Informatii despre vaccinul antigripal in cazul persoanelor cu afectiuni cronice

Informatii despre vaccinul antigripal in cazul persoanelor cu afectiuni cronice Informatii despre vaccinul antigripal in cazul persoanelor cu afectiuni cronice

Ultima actualizare: 4 octombrie 2023

Vaccinul antigripal reprezinta una din cele mai eficiente metode de prevenire a gripei – o infectie respiratorie de natura virala, extrem de contagioasa, specifica sezonului rece. Desi este considerata de multi o afectiune banala, gripa poate da nastere mai multor complicatii severe in cazul persoanelor cu sistemul imunitar slabit sau care sufera deja de alte boli cronice.

Din acest motiv, pacientii cu boli cronice sunt una din categoriile de risc in cazul carora este recomandata administrarea la timp a unui vaccin antigripal, astfel incat sa nu fie expusi unor riscuri suplimentare in perioada sezonului rece.

Dat fiind faptul ca a mai ramas putin timp pana la debutul unei noi campanii de imunizare, am considerat ca ar fi util sa le amintim cititorilor nostri cele mai importante informatii referitoare la gripa, dar si sa discutam despre riscurile asociate in cazul pacientilor cu boli cronice si mai ales despre importanta vaccinului antigripal in cazul persoanelor care sufera de astfel de afectiuni.


Informatii generale despre afectiunile cronice

Pentru a intelege mai bine importanta vaccinului antigripal in cazul persoanelor cu boli cronice, trebuie sa explicam mai intai ce sunt aceste afectiuni si de ce pacientii sunt considerati ca facand parte din grupele de risc.

Asadar, bolile cronice reprezinta o categorie foarte variata de afectiuni care persista pe termen lung si necesita  o gestionare continua. Multe dintre ele sunt afectiuni incurabile, pentru care nu exista un tratament de vindecare, iar solutiile terapeutice disponibile au doar rolul de a ameliora simptomele sau de a incetini progresia bolii.

Nu se poate spune despre toate bolile cronice ca pun viata in pericol din primul moment in care se declanseaza, insa, cu timpul, slabesc organismul si pot da nastere altor complicatii, in lipsa unui tratament adecvat si a unui stil de viata care sa excluda majoritatea factorilor de risc.

In aceste conditii, o infectie respiratorie ceva mai severa, asa cum este gripa, poate sa-i provoce mai multe probleme unui pacient cu boala cronica decat unei persoane sanatoase. Acesta este si motivul pentru care vaccinul antigripal este recomandat in cazul persoanelor cu afectiuni cronice.

Cum spuneam, exista o gama foarte larga si variata de boli cronice, dintre care putem aminti afectiunile oncologice, diabetul, osteoporoza, bolile rinichilor, afectiunile cardiovasculare ischemice, astmul bronsic si alte boli pulmonare etc. De asemenea, bolile cronice pot fi si de natura psihica, iar depresia si schizofrenia sunt doua dintre cele mai des intalnite exemple.

Informatii generale despre gripa

Gripa nu face parte din categoria bolilor cronice, fiind o afectiune sezoniera specifica perioadei reci. Mai precis, vorbim despre o infectie respiratorie cauzata de o categorie de virusuri a caror circulatie se intensifica in perioada sezonului rece. Aceste virusuri constituie si baza pentru vaccinul antigripal, care se produce anual pe baza tulpinilor virale care circula in sezonul respectiv.

Vorbim despre o boala foarte contagioasa, care se poate instala si in cazul persoanelor sanatoase, cu atat mai mult al celor din grupele de risc. In afara de pacientii cu boli cronice, femeile insarcinate, copiii sub 5 ani si persoanele de peste 65 de ani reprezinta alte categorii de risc in cazul carora se recomanda administrarea vaccinului antigripal. De asemenea, personalul medical din spitale si cel din centrele de ingrijire a copiilor si varstnicilor, beneficiaza anual de vaccin antigripal, din cauza faptului ca este expus unui risc crescut de imbolnavire, dar si pentru a evita contaminarea persoanelor pe care le au in grija si care trebuie, la randul lor, vaccinate.

Simptomele gripei debuteaza brusc si se manifesta destul de sever, cu febra mare, tuse puternica, nas infundat, durere in gat, dureri de cap si dureri musculare. De asemenea, sensibilitatea la lumina si o stare generala de slabiciune sunt alte simptome comune ale gripei.

Chiar si pentru o persoana sanatoasa, cu un sistem imunitar puternic, gripa poate impune cateva zile de repaus la pat, in timp ce in cazul persoanelor vulnerabile poate genera complicatii cu potential letal.

Pentru a sustine sanatatea sistemului respirator si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ViroProtect Rapid + Quercetina. Acesta este un supliment alimentar care contine noua ingrediente active, acestea avand capacitatea de a intari organismul atunci cand este slabit. Produsul continevitamina C si vitamina D, zinc si seleniu, extract de soc negru si quercitina, avand o aroma delicioasa de mango si fructul pasiunii.

Informatii generale despre vaccinul antigripal

Oricate masuri de precautie v-ati lua, vaccinul antigripal este cea mai sigura metoda de prevenire a acestui tip de infectie respiratorie, iar daca este administrat din timp, poate oferi protectie pe intreaga durata a sezonului gripal.

Vaccinul antigripal se prepara pe baza tulpinilor de virus care circula in sezonul respectiv, fiind folosite virusuri inactivate sau ameliorate. Odata introduse in organism, aceste virusuri activeaza sistemul imunitar, care incepe sa produca anticorpi specifici. In acest mod, organismul va fi pregatit in cazul unei eventuale infectii, putand sa raspunda imediat atacului viral prin acesti anticorpi.

In cazul persoanelor carora nu li s-a administrat vaccinul antigripal, sistemul imunitar are nevoie de o anumita perioada pentru a identifica agentii si a produce anticorpii specifici, timp in care infectia se instaleaza si poate genera complicatii persoanelor care sufera si de alte afectiuni.

Tipuri de vaccin antigripal

Exista mai multe tipuri de vaccin antigripal, care se diferentiaza in principal prin tehnologia folosita, forma de administrare si prin numarul de tulpini virale pe care le contin. Astfel, daca ne referim la tehnologia folosita, putem vorbi de doua tipuri de vaccin antigripal, respectiv cel cu virusuri atenuate si cel cu virusuri inactive.

Vaccinurile din prima categorie contin virusuri gripale vii, al caror potential de imbolnavire a fost diminuat in laborator, dupa care au fost integrate in solutii care se administreaza sub forma de spray nazal.

In ceea ce priveste vaccinul antigripal cu virusuri inactive, acesta contine virusuri a caror actiune fost definitiv anulata. Se administreaza sub forma de solutie injectabila si poate contine doua, trei sau patru tulpini virale. In functie de numarul acestor tulpini virale, vaccinurile antigripale pot fi bivalente, trivalente si tetravalente, iar cele din ultima categorie sunt cele mai recomandate, pentru ca asigura protectie impotriva intregului spectru de virusuri gripale (patru la numar, denumite simplu A, B, C si D).

Despre administrarea vaccinului antigripal persoanelor cu afectiuni cronice

Din momentul in care ia contact cu virusul gripal, sistemul imunitar are nevoie de aproximativ doua saptamani pentru a produce anticorpii specifici care sa protejeze organismul. De aceea, administrarea vaccinului antigripal in cazul persoanelor cu boli cronice trebuie sa fie facuta cu cel putin doua saptamani inaintea debutului sezonului gripal.

Perioada optima este prima jumatate a lunii octombrie, insa daca sunt semne ca sezonul gripal se instaleaza mai devreme, vaccinul poate fi facut si in luna septembrie. Acesta va oferi protectie pe toata durata sezonului gripal, care se incheie pe la jumatatea primaverii.

Pacientii cu boli cronice si toate celelalte persoane aflate in grupele de risc beneficiaza gratuit de vaccinul antigripal, astfel ca imunizarea nu presupune nicio cheltuiala in plus din partea acestora.

Vaccinurile se achizitioneaza in mod centralizat de catre Ministerul Sanatatii, care le distribuie apoi directiilor de sanatate publica. De aici, dozele de vaccinuri sunt trimise catre unitatile sanitare, centrele de ingrijire ale institutiilor de asistenta sociala si catre cabinetele medicilor de familie, in functie de cererile transmise anterior.

Asadar, daca suferiti de o boala cronica si doriti sa faceti vaccinul antigripal pentru sezonul 2023 – 2024, nu trebuie decat sa va anuntati medicul de familie, urmand ca apoi acesta sa va instiinteze dupa ce primeste dozele de vaccin de la Directia de Sanatate Publica. Vaccinul se poate administra fie la cabinetul medicului de familie, fie la domiciliul pacientului, iar daca acesta este internat in spital sau intr-o institutie de ingrijire, vaccinul va fi administrat de personalul medical de acolo.

In cazul pacientilor cu boli cronice care nu sunt asigurati sau nu figureaza pe listele unui medic de familie, dar si al persoanelor care nu fac parte din categoriile de risc, vaccinul poate fi asigurat contra cost din farmacii, odata ce acesta este pus in vanzare inainte de inceperea sezonului gripal.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina x 10 plicuri

    Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina X 10 plicuri

    Naturalis ViroProtect Rapid +Quercetina este un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele…