Dieta in endometrioza: ce alimente sunt recomandate si ce alimente trebuie evitate

Dieta in endometrioza: ce alimente sunt recomandate si ce alimente trebuie evitate Dieta in endometrioza: ce alimente sunt recomandate si ce alimente trebuie evitate

Ultima actualizare: 27 iunie 2023

dieta-in-endometrioza

Pentru a intelege mai bine ce este endometrioza, se cuvine sa incepem prin a explica de unde vine denumirea acestei afectiuni si care este rolul organului afectat. Asadar, endometrioza este o afectiune specifica endometrului - denumire data tesutului care captuseste uterul.

Boala afecteaza femeile aflate la varsta fertila, avand o incidenta destul de mare in randul acestora. Mai precis, statisticile indica faptul ca 10% dintre femeile cu varste fertile sufera de endometrioza, ceea ce le reduce considerabil sansele de a ramane insarcinate.

Pe langa problemele de fertilitate, endometrioza mai poate provoca dureri pelvine, menstruatii dureroase si sangerari anormale, care constituie un serios semnal de alarma pentru femeile afectate.  

Din pacate, inca nu a fost gasit un tratament care sa vindece endometrioza, insa manifestarile acesteia pot fi ameliorate prin diverse mijloace. Unul dintre ele este si dieta, iar asupra acestui subiect vom insista in randurile urmatoare.

Pentru favoriza scaderea colesterolului „rau” si a trigliceridelor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Omega 3 forte 1000mg. Acest produs contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii. De asemenea, contribuie la restabilirea echilibrului nervos si la stimularea vitalitatii intelectuale. Are rol in reducerea riscului cardiovascular si mareste nivelul colesterolului „bun” – HDL.


Despre endometrioza

Endometrioza este o afectiune ginecologica ce consta in dezvoltarea in afara uterului a tesutului endometrial. Dupa cum am precizat, endometrul este tesutul care captuseste cavitatea uterina si care, in mod normal, nu ar trebui sa apara si in alte parti ale corpului. In cazul pacientelor cu endometrioza, acest tesut este prezent la nivelul ovarelor, al trompelor uterine, peritoneului si chiar al altor organe.

In functie de zona in care acest tip de tesut se dezvolta in afara uterului, putem vorbi de patru tipuri de endometrioza.

Endometrioza superficiala sau peritoneala este localizata la nivelul peritoneului, in timp ce endometrioza ovariana se manifesta prin dezvoltarea de tesut endometrial la nivelul ovarelor.

In cazul endometriozei profunde, tesutul endometrial se dezvolta profund in tesuturile si organele pelvine, la o adancime mai mare de 5 milimetri. Cel mai des este localizata la nivelul intestinului gros, dar se poate dezvolta si pe vezica urinara, diafragma, uretere sau nervul sciatic.  

Mai exista si endometrioza abdominala, care este o forma mai rar intalnita, localizata la nivelul peretelui abdominal.

Pentru a sprijini buna functionare a sistemului imunitar, a celui digestiv si a celui cardiovascular, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Omega 369. Aceasta sursa vegetala de acizi grasi 3, 6 si 9 ajuta la mentinerea unui aspect tanar al pielii si favorizeaza diminuarea ridurilor. De asemenea, acest produs este recomandat in tratamentul pentru colesterol marit, pentru boli digestive sau cardiovasculare, fiind util si pentru ameliorarea starilor de depresie.

Cauze si factori de risc

Nu au fost stabilite cu exactitate cauzele ce duc la aparitia endometriozei, dar exista mai multe ipoteze ce ar putea explica aceasta dezvoltare anormala a tesutului endometrial.

Una dintre teoriile unanim acceptate sustine ca endometrul se ingroasa in perioada menstruatiei pentru a putea sustine o eventuala sarcina, iar daca aceasta nu apare, tesutul se rupe si sangereaza. In mod normal, sangele ar trebui eliminat prin menstruatie, insa in unele cazuri se disperseaza prin trompele uterine, impreuna cu mici fragmente de tesut endometrial. Astfel ajung la alte organe din afara uterului, unde celulele endometriale inca functionale incep sa formeze tesut nou.

Acest lucru se intampla in cazul a 10% din femeile cu varsta fertila, influentat de anumiti factori de risc.

Astfel, femeile care nu au copii sau cele care au nascut prima data dupa varsta de 30 de ani sunt expuse unui risc mai mare de a face endometrioza, la fel si cele care au avut prima menstruatie mai devreme decat varsta normala sau ultima menstruatie mai tarziu decat in mod normal.

Totodata, ciclurile menstruale la intervale mai scurte de 27 de zile cu si o durata mai lunga de 8 zile reprezinta un alt factor de risc pentru endometrioza. Pe lista se mai poate adauga si prezenta unor anomalii la nivelul uterului precum si existenta unor cazuri precedente de endometrioza in familie.

Simptome si manifestari

Tesutul endometrial dezvoltat in afara uterului se comporta precum cel aflat in cavitatea uterina, ingrosandu-se si sangerand in perioadele de menstruatie. Din acest motiv apar dureri puternice in zona abdomenului si zona pelviana, care cresc in intensitate in perioada menstruala.

O alta manifestare specifica a endometriozei este menstruatia abundenta, dereglarile de ciclu menstrual, precum si pierderile mici de sange in perioada premenstruala.

