Simptomele-cheie ale infectiei urinare

Simptomele-cheie ale infectiei urinare Simptomele-cheie ale infectiei urinare

Ultima actualizare: 31 octombrie 2023

infectie-urinara

Intr-un top al celor mai frecvente probleme de natura infectioasa ce pot afecta organismul uman, infectiile urinare se situeaza pe locul al doilea, dupa infectiile respiratorii. Sunt cauzate de patrunderea bacteriilor in tractul urinar si apar cand acestea reusesc sa depaseasca barierele naturale ale organismului.

Simptomele de infectie urinara sunt destul de suparatoare, astfel ca nu pot fi ignorate, iar aparitia acestora este de obicei motivul care ii determina pe cei mai multi dintre pacienti sa se adreseze medicului.

Despre simptomele infectiei urinare n-am propus si noi sa vorbim pe parcursul articolului pe care tocmai il lecturati, insa inainte de toate va vom face cunoscute principalele informatii referitoare la aceasta afectiune.


Infectie urinara – factori de risc, cauze, complicatii

Cauza principala de infectie urinara este patrunderea bacteriilor in interiorul aparatului excretor, prin intermediul tractului urinar. Aici, bacteriile se pot localiza la nivelul rinichilor, al uretrei sau vezicii urinare, iar in cazul barbatilor pot afecta si prostata. Indiferent de zona de localizare, simptomele de infectie urinara sunt de fiecare data aceleasi, la fel si factorii de risc ce duc la aparitia acestora.

Femeile au o predispozitie mai ridicata pentru infectie urinara, din cauza anatomiei specifice a aparatului urinar, care in cazul lor are o uretra mai scurta si mai larga, ce permite mai usor trecerea bacteriilor prin tractul urinar. Activitatea sexuala favorizeaza la randul sau colonizarea cu bacterii care pot patrunde in aparatul urinar, iar un alt factor de risc este aportul scazut de lichide, ce determina reducerea cantitatii de urina care curata tractul urinar in timpul mictiunii. Montarea sondelor urinare, precum si folosirea diafragmei ca metoda de contraceptie constituie alti factori de risc, la fel si instalarea menopauzei.

Daca simptomele infectiei urinare sunt ignorate, se poate ajunge la complicatii precum afectarea functiilor rinichilor, afectiuni cronice ale vezicii urinare, nastere prematura si chiar septicemie, care este o infectie generalizata in organism.

 

Simptomele de infectie urinara la care trebuie sa fiti atenti

Simptomele de infectie urinara apar de obicei la scurt timp dupa ce bacteriile patrund in aparatul urinar si incep sa se multiplice. Acestea pot sa difere ca mod de manifestare si intensitate de la caz la caz, insa cele mai frecvente simptome ale infectiei urinare sunt urmatoarele:

Durere sau usturime la urinare

Este un simptom al infectiei urinare definitoriu pentru aceasta afectiune, constituind totodata si primul semnal de alarma. Unii pacienti pot simti durere in momentul urinarii, in timp ce altii simt usturime, existand si cazuri in care sunt prezente ambele senzatii.

Cauza principala a acestui simptom al infectiei urinare o reprezinta iritatia uretrei, insotita deseori si de inflamatie. Daca inflamatia se extinde si la nivelul vezicii urinare, durerea si usturimea devin mai intense.

Nevoie emergenta de a urina

Urinarile frecvente sunt un alt simptom al infectiei urinare, fiind precedate de nevoia urgenta de a merge la toaleta. In multe cazuri, nevoia de a urina reapare constant la interval de cateva minute. Evident ca in astfel de situatii cantitatea de urina se reduce, dar senzatia se mentine la fel de puternica.

Explicatia pentru acest simptom al infectiei urinare consta tot in faptul ca bacteriile determina iritarea si inflamarea uretrei si vezicii, ceea ce amplifica nevoia de a urina. De asemenea, infectia poate determina si contractii mai dese ale vezicii, precum si iritarea nervilor din zona aparatului urinar.

