Gastrita antrala eritematoasa – cauze, simptome si tratament

Gastrita antrala eritematoasa – cauze, simptome si tratament Gastrita antrala eritematoasa – cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 27 aprilie 2024

gastrita-antrala-eritematoasa-cauze-si-tratament

In caz de gastrita antrala eritematoasa, care constituie subiectul acestui articol, discutam despre o inflamatie a mucoasei interioare din partea antrala a stomacului, unde termenul „antral” face referire la antrul piloric, portiunea inferioara a stomacului.

In continuare, vom explica mai pe larg ce implicatii are gastrita antrala eritematoasa si cum poate fi diagnosticata si tratata, pentru restabilirea starii de sanatate a sistemului digestiv.


Gastrita antrala eritematoasa – generalitati

Interiorul stomacului este acoperit cu o mucoasa, un strat protector care secreta mucus. Aceasta captuseala protejeaza stomacul de acidul gastric coroziv, care accelereaza procesul de digestie dizolvand alimentele.

Mucoasa eritematoasa implica inrosirea anormala a tesutului din interiorul tractului gastro-intestinal, care incepe de la cavitatea bucala si se incheie cu anusul. Eritemul (roseata) este un semn ca o afectiune cauzeaza inflamatie si cresterea fluxului sanguin intr-o portiune a tubului digestiv. Simptomele si optiunile de tratament variaza in functie de ce parte a tractului gastro-intestinal este afectata.

In cele ce urmeaza, vom discuta despre partea inferioara a stomacului, care in termeni medicali este denumita antru. In caz de gastrita antrala eritematoasa, inflamatia mucoasei interioare apare prin urmare in portiunea inferioara a stomacului.

Desi gastrita antrala eritematoasa nu are o etiologie foarte clara, afectiunea poate fi in principiu rezultatul unei leziuni sau al agentilor iritanti care dauneaza mucoasei stomacului.

In general, exista doua tipuri de gastrita si, respectiv, de gastrita antrala eritematoasa:

  1. gastrita eroziva sau reactiva: – produce inflamatie, precum si eroziunea mucoasei stomacului, inclusiv in zona antrala. Poate fi cauzata de fumat, consum de alcool, corticosteroizi, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), infectii virale sau bacteriene sau poate aparea ca urmare a stresului cauzat de alte boli sau tulburari.
  2. gastrita neeroziva: – presupune o inflamatie a mucoasei stomacului, fara eroziune sau deteriorare.

Gastrita antrala eritematoasa – cauze

Lichidele digestive pot leza si inflama mucoasa stomacului daca se deterioreaza bariera captusita cu mucus de pe suprafata peretelui gastric.

Gastrita antrala eritematoasa poate fi cauzata de urmatorii factori:

  • consumul cronic de alcool, care poate irita si deteriora mucoasa gastrica;
  • bolile autoimune, care apar in momentul in care sistemul imunitar ataca celulele sanatoase din mucoasa stomacului, putand duce la gastrita sau gastrita antrala eritematoasa;
  • bacteriile Helicobacter pylori sunt cea mai frecventa cauza a gastritei persistente si a ulcerului gastric. Aceste bacterii provoaca inflamatie prin distrugerea stratului protector de la nivelul stomacului.
  • refluxul biliar, care apare cand bila (un lichid digestiv produs de ficat) revine in stomac si, in anumite cazuri, in esofag (tubul care creeaza legatura dintre cavitatea bucala si stomac). Acest lucru poate sa provoace gastrita, inclusiv gastrita antrala eritematoasa.

In majoritatea cazurilor, gastrita antrala eritematoasa in forma sa eroziva este declansata de substante chimice sau medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau steroizii, factori de risc observati in aproximativ 50% din cazuri.

