Deficitul de zinc – simptome si impact asupra sanatatii

Deficitul de zinc – simptome si impact asupra sanatatii Deficitul de zinc – simptome si impact asupra sanatatii

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

deficit-de-zinc

O epidemie de care cei mai multi oameni din intreaga lume probabil nu sunt constienti este deficitul de zinc. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) raporteaza ca prevalenta globala a deficitului de zinc este de 31% la nivel mondial, lucru care o transforma intr-o problema semnificativa pentru majoritatea tarilor din lume.

Deficitul de zinc la nivel global

Statisticile arata ca deficitul de zinc este una dintre cele mai frecvente deficiente de micronutrienti din lume. Pe langa lipsa de fier, iod, folat si vitamina A, deficitul de zinc poate contribui semnificativ la dezvoltare precara, probleme intelectuale, complicatii perinatale si risc crescut de morbiditate si mortalitate, potrivit cercetarilor.

Deficitul de zinc este o problema globala atat de grava, incat este responsabila pentru 176.000 de decese cauzate de diaree, 406.000 de decese produse de pneumonie si 207.000 de decese legate de malarie - in primul rand in Africa, Mediterana de Est si Asia de Sud-Est.

Ce este, mai exact, deficitul de zinc?

Toti oamenii, fie ca sunt tineri sau batrani, au nevoie de un aport regulat de zinc pentru a ramane in viata, acesta fiind motivul pentru care este mentionat drept un oligoelement “esential”. Chiar si plantele si animalele au nevoie de zinc pentru a supravietui! Este prezent in fiecare celula, organ, os, tesut si lichid din organism.

Atunci cand nu consumati suficiente alimente bogate in zinc, sunteti in pericol de a dezvolta deficit de zinc si de simptome grave, cum ar fi slabiciune imunitara si cognitiva.

 

Informatii despre zinc

Zincul este un mineral pe care organismul il foloseste pentru a lupta impotriva infectiilor si pentru a produce celule. Zincul este important pentru vindecarea ranilor si crearea de ADN, codul genetic care se gaseste in toate celulele. Persoanele care nu consuma suficient zinc prin alimentatie pot dezvolta efecte secundare, cum ar fi caderea parului, lipsa de vigilenta si diminuarea gustului si mirosului.

Simptome frecvente la personele care se confrunta cu deficit de zinc

Zincul este folosit de organism in productia de celule si functii imunitare. Cu toate ca mai sunt multe de invatat despre zinc, in prezent se stie ca acest mineral este o parte esentiala a cresterii, dezvoltarii sexuale si reproducerii.

La persoanele cu deficit de zinc, corpul nu poate produce celule noi, sanatoase, iar acest lucru duce la semne si simptome precum:

  • pierdere inexplicabila in greutate
  • rani care nu se vindeca
  • lipsa de atentie si vigilenta
  • diminuarea mirosului si gustului
  • diaree
  • pierderea poftei de mancare
  • leziuni deschise pe piele

Naturalis Zinc este un supliment alimentar care contine 15 mg de zinc.

Impactul deficitului de zinc asupra sanatatii

In cele mai multe cazuri, deficitul de zinc nu reprezinta o urgenta medicala. Cu toate acestea, daca sunteti insarcinata sau alaptati si banuiti ca aveti deficit de zinc, este extrem de important sa abordati problema imediat. Zincul este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului.

De asemenea, daca stiti ca aveti deficit de zinc si va confruntati cu o diaree care dureaza de cateva zile, ar trebui sa luati legatura cu un medic. Zincul este mineralul care ajuta intestinele sa lupte impotriva infectiilor si, fara el, infectia s-ar putea agrava.

Ca in cazul oricarei afectiuni, ar trebui sa va contactati furnizorul de asistenta medicala daca:

  • simtiti ameteala sau greata
  • aveti o durere de cap care apare brusc si care nu dispare
  • experimentati pierderi de cunostinta

Deficienta severa de zinc poate provoca simptome si mai ingrijoratoare, cum ar fi:

  • maturitate sexuala intarziata
  • leziuni ale ochilor si ale pielii
  • senzatie de letargie
  • gust ciudat
  • caderea parului
  • vindecare precara a ranilor

Barbatii si baietii pot experimenta, de asemenea, impotenta si hipogonadism, care se manifesta printr-o productie insuficienta de testosteron.

Cauzele deficitului de zinc

Potrivit unui articol publicat in revista Scientific Reports, aproximativ 1,1 miliarde de oameni au deficit de zinc la nivel mondial din cauza aportului alimentar inadecvat.

