Informatii despre cortizon

Informatii despre cortizon Informatii despre cortizon

Ultima actualizare: 4 iulie 2023

Corticosteroizii sunt hormoni glucocorticoizi secretati de zona corticala a glandelor suprarenale si sunt derivati din colesterol. Acesti hormoni joaca un rol important in functionarea normala a organismului si, chiar daca nu per se, supravietuirea acestuia. In aceeasi masura, prin procesele de sinteza s-a reusit si obtinerea de corticosteroizi (cortizol, cortizon, prednison) in vitro, drept medicamente utilizate in gestionarea si tratamentul unei game deosebit de variate de afectiuni, din toate ariile de activitate medicala. Tratamentul cu cortizon este deosebit de eficient si multi specialisti il considera a fi, in anumite afectiuni, singura solutie viabila de terapie actuala.

Farmacistii Catena recomanda Vitamina D3 2000 UI de la Naturalis, un supliment alimentar pe baza de vitamina D3, esential pentru mentinerea sanatatii oaselor si dintilor si pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Corticosteroizii sunt analogi sintetici ai hormonilor steroizi naturali produsi de glandele situate deasupra rinichilor si includ glucocorticoizii (cortizol, cortizon, prednison, corticosteron), insa si mineralocorticoizii (aldosteronul). Hormonii sintetici au proprietati asemanatoare cu cei din organism: glucocorticoizii sunt implicati predominant in procese metabolice si au efecte foarte variate – imunosupresoare, antiinflamatorii, vasoconstrictoare. Mineralocorticoizii regleaza in special echilibrul hidroelectrolitic prin efectele pe care le au asupra transportului de ioni. Astfel, tratamentul cu cortizon si alti corticosteroizi este prescris pentru terapia a numeroase afectiuni.

Ce este si ce rol are cortizonul?

La nivel mondial, glucocorticoizii, si in special tratamentul cu cortizon, se numara printre cele mai prescrise clase de medicamente, cu o piata estimata la peste 10 miliarde de dolari in fiecare an. Nu este surprinzator, din moment ce indicatiile pentru terapia cu cortizon si alti corticosteroizi sunt extinse la sute de afectiuni. Corticosteroizii isi produc efectele specifice prin numeroase cai si mecanisme. In general, efectul antiinflamator si imunosupresor este cel vizat in tratamentele si terapia cu cortizon, insa administrarea lor poate viza si anumite efecte asupra metabolismului, echilibrului hidroelectrolitic, efecte asupra sistemului nervos central si celulelor sanguine.

Mecanismele sunt majoritar mediate prin intermediul receptorilor pentru cortizon, ceea ce duce la majoritatea efectelor antiinflamatorii si imunosupresoare. Receptorul pentru cortizon pare a fi localizat intracelular, in citoplasma celulei, si in urma legarii se transloca in nucleu, unde are loc transcriptia genica si determina inhibarea expresiei si translatiei genelor pentru leucocitele inflamatorii si celulele structurale. Aceasta actiune conduce la o reducere a citokinelor (celulele proinflamatorii), a chemokinelor, moleculelor de adeziune celulara si a altor enzime implicate in raspunsul inflamator. In concentratii ridicate, acestia inhiba si productia de limfocite B si T.

Osteosuport Forte Naturalis este un supliment alimentar care contine un mix de nutrienti esentiali pentru organism. Per comprimat, OsteoSuport Forte Naturalis contine: calciu 480 mg, magneziu 200 mg, zinc 10 mg, mangan 2 mg, vitamina K2 45 mcg, vitamina D3 15 mcg.

Cu alte cuvinte, tratamentele cu cortizon au rolul de a reduce inflamatia din organism. Aparitia inflamatiei este parte a raspunsului sistemului imunitar, motiv pentru care administrarea de cortizon se considera a fi o „terapie imunosupresoare”. Prin imunosupresie se intelege scaderea activitatii sistemului imunitar, asadar a raspunsului imun. Acest efect este benefic in cazul unor afectiuni precum cele autoimune si cronice. Cu toate acestea, intrucat terapia cu cortizon duce la supresia sistemului imunitar, poate predispune la infectii mult mai frecvente, raceli mult mai dese, ca urmare a faptului ca sistemul imunitar nu mai functioneaza la capacitate maxima.

Cand si in ce afectiuni se recomanda tratamentul cu cortizon?

Administrarea de corticosteroizi si, in esenta, cortizon, este recomandata in numeroase cazuri, cum ar fi:

  • alergologie si pneumologie: exacerbarea astmului, anafilaxie, urticarie si angioedem, rinita, pneumonita, sarcoidoza, exacerbarea bolii pulmonare cronice obstructive si altele;
  • dermatologie: dermatita de contact, pemfigus vulgar, dermatita seboreica sau alte tipuri de afectiuni dermatologice care provoaca mancarimi, inflamatie;
  • endocrinologie: insuficienta suprarenala, hiperplazie suprarenala congenitala;
  • gastroenterologie: boala inflamatorie intestinala, hepatita autoimuna;
  • hematologie: anemie hemolitica, leucemie, limfom, purpura trombocitopenica idiopatica;
  • reumatologie: poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, polimialgia reumatica sau polimiozita, dermatomiozita, guta;
  • oftalmologie: uveita, keratoconjunctivita;
  • altele: terapia de imunosupresie in transplantul de organe (pentru a se evita rejectia), edem cerebral, sindrom nefrotic, maturarea antenatala a plamanilor, scleroza multipla si altele.

