
Daca aveti obiceiul de a studia etichetele sau prospectele produselor pe care le folositi, de buna seama ca ati gasit pe lista de ingrediente a multora dintre ele acidul boric. Pare totusi usor ingrijorator sa intalniti acelasi ingredient in produsele cosmetice sau farmaceutice, dar si in produsele de curatare sau unele insecticide, iar din acest motiv am decis azi sa scriem mai pe larg despre acidul boric.
Intr-adevar, este vorba de o substanta chimica folosita atat in industria cosmetica, in cea farmaceutica si in medicina, dar si la prepararea produselor pentru protectia plantelor sau a celor folosite pentru a scapa de insectele din locuinta.
Nu trebuie sa va faceti griji in aceasta privinta, pentru ca acidul boric este inofensiv pentru sanatate in cantitatile in care este folosit, avand in schimb o serie de beneficii despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
Ce este acicul boric?
Cunoscut si sub denumirea de acid ortoboric sau acid boracic, acidul boric este un oxiacid al borului, care exista sub forma de cristale incolore sau de pudra alba. De asemenea, datorita faptului ca este usor solubil in apa, acidul boric este folosit deseori si sub forma de solutie lichida. In acest caz, se foloseste apa incalzita la 60 de grade Celsius, in care se dizolva pulberea sau cristalele, dupa care solutia este lasata sa se raceasca inainte de a fi utilizata.
Dupa jumatatea secolului al XIX-lea, acidul boric a inceput sa fie folosit in industria alimentara pe post de conservant, insa utilizarea sa in acest scop a fost interzisa dupa primul razboi mondial, intrucat s-a dovedit intre timp a fi un produs toxic.
S-a revenit asupra acestei decizii in perioada celui de-al doilea razboi mondial, cand era nevoie de solutii mai ieftine pentru conservarea alimentelor, in contextul crizei provocate de noua conflagratie. Dupa razboi, acidul boric a fost din nou interzis ca aditiv alimentar, interdictie care se mentine si in prezent.
Cu toate acestea, produsul are o serie de beneficii datorita carora este folosit in prezent pe scara larga in domenii din cele mai diverse, incepand cu industria cosmetica si continuand cu cea farmaceutica, chimica, si pana la activitatea centralelor nucleare.
In cazul femeilor care se confrunta cu vaginita bacteriana sau cu alte infectii localizate la nivel vaginal, farmacistii Catena recomanda Mastrelle Flora Plus. Aceste capsule vaginale inhiba in mod selectiv tulpinile patogene, restabileste pH – ul vaginal si favorizeaza refacerea florei vaginale constituite din lactobacili. De asemenea, calmeaza pruritul, iritatiile si usturimile vaginale, combatand si scurgerile anormale.
Acid boric – actiune farmacologica
Din punct de vedere farmacologic, actiunea acidului boric este indreptata impotriva microorganismelor patogene, precum bacteriile, virusurile si ciupercile parazite. Acesta creeaza un mediu acid care nu este deloc prielnic microorganismelor, ce nu supravietuiesc acestor conditii. Dispare astfel principala sursa de aparitie a infectiilor virale si bacteriene, precum si sursa micozelor, daca ne referim la ciupercile parazite.
Datorita acestei calitati, acidul boric este folosit ca antiseptic, antifungic si antiviral atat pentru prevenirea problemelor generate de agentii patogeni, cat si pentru tratarea unor infectii sau micoze.
In acelasi timp, acidul boric are efect distructiv si asupra unor categorii de insecte daunatoare, iar aceea este explicatia faptului ca poate fi intalnit si in lista de ingrediente a unor insecticide.
De asemenea, tot datorita actiunii sale antibacteriene, antifungice si antivirale, este inclus adesea si in compozitia produselor de curatare sau a produselor cosmetice pentru ingrijirea pielii.
Pentru a favoriza mentinerea conditiilor fiziologice ale zonelor de transformare cervico – vaginale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Colpofix spray vaginal. Acesta este un preparat mucoadeziv, care permite aplicarea direct pe mucoasa cervico – vaginala pentru o eficienta crescuta, repartizandu-se uniform pe suprafata mucoasei. Acest preparat inovator este util inclusiv in caz de alteratii provocate de HPV.
