Infectia cu norovirus – ce trebuie sa stim

Infectia cu norovirus – ce trebuie sa stim Infectia cu norovirus – ce trebuie sa stim

Ultima actualizare: 10 august 2021

infectie-norovirus

Infectia cu norovirus provoaca diaree si varsaturi severe care debuteaza brusc. Acest virus extrem de contagios se raspandeste prin alimentele, apa sau suprafetele contaminate. In plus, se poate transmite si prin contactul strans cu o persoana infectata.

De obicei, simptomele infectiei cu norovirus dureaza 1-3 zile, iar majoritatea oamenilor se vindeca in totalitate sa aiba nevoie de tratament. Unele persoane, insa, cum ar fi sugarii, varstnicii si persoanele care sufera de anumite afectiuni, pot avea nevoie de ingrijire medicala din cauza faptului ca varsaturile si diareea pot cauza deshidratare grava. Acestea apar, de obicei, dupa 12-48 de ore de la expunerea la virus.

Infectiile cu norovirus apar in majoritatea cazurilor in spatiile inchise si aglomerate, cum ar fi spitalele, casele de copii, scolile, azilurile de batrani si navele de croaziera.

 


Ce este norovirusul

Norovirusul face parte din familia de virusuri Caliciviridae. Aceste virusuri provoaca aproximativ 90% din focarele de gastroenterita virala la nivel mondial. Norovirusul poate fi contractat in urma contactului cu fecalele, saliva si voma persoanelor si animalelor infectate.

Norovirusurile pot fi cu greu anihilate, din cauza faptului ca pot supravietui la temperaturi mari si scazute si, in plus, sunt rezistente la multi dintre dezinfectantii care se gasesc pe piata. Acestea se modifica genetic in mod continuu. De aceea, multi oameni sufera o infectie cu norovirus de mai multe ori in timpul vietii, cu toate ca simptomele sunt de obicei mai usoare de fiecare data.

Simptomele infectiei cu norovirus

Primul simptom al infectiei cu norovirus este, de obicei, senzatia de greata. De asemenea, pot aparea si alte semne, cum ar fi:

  • varsaturi;
  • diaree apoasa;
  • dureri de stomac;
  • crampe abdominale;
  • febra si frisoane, care de obicei sunt usoare;
  • dureri de cap;
  • stare de rau si letargie;
  • dureri corporale.

norovirus-simptome

Cu toate ca se intind pe o perioada scurta, simptomele pot fi grave. Oamenii se pot simti foarte rau si pot vomita de mai multe ori pe zi, de multe ori violent si fara avertisment. De asemenea, este esential sa retineti ca, in ciuda faptului ca simptomele dispar, virusul se poate raspandi in continuare prin contactul cu materiile fecale si voma timp de 2 saptamani.

Cum se poate transmite infectia cu norovirus

Potrivit specialistilor, cele mai frecvente cauze ale infectiilor cu norovirus la oameni sunt:

  • consumul de alimente contaminate;
  • consumul de apa contaminata;
  • consumul de crustacee;
  • consumul de alimente gata preparate, cum ar fi salatele, gheata, prajiturile, fructele si sandvisurile care au fost manevrate de o persoana infectata cu norovirus;
  • consumul de alimente care contin particule din fecalele sau voma unei persoane infectate;
  • prin contactul direct cu o persoana infectata sau o suprafata contaminata cu norovirus.

Cum se stabileste diagnosticul

De obicei, un medic poate stabili diagnosticul pe baza simptomelor. Cu toate acestea, diagnosticul poate fi confirmat si cu ajutorul unei analize de scaun. Persoanele cu probleme de imunitate sau alte afectiuni ar putea fi nevoite sa faca o proba de scaun pentru a fi confirmata prezenta norovirusului.

Care este tratamentul infectiei cu norovirus

Nu exista un tratament specific pentru infectia cu norovirus. In plus, procesul poate fi influentat de sanatatea sistemului imunitar. In majoritatea cazurilor, infectia dispare dupa cateva zile. In tot acest timp, este esential ca persoana afectata sa consume cat mai multe lichide. Pot fi utilizate solutii de rehidratare orala. In alte cazuri, pacientii pot fi alimentati intravenos pentru a fi prevenita deshidratarea.

norovirus-tratament

De asemenea, medicul poate recomanda medicamente anti-diareice eliberate fara prescriptie medicala sau, in unele situatii, probiotice, despre care se stie ca sustin sanateta florei intestinale. Una dintre recomandari este Eubiotic, un supliment alimentar ce contine culturi lactice vii ce fac parte din flora intestinala, in mod normal. Eubiotic - Probiotice pe baza de culturi lactice vii contine doua dintre cele mai cunoscute microorganisme benefice florei intestinale: Bifidobacterium si Lactobacillus acidophilus.

De asemenea, Catena recomanda Linex Complex, un produs care contine Lactobacillus rhamnousus GG, una dintre cele mai cercetate bacterii lactice, Zinc si vitaminele B1, B2, B6. Linex Complex este recomandat in diareea acuta, durerea abdominala, sistemul imunitar slabit, care apar in cazul unui dezechilibru al florei intestinale. Bacteriile benefice influenteaza motilitatea intestinala si stimuleaza sistemul imunitar.

Cum poate fi prevenita infectia cu norovirus

Pentru a preveni raspandirea norovirusului:

  • Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, mai ales dupa ce utilizati toaleta sau schimbati scutece;
  • Spalati fructele si legumele inainte de a le manca;
  • Preparati bine fructele de mare;
  • Indepartati cu atentie voma si materiile fecale pentru a evita raspandirea; norovirusului prin aer. Folositi prosoape de unica folosinta pe care sa le aruncati in pungi de plastic de unica folosinta;
  • Dezinfectati suprafetele care ar putea fi contaminate. Folositi solutii care contin clor si purtati manusi;
  • Evitati calatoriile pana cand semnele si simptomele dispar in totalitate.

Farmacistul Catena va recomanda:

 Linex complex X 14 capsule

Linex complex X 14 capsule

Linex® Complex contine bacterii lactice liofilizate…