Intepaturi de insecte: tratamente si remedii naturale

Intepaturi de insecte: tratamente si remedii naturale Intepaturi de insecte: tratamente si remedii naturale

Ultima actualizare: 31 mai 2023

intepatura-insecte

In sezonul cald, atunci cand petreceti mai mult timp in aer liber, este inevitabil sa nu apara si intepaturile de insecte. Fie ca alegeti sa va petreceti timpul in drumetii pe munte, iesiri cu cortul sau picnic in natura, puteti experimenta o intepatura de albina, o intepatura de viespe sau de tantar. Din fericire, majoritatea tipurilor de intepaturi de insecte sunt inofensive pentru organism, iar reactiile asociate acestora sunt diminuate destul de rapid.

Desi cele mai multe reactii la diversele intepaturi de insecte trec de la sine, puteti folosi si remedii naturale care sa grabeasca procesul de vindecare. In acest ghid, veti afla informatii folositoare despre tratamentele si remediile naturale pe care le puteti folosi pentru intepaturi de insecte. Astfel, la urmatoarea iesire pe care o faceti in natura, veti fi deja pregatit/a pentru a diminua efectul intepaturii si va veti simti in siguranta.

Pentru a va ajuta sa preveniti eficient intepaturile insectelor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista RepelX Spray impotriva insectelor. Acest produs are o compatibilitate foarte buna cu pielea, nu contine DEET, fiind recomandat atat adultilor cat si copiilor care au depasit varsta de 3 luni. Este un spray testat dermatologic si clinic, are un miros discret si placut, asigurand protectie pentru aproximativ 8 ore.

Remedii si tratamente naturale pentru intepaturile de insecte

Atunci cand experimentati intepaturi de insecte, una dintre reactiile firesti este sa simtiti o usoara reactie de neliniste de teama reactiilor alergice pe care le puteti experimenta. De obicei, intepaturile de insecte se manifesta printr-o senzatie de mancarime combinata cu inrosirea si umflarea zonei intepate/muscate.

In cazul in care va confruntati cu o intepatura de albina sau de viespe, un prim pas este indepartarea acului insectei, pentru a diminua cantitatea de venin eliberata in organism. Daca ati sesizat o muscatura de capusa, este recomandat sa indepartati cat mai rapid capusa pentru a scadea riscul de a va infecta cu borelioza.

Remediile naturale pentru intepaturi de insecte sunt diverse, iar rolul lor este in primul rand de reducere a senzatiei de mancarime si a edemului. De exemplu, gheata zdrobita sau o compresa cu apa rece va ajuta in reducerea inflamatiei. Temperatura scazuta ajuta la amortirea pielii si oferirea unei senzatii imediate de usurare.

Plantele medicinale sunt, de asemenea, un adjuvant puternic atunci cand aveti de-a face cu intepaturi de insecte. De exemplu, tinctura de nalba mare si echinacea ajuta la reducerea iritatiei si a mancarimii. In plus, o compresa cu ceai de musetel sau o crema cu galbenele va avea efect antiinflamator si cicatrizant. Cu ajutorul acestora veti scapa de mancarime, iar zona afectata se va calma.

Pentru a va ajuta sa calmati rapid mancarimea si iritatia pielii in urma intepaturilor de insecte, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista RepelX Gel intepaturi insecte. Acest produs testat dermatologic este recomandat pentru ca are rol bacterian si favorizeaza reducerea umflaturilor si inrosirea pielii. Puteti aplica gelul de cate ori este necesar, pana la disparitia senzatiei de mancarime.

Remedii naturiste pentru intepatura de albina

Inainte de a folosi orice remediu naturist pentru intepatura de albina, primul pas este indepartarea acului. Primele reactii care apar in cazul unei intepaturi de albina sunt eritemul, pruritul si caldura la locul intepaturii. Unele dintre cele mai eficiente remedii naturale care pot fi folosite pentru intepatura de albina sunt urmatoarele:

  • Gheata - puteti infasura o punga de gheata intr-un prosop si sa o aplicati la locul intepaturii pentru a reduce mancarimea si roseata
  • Uleiuri esentiale de lavanda, cimbru, arbore de ceai, hamamelis sau rozmarin - au efect antifungic, antibacterian si antiseptic si contribuie la reducerea rapida a reactiilor provocate de intepatura
  • Aloe vera - are efect antiinflamator si antibacterian si ajuta la calmarea si hidratarea pielii
  • Bicarbonat de sodiu - puteti amesteca bicarbonat de sodiu cu apa pentru a neutraliza veninul albinei si sa reduceti inflamatia, durerea si senzatia de mancarime.

Remedii naturiste pentru intepatura de viespe

Dintre diferitele tipuri de intepaturi de insecte, intepatura de viespe produce destul de mult disconfort. La fel ca in cazul albinei, intepatura de viespe provoaca mancarime, edem si durere la locul intepaturii. Remediile naturale pentru intepatura de viespe sunt similare cu cele folosite in cazul intepaturii de albina. In plus, acest tip de intepaturi de insecte pot fi tratate prin:

  • Otet de mere - este recunoscut pentru efectul de neutralizare a acidului din venin si reducere a intensitatii durerii
  • Mierea de albina - ajuta la diminuarea veninului injectat de viespe si reduce riscul infectiei datorita proprietatilor antibacteriene
  • Aspirina umeda - inflamatia si durerea produse de intepatura de viespe sunt reduse atunci cand aplicati o pastila de aspirina umeda direct pe locul intepaturii.

Remedii naturiste pentru intepatura de tantari

Intepatura de tantari este una dintre tipurile de intepaturi de insecte care provoaca mancarimi exacerbate si roseata intensa la locul intepaturii. Senzatia provoaca de intepatura de tantari este destul de enervanta, mai ales ca acestia pot intepa de mai multe ori in acelasi loc. Pentru acest tip de intepaturi de insecte, remediile naturale recomandate sunt urmatoarele:

  • Menta - efectul sau revigorant ajuta la diminuarea mancarimii produse de intepatura de tantari
  • Suc de lamaie - are efect anti-inflamator si anti-bacterian pentru reactia aparuta de la intepatura de tantari
  • Busuioc - camforul si timolul din planta de busuioc amelioreaza mancarimea asociata acestui tip de intepaturi de insecte
  • Aloe vera - are proprietati antiseptice ce diminueaza mancarimea si ajuta in tratamentul edemului.

intepaturi-insecte

Remedii naturiste pentru muscatura de capusa

Dintre multele tipuri de intepaturi de insecte, muscatura de capusa este mai periculoasa intrucat aceasta insecta poate transmite boli grave. De exemplu, o muscatura de capusa poate fi responsabila pentru dezvoltarea bolii Lyme, ale carei efecte pentru sanatate sunt foarte serioase. Dupa indepartarea insectei de la locul muscaturii, acest tip de intepaturi de insecte pot fi tratate in mod natural astfel:

  • Tinctura de propolis - efectele sale imediate sunt de reducere a umflaturii si a senzatiei de mancarime
  • Ulei de arbore de ceai - proprietatile antiseptice si antiinflamatorii ajuta la calmarea locului afectat de acest tip de intepaturi de insecte
  • Gel cu aloe vera - efectul antiinflamator al extractului de aloe vera contribuie la calmarea mai rapida a zonei afectate de muscatura de capusa
  • Ulei esential de lavanda - efectul sau calmant si antiseptic amelioreaza reactiile aparute in urma acestui tip de intepaturi de insecte. Acesta calmeaza iritatia si previne infectarea locului.

Remedii naturiste pentru muscatura de paianjen

Muscatura de paianjen este una dintre tipurile de intepaturi de insecte foarte comune. De obicei, muscatura de paianjen este inofensiva si provoaca reactii locale. Simptomele acestui tip de intepaturi de insecte sunt deseori de edem local, senzatie de mancarime si durere. Remediile naturiste cel mai des folosite pentru muscatura de paianjen sunt urmatoarele:

  • Bicarbonat de sodiu - efectul sau daca experimentati o muscatura de paianjen este de diminuare a senzatiei de mancarime. In cazul acestui tip de intepaturi de insecte puteti pregati o pasta din bicarbonat de sodiu cu apa si sa o aplicati pe zona afectata
  • Comprese cu apa rece sau gheata - efectul pentru aceste intepaturi de insecte este de reducere a umflaturii locale si a durerii
  • Aloe vera - un gel sau unguent cu concentratie ridicata de aloe vera contribuie prin efectul sau antiinflamator la reducerea umflaturilor si ameliorarea senzatiei de usturime si mancarime.

In timpul sezonului cald, se poate intampla foarte des sa va confruntati cu intepaturi de insecte. Desi reactiile imediate sunt inconfortabile, fiind deseori sub forma de mancarime, usturime, si edem local. Remediile naturale ajuta la ameliorarea simptomelor imediate si de reducere a disconfortului. Mai mult, acestea sunt accesibile si pot fi folosite cu succes indiferent ca intepatura apare atunci cand sunteti in calatorii sau acasa.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista RepelX Gel intepaturi insecte x 30 ml

    Assista RepelX Gel intepaturi insecte X 30 ml

    RepelX gel calmeaza rapid mancarimea si iritatia pielii, cauzate de intepaturile de insecte (tantari, capuse, purici, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), datorita…

  • Assista RepelX Spray impotriva insectelor x 100 ml

    Assista RepelX Spray impotriva insectelor X 100 ml

    RepelX Spray anti-tantari are efect repelent, pana la 8 ore, impotriva intepaturilor de tantari. Eficienta produsului RepelX Spray anti-tantari a fost testata si confirmata de INCDMI Cantacuzino…