerea globulelor rosii vechi din sange. Corpul produce aproximativ 2 milioane de globule rosii noi in fiecare zi si recicleaza un numar egal de celule vechi.


Informatii despre culoarea normala a urinei

Urina primeste culoarea sa galbena obisnuita de la un pigment numit urocrom. Daca o persoana este hidratata, culoarea urinei va fi galben deschis, aproape de limpede. In schimb, daca devine deshidratata, va observa ca urina se inchide la culoare, putand chiar sa capete o nuanta de maro deschis.

Uneori, culoarea urinei poate fi un semn al unei afectiuni medicale care necesita investigatii medicale.

Sanatatea sistemului urinar poate fi mentinuta cu ajutorul Uractiv forte, un supliment alimentar care contribuie la imbunatatirea functiei de excretie a rinichilor si care favorizeaza diureza si eliminarea substantelor toxice din organism.

Factori ce contribuie la modificarea culorii urinei

Culoarea urinei poate fi influentata de nivelul de hidratare, dar se poate modifica si din cauza pigmentilor din alimente sau a anumitor medicamente. In anumite situatii, culoarea urinei poate indica o afectiune care necesita ingrijiri medicale. De exemplu, urina poate capata o culoare albicioasa din cauza infectiilor urinare. Pietrele la rinichi, unele tipuri de cancer si alte boli fac uneori ca urina sa devina rosiatica din cauza prezentei sangelui.

Urina portocalie – cauze si afectiuni

Urina portocalie poate indica o usoara deshidratare, motiv pentru care e necesara marirea aportului de lichide.

Anumite vitamine, cum ar fi vitamina B2 (riboflavina), pot face ca urina sa devina galbena sau portocalie.

De asemenea, urina poate deveni portocalie in urma administrarii anumitor medicamente, cum ar fi:

  • sulfasalazina, un medicament antiinflamator
  • fenazopiridina
  • anumite laxative care contin senna
  • unele medicamente pentru chimioterapie

 

Urina rosiatica sau roz – cauze si afectiuni

Urina poate deveni roz sau rosiatica in urma consumului de sfecla rosie, mure si rubarba.

Sangele in urina (hematurie) ii poate da sangelui o culoare rosiatica sau roz. Prezenta sangelui in urina poate fi cauzata de o infectie urinara, o infectie la prostata sau de pietrele la rinichi. In unele cazuri, poate fi un semn de boala renala.

Laxativele care contin senna si fenazopiridina (un medicament care trateaza disconfortul urinar) pot face ca urina sa devina rosiatica.

Prezenta sangelui in urina trebuie investigata de un medic pentru a fi determinata cauza de baza.

Sanatatea tractului urinar poate fi mentinuta cu ajutorul produselor alternative, cum ar fi Urisan GR, o sursa bogata de flavonoizi si taninuri, cu efecte benefice pentru sanatate.

Urina albastra – cauze si afectiuni

Unele medicamente si unii coloranti alimentari produc urina albastruie. La fel si hipercalcemia familiala (sau „sindromul de scutec albastru”), o tulburare metabolica genetica rara care determina cresterea nivelului de calciu din sange, din cauza receptorilor de calciu care functioneaza anormal.

Urina maro – cauze si afectiuni

Culoarea maro a urinei poate fi un posibil simptom de icter, rabdomioliza sau sindrom Gilbert. De asemenea, poate fi cauzata de deshidratarea severa.

Urina incolora – cauze si afectiuni

Urina incolora poate indica o suprahidratare. Desi nu este la fel de periculoasa precum deshidratarea, suprahidratarea poate dilua nivelul sarurilor esentiale, cum ar fi electrolitii, creand un dezechilibru chimic problematic in sange.

Urina verde – cauze si afectiuni

In cazul anumitor oameni, sparanghelul poate schimba atat culoarea, cat si mirosul urinei. Unele medicamente si unii coloranti alimentari pot face ca urina sa devina verde, insa situatia este total inofensiva. Cu toate acestea, o urina de culoare verde poate semnala si o infectie urinara de origine bacteriana.

Uroren Forte este o formula combinata pentru sanatatea tractului urinar cu actiune antiseptica, ce ajuta la refacerea tractului urinar si a vezicii urinare dupa infectii precum cistita si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

Urina galbena intens – cauze si afectiuni

Culoarea urinei de un galben intens este un semn al deshidratarii. Culoarea intensa este cauzata de faptul ca urina este concentrata, iar acest lucru poate sa favorizeze si aparitia pietrelor la rinichi.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/symptoms-causes/syc-20367333

https://www.healthline.com/health/urine-color-chart

https://www.medicalnewstoday.com/articles/urine-color-chart

https://health.ucsd.edu/news/features/pages/2014-04-21-colors-that-suggest-urine-trouble.aspx