Manifestarile si complicatiile cardiovasculare in lupus

Manifestarile si complicatiile cardiovasculare in lupus Manifestarile si complicatiile cardiovasculare in lupus

Ultima actualizare: 18 ianuarie 2024

complicatii-cardiovasculare-in-lupus

Lupusul, o boala autoimuna in care organismul ataca propriul tesut sanatos, afecteaza pacientii in tot felul de moduri. Inflamatia dureroasa si daunatoare cauzata de aceasta problema medicala se poate manifesta nu doar la exterior, pe piele, ci si la nivelul organelor precum rinichii si plamanii.

Pe termen lung, lupusul creste inclusiv riscul de boli cardiovasculare, un grup de afectiuni care dauneaza inimii si vaselor de sange. De fapt, bolile cardiovasculare, nu lupusul in sine, constituie principala cauza de deces in randul persoanelor care sufera de lupus eritematos sistemic (LES), cea mai raspandita forma a acestei boli.


Lupus – generalitati

Lupusul eritematos sistemic este o tulburare autoimuna sistemica frecvent intalnita, care se caracterizeaza prin formarea autoanticorpilor si depunerea ulterioara a complexului imun in organe. Pacientii cu LES prezinta un risc crescut de morbiditate si mortalitate prin boli cardiovasculare. La nivel mondial, aceasta boala autoimuna este mai raspandita in randul femeilor. Mai exact, la fiecare barbat diagnosticat cu lupus exista 9 femei cu acelasi diagnostic.

Pe masura ce boala evolueaza, mai mult de jumatate dintre pacientii cu lupus vor dezvolta o anomalie cardiaca. Prin urmare, acest fenomen reprezinta una dintre cele mai importante manifestari clinice ale lupusului, desi, desigur, nu intotdeauna este si grava.

Naturalis CardioSuport contine acizi grasi Omega-3 (EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol, ingrediente care contribuie la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Totusi, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial si includ tulburari ale inimii si ale vaselor de sange, boala cerebrovasculara si reumatismul cardiac. Mecanismele specifice prin care se dezvolta fiziopatologia cardiaca si vasculara la pacientii cu LES nu sunt inca pe deplin intelese.

Se stie insa ca lupusul poate afecta toate straturile inimii (pericardul, miocardul si endocardul), precum si arterele coronare. Deteriorarea poate fi de ordin primar, aparuta din cauza inflamatiei pe care chiar lupusul o provoaca asupra tesutului cardiac, sau poate fi secundara, asociata leziunilor aparute la nivelul altor organe, precum plamanii si sistemul renal. In plus, simptomele mai pot fi si urmarea unor comorbidati, cum ar fi boala arteriala coronariana (denumita si cardiopatie ischemica), esofagita de reflux, pleurezia sau costocondrita.

In principiu, inflamatia care apare cand sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile organismului poate deteriora mucoasa interioara subtire a vaselor de sange, cunoscuta sub numele de endoteliu. In astfel de cazuri, bolile cardiovasculare apar mai devreme in viata decat de obicei. Acest lucru este valabil mai ales in randul femeilor tinere care au lupus, acestea avand un risc de 50 de ori mai mare de a suferi un atac de cord, comparativ cu femeile din aceeasi grupa de varsta, dar care nu au aceasta boala.

Corticosteroizii administrati pentru a trata lupusul va pot afecta, la randul lor, sanatatea inimii, deoarece pot duce la hipertensiune arteriala, crestere a colesterolului si diabet. Aceste afectiuni accentueaza riscul de aparitie a bolilor de inima, risc care devine si mai semnificativ daca doza de corticosteroizi creste sau daca tratamentul respectiv se prelungeste.

Lupusul si complicatiile cardiovasculare

Mai mult de jumatate dintre pacientii cu LES ajung sa dezvolte afectiuni cardiovasculare. Acestea includ:

  • Ateroscleroza

Acesta este cel mai comun tip de boala cardiovasculara la pacientii cu lupus. Legatura din inflamatie si ateroscleroza a fost observata de zeci de ani, desi mecanismul de baza si antigenele care deregleaza activitatea sistemului imunitar nu sunt complet elucidate. Ateroscleroza apare pe masura ce colesterolul si alte substante se acumuleaza in artere. In cele din urma, acest exces numit placa restrictioneaza fluxul de sange catre inima, creier, picioare si alte parti ale corpului. Daca placa respectiva se desprinde, se pot forma cheaguri care sa duca la complicatii periculoase, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Cercetarile au aratat ca o greutate corporala excesiva si hipertensiunea arteriala sunt cei mai importanti doi factori risc ai bolilor de inima in caz de LES. De fapt, riscul de atac de cord la femeile cu lupus care au varsta de 35 – 44 de ani este de 50 de ori mai mare decat cel al femeilor fara aceasta boala. Chiar daca lupusul insusi contribuie la dezvoltarea aterosclerozei, factorii traditionali, cum ar fi fumatul, obezitatea si hipertensiunea arteriala, pot exacerba aceasta problema de sanatate, motiv pentru care trebuie tinuti sub control.

Pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, farmacistii Catena va recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3. Coenzima Q10 din compozitia produsului are proprietati antioxidante, energizante, de stimulare a metabolismului si de favorizare a scaderii ponderale.

  • Pericardita

Pericardita este cea mai frecventa problema cardiaca asociata cu lupusul activ si apare la aproximativ 25% dintre persoanele cu LES. Afectiunea apare in momentul in care pericardul (membrana subtire care inconjoara inima) se umfla si se irita, ducand la scurgerea unui lichid la nivelul inimii. Pacientii cu pericardita se confrunta cu dureri provocate de presiune, care se agraveaza stand acestia stau intinsi si se amelioreaza cand stau in picioare. Ca tratament pentru pericardita, antiinflamatoare nesteroidiene sau steroizii sunt eficienti in reducerea inflamatiei asociate cu aceasta afectiune.