Alti factori care pot duce la gastrita antrala eritematoasa in varianta eroziva a bolii sunt:

  • consumul de alcool (observat in 20% din cazurile de sangerari gastrointestinale);
  • stresul sever, cauzat de procedurile anterioare, traumatisme, accident vascular cerebral (AVC) sau repaus prelungit la pat;
  • reflux biliar si gastropatie asociate cu hipertensiunea portala;
  • SIDA cauzata de infectii virale precum citomegalovirusul sau virusul herpes simplex;
  • consumul de alimente picante, prajeli, fast food sau produse alimentare ce contin coloranti care poate provoca gastrita;
  • alimentele acide, precum citricele, rosiile, otetul, cafeaua, ciocolata si pudra de cacao pot la randul lor sa declanseze gastrita si, respectiv, gastrita antrala eritematoasa;
  • consumul de sucuri din anumite fructe, deoarece se amesteca cu acidul gastric si pot irita mucoasa digestiva.

Gastrita antrala eritematoasa – simptome

Chiar daca simptomul principal de gastrita antrala eritematoasa este inflamatia sau senzatia de arsura gastrica, pot aparea si alte simptome, cum ar fi:

  • indigestie severa: – este considerata unul dintre cele mai comune semne de gastrita antrala eritematoasa. Senzatia de durere sau arsura in partea superioara a abdomenului este un alt posibil simptom.
  • greata si varsaturi sau pierderea poftei de mancare: – greata este un efect secundar comun al indigestiei si apare dupa orice tip de inflamatie care se manifesta la nivelul mucoasei stomacului. Poate varia de la usoara la severa, la unii pacienti provocand varsaturi. In mod firesc, pacientii cu gastrita sau gastrita antrala eritematoasa observa apoi o scadere a apetitului.
  • balonare si gaze intestinale, sau senzatie de satietate precoce: – din cauza inflamatiei de la nivelul mucoasei gastrice, este afectat procesul de digestie. Alimentele care nu au fost digerate complet ajung deci in intestine, provocand balonare si gaze. In plus, din cauza acumularii excesive a gazelor intestinale, pacientii se pot confrunta cu eructatii (ragait).
  • durere resimtita in timpul consumului de alimente: – aceasta poate fi cauzata de procesele inflamatorii si de acumularea excesiva a gazelor intestinale.
  • ulcer gastric sau tulburari ale peristaltismului intestinal: – scaunul poate capata o nuanta intunecata, dar acest lucru se intampla mai rar, fiind un semn ca tractul gastrointestinal sangereaza. In astfel de cazuri de gastrita antrala eritematoasa, este necesara asistenta medicala de urgenta.

Realitatea e ca aproape toata lumea s-a confruntat la un moment dat cu indigestie sau disconfort digestiv. Indigestia este de obicei temporara si nu necesita ingrijiri medicale. Daca va confruntati insa cu simptome persistente de gastrita de mai mult de o saptamana, aveti varsaturi cu sange sau observati sange in scaun, este cazul sa va adresati cat mai curand medicului.

gastrita-antrala-eritematoasa-simptome

Gastrita antrala eritematoasa – diagnostic

Specialistul stabileste diagnosticul de gastrita antrala eritematoasa in functie de simptomele clinice ale bolii, cum ar fi arsura in epigastru, durerea care poate fi surda sau ascutita, durerea care se amplifica noaptea sau se accentueaza cand persoana consuma o cantitate excesiva de alimente, precum si in functie de sensul de raspandire a durerii (durerea poate iradia catre piept, umeri sau spate), aceasta fiind adesea insotita de balonare, digestie lenta, eructatii si arsuri la stomac, senzatie de greata si varsaturi.