Cu toate acestea, exista trei cauze principale ale deficitului de zinc:

  • aportul insuficient de alimente care contin zinc
  • pierderea excesiva de zinc din organism, cum ar fi in urma unei absorbtii slabe
  • tulburarile cronice

Urmatoarele probleme medicale cronice pot provoca deficit de zinc:

Legatura cu vegetarianismul

De regula, vegetarienii au un nivel mai scazut de zinc, deoarece organismul descompune mai eficient zincul care se gaseste in carne.

deficit-de-zinc-vegetarianism

Vegetarienii mananca multe leguminoase, soia, fasole, nuci si produse alimentare din cereale integrale. Cu toate ca sunt alimente sanatoase, ele pot afecta capacitatea organismului de a absorbi zincul deoarece contin fitati. Aceste substante se leaga de zinc, motiv pentru care organismul nu il poate absorbi.

Legatura cu varsta

Adultii in varsta sunt expusi riscului de a dezvolta deficit de zinc, deoarece o parte dintre ei intampina greutati in a se hrani sau nu au acces la o mare varietate de alimente. In plus, anumite medicamente pe care le iau in mod uzual pot creste eliminarea zincului din organism. Printre aceste medicamente se numara diureticele tiazidice, cum ar fi clortalidona sau hidroclorotiazida.

Exista, de asemenea, o tulburare medicala rara care afecteaza capacitatea organismului de a absorbi zincul. Aceasta poarta denumirea de acrodermatita enteropatica.

Diagnostic

Simptomele deficitului de zinc sunt nespecifice, motiv pentru care poate fi greu de diagnosticat. Multe dintre semnele si simptomele deficitului de zinc sunt, de asemenea, similare cu ale altor deficiente nutritionale si afectiuni medicale. De exemplu, infectiile, anemia si bolile tiroidiene provoaca de multe ori manifestari asemanatoare cu cele cauzate de deficitul de zinc.

Deficitul de zinc poate fi diagnosticat cu dificultate, deoarece nu este un test de sange efectuat in mod obisnuit.

Analize de sange

Nivelul de zinc din organism nu este neaparat primul test efectuat. De obicei, exista alte analize de sange pe care furnizorul de asistenta medicala ar dori sa le verifice mai intai, cum ar fi:

Hemoleucograma completa

Acest test poate arata daca persoana in cauza are o infectie sau sufera de anemie. Infectiile provoaca o crestere a nivelului de globule albe din sange, in timp ce anemia poate cauza o modificare a nivelului sau marimii globulelor rosii.

deficit-de-zinc-diagnostic

Electrolitii

Medicul poate verifica nivelurile de electroliti, cum ar fi calciul, potasiul, sodiul si clorul. Aceste valori pot indica eventualele deficiente nutritionale si pot evidentia posibilele conditii care ar putea cauza simptome.

Glanda tiroida

Furnizorul de asistenta medicala poate propune testarea hormonilor tiroidieni pentru a se asigura ca tiroida functioneaza normal.

Daca va decide in cele din urma testarea nivelului de zinc, specialistul va verifica daca acesta se afla in limitele normale.

  • intervalul normal de referinta pentru zinc este 0,60-1,20 mcg/mL pentru copiii cu varsta de 10 ani si mai mici
  • intervalul normal pentru zinc este de 0,66-1,10 mcg/mL pentru copiii mai mari de 10 ani si adulti

Un deficit usor de zinc poate sa nu fie depistat in urma analizelor de sange. O persoana poate avea un nivel normal de zinc in sange chiar daca are o usoara deficienta.

Deficitul de zinc – metode de tratament

Suplimentele contin diferite concentratii de zinc elementar (greutatea moleculei reale de zinc) si sunt etichetate ca gluconat de zinc, sulfat de zinc sau acetat de zinc.

deficit-de-zinc-tratament-suplimente

Zincul este, de asemenea, o componenta frecventa a pastilelor pentru gat, deoarece se crede ca zincul ajuta la tratarea racelii comune.

O persoana poate incerca, de asemenea, sa-si mareasca aportul de alimente care contin zinc, cum ar fi:

  • stridiile
  • friptura de vita
  • cerealele fortificate pentru micul dejun
  • iahnia de fasole
  • iaurtul
  • nautul
  • fulgii de ovaz simplu, instant
  • laptele

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/zinc-deficiency

https://www.verywellhealth.com/zinc-deficiency-201070

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320393

https://draxe.com/nutrition/zinc-deficiency/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc x 20 compr. eff.

    Naturalis Vitamina C 1000 mg plus Zinc X 20 comprimate efervescente

      Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc contine 1000 mg Vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic, aceasta ajuta protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Zinc 15 mg x 30 cpr

    Naturalis Zinc 15 mg X 30 comprimate

      Naturalis Zinc 15 mg contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Ingrediente si beneficii Zincul contribuie la: Spijinirea…