 

Urina tulbure si cu miros neplacut

Acest simptom al infectiei urinare se explica prin prezenta in urina a bacteriilor, a unor substante chimice eliberate de acestea, a celulelor sanguine si a celulelor moarte, afectate de infectie. De asemenea, pot aparea unele dezechilibre chimice care duc la eliberarea anumitor substante si in acest mod este firesc ca aspectul urinei sa se modifice, iar aceasta sa capete un miros pronuntat si neplacut. Si in acest caz, vorbim de unul dintre cele mai frecvente simptome de infectie urinara.

Hematurie

Hematuria este un simptom al infectiei urinare manifestat prin prezenta sangelui in urina. Aceasta se explica prin faptul ca inflamarea tesuturilor aparatului urinar determina fisurarea vaselor capilare care iriga aceste tesuturi si astfel apar mici hemoragii. Sangele ajunge in vezica urinara sau in uretra, fiind eliminat impreuna cu urina, iar astfel ia nastere un alt simptom al infectiei urinare foarte des intalnit.

Durere pelviana, abdominala sau la nivelul spatelui

Daca durerea se manifesta in partea inferioara a spatelui, acesta este un simptom al infectiei urinare superioare, care afecteaza rinichii. Durerea in zona abdominala constituie un simptom al infectiei urinare, localizate la nivelul vezicii urinare, care mai este denumita si cistita.

De asemenea, durerea se poate manifesta in zona pelviana, iar in acest caz vorbim de un simptom de infectie urinara la nivelul uretrei, care constituie poarta de intrare in interiorul aparatului urinar.

 

Febra si frisoane

Simptomele infectiei urinare prezentate pana acum sunt manifestari comune, specifice formelor usoare si moderate de boala, spre deosebire de febra insotita uneori de frisoane, care indica o agravare a starii de sanatate. Motivele de ingrijorare apar cand febra depaseste 38 °C, fiind insotita si de alte simptome ale infectiei urinare, dintre cele enumerate mai sus. Febra mare si frisoanele indica o infectie severa, manifestata de obicei la nivelul rinichilor sau al vezici urinare.

Greturi si varsaturi

Vorbim din nou de doua simptome de infectie urinara care trebuie sa constituie serioase motive de ingrijorare, intrucat sunt specifice formelor avansate de boala. Astfel, prezenta greturilor sau varsaturilor poate fi un semn ca bacteriile au afectat functionarea normala a rinichilor, care nu mai filtreaza in mod eficient toxinele din sange, iar organismul incearca sa le elimine pe alta cale.

Modificari in comportamentul copiilor mici

In cazul copiilor mici, tabloul simptomelor infectiei urinare este completat de modificarea comportamentului, in sensul ca acestia devin usor iritabili, plang mai mult si incep sa refuze mancarea. Starea de agitatie si iritare se accentueaza in momentul in care urineaza, din cauza durerii sau usturimii. Dat fiind faptul ca senzatia de urinare devine una frecventa, copiii devin nelinistiti, nu mai pot dormi din cauza disconfortului, iar daca infectia nu este tratata fara intarziere, starea lor se altereaza si mai mult.

Mai trebuie precizat ca simptomele in caz de infectie urinara la copiii mici trebuie tratate cu toata seriozitatea inca de la primele manifestari, pentru ca sistemul lor imunitar este nu este inca suficient de dezvoltat, incat sa poata lupta eficient cu bacteriile. Astfel, riscurile unor complicatii sunt mai mari, iar anumite consecinte precum afectarea functiilor renale pot fi ireparabile.

Fiind de natura bacteriana, infectiile urinare se trateaza de obicei cu antibiotice, insa un astfel de tratament nu se administreaza din proprie initiativa, ci doar dupa consultarea unui medic urolog si la recomandarea acestuia.

In ceea ce priveste preventia, recomandarile pe care vi le putem face se refera la consumul de lichide, pentru a stimula urinarea si curata cat mai des tractul urinar, evitarea produselor de igiena intima cu potential iritant, precum si a detergentilor agresivi pentru spalarea lenjeriei. De asemenea, daca simtiti nevoie de a urina, e bine sa o satisfaceti cat mai curand posibil, pentru ca urina care stagneaza in vezica devine un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor.

Farmacistul Catena va recomanda:

Urinal Akut X 10 tablete

Urinal Akut X 10 tablete

Urinal Akut este un supliment alimentar care contine…

3 la pret de 2
Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma…