Lista completa de alimente bogate in zinc

Lista completa de alimente bogate in zinc Lista completa de alimente bogate in zinc

Ultima actualizare: 29 decembrie 2023

alimente-zinc

Dupa fier, zincul este al doilea cel mai concentrat oligomineral din organism. Adultii au un depozit in vivo de aproximativ 2-3 grame de zinc, insa, pe fondul unei boli acute, nivelul acestui oligomineral este dificil de apreciat. Acest lucru se explica prin faptul ca rezervele tind sa scada rapid, deoarece zincul este necesar pentru ca sistemul imunitar sa functioneze corect, elaborand un raspuns puternic impotriva agentului patogen. In timpul sarcinii si copilariei, este cunoscut faptul ca zincul este absolut esential pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Consumul de alimente bogate in zinc asigura un surplus optim al acestui compus.


Ce functii indeplineste zincul in organism?

In organism, zincul indeplineste o gama deosebit de variata de functii, printre care se numara faptul ca:

  • intra in componenta a peste 300 de metaloproteine;
  • participa la reglarea expresiei genelor, fiind cunoscuti peste 2.000 de factori de transcriptie ai caror activitate depinde de concentratia de zinc;
  • joaca rol in asigurarea imunitatii;
  • este implicat in diviziunea celulara si cresterea celulelor;
  • participa la vindecarea ranilor;
  • joaca rol in metabolismul carbohidratilor si imbunatateste efectele si actiunea insulinei;
  • este necesar pentru integritatea simtului gustativ si olfactiv;
  • scade concentratia de cupru din organism, in urma expunerii acute, prin sinteza unui ligand de legare a cuprului care sechestreaza acest compus inainte de a ajunge la nivel intestinal;
  • este un inhibitor competitiv al CD54, o gena care codifica o glicoproteina de suprafata ce este exprimata pe celulele endoteliale si ale sistemului imunitar, fiind eficient in tratamentul racelii comune (atat in particulele de rinovirus, cat si in epiteliul nazal);
  • poate trata diareea acuta si cronica prin inhibarea a 3 din cele 4 cai intracelulare ale secretiei de ioni intestinali: cAMP, calciu si oxid nitric.

Desi deficitul sever de zinc este rar in tarile dezvoltate, deficitul usor sau moderat este frecvent intalnit. Consumul alimentelor bogate in zinc asigura un aport optim al acestui oligomineral si, in aceeasi masura, functionarea optima a sistemului imunitar si a celorlalte procese in care zincul este implicat. In tarile in curs de dezvoltare, deficitul sever de zinc, ca urmare a lipsei accesului la alimente bogate in zinc sau suplimente cu zinc, este o cauza majora de mortalitate. Conform unei meta-analize privitoare la suplimentarea cu zinc si abordarea unei diete cu alimente bogate in zinc, s-a observat o crestere majora a nivelului de dezvoltare si greutate corporala a copiilor.

Naturalis Zinc 15 mg contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Sprijina mentinerea sanatatii parului, unghiilor, pielii si oaselor, precum si functionarea normala a functiilor cognitive si a vederii.

Care este necesarul zilnic de zinc?

Cantitatea totala de zinc stocat in organism este de aproximativ 1,5 grame la persoanele de sex feminin si de 2,5 grame la persoanele de sex masculin. Majoritatea se gaseste stocat fie in muschii scheletici, fie in oase. Procesele care mentin homeostazia zincului sunt aportul exogen, asigurat prin consumul de alimente bogate in zinc, excretia la nivelul tractului gastrointestinal si, in cele din urma, reabsorbtia in lumenul gastrointestinal. In mod obisnuit, pe masura ce consumul de alimente bogate in zinc creste, se mareste si cantitatea de zinc absorbita, insa va scadea concentratia absorbita in sange. Necesarul zilnic de zinc, in functie de varsta si sex, este urmatorul:

Varsta

Sex feminin

Sex masculin

Sarcina

Lactatie

0-6 luni

2 miligrame

2 miligrame

-

-

7-12 luni

3 miligrame

3 miligrame

-

-

1-3 ani

3 miligrame

3 miligrame

-

-

4-8 ani

5 miligrame

5 miligrame

-

-

9-13 ani

8 miligrame

8 miligrame

-

-

14-18 ani

9 miligrame

11 miligrame

12 miligrame

13 miligrame

Peste 19 ani

8 miligrame

11 miligrame

11 miligrame

12 miligrame

Pentru a se asigura necesarul zilnic, se recomanda fie administrarea de suplimente cu zinc, fie adoptarea unei diete cu alimente bogate in zinc.

Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemelor nervos si imunitar. Produsul contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, ajutand la mentinerea starii psihice. Vitamina C sustine productia de colagen, contribuind la functionarea corespunzatoare a ligamentelor, vaselor de sange, sistemului osos si a pielii.

Recomandari de alimente bogate in zinc

Exista mai multe alimente bogate in zinc, iar in cele ce urmeaza va vom prezenta cateva dintre acestea. Este important de stiut ca exista mai multe grupe de risc care ar putea fi predispuse la a avea un deficit relativ de zinc, iar acestea includ persoanele cu afectiuni gastrointestinale (asa cum sunt colita ulcerativa, boala Crohn), persoanele care au trecut prin proceduri chirurgicale bariartrice, vegetarienii (in special veganii), femeile insarcinate sau care alapteaza, copiii care au fost diagnosticati cu siclemie si pacientii cu alcoolism cronic. In continuare, va vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute alimente bogate in zinc.

  • Carnea rosie

Prima pe lista de alimente bogate in zinc este carnea rosie. De exemplu, 100 de grame de carne de vita contin 4,8 miligrame de zinc. Cu toate acestea, si carnea de miel, porc si pui reprezinta alimente bogate in zinc, usor de integrat in dieta zilnica.

  • Scoicile si fructele de mare

Fructele de mare nu ar putea lipsi de pe lista de alimente bogate in zinc. O singura stridie, spre exemplu, contine aproximativ 5,5 miligrame, pe cand o stridie mai mare, de Pacific, este poate cea mai bogata sursa de zinc: 18,9 miligrame. Crabul, crustaceele si crevetii sunt alte alimente bogate in zinc, care va pot asigura un aport excelent al acestui oligomineral.

Naturalis ImunoSuport ULTRA contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

  • Legumele

Alte alimente bogate in zinc sunt legumele (leguminoasele, in special), cum ar fi nautul, lintea si fasolea. Totusi, leguminoasele contin si fitati, compusi care inhiba absorbtia zincului si a altor minerale, ceea ce inseamna ca zincul din alimente bogate in zinc de origine vegetala nu este la fel de bine absorbit precum cel din alimentele de origine animala care sunt bogate in zinc.

  • Semintele

Alte alimente bogate in zinc sunt semintele: seminte de dovleac, susan, canepa. Totusi, intrucat sunt deosebit de bogate caloric, aportul lor trebuie limitat. Aproximativ 30 de grame de seminte de canepa contin 3 miligrame de zinc, fiind alimente bogate in zinc care pot fi usor integrate in salate sau alte tipuri de mancaruri.

  • Nucile si alunele

Alte alimente bogate in zinc sunt nucile, semintele de pin, caju si migdalele. Desi din punct de vedere botanic nucile sunt legume, reprezinta o importanta sursa de zinc. De asemenea, acestea sunt bogate si in grasimi sanatoase, nefiind doar alimente bogate in zinc, ci si in compusi care au potential antiinflamator, cum ar fi acizii grasi polinesaturati.

Pe lista de alimente bogate in zinc putem include si cerealele integrate fortificate cu zinc si alte minerale, vitamine si micronutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii, ouale, sardinele, insa si somonul, branza Cheddar, orezul brun, quinoa si ovazul.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-high-in-zinc

https://www.healthdirect.gov.au/foods-high-in-zinc

https://www.everydayhealth.com/pictures/best-food-sources-zinc/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc x 20 compr. eff.

    Naturalis Vitamina C 1000 mg plus Zinc X 20 comprimate efervescente

      Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc contine 1000 mg Vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic, aceasta ajuta protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…