  • Endocardita

Endocardita Libman-Sacks sau endocardita verucoasa apare la aproximativ 15% dintre persoanele diagnosticate cu lupus si implica formarea unor vericozitati pe suprafata valvelor cardiace. De obicei, aceasta forma de endocardita este asociata cu anticorpi antifosfolipidici, care sunt prezenti la aproximativ 50% dintre pacientii cu LES.

complicatii-cardiovasculare-in-caz-de-lupus

Endocardita poate provoca doua complicatii majore: infectie si accident vascular cerebral. Vericozitatile sunt locuri in care se pot inmulti bacteriile, iar daca una dintre valve se infecteaza, trebuie inlocuita printr-o interventie chirurgicala. Sedintele la stomatolog le pot oferi bacteriilor oportunitatea sa se strecoare in sange si sa ajunga la o valva cardiaca. Prin urmare, persoanele care prezinta suflu cardiac sever ar trebui sa discute cu medicul despre administrarea unui antibiotic inainte de a trece prin interventii stomatologice. In plus, fragmente ale vericozitatilor pot sa se desprinda si sa se deplaseze prin fluxul sangvin, existand riscul sa blocheze fluxul de sange catre creier si sa provoace astfel un accident vascular cerebral. In cazul pacientilor cu endocardita verucoasa, medicul prescrie de obicei un anticoagulant, pentru a reduce acest risc.

Tot pentru sanatatea inimii, puteti incerca suplimentul alimentar Naturalis Omega 3 forte 1000 mg. Acizii Omega-3 EPA si DHA sunt compusi grasi benefici, care au un rol esential in functionarea normala a inimii. In plus, DHA contribuie la sustinerea functiei normale a creierului si la mentinerea vederii normale.

  • Miocardita

Miocardita, adica inflamatia miocardului (muschiul inimii), apare la mai putin de 10% dintre pacientii care sufera de lupus. Persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune se confrunta adesea cu batai rapide ale inimii si dureri in piept, radiografia putand chiar sa arate ca inima este marita. Miocardita afecteaza capacitatea inimii de a pompa sange in restul corpului. Prin urmare, este o complicatie grava, ce trebuie monitorizata indeaproape si tratata cu doze mari de steroizi, timp de cateva saptamani sau luni.

  • Hipertensiunea arteriala

Majoritatea persoanelor cu lupus au tensiunea arteriala mai mare decat limita normala de 120/80 mmHg. Cele mai frecvente cauze ale hipertensiunii arteriale la persoanele cu aceasta afectiune autoimuna sunt obezitatea, bolile de rinichi si utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor. Si alte medicamente, cum ar fi ciclosporina, pot provoca cresteri ale tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arteriala poate duce la insuficienta renala, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca sau atac de cord. Intrucat boala cardiovasculara este principala cauza de deces la persoanele cu lupus, este foarte important ca tensiunea arteriala sa fie adusa la nivelul normal.

Pacientii trebuie sa-si schimbe stilul de viata pentru a-si mentine sanatatea cardiovasculara optima, dar s-ar putea ca dieta si exercitiile fizice sa nu fie totusi suficiente pentru a tine sub control tensiunea arteriala. In astfel de cazuri, medicul poate prescrie un medicament care sa regleze si/sau sa mentina tensiunea arteriala in limite normale.

  • Vasculita

Aceasta inflamatie a vaselor sangvine opreste fluxul normal de sange catre unele organe.

  • Sindromul anticorpilor antifosfolipidici

Consta in formarea unor cheaguri in vasele care transporta sangele catre creier, inima sau plamani. Cheagurile respective pot provoca atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la: sustinerea sistemului natural de aparare al organismului, functionarea normala a sistemului imunitar, mentinerea activitatii normale a sistemului digestiv si a vaselor de sange.

  • Tulburari ale vaselor de sange de sub piele

Pe aceasta lista de manifestari se numara fenomenul Raynaud, livedo reticularis si eritemul palmar, care pot cauza modificari ale aspectului si culorii pielii.

Majoritatea afectiunilor mentionate in cuprinsul acestui articol pot provoca si la alte probleme cardiovasculare. In general, persoanele cu lupus eritematos sistemic au risc mai mare de:

  • infarct;
  • insuficienta cardiaca;
  • probleme de ritm cardiac (fibrilatie atriala);
  • accident vascular cerebral cauzat de cheagurile care blocheaza vreun vas de sange;
  • tromboembolism venos, adica aparitia unor cheaguri de sange in venele profunde.

Surse:

https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lupus-affects-body/lupus-cardiovascular-system/

https://www.webmd.com/lupus/lupus-heart-disease

https://lupusuk.org.uk/medical/lupus-diagnosis-treatment/clinical-aspects-of-lupus/the-heart-and-lupus/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3 forte 1000mg x 30cps.gelat.

    Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

    Caracteristicile produsului: Acizii Omega-3 EPA si DHA sunt compusi grasi benefici, care au un rol esential in functionarea normala a inimii. DHA contribuie la mentinerea functiei normale a creierului…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal x 30 caps. moi

    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

      Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la:  sustinerea sistemului natural de aparare al organismului functionarea normala a sistemului imunitar mentinerea activitatii…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis CardioSuport x 30 caps. gel. moi

    Naturalis CardioSuport X 30 capsule gelatinoase moi

      CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii. (*Efectul se obtine in conditiile…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 x 30 cps.

    Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 X 30 capsule

    Uleiul de peste contine acizii grasi omega-3: acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), care contribuie la functia normala a inimii.*  *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…