Acid boric – utilizari si beneficii
Acidul boric este un produs natural antifungic si antibacterian care are un grad mai scazut de toxicitate, fata de produsele similare preparate industrial. De aceea, poate combate in mod eficient microorganismele si insectele daunatoare, fara a prezenta un risc sporit pentru oameni.
In plus, se dovedeste a avea si o eficienta ridicata in cazul unor afectiuni provocate de bacterii sau ciuperci.
Tratarea ciupercii piciorului
Ciuperca piciorului este o problema des intalnita, aparuta din cauza fungilor din grupul dermatofitilor, care prefera caldura si umezeala si se hranesc cu piele moarta. Acestia se dezvolta intre degetele de la picioare, pe talpa si in zona calcaielor, determinand simptome neplacute, precum mancarimi intense, senzatie de arsura sau usturime, transpiratie excesiva, miros neplacut al picioarelor si ingalbenirea unghiilor.
Puteti scapa usor de astfel de probleme cu ajutorul pulberii de acid boric puse in sosete sau incaltaminte. Prin actiunea sa, acidul boric va schimba pH-ul pielii si va determina eliminarea celulelor moarte cu care se hranesc ciupercile, ducand la ameliorarea simptomelor si ulterior la disparitia acestora.
Tratarea infectiilor vaginale
Infectiile vaginale sunt provocate de inmultirea microorganismelor la nivelul vaginului, de cele mai multe ori fiind vorba de bacterii sau ciuperci. Vaginita bacteriana, candidoza vaginala si trichomoniaza sunt cele mai des intalnite infectii vaginale, care, pe langa manifestarile neplacute, pot genera o serie de alte probleme de sanatate.
In astfel de situatii, administrarea de capsule cu acid boric s-a dovedit o solutie mai eficienta decat alte medicamente orale, precum si decat alte medicamente cu aplicare locala.
Remediu impotriva acneei
Bacteriile aflate pe suprafata pielii sunt de vina si pentru aparitia acneei, intrucat acestea patrund in pori si determina infectii locale, care se manifesta prin aparitia cosurilor. Folosirea unui produs antibacterian pe baza de acid boric poate preveni acneea sau cel putin poate reduce semnificativ amploarea eruptiilor, intrucat distruge o mare parte din bacteriile de pe fata.
Prevenirea infectiilor
Acidul boric face treaba buna si ca produs de curatare, datorita faptului ca distruge bacteriile si celelalte microorganisme de pe suprafetele folosite intens. Astfel, curatarea cu acid boric a clantelor, a manerelor de la sertare si ferestre, a telecomenzilor si altor obiecte atinse in mod frecvent de multe persoane distruge agentii patogeni si impiedica raspandirea acestora, implicit aparitia unor probleme de sanatate pe care le pot genera.

Reactiile adverse ale acidului boric
Reactiile adverse pe care le poate determina acidul boric se impart in doua categorii, in functie de manifestari si expunerea la aceasta substanta.
Reactii locale
Acestea sunt cele mai des intalnite reactii adverse si sunt urmarea actiunii pe care acidul boric o are asupra tesuturilor cu care intra in contact. Reactiile locale se manifesta prin arsura sau usturime in zona de contact cu substanta, iritarea sau inflamarea zonei respective si uneori chiar aparitia de leziuni.
De cele mai multe ori, reactiile locale apar la nivelul ochilor, urechilor, a mucoasei vaginale sau colului uterin, si se manifesta mai pregnant daca persoana afectata este alergica la acidul boric.
Reactii sistemice
Astfel de reactii apar mai rar si sunt rezultatul unei expuneri multiple sau indelungate la actiunea acidului boric. Se pot manifesta prin greata persistenta, insotita sau nu de varsaturi, diaree si dureri epigastrice. In formele severe, apar scaune si varsaturi cu sange, descuamarea pielii de pe tot corpul, anemie hemolitica si insuficienta renala.
De asemenea, in stadiile critice, pacientii pot avea convulsii, insuficienta respiratorie sau se poate instala starea de coma.
Ca masuri de precautie, se recomanda ca acidul boric sa fie aplicat pe arii limitate si pentru perioade scurte, evitandu-se contactul cu ochii, mucoasele si leziunile deschise. De asemenea, este de evitat utilizarea de catre femeile insarcinate sau de cele care alapteaza, precum si utilizarea in cazul copiilor mai mici de un an si a persoanelor cu afectiuni severe sau cu o stare de sanatate precara.