In urma evaluarii de catre medicul specialist, in functie de simptomele acuzate si de evolutia si stadiul afectiunii, poate fi prescris tratamentul cu cortizon. Cu toate acestea, ar trebuie puse in balanta riscurile si beneficiile, deoarece tratamentul cu cortizon poate reduce in mod violent si semnificativ activitatea sistemului imunitar.

Cum se administreaza tratamentele pentru cortizon?

Tratamentele pentru cortizon pot fi administrate oral, topic sau sub forma de injectii. Modul de administrare depinde in primul rand de patologia in care se recomanda tratamentul cu cortizon.

Cortizon administrat pe cale orala

Persoanele cu tulburari inflamatorii care afecteaza intregul organism pot primi corticosteroizi, prednison, cortizon, metilprednisolon pe cale orala. Corticosteroizii orali au actiune rapida si in general sunt prescrisi pacientilor abia diagnosticati, pentru a ajuta la tinerea sub control mai ales a inflamatiei.

Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos si imunitar.

Cortizon cu administrare topica

Se recomanda in special in afectiuni dermatologice, administrarea topica de cortizon implicand medicamente steroidice topice, cum ar fi creme, geluri, spume, spray-uri, plasturi. Produsele ce contin cortizon, mai ales cele cu concentratii mari, ar trebui folosite doar pe baza de prescriptie din partea medicului. Exista si posibilitatea de a folosi glucocorticoizi sub forma de aerosoli, eficienti pentru astm, sinuzita si alte tipuri de afectiuni respiratorii.

Injectiile cu cortizon

Injectiile cu cortizon se recomanda in cazul in care inflamatia este cronica sau foarte dureroasa, in timpul unei crize (cum ar fi crizele de guta), in urma aspiratiei unei burse inflamate, pentru a se asigura faptul ca simptomele dispar si nu devin cronice, sau daca alte terapii incercate nu prezinta eficienta. O injectie cu cortizon administreaza un medicament puternic direct la locul dorit, iar efectele sunt imediate si foarte eficiente.

Care este regimul alimentar recomandat pe durata tratamentului cu cortizon?

Tratamentul cu cortizon are efecte secundare care nu doar ca pot fi ameliorate prin schimbarea dietei, ci care au si implicatii directe asupra dietei. De exemplu, tratamentul cu cortizon ar putea duce la cresterea in greutate, deoarece provoaca:

  • cresterea generala a poftei de mancare;
  • accentuarea retentiei de apa in organism, precum si o crestere a utilizarii proteinelor;
  • scaderea capacitatii organismului de a procesa cantitatile mari de zaharuri si carbohidrati;
  • reducerea cantitatii de calciu, vitamina D si fosfor din organism.

Pentru a evita atat incidenta efectelor secundare ale tratamentului cu cortizon, cat si riscul de a dezvolta probleme alimentare, specialistii recomanda:

  • practicarea de exercitii fizice, pentru a mentine oasele rezistente si muschii puternici;
  • un regim alimentar care sa contina cereale, legume si fructe, produse lactate si carne (pasare de curte, peste, fructe de mare);
  • daca vi se face foame intre cele 3 mese principale ale zilei, incercati sa aveti 6 mese cu portii mici, in loc de 3 mese cu portii mari;
  • suplimentarea aportului zilnic de vitamine si minerale.

Astfel, un regim alimentar sanatos ar trebui sa includa:

  • lapte degresat, branza cu continut scazut de grasime, iaurt;
  • peste, fructe de mare, carne slaba de pasare;
  • legume, leguminoase, fructe si cereale integrale;
  • limitarea consumului de sare, alimente prajite, alcool, produse procesate, glucide rafinate, alimente de tip fast-food;
  • o dieta generala bogata in proteine si saraca in glucide;
  • reducerea aportului caloric aferent necesarului zilnic.

Regimul alimentar din timpul tratamentului cu cortizon ar trebui sa fie elaborat specific, asadar raportat la nevoile nutritionale pe care le aveti, pentru a reduce riscul efectelor secundare si pe cel al cresterii in greutate pe perioada tratamentului.

Care sunt efectele secundare ale tratamentului cu cortizon?

Tratamentele cu cortizon pot avea numeroase efecte secundare, cele mai comune fiind:

  • tulburari la nivelul stomacului;
  • dureri de cap;
  • modificari menstruale;
  • probleme cu somnul;
  • retentie de apa si saruri;
  • cresterea tensiunii articulare;
  • cresterea riscului de a dezvolta hipercolesterolemie;
  • cresterea apetitului, corelata cu cresterea in greutate;
  • dureri osoase si articulare;
  • vanatai, sangerari usoare;
  • aritmii;
  • modificari ale dispozitiei (agitatie, neliniste, anxietate);
  • slabiciune generalizata.

Acestea sunt doar cateva potentiale efecte secundare ale administrarii de cortizon. Intrucat unul dintre principalele efecte ale acestui medicament este imunosupresia, o persoana care urmeaza terapie cu cortizon va fi mult mai predispusa la a dezvolta infectii, raceli comune, precum si reactii alergice, ca urmare a faptului ca sistemul imunitar nu mai functioneaza la capacitatea maxima. Dupa incetarea tratamentului, sistemul imunitar isi revine progresiv la starea normala.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554612/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7123613/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662771/
  4. https://www.arthritis-health.com/treatment/injections/what-cortisone
  5. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8641/cortisone-oral/details
  6. https://www.healthline.com/health/corticosteroids-what-are-they
  7. https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/4812-corticosteroids
  8. https://www.medicalnewstoday.com/articles/corticosteroids

Farmacistul Catena va recomanda: