Dieta fara carbohidrati: reguli + alimente permise

Dieta fara carbohidrati: reguli + alimente permise Dieta fara carbohidrati: reguli + alimente permise

Ultima actualizare: 21 noiembrie 2022

Dieta fara carbohidrati este o versiune extrema a dietei cu continut scazut de carbohidrati. Elimina aproape complet carbohidratii din alimentatie, inclusiv cerealele integrale, fructele si majoritatea legumelor. Unele studii demonstreaza ca reducerea cantitatii de carbohidrati din dieta te poate ajuta sa scazi in greutate, dar eliminarea completa a acestora este considerata riscanta si deloc necesara.

Dieta fara carbohidrati – ce este si care sunt regulile ei?

Dieta fara carbohidrati este un de multi ani un trend care presupune evitarea carbohidratilor digerabili cat de mult posibil. Carbohidratii sunt principala sursa de energie pentru organism. Se regasesc in cereale, legume, fructe, leguminoase, lapte, iaurt, paste, dulciuri etc. Ca atare, o persoana care tine o dieta fara carbohidrati trebuie sa evite toate aceste alimente si in locul lor sa consume produse care contin proteine si grasimi, cum ar fi carnea, pestele, ouale, branza, uleiurile vegetale sau untul.

Nu exista insa reguli foarte stricte. Unele persoane care tin diete fara carbohidrati obisnuiesc sa adauge nuci sau seminte, vegetale care nu contin amidon sau fructe bogate in grasimi, cum sunt avocado si nuca de cocos. Desi aceste alimente contin carbohidrati, sunt bogate in fibre. Ca atare, au doar un numar foarte mic de carbohidrati digerabili sau neti. Carbohidratii neti se calculeaza scazand cantitatea de fibre din numarul total de carbohidrati.

Dieta fara carbohidrati se aseamana cu dieta ketogenica, care limiteaza consumul de carbohidrati la mai putin de 30 de grame pe zi si incurajeaza consumul de alimente bogate in grasimi. In functie de ce alimente alegeti sa consumati, o dieta fara carbohidrati poate fi mai restrictiva decat dieta keto.

Pentru cresterea senzatiei de satietate, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar KiloSlim Gold de la Naturalis. Contine Glucomannan 100, o fibra naturala alimentara, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii. Induce senzatia de satietate, reduce apetitul, creste vascozitatea si volumul continutului gastric, datorita capacitatii ridicate de a absorbi apa.

Cum sa tii dieta fara carbohidrati

Mai multe surse online recomanda mentinerea aportului de carbohidrati la 20-50 de grame pe zi. Nu exista insa un protocol standard. Astfel ca regula generala este sa evitati alimentele care contin cantitati mari de carbohidrati.

Dieta fara carbohidrati – alimente interzise si alimente permise

In special, ar trebui evitate cerealele integrale si rafinate, produsele coapte, fructele, lactatele, iaurtul, leguminoasele, pastele, painea, bauturile indulcite cu zahar, legumele amidonoase, cum ar fi mazarea, porumbul, morcovii sau cartofii. Lista de alimente si de bauturi permise includ: carnea, pestele, ouale, branza, untul, uleiurile, apa, cafeaua neindulcita sau ceaiul. Daca vreti ca dieta sa fie mai putin restrictiva, puteti consuma si: nuci, seminte, legume care nu contin amidon sau fructe care contin grasimi sanatoase: avocado, nuca de cocos.

Din moment ce dieta se concentreaza pe restrictionarea unui anumit macronutrient (carbohidratii), nu sunt recomandari in ceea ce priveste numarul de calorii recomandat pe zi sau marimea portiilor.

Dieta fara carbohidrati – te poate ajuta sa slabesti?

In general, reducerea cantitatii de carbohidrati din alimentatie va poate ajuta sa scadeti in greutate. Inlocuirea carbohidratilor cu proteine sau grasimi imbunatateste satietatea, ajutandu-va sa mancati mai putin. In plus, dietele cu foarte putini carbohidrati sustin scaderea foarte rapida in greutate datorita eliminarii rapide a apei. Acest lucru apare pentru ca fiecare gram de carbohidrati retine aproximativ 3 grame de apa in corp.

Un studiu de 6 luni, desfasurat pe 79 de adulti obezi, a aratat ca participantii care au consumat mai putin de 30 de grame de carbohidrati pe zi au slabit cu 4 kg mai mult decat cei care au restrictionat grasimile la mai putin de 30% din totalul caloriilor.

Totusi, cercetarile sunt contradictorii. Alte studii similare sugereaza ca dietele cu continut foarte scazut de carbohidrati nu sunt mai eficiente pe termen lung decat alte diete de slabit, cum ar fi cele cu putine grasimi.

Pentru sustinerea procesului de slabire, farmacistii Catena va recomanda suplimentul alimentar LipidoSlim de la Naturalis. Acesta contine extracte naturale recomandate pentru efectele de stimulare a metabolosimului sau eliminare a apei din tesuturi.

Dieta fara carbohidrati – avantaje si riscuri

Nu exista studii realizate pe diete care exclud complet carbohidratii, dar cercetarile efectuate pe diete cu continut de carbohidrati foarte scazut si diete ketogenice sugereaza ca acestea ar putea avea anumite beneficii.

Ar putea aduce beneficii sanatatii inimii

In mod particular, dietele foarte sarace in carbohidrati pot reduce nivelul de trigliceride din sange. O valoare ridicata a trigliceridelor (grasimi sangvine) va poate predispune unui risc de boala cardiovasculara. Un studiu efectuat pe 29 de barbati supraponderali a aratat ca reducerea aportului de carbohidrati la 10% din caloriile zilnice pentru 12 saptamani a redus nivelul de trigliceride cu 39%. Alte studii arata ca dieta fara carbohidrati poate creste nivelul de colesterol HDL, ce are efecte protective pentru sistemul cardiovascular.

Poate ajuta la mentinerea constanta a nivelului glicemiei

Reducerea carbohidratilor – in mod particular a celor rafinati – ajuta la echilibrarea nivelul zaharului din sange, lucru foarte util persoanelor cu diabet. Un studiu de 6 luni care a observat 49 de persoane cu obezitate si diabet de tip 2 a aratat ca participantii care au urmat o dieta fara carbohidrati si-au redus semificativ hemoglobina A1c (glicozilata), un marker care masoara media glicemiilor.

Reducerea aportului de carbohidrati poate preveni cresterile bruste ale glicemiei, ajutand la prevenirea complicatiilor diabetului. Totusi, nu este necesar sa reduceti carbohidratii aproape de 0. Diabetul poate fi controlat si prin integrarea carbohidratilor in alimentatie, tinand cont de propria toleranta.

Alte beneficii posibile ale dietei fara carbohidrati:

- reducerea presiunii sangvine;

- reducerea stratului adipos de pe abdomen;

- scaderea riscului de sindrom metabolic.

Pentru reducerea greutatii corporale, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar ApetitSlim de la Naturalis. Sprijina mentinerea greutatii normale, ajuta la eliminarea lichidelor corporale in exces si ajuta la functionarea normala a digestiei. Participa la metabolismul lipidelor si ajuta la reducerea senzatiei de foame.

Riscurile dietei cu fara carbohidrati:

- Poate cauza constipatie sau lipsa de energie.

Pentru ca dieta fara carbohidrati nu include fructe, majoritatea legumelor, leguminoase si cereale integrale, poate fi foarte saraca in fibre. Acestea sunt foarte importante pentru digestie, ajutand la reglarea scaunului.

De asemenea, carbohidratii sunt principala sursa de energie a organismului. Mai ales cand se incepe o dieta fara carbohidrati, pot fi resimtite scaderea energiei, lipsa puterii de concentrare sau tulburari ale somnului.

- Poate sa fie saracacioasa in anumiti nutrienti.

O dieta fara carbohidrati poata sa nu aduca suficiente vitamine si minerale, cum ar fi potasiul, vitaminele B si vitamina C – care sunt abundente in fructe, legume si alte alimente vegetale.

- Efectele pe termen lung sunt necunoscute.

Nu exista suficiente studii care evalueaza efectele pe termen lung ale dietelor fara carbohidrati, iar estimarile sunt dificil de facut. Nu sunt excluse anumite consecinte severe in privinta sanatatii.

Dieta fara carbohidrati nu este potrivita in niciun caz copiilor, persoanelor cu tulburari de aliementatie, celor care au colesterol crescut, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.

Studii:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12761364/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530364/