Cum sa preveniti deshidratarea in zilele toride de vara?

Cum sa preveniti deshidratarea in zilele toride de vara? Cum sa preveniti deshidratarea in zilele toride de vara?

Ultima actualizare: 20 iulie 2023

Pe masura ce temperaturile continua sa creasca, creste si necesarul lichide al organismului, iar acest lucru se datoreaza faptului ca pierdem foarte multa apa prin transpiratie. Cel mai bun mod de a preveni starile de deshidratare este de a bea apa macar atunci cand ne este sete. In cazul in care simtim nevoia acuta de a bea apa, inseamna ca suntem deja usor deshidratati. Termenul de „deshidratare” este folosit pentru a defini acea stare a organismului in care nu se asigura aportul adecvat de lichide exogene, care sa echilibreze pierderile endogene (prin piele, plamani, pe cale renala si prin intermediul tractului gastro-intestinal) care, pe perioada verii, sunt mult mai mari.


Ce este deshidratarea?

O persoana se poate confrunta cu starea de deshidratare din mai multe motive: fie poate fi vorba de un aport general scazut de lichide, asociat cu pierderi fiziologice, fie poate fi vorba si despre pierderi masive de lichide, ca urmare a unei afectiuni. Simptomele comune care descriu starea de deshidratare sunt uscaciunea gurii si limbii (xerostomie), nevoia acuta de a bea apa, durerea de cap si letargia. De asemenea, starea de deshidratare este asociata si cu manifestari la nivelul pielii, care devine uscata si se poate descuama. Organismul are nevoie de apa pentru a functiona in parametri optimi, deoarece majoritatea proceselor metabolice se desfasoara in mediu apos.

Farmacistii Catena recomanda Rehidrafort cu aroma portocale de la Naturalis, un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare. Sarurile de rehidratare Naturalis Rehidrafort se pot administra in stari de deshidratare, cand organismul pierde cantitati mari de apa prin diaree, varsaturi sau transpiratie.

Apa este esentiala pentru supravietuire, fiind cel mai mare constituent al corpului: 60% din masa corporala a unui adult este reprezentata de apa. In tarile dezvoltate, cazuri de deshidratare severa sunt deosebit de rare. Incidenta mortii prin deshidratare este mai frecventa in tarile care sunt subdezvoltate sau in curs de dezvoltare, in care accesul la apa potabila este ingreunat. Din aceste motive, vorbim in special despre stari de deshidratare relativa, in care persoanele fie nu obisnuiesc sa bea apa decat atunci cand primesc semnale de la centrul setei (din hipotalamus), fie uita sa faca acest lucru atat de important.

Care sunt semnele deshidratarii?

Organismul dispune de un sistem complex prin care isi mentine euvolemia, astfel incat cazurile de deshidratare severa sunt relativ putine. Controlul primar al homeostaziei apei presupune mai multe circuite, insa principalul mecanism este realizat de osmoreceptorii din creier: acestia vor stimula centrul setei din hipotalamus, in caz de deshidratare, ceea ce conduce la consumul apei. De asemenea, atunci cand hipotalamusul detecteaza ca exista deja semne de deshidratare, poate actiona prin eliberarea hormonului antidiuretic, care stimuleaza rinichii sa reabsoarba cantitati mai mari de apa. Prin urmare, starile de deshidratare sunt rare, deoarece organismul ia masuri.

Cu toate acestea, in cazuri de deshidratare severa, pot exista simptome care includ, insa nu pot fi limitate la:

  • Oboseala;
  • Senzatia acuta de sete;
  • Uscaciunea pielii, gurii si a buzelor;
  • Urina inchisa la culoare;
  • Scaderea debitului urinar;
  • Dureri de cap;
  • Ameteli;
  • Crampe musculare;
  • Palpitatii;
  • Sincope;
  • Hipotensiune ortostatica;
  • Alterarea functiilor cognitive.

Semne precum hipotensiunea, tahicardia, febra si tahipneea nu apar decat in cazurile majore de deshidratare semnificativa. Cazurile de deshidratare par a fi mult mai frecvente la varstnici, in special la cei care se confrunta cu afectiuni neurodegenerative si nu primesc ingrijire din partea apropiatilor. Deoarece este vorba despre actul reflex de a bea apa, asadar de un mecanism care este profund implementat in conditia umana, cazurile de deshidratare severa, care ridica urgenta medicala, sunt relativ rare in tarile in care accesul la apa potabila este unul imediat. Din pacate, in anumite tari, starile de deshidratare severa reprezinta una dintre principalele cauze ale mortii.