Pentru definitivarea diagnosticului, medicul recurge la metode paraclinice, cum ar fi:

  • radiografia cu substanta de contrast: – aceasta metoda poate fi utila in anumite cazuri de gastrita antrala eritematoasa, dar nu poate evalua sangerarea antrala congestiva moderata, usoara sau severa;
  • gastroscopia: – reprezinta standardul in diagnosticarea si evaluarea gradului de extindere a gastritei antrale;
  • endoscopia: – care implica prelevarea unui fragment de tesut pentru a determina eventuala prezenta a bacteriilor H. pylori. De asemenea, prin endoscopie se pot depista urmatoarele:
  • congestia antrala usoara: – semnele de durere epigastrica usoara pot sa nu prezinte simptome clinice, dar la endoscopie se observa o usoara inflamatie si congestie;
  • congestia antrala moderata: – deseori, in cazul pacientilor care au arsuri in epigastru, greata, varsaturi, eructatii si arsuri la stomac, la endoscopie, suprafata inflamata se prezinta sub forma unei leziuni pestrite cu o zona inflamatorie mai mare;
  • congestia antrala severa: – la acesti pacienti, locul inflamatiei poate depazi portiunea antrului, raspandindu-se in alte zone. Astfel de cazuri de gastrita antrala eritematoasa sunt periculoase, deoarece pot provoca multe complicatii.

Gastrita antrala eritematoasa – tratament si managementul simptomelor

In functie de gravitatea cazului, medicul poate recomanda de obicei urmatoarele optiuni de tratament pentru gastrita antrala eritematoasa:

  • administrarea antiacidelor si a altor medicamente care diminueaza nivelul acidului din stomac;
  • modificari ale dietei, cum ar fi evitarea alimentelor picante sau fierbinti, precum si eliminarea anumitor produse alimentare care cauzeaza iritatii, cum ar fi lactoza din produsele lactate sau glutenul din produsele de panificatie;
  • combinarea antibioticelor cu medicamente care blocheaza acidul gastric coroziv, pentru a aborda tipul de gastrita antrala eritematoasa cauzata de infectia cu Helicobacter pylori;
  • injectii cu vitamina B12, mai ales cand gastrita antrala eritematoasa este asociata cu anemie pernicioasa, afectiune care poate fi cauzata de deficitul vitaminei B12.

Gastrita antrala eritematoasa – eventuale complicatii

Cand gastrita sau gastrita antrala eritematoasa nu este tratata la timp, poate duce la complicatii precum:

  • anemie: Helicobacter pylori poate provoca ulcere gastrice sau sangerare gastrointestinala, ducand la o scadere a numarului de celule rosii din sange, fenomen care duce la anemie;
  • anemie pernicioasa: gastrita autoimuna poate afecta absorbtia vitaminei B12. Cand organismul nu-si poate asigura aportul optim de vitamina B12 pentru productia globulelor rosii sanatoase, riscati sa dezvoltati anemie pernicioasa.
  • cancer de stomac: gastrita produsa de Helicobacter pylori sau unele boli autoimune pot duce la formarea unor excrescente in mucoasa stomacului, care pot evolua treptat in cancer gastric.

Gastrita antrala eritematoasa – masuri preventive

Gastrita antrala eritematoasa, sau gastrita in general, poate fi prevenita printr-un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata. Iata cateva sfaturi simple prin care puteti preveni aparitia gastritei:

  • evitati alimentele grase, prajite, picante sau acide;
  • reduceti consumul de cofeina;
  • consumati portii mai mici de alimente;
  • incercati tehnici de gestionare a stresului, precum meditatia, yoga etc.;
  • reduceti consumul de alcool;
  • timp de pana la 2 – 3 ore dupa masa, evitati sa stati intinsi.

Printre alimentele sanatoase pe care le puteti include in dieta in caz de gastrita antrala eritematoasa se numara:

  • supele din orz, gris si orez;
  • carnea slaba;
  • pestele;
  • cerealele cu lapte;
  • iaurtul;
  • branza de vaca;
  • mierea.

 

Surse:

https://www.bajajallianz.com/blog/health-insurance-articles/what-is-antral-gastritis.html

https://healthlibrary.askapollo.com/antral-gastritis/

https://www.vinmec.com/en/gastroenterology-hepatobiliary/health-news/diagnosis-and-treatment-of-antral-gastritis/

https://www.tataaig.com/knowledge-center/health-insurance/antral-gastritis