Depresia la copii: cauze, manifestari si remedii eficiente

Depresia la copii: cauze, manifestari si remedii eficiente Depresia la copii: cauze, manifestari si remedii eficiente

Ultima actualizare: 25 august 2023

depresia-la-copii

Depresia este o tulburare cognitiva cu potential debilitant sever, care presupune faptul ca exista un sentiment persistent de tristete, cu pierderea vointei, interesului si bunastarii generale. Exista mai multe tipuri de tulburari depresive care pot afecta populatia, indiferent de varsta. Conform Manualului de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale (editia a V-a, 2013), elaborat de Asociatia Americana de Psihiatrie, acestea se impart in:

  • tulburare depresiva majora;
  • tulburare depresiva persistenta (distimie);
  • tulburare disforica premenstruala;
  • tulburare depresiva asociata altei afectiuni medicale;
  • tulburare perturbatoare de dereglare a dispozitiei.

In ultimul deceniu, si depresia la copii a inceput sa fie un diagnostic relativ frecvent intalnit. Avand etiologie multifactoriala, depresia la copii poate aparea din mai multe motive si de cele mai multe ori include segmente de risc, cum ar fi copiii abandonati, care cresc in centre speciale, cei cu parinti violenti si care abuzeaza de substante (consum de substante ilicite, alcool), sau care trec prin evenimente traumatizante la gradinita sau la scoala. In lipsa interventiei speciale, sub coordonarea unui medic specialist sau psihiatru, depresia la copii poate afecta semnificativ capacitatea de functionare cognitiva si chiar fizica, cu efecte negative de lunga durata.

Pentru a va ajuta sa depasiti perioadele stresante, asa cum sunt cele cu examene sau cu proiecte profesionale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Tonico Forte. Este un produs recomandat si pentru perioada „asteniei de primavara”, datorita efectului pozitiv pe care il are asupra sistemului imunitar. Acest supliment alimentar ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi, avand si un gust delicios de capsuni.


Pe scurt, despre depresie

Este important de stiut ca depresia nu se manifesta doar prin starea generalizata de tristete sau prin pierderea interesului. Depresia poate lua si forma starilor generalizate de furie, iritabilitate, schimbari dramatice ale dispozitiei, grandomanie, crize maniacale si incapacitatea de a simti anumite emotii pozitive (fericire, recunostinta, satisfactie). Din cauza perceptiilor false, datele epidemiologice indica faptul ca aproape 60% dintre persoanele cu depresie nu solicita ajutorul de specialitate, multi considerand ca stigmatizarea asociata unei tulburari de sanatate mintala este mult prea riscanta. Depresia la copii este observata intai de familie, care solicita ajutor medical.

Atunci cand copilul dumneavoastra trece prin stari de agitatie, farmacistii Catena va recomanda sa ii administrati Alinan Sirop de linistire. Acesta este un supliment alimentar obtinut din extracte naturale standardizate, care are proprietati calmante si este ideal pentru imbunatatirea somnului copiilor. De asemenea, acest sirop este recomandat si pentru ca favorizeaza o functionare normala a sistemului digestiv.

Ce cauze are depresia

Fiziopatologia tulburarilor depresive presupune un dezechilibru al neurotransmitatorilor, dar si o interactiune complexa intre disponibilitatea acestora si reglarea receptorilor biologici. Studii clinice sugereaza ca exista o perturbare a activitatii serotoninei din sistemul nervos central, dar si a altor neurotransmitatori, cum sunt norepinefrina, dopamina, glutamatul, factorul neurotrofic derivat din creier. Depresia la copii presupune schimbari biochimice de aceeasi natura. Oamenii de stiinta considera ca fiziopatologia depresiei este deosebit de complexa, implicand o sinergie semnificativa intre:

  • capacitatea de reglare a receptorilor neuronali;
  • tulburari in procesele de semnalizare celulara;
  • predispozitie genetica si tendinta spre afectivitate insemnata;
  • reducerea biodisponibilitatii neurotransmitatorilor;
  • interactiunea cu factorii de mediu;
  • perturbarea retelelor neuronale si a structurilor cerebrale implicate in reglarea emotiilor.

Exista mai multi factori de risc asociati cu o incidenta mai crescuta a depresie, cu precadere in randul persoanelor in varsta:

Depresia la copii nu este asociata, de cele mai multe ori, cu o afectiune medicala subiacenta si se considera ca evenimentele prin care acestia trec pot avea potentialul de a deveni factori declansatori. Evenimentele traumatice, bullyingul, pierderea unei persoane dragi, problemele financiare sau dificultatile de integrare intr-un grup, conflictele personale, lipsa sprijinului parintilor, abuzurile sunt doar cateva dintre motivele relevante pentru care depresia la copii reprezinta, la momentul actuala, o problema medicala semnificativa.

Care sunt manifestarile in caz de depresie?

In conformitate cu indicatiile Manualului de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale, o persoana este diagnosticata cu tulburare depresiva majora in momentul in care prezinta cel putin 5 din cele 9 simptome enumerate, cu mentiunea ca unul dintre simptome ar trebui sa fie starea de spirit depresiva sau pierderea interesului si placerii:

  • tulburari ale somnului;
  • reducerea sentimentului de fericire si satisfactie;
  • sentimente de vinovatie, de inutilitate;
  • modificari ale nivelului de energie si senzatia permanenta de oboseala;
  • tulburari de atentie;
  • modificari ale apetitului si greutatii (in sensul cresterii sau scaderii);
  • tulburari psihomotorii;
  • ganduri suicidare;
  • stare depresiva, caracterizata prin tristete accentuata si pierderea interesului.