Cum sa preveniti deshidratarea pe perioada caniculei?

Pentru a va hidrata corespunzator pe timpul verii, evitand astfel manifestarile asociate pierderii masive de lichide, pe fondul unui aport inadecvat, puteti lua in considerare urmatoarele sfaturi:

Obisnuiti-va sa beti apa chiar si atunci cand nu va este sete

Primul pas pentru a va hidrata optim este acela de a va obisnui sa beti apa in permanenta, chiar si atunci cand nu simtiti nevoia. Organismul nu va va trimite semnale decat atunci cand nivelul de apa din organism scade intr-un procent relativ mare. Hidratandu-va in permanenta, puteti sa preveniti eficient astfel de situatii. Luati cu dumneavoastra o sticla cu apa ori de cate ori mergeti afara, asezati o sticla cu apa langa birou, masa de lucru, langa pat, astfel incat sa beti apa macar de fiecare data cand o observati in raza vizuala.

Recomandarea Farmacistilor Catena este Multivitamine si Minerale de la Naturalis, un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine un mix de 17 vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului.

Consumati mai multe fructe si legume bogate in apa

Un alt mod eficient de a preveni starile de deshidratare este acela de a consuma fructe si legume bogate in apa. Rosiile, castravetii, varza, ridichiile, prazul, sparanghelul sunt legume care au in componenta un procent ridicat de apa. Capsunile, citricele, strugurii, fructele de padure, merele si perele, de asemenea. Obisnuiti-va sa le consumati fie ca atare, fie in salate, smoothie-uri sau fresh-uri. Tratarea termica duce la reducerea semnificativa a continutului in apa.

Evitati activitatile fizice intense pe timpul verii

Transpiratia excesiva, asociata eforturilor fizice intense, duce la eliminarea masiva a apei, insa si electrolitilor, din organism. Prin urmare, evitati practicarea de exercitii fizice care solicita in mod exhaustiv organismul si concentrati-va pe exercitii mai moderate. Dupa efort fizic intens, se recomanda suplimentarea organismului nu doar cu apa, ci si cu electroliti: transpiratia are in componenta si electroliti care asigura homeostazia organismului.

Evitati consumul de alcool si bauturile indulcite cu exces de zahar

Alcoolul, chiar daca este un lichid, deshidrateaza foarte mult organismul. Sucurile si bauturile cu continut ridicat de zahar nu asigura o hidratare adecvata a organismului, deoarece nu contin sodiu si potasiu, minerale esentiale pentru o hidratare optima. Inlocuiti acest tip de bauturi care nu va hidrateaza cu sucuri preparate acasa, din fructe proaspete, bogate in vitamine si minerale.

Asigurati-va cel putin necesarul zilnic de lichide

Conform specialistilor, organismul are nevoie de un aport minim de lichide pentru a preveni si lupta contra starilor de deshidratare. Acest aport este calculat avandu-se in vedere potentialele pierderi fiziologice de apa (transpiratie, excretie renala, respiratorie). Aportul total de lichide ar trebui sa aiba in considerare doar acele bauturi care contribui la starea de hidratare, cum sunt apa, cafeaua, laptele cu continut scazut de grasime, sucurile din fructe proaspete, ceaiurile, dar si fructele si legumele bogate in apa. Consumandu-le regulat, veti preveni eficient posibilitatea aparitiei starii de deshidratare.

Ascultati-va intotdeauna corpul, deoarece trimite semnale

Cel mai important pas in a preveni starea de deshidratare este sa va ascultati corpul. A bea apa macar atunci cand organismul o cere este esential pentru a va mentine sanatosi. Atunci cand se inregistreaza o dereglare a concentratiei de apa din organism, osmoreceptorii trimit semnale la centrul setei situat in hipotalamus, ceea ce creeaza senzatia de sete. Multe persoane pot sa aiba tendinta de a amana nevoia de a bea apa, gandindu-se ca vor bea mai tarziu. Data viitoare cand veti simti ca ve este sete, nu amanati acest lucru.

Un aport adecvat de lichide pe timpul verii ar trebui sa fie parte integranta a unui regim cat mai sanatos, astfel incat sa reduceti la minimum riscurile asociate sezonului calduros!

surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555956/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6282244/

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/dehydration

https://ontarioequestrian.ca/hydrate-your-body-with-high-water-content-fruits-and-vegetables/

https://uihc.org/health-topics/summer-safety-how-stay-hydrated-heat-humidity-increases

https://www.healthline.com/health/beat-the-heat