Celelalte simptome depind de localizarea tesutului endometrial dezvoltat in afara uterului. Astfel, daca tesutul s-a format pe intestinul gros, endometrioza se poate manifesta si prin diaree sau constipatie, scaune cu sange in perioada menstruala si dureri in timpul miscarilor intestinale.

In cazul in care este afectata vezica urinara, pot aparea nevoia frecventa de a urina, dureri la urinare, prezenta urinei in sange si durere in zona osului pubian.

Pe ovare se pot forma chisturi cu sange care provoaca dureri abdominale bruste si acute, in cazul in care se rup.

De asemenea, functionalitate altor organe poate fi afectata din cauza ca intre structurile anatomice din abdomen se formeaza tesuturi cicatriciale, ca urmare a iritatiilor provocate de sangerarea tesuturilor endometriale.

 Diagnosticul de endometrioza

Este destul de dificil de stabilit un diagnostic de endometrioza, tocmai din cauza faptului ca simptomele sunt atat de diferite si pot fi confundate usor cu cele ale altor boli.

Prezentarea la un medic specialist in obstetrica-ginecologie inca de la primele simptome este esentiala in acest caz, iar primul pas in stabilirea unui diagnostic este studierea istoricului medical, urmata de un examen fizic.

Aceste etape nu sunt intotdeauna suficiente pentru diagnosticarea endometriozei, astfel ca medicul poate recomanda alte investigatii suplimentare. De obicei, se efectueaza un examen clinic pelvin, urmat - daca este cazul – de ecografie transvaginala sau o investigatie RMN.

De asemenea, diagnosticarea endometriozei se poate face si cu ajutorul laparoscopiei – o interventie chirurgicala minim invaziva care presupune introducerea in abomen a unei mici camere video, prin intermediul careia pot fi identificate zonele in care s-a format tesut endometrial.

Legatura dintre dieta si endometrioza

Despre dieta nu se poate spune ca are un rol dovedit in prevenirea sau vindecarea endometriozei, insa s-a stabilit cu certitudine ca poate influenta simptomele acesteia. Dat fiind faptul ca manifestarile sunt atat de diferite, nu exista  o dieta standard pentru femeile cu endometrioza, insa aceasta trebuie sa fie cat mai echilibrata si axata in special pe alimente considerate sanatoase.

Se recomanda alimentele bogate in vitamine, minerale si grasimi nesaturate, alaturi de ceaiuri si sucuri naturale.

De cealalta parte, sunt de evitat mancarurile grase, alimentele procesate, cele cumparate de la fast-food sau patiserie dulciurile cu mult zahar, precum si alcoolul, tigarile, bauturile carbogazoase si energizantele.

dieta-endometrioza

Alimente recomandate persoanelor care au endometrioza

Din aceasta categorie trebuie mentionate in primul rand alimentele cu un continut bogat de acizi grasi Omega-3, care pot reduce riscul de a dezvolta endometrioza. Acesti acizi se gasesc din abundenta in carnea de paste gras precum somonul, heringul, macroul, sardinele sau scrumbia.

De asemenea oleaginoasele contin grasimi sanatoase cu Omega-3, iar dintre acestea putem mentiona nucile, alunele de padure, migdalele, fisticul, arahidele, dar si semintele de floarea soarelui si de dovleac, susan, in sau quinoa.

Lista include si uleiurile vegetale precum cel de masline sau rapita, care pot fi folosite la salte.

Se mai recomanda cat mai multe legume si verdeturi, care contin vitamine si minerale, la fel ca fructele proaspete sau uscate.

Se poate consuma si carne - de preferinta de pui sau orice alt tip de carne alba - precum si fructe de mare si peste la conserva.

Cerealele integrale branzeturile si lactatele degresate, leguminoasele si ciupercile de orice fel completeaza  lista alimentelor care pot fi consumate fara probleme de femeile care sufera de endometrioza.

Daca preferati altceva in afara de fructe la desert, puteti consuma dulciuri cu indulcitori naturali precum miere sau stevia, dar si sucuri naturale fara adaos de zahar.

Alimente de evitat

In aceasta categorie intra alimentele care contin grasimi saturate si ne referim aici in mod special la, prajelile de orice fel, alimentele tip fast-food si mancarurile cu sosuri grase. Este de evitat si carnea rosie, insa din cand in cand va mai puteti permite o friptura de porc, vita sau oaie, de preferat gatita la cuptor sau fripta pe plita.

Nu sunt recomandate mezelurile si nici alimentele procesate, care contin cantitati mari de sare, conservanti, coloranti alimentari, grasimi si alte ingrediente care pot inrautati simptomele de endometrioza.

Nici produsele de patiserie si cofetarie nu sunt cea mai buna alegere, la fel si alimentele congelate.

Lactatele si branzeturile cu un continut mare de grasime sunt la fel de nocive in acest context, iar lista poate continua cu painea si produsele de panificatie din faina alba.

Nu in ultimul rand, sunt de evitat dulciurile care contin zahar sau indulcitori artificiali, precum si alcoolul, energizantele si bauturile carbogazoase.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3 forte 1000mg x 30cps.gelat.

    Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

    Caracteristicile produsului: Acizii Omega-3 EPA si DHA sunt compusi grasi benefici, care au un rol esential in functionarea normala a inimii. DHA contribuie la mentinerea functiei normale a creierului…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal x 30 caps. moi

    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

      Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la:  sustinerea sistemului natural de aparare al organismului functionarea normala a sistemului imunitar mentinerea activitatii…