Depresia la copii se manifesta relativ prin aceleasi simptome, dar intensitatea acestora variaza. In esenta, depresia la copii ajunge sa fie severa doar in lipsa unui tratament, cu tendinte majore de manifestare exacerbata in special la varsta adulta.

Depresia la copii – factori de risc, cauze

Depresia la copii si anxietatea sunt printre cele mai frecvente tulburari cognitive. Aproximativ 7% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani sufera de anxietate, din care 3% se confrunta cu starea de depresie. Atat anxietatea, cat si depresia tind sa fie mult mai des intalnite la adolescentii cu varste de 12-17 ani. Drept urmare, depresia la copii reprezinta o problema majora de sanatate publica, intrucat are potentialul de a afecta dezvoltarea acestuia in conformitate cu necesitatile varstei. La nivel fiziologic, depresia la copii apare prin aceleasi mecanisme ca in cazul adultilor, dar factorii de risc si agentii etiologici sunt usor diferiti, incluzand:

  • consumul de alcool sau de substante ilicite;
  • factorii de mediu (inclusiv problemele in familie si statutul socio-economic scazut);
  • abandonul, plasarea copilului intr-un centru de plasament;
  • evenimentele traumatizante (moartea cuiva drag, abuzul fizic sau emotional);
  • bullyingul la scoala sau gradinita;
  • evenimentele stresante prin care copilul este nevoit sa treaca;
  • boala fizica cronica;
  • istoricul familial de tulburari depresive.

depresie-copii

Depresia la copii – manifestari si simptomatologie

Depresia la copii se manifesta prin simptome similare depresiei aparute la adulti. Totusi, aceste simptome sunt mult mai usor de inteles de catre parinti, care pot observa o schimbare drastica, intempestiva, in comportamentul copiilor lor. Aceste schimbari asociate cu depresia la copii ar putea include, fara a se limita la, urmatoarele:

  • copilul se simte trist, lipsit de speranta si are stari frecvente de iritabilitate;
  • refuza sa ia parte la activitati distractive, care ii pot aduce bucurie;
  • manifesta schimbari in tiparele alimentare;
  • manifesta modificari ale tiparelor de somn si ale nivelului de energie;
  • are crize de plans sau furie, stari maniacale;
  • sustine frecvent ca se simte inutil si manifesta sentimente nejustificate de vinovatie;
  • are un comportament autodistructiv;
  • are probleme de comportament la scoala;
  • simte nevoia de a se izola;
  • refuza sa isi faca prieteni si de a lua parte la evenimente sociale.

Depresia la copii are manifestare multialterala, motiv pentru care simptomele ar putea fi destul de greu de inteles. Parintii ar trebui sa isi ridice o astfel de problema atunci cand copilul prezinta aceste simptome pentru o perioada indelungata. In cazul in care se intervine precoce si cu strategii eficiente, depresia la copii are un prognostic favorabil in cele mai multe cazuri, cu reducerea riscului de complicatii ulterioare, in special la varsta adulta.

Remedii si optiuni de tratament pentru depresia la copii

Depresia la copii necesita alternative de tratament sustinute, sub indrumarea unui specialist. In prima instanta, psihologul este cel care ar trebui sa vorbeasca cu copilul care prezinta potentiala afectiune. Ulterior, daca psihologul considera ca acesta manifesta simptome de depresie, poate apela la ajutorul de specialitate al unui medic psihiatru. Acesta poate elabora strategii de tratament in special in cazurile in care se considera a fi vorba de manifestari majore. Depresia la copii poate fi tratata prin:

  • psihoterapie: – terapie cognitiv-comportamentala si terapie interpersonala;
  • farmacoterapie: – inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei si serotoninei-norepinefrinei.

In mod obisnuit, tratamentul pentru depresia la copii nu ar trebui sa necesite farmacoterapie. In schimb, medicul poate recomanda si aceasta terapie in momentul in care se observa ca depresia la copii este rezistenta la psihoterapie. De cele mai multe ori, psihoterapia reprezinta terapia de prima linie, cu rezultate satisfacatoare, desi se considera ca depresia la copii poate fi tratata cu eficienta pe termen lung, printr-o combinatie a celor doua alternative de tratament. Totusi, se considera faptul ca depresia la copii tratata cu medicamente antidepresive ar putea exacerba in anumite cazuri gandurile si comportamentele suicidare la copiii si adolescentii cu depresie sau care au alte tulburari psihiatrice semnificative.

Depresia la copii – sfaturi pentru preventie

Depresia la copii nu dispune de modalitati eficiente de preventie, intrucat se crede ca patologia isi bazeaza etiologia pe o gama variata de factori, multi dintre ei imposibil de gestionat. Totusi, depresia la copii tinde sa fie mai frecventa in familiile dezorganizate, in care exista conflicte si violenta. Uneori, copiii aleg sa nu vorbeasca cu parintii lor, sa nu le prezinte emotiile avute, iar in aceasta etapa apare nevoia de izolare si de comportament autodistructiv. Este esential ca un copil care trece prin perioade solicitante sa discute cu familia, iar parintii sa il asculte, oferindu-i sfaturi si indrumare. Depresia la copii este o afectiune care trebuie tratata cu seriozitate.

surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14938-depression-in-children
  3. https://www.webmd.com/depression/childhood-depression
  4. https://www.healthdirect.gov.au/depression-in-children
  5. https://www.healthline.com/health/mental-health/childhood-depression
  6. https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/depression.html

 

Farmacistul Catena